Forumu pasif olarak kullanan bayağı bir insan var. Aktif olarak kullananların çoğu, derece yapmış insanlar. Pasif kullanıcılar ise tam tersi. Pasif kullanıcıları görmediğimiz için sanki forumdaki herkes iyi derece yapmış, vakıfta okuyanlar da tam burslu kazanmış gibi görüyoruz. Ayrıca bazıları tam burslu okuyorum diye yalan da söyleyebilir. Tabi bunu teyit edemeyiz. Özel lise olarak bahsettiğim liseler TED, Bahçeşehir ve Fransız/Amerikan Kolejleri gibi yerler. İyi üniversitelere girenlerin neredeyse tamamı, bu liselere 4 veya 5 sene para verme gücü olan insanların çocuğu. Disiplinli zengin aileler, çocuklarının eğitim hayatının başarılı olmasını ister. Bu yüzden bu ailelerin çocukları rahata alışık diyemeyiz. İşte bunlar Top üniversiteleri kazanıyorlar. Rahata alışık zengin çocukları da çok. Tabi dediğin gibi, bunlar yine yolunu buluyorlar. Asıl önemli olan şey: Eğitimin paralı olması. Herkese ücretsiz olarak verilen 12 yıllık eğitimin ne kadar kalitesiz olduğunu anlatmama gerek yoktur herhalde. Özellikle de taşra bölgelerde. Daha küçüklükten itibaren kalitesiz eğitim verilen çocukların üniversitede derece yapmasını beklemek yanlış olur. Derece yapanlar da küçüklükten beri ücretsiz eğitimin yanında paralı ek eğitimler/materyaller almıştır. Bu da zengin ile fakir arasında büyükçe bir fırsat eşitsizliği doğuruyor. Ben kendimi bildim bileli ailem fakir. Ailemin kaliteli eğitim için gerekli masrafları karşılayamayacak güçte. Daha ilkokuldayken bile bu fırsat eşitsizliğini derinden hissediyordum. Yine de çalıştım. Ama 12. sınıfta tamamen saldım. Hedefim mezun olduktan sonra iş hayatına atılmaktı. Yaşım 16 olduğu için hiçbir yerden kabul alamadım. Tek çıkış yolum YKS oldu. Tabi hiç çalışmadığım bir sınavdan da iyi bir derece yapamazdım. Yine de hatrı sayılır bir derece yaptığımı düşünüyorum. Şu anki hedefim mezun olup kamu kurumunda çalışmak. Genelde fakir ailelerin çocukları, kamuya girip sınıf atlıyorlar. Son paragrafta mızmızlanmışım. Onu okumana gerek yok. |
Odtu ceng mezunu ablayla tanıştım (3. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
calissaydın madem kardes
-
-
adi gecen ozeller her yil bursluluk sinavinda burs dagitiyor, ogrencileri cekiyor. oraya giden ogrenciler arasinda ust seviye de orta seviyede var. anne baba memur profili cok yaygin. o okullarin basarili ogrenci profilini burslular olusturuyor zaten.
-
bizim ctis tam burslu'da bile özel lise oranı %20
-
Ben de tam bunu kastediyordum.
İyi bir lisede okumayan bir adam, kolay kolay derece yapamaz. İyi bir lisede okumak için de küçüklükten beri kaliteli bir eğitim şart.
Bahsettiğin %2 Meslekten 2 tanesi İmam Hatip, 1 tanesi de Özel ASO Teknik Koleji. İmam Hatipler zaten tam anlamıyla Meslek değildir. Haftalık ders saatleri Anadolu Liseleri ile aynıdır. Meslek liselerinde de 2 farklı program vardır. Biri, üniversiteye hazırlayan bir programdır.
YÖK Atlasta bölümü kazananların hanesine giren aylık ücreti belirtmediği için özel lise örneğini verdim. Özel lise oranı ortalamanın aşırı üstünde olduğuna göre haneye giren ücret Türkiye ortalamasının katbekat üstündedir.
Çalışınca güzel dereceler yapılabilir, güzel bölümlere gidilebilir. Fakat zenginler, fakirlere göre her zaman daha avantajlı.
ODTÜde birbirine yakın sıralamalara sahip İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Şehir ve Bölge Planlama için özel lise oranları sırasıyla %2 ve %48. Buradan 2 sonuç çıkarabiliriz: Sıralama düştükçe özel lise oranı azalmayabiliyor. Öğretmenlik bölümleri istisna. Genelde fakir ailelerin çocukları, öğretmenlik seçer. Bu yüzden Öğretmenlik bölümlerinde özel lise oranı hep çok düşüktür.
Yine benzer sıralamalara sahip ODTÜ Petrol ve Ağrı Tıp için ise bu oranlar sırasıyla %30 ve %15. %15 yine yüksek bir oran. Ya fakir ailelerin çocukları bu dereceleri yapamıyor, ya da Tıp yazmayı tercih etmiyorlar.
-
İyi bir liseden kastın ne hangi lgs yuzdeliginden sonrası senin için iyi değil devletlerde
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8DC40745C -- 26 Aralık 2024; 11:1:20 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ortalamaya göre yüksek, Bilkente göre düşük bir oran. Ayrıca %20 değil, %27 imiş. Geçen sene ise bu oran %40.
SAÜ EEM %15
İÜC EEM %17
-
Pek bir bilgim yok ama %5 dilimde olan liselerdeki ilk 3 öğrenci iyi yerlere gidebiliyor. Dilim daraldıkça iyi yerlere giden öğrenci sayısı artıyor.
-
Nokta atışı doğru oran verdin ben küçük ilden çıkıp derece yaptım lisenin yüzdelik dilimi de 5.3 falandı anadolu lisesiydi ilin en iyi 3.lisesi bizden iyi 2 lise daha var yani 250 kişilik kontenjan diyebiliriz. %99umuz kaliteli eğitim falan alarak gelmemiştik ama bu liseye. İlkokuldan beri klasik tuvalette sabun olmayan, dil eğitimi olmayan max 20 tl aidat falan verdiğin okul yani. Yksde derece yapmak aşırı fakirsen evde o gün ne pisecek 17 yaşında dert ediyorsan katılıyorum oldukça zor ama onun dışında zengin olmamanın zarardan çok faydası var bence sınavı kazanmak için sebebin oluyor burs falan kazanmak istiyosun iyi okullarda ücretsiz güzel yurt hayaliyle falan kazandım ben sınavı mesela.
Bizim dönemde küçük ilin 3.lisesiydik diğer iki lise bizden daha iyi oran çıkarmıştır biz de 6-7 tane ben dahil derece (sayısal 5kdan esit agirlik 1kdan iyi sonuç) toplam 25-30 tane de sayısal 20k sınırından iyi yapan çıkmıştır.
Bunları da ilk sene için söylüyorum mezun kalıp iyi yapanda en az 10 kişi çıkmıştır mesela hepimiz klasik samsung telefonlar kullanan. Saglam ekran kartli pcsi bile olmayan lol cs oynayan orta halktik işte
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8DC40745C -- 26 Aralık 2024; 13:5:37 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Yani evet, zengin kesim kadar rahat olamazsınız, kışın mesela hava soğukken doğal gaz faturası gelmesin diye evi ısıtmaz, üşüyerek ders çalışmaya çalışırsınız falan, ama sonuçta bence bu iyi lisedeki zengin kesim, adil bir ortamda rakibiniz değil. Okulda bu; doğma büyüme özel okul çocuklarını kahvaltı niyetine yiyorum sınav sonuçlarında
Sonuçta onlar iyi yerlere gelecek, iyi stajlar ve işler bulacaklar, daha çok kazanacaklar, hiçbir şey yapmasalar bile adam zaten şimdiden sizin 15 sene sonraki finansal hayalinizi yaşıyor, bu konuda yapacak bir şey yok...
-
Yks basarisi üzerine yazdım yoksa hayatın gerçeklerini görüyom bizzat ünide
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Puanım yetse bile uzak vs. diye iyi bir lisede okuyamadım. Daha Ortaokuldan Eşit Ağırlık seçmeye karar verdiğimden Fen Lisesi zaten istemiyordum. Bu yüzden %22lik bir dillimdeki Anadolu Lisesinde okudum. Tabi o sene yeni Proje Lisesi olmuştu. %10 ile falan kapatır diye bekliyordum. Umduğum gibi çıkmadı.
Tuvaletlerin ne kadar iğrenç olduğundan bahsetmeme gerek yoktur herhalde. Hatta bir olay yaşamıştık: Birisi diyaresini maşrapaya boşaltıp sabunlukların ve lavaboların içine boşaltmıştı. Ondan sonraki hafta tüm tuvaletleri kapattılar. Ertesi hafta yine açtılar ve sabunluk koymayı bıraktılar.
Bu hijyensizlikte birkaç defa hasta oldum. Hatta mezun olduktan sonra çok ağır bir enfeksiyon geçirdiğim için 2 buçuk hafta kadar hastanede yatmıştım.
Öğrenciler kadar öğretmenler de kalitesizdi. Bir iki hoca hariç hiçbiri doğru düzgün ders anlatamıyordu. FKB hocaları hep salıyordu, ders anlatmıyordu, bir de üstüne anlatmadığı konuları soruyordu. Tarih ve Coğrafya zaten hak getire, hocalar hızlı hızlı slayttan okuyup geçiyordu. Edebiyat hocalarının çoğu FKBciler gibiydi. Matematik hocaları da dersi anlatıyordu ama ne kadar anlaşılır, bilemem.
Bizim sınıftakiler, sırf Fizik hocasıyla dalga geçebilmek için basınç sorusu sordular. o da P.V=n.R.T yazıp "Paran varsa ne rahat" dedi ve soruyu çözemedi. Sonra basit bir devre sorusu gösterdiler V=i.R yazıp "vir" dedi ve yine soruyu çözemedi.
Hocalar böyle olunca dersleri kendi başıma çalıştım. Ne kadar çalışsam da okuduğum kıytırık lise, potansiyelimi düşürüyor.
Sınava girerkenki motivasyonum o kadar yüksek değildi. İktisat bölümü yazıp kamuda çalışmak istiyordum.
Yurt ve burs konusunda ise: Yurdun sıkıntılı olacağını biliyordum. 6 kişi küçücük bir odada kalıyorsun, internetin kısıtlı vs. Ama bunlar dışında evden konforlu. Burs çıkmadı ama ihtiyacım olduğunu da düşünmüyorum. Aylık harcamam yurt ücreti dahil yaklaşık 1400 TL oluyor. Onu da zamanında biriktirdiğim PYBS bursumdan harcıyorum.
Bir de şu video var:
Genç Mottoyoutube
Koç Üniversitesi öğrencilerine 1 ayda ne kadar harcadıklarını sorduk💰🐏https://www.youtube.com/shorts/8svIFbVibv0
-
Bu video önemli değil, saçmasapan şeylere harcıyorlar parayı. Ailesi İstanbul'daki evlerine henüz klima taktırmadığı için sıcaktan finallere çalışmayan arkadaşım var, yani parası olsa da bu arkadaşlar size çalışma anlamında rakip değiller. Her öğünü dışarıdan yiyerek 40 bin falan yemek parası harcıyorlar...
-
Benim çevremde bu videodaki gibi olan kimse yok. Dışarıdan bakınca millet zengin gibi görünüyor herkeste mac'ler falan ama çoğu air'ın baz modelini kullanıyor 25-30 binlik. Memur çocuğu falan da çok.
Koç ayrı bir dünya. Ben tercih etmezdim.
-
Bilkentliler, Koçlulardan en az 2 kat daha fakir. Konumu sebebiyle Bilkentin memur çocuklarıyla dolu olması da normal. İşin ilginç yanı, son 2 MİT başkanı eski Bilkent akademisyeniymiș.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Koç’ta okunmaz. Zengin çocuğu eyleme yeri. Burssuzlar derslere girmiyormuş hiç. Bilkentte yiyorsa girme
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X