Hocam Tübitak'ta işe giriş hikayenizden bahseder misiniz? Siz Web ile uğraştığınızdan bahsetmişsiniz. Peki gelecek yıllarda varsayalım siz gömülü sistemler üzerine çalışmak istediniz kurum içinde geçiş imkanı tanınıyor mu? Bu sene Bilgisayar mühendisliğinde 4. sınıfa geçiyorum. Asp.net core ile java spring arasında kaldım. Hangi teknolojinin üzerine gitmeliyim? Hocam malumunuz okulda gördüğümüz dersler sektöre yönelik olmuyor daha çok temel konular üzerinde eğitim veriliyor ve geri kalan sorumluluk bize bırakılıyor. Siz Web alanında öğrenmeye nereden başladınız. Su kaynaklara mutlaka bak dediğiniz şeyler var mıdır? Sektörde tanıdığım olmayınca seni soru yağmuruna tuttum hocam hakkını helal et :) |
ODTÜ 2018 Mezunu Bilgisayar Mühendisi sorularınızı cevaplıyor (2. sayfa)
-
-
45 verildi ama tübitağa verilen önceki zam %17 di. geride bile kaldı savunmadan o yüzden.
-
%100'den altına zam demem.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
krdşşşşş herkese 100k verilmiyor bu sektörde
-
Hocam kusura bakmayın nedense cevap yazıldığına dair bildirim gelmemiş, yeni girince gördüm.
Ben herhangi bir side project yapmadım, ama ilk yıllarımda çok çalıştım. Yani sadece verilen işi asla yapmadım, o işi yaparken ekstra öğrenilmesi gereken ne varsa öğrendim. Mesai saatleri dışında da araştırmalar yaptım, kitaplar okudum, ekstra videolar izledim vs. Direkt kod çok fazla yazmadım, çünkü kodu zaten işte yazıyorsunuz ve yan daldaki şeyleri öğrenmesi zor olabiliyor. İlk 2-3 yıl cidden baya çalıştım, tüm kaynakları sömürdüm bildiğiniz :)
Mid developer olsam software craftmanship konularındaki kitaplara ve konuşmalara ağırlık verirdim. Ki bunun için aslında bir github repo'su oluşturmuştum, buradaki kaynakları kesinlikle takip etmeni öneriririm:
githubGitHub - fatihdogmus/junior-resources: Sektöre yeni başlayan arkadaşlar için neyi ne zaman nasıl öğrenmelerine yardımcı olacak bir kaynak bütünühttps://github.com/fatihdogmus/junior-resourcesYa bu startup vs kurumsal şirket tartışması çok dönüyor. Eğer start-up'ta gerçekten çok öğrenebileceğin bir ortam varsa ilk yıllar mantıklı olabilir. Ben o kadar kaosun içine düşmek istemedim, çok şükür de YTE start-up kadar modern teknolojiler kullanan ama kurumsal bir firma. Çoğu start-up da hani öyle çok aşırı iyi işler yapmayabiliyor, devletten bir ihale alıyım da arkama yaslanayım diye bakanlar da var. Eğer gerçekten uçtan uca, ama ne yaptığını bilerek, sadece günü kurtarmak için her işten azıcık öğrenip işi kotarmadan, bir start-up'da çalışabilirsen olur. Ama çok iyi kurumsal firmalarda da, turkcell, trendyol, getir, gibi yerlerde hem çok iyi şeyler öğrenip hem de kurumsal olma ihtimalin var tabii.
Faydalı olabildiysem ne mutlu :)
-
hocam biraz geç olacak ama genel tavsiyeler vereyim, bildirim gelmemiş.
Özellikle java, spring, react gibi modern teknolojileri öğrenip bunlardan projeler yapıp github'a atman çok faydalı olacaktır. Mesela bir ticketing uygulamasının gereksinimlerini çıkartıp, java/spring/react ile yazarsan ve arkasında işlerin nasıl döndüğünü anlamaya çalışırsan(öyle bir şeyler yapıyım da atıyım diye değil de, gerçekten anlamak için) çok faydalı olacaktır. 2. sınıfın yazında da staj yapman çok iyi olacaktır tabii ki. Eğer düşünürsen YTE stajyer de alıyor. linked-in'den CV gönderebilirsin bana :)
-
Ben okurken işe girdim hocam. Aslında 2. sınıfta TÜBİTAK'ta staja kabul aldım. Bizim bölümde ilan paylaşmışlardı, ordan görüp başvurmuştum, kabul aldım. Stajım boyunca kurumu, kültürünü, yapısını, çalıştıkları teknolojileri ve alanları çok beğendim. 4. sınıfın 2. döneminde de şans eseri YTE ilk defa yarı zamanlı ilanı çıktı. Başvurup kabul aldım, zaten takip ediyordum. Ordan da tam zamanlıya geçiş yaptım.
Yok bizim kurumda sadece web alanında yazılım yapılıyor. Bir üst kurumumuz BİLGEM'de veya yan kurumumuz İLTAREN'de gömülü yapılıyor, kurumlar arası geçiş mümkün, ama bu kadar yıldan sonra hiçbir kurum bu kadar radikal bir sektör değişikliğinde sizi işe almaz. Yani alanda hiç tecrübeli değilsiniz, sizi alacağına yeni mezun birini alır, aynı emeği verir, sizin ön yargılarınızla uğraşmaz. Belli bir yıldan sonra sektör değiştirmek çok zor bir hal alıyor.
Ben java'yı her zaman .net'e tercih ederim. ekosistemi çok daha canlı bence. daha yeni yeni open source mantığını kabul eden bir framework'dense taaa en başında beri açık kaynak yazılımı kemiklerine kadar işlemiş bir ekosistemi her türlü tercih ederim.
Ben açıkçası web hakkında pek bir şey bilmiyordum mezun olmadan önce. 3. sınıfta bir staj yaptım, hemen her şeyin temeli orda öğrendim, sağolsunlar güzel ilgilenmişlerdi. Ama yukarıda attığım eğitimlere bakabilirsin, web'in temellerini çok iyi veriyor o 3 kurs diyebilirim.
-
Benim gibi taşra üniversitelerde okuyanlar neler yapabilir peki? Şansımız çok daha düşük olacak diğer arkadaşlara göre. Bu şansı yükseltmek için neler yapmalıyız? 1.sinifim ve bilgisayar mühendisliği alanları hakkında pek bilgim yok. Okul isminin yaratacağı olumsuz ön yargıyı kırmak için ilk seneden itibaren bir şeyler yapmak istiyorum. Okulda Java eğitimi verilecek. Java'nın yanına neler eklemeliyim sizce ilk sene için? Yapay zeka ilgimi çekti araştırma yapınca ama ilk seneden başlanabilecek bir alan mı yoksa belirli bir yere geldikten sonra mı başlanılmalı anlamadım.
Merhaba,boun cmpe'de okuyorum.3.3-3.4 gpa ile almanyaya mastera gitme şansım nedir? Tanıdıklarım 3 üzeri gpa'lar fark etmiyor almanyada diyor ama bu konuda bilgi vermeniz veya sizin arkadaşlarınız varsa mastera giden yönlendirmeniz mümkün mü? Buna göre almanca çalışacağım ama pek emin olamıyorum
-
Up
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam taşrada dediğiniz gibi iş biraz zor. boş vakitlerinizde muhakkak ve muhakkak projeler yapmanız lazım. yukardaki arkadaşa dediğim gibi, bir full-stack teknolojileri ile ilgili kurslar takip edip, bununla ilgili gerçek bir proje çıkarmanız çok faydasına olacaktır, ve kullandığınız şeyleri de iyi anlayarak, yalap şalap yapıp geçerek değil. mesela react kullanıyorsanız gerçekten mantığını kavramanız lazım. yarı zamanlı iş imkanları kovalayın, nerede olursa ücretsiz de olsa tecrübe kazanmak için, en azından mezun olana kadar, işler bulmaya çalışın.
Yapay zekayı çok tavsiye etmiyorum hocam, özellikle taşra üniversitelerinde alımlar çok minimal oluyor, web veya mobil gibi alanlarda daha rahat iş bulabilirsiniz
-
Hocam o işleri çok bilmiyorum açıkçası. Giden birini bulup ona sorsanız daha iyi olur.
-
full stack için Türkçe kaynakları yeterli buluyor musunuz? Sahip olduğum birkaç Türkçe kurs var. İngilizce kursları anlayabilecek dil yeterliliğinde değilim maalesef.
Ya ingilizce olsa daha iyi tabii. çok fazla türkçe kaynak bilmiyorum açıkçası, o yüzden bir şey diyemeyeceğim. udemy'de falan illaki vardır ama kalitesi konusunda bir şey diyemem, çünkü hiç türkçe içerik izlemedim udemy'de açıkçası
-
O halde full stacktan başlayayım en iyisi, bir program hazırlayacağım. Teşekkür ederim ilginiz, fikirleriniz için.
Hocam iyi akşamlar ben Hacettepe Bilgisayar Mühendisliği 1'e geçtim, bölüm dışı derslere çalışmak için bir tavsiyeniz var mı? Bir de ilk sınıfta çok boş zamanım olacak gibi duruyor, bu zamanları nasıl değerlendirebilirim? Biraz programlama bilgim var ama bunu şimdiye kadar somut bir şeye (yarışma, uygulama vb) dökemedim. Günün çoğunda sırf lise tekrarı konuları görmek için gidip gelince biraz amaçsız hissediyorum. Tavsiyeniz var mıdır?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 14 Ekim 2023; 19:3:54 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam Tübitak'ta (bilimsel kısımlar dışında, ar-geden bahsediyorum) matematik mezunları var mı, varsa ne iş yapıyorlar?
-
Hocam dediğim gibi yukarda verdiğim eğitimleri izleyip proje yapabilirsiniz. Portfolyonuz ne kadar geniş olursa iş bulma imkanınız o kadar fazla oluyor. Fakat iyi üniversitelerden mezun olduğunuzda çok açık kalma gibi bir durum olmuyor, bilkent, odtü, boğaziçi, hacettepe, itü gibi üniversiteden mezun olanları havada kapıyor sektör zaten, çok aşırı kasmanıza gerek yok. ama tabii ki kendinizi geliştirmeniz avantaj sağlayacaktır.
-
çok iş yapmaz bence hocam ya, ön lisans genelde çok aşırı bir işe yaramıyor. yani iş bulabilirsiniz belki bir yerde ama yazılımcı kadar iyi olacağını sanmıyorum
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X