Şimdi Ara

Odtü İtü İnşaat Mühendisliği (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
3
Favori
18.129
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • mecbur kalanlar desem yeterli olur sanırım . Hani sidik yarıştırma filan kesinlikle algılamayan güzel dostlar.Olan bu . İtü ktü,odtü haşa kötü filan demiyorum.Hani bilmiyorum ama dışarıdan bize görünen ya ben ilk bilmem kaça girdim burayı bitirince ağa paşa olacam sadece etiketim diyorsa veya aklının ufak bir kenarında bu varsa çok yanlış yolda diye tahmin etmekteyim . Hani ama inkar etmiyip arkadaş bak ben kaliteli bir eğitim aldım piyasadada pişersem derse eyvallah saygı duyarım elindende öperim ve keşke böyle olsada hani hepimiz desek manhattan'daki yapılar ne ya öle bizde çok daha güzelleri var. hsntrk arkadaşımız bak yukarıda ne demiş itü ytü tercih ederim ? neden şehir yüzünden ! Neden olanak fazla şirket fazla nitelikli konut fazla staj imkanları (kaliteli ) cok fazla cevre potansiyeli cok fazla eğitim seviyesi çok üstün marka üniversite ! vs.

Hani gidin bi açın uludag üniversitesi inş. müh bölümünün akedemik kadrosuna bide gidin acın atıyorum elazığa ! Bir elazıgın betonarme sorularına bakın bir itünün aradaki zorluk derecesini elinizi vicdanınıza koyarak değerlendirin ! Bizde mukavvemet , akışkanlar Zemin y.statigin'de itünün kitaplarını yalayıp yuttuk.O ismail ünsal, ... sümer hocanın omurtag mukavvemetinin veya büyük üstadlardan ugur ersoy adem dogangün hoca.... Artık şöyle lütfen tercih yapmayın sizin iyiliginiz icin. Yok efendim 15 bindeyim X üniversitesinin şehri güzel yok efendin gecen sene bu sıralamama göre en yakın bu 14binle kapatmış gelme ihtimali var onu 1'e yazayım ... Yok efendim böyle birşey acarsın akademik kadroyu bi bakarsın hocaları nerde okumuş efendim mezunlarının yorumları nedir ? Tezleri neler.... vs...

• quote:

Orijinalden alıntı: hokkabaz1

mecbur kalanlar desem yeterli olur sanırım . Hani sidik yarıştırma filan kesinlikle algılamayan güzel dostlar.Olan bu . İtü ktü,odtü haşa kötü filan demiyorum.Hani bilmiyorum ama dışarıdan bize görünen ya ben ilk bilmem kaça girdim burayı bitirince ağa paşa olacam sadece etiketim diyorsa veya aklının ufak bir kenarında bu varsa çok yanlış yolda diye tahmin etmekteyim . Hani ama inkar etmiyip arkadaş bak ben kaliteli bir eğitim aldım piyasadada pişersem derse eyvallah saygı duyarım elindende öperim ve keşke böyle olsada hani hepimiz desek manhattan'daki yapılar ne ya öle bizde çok daha güzelleri var. hsntrk arkadaşımız bak yukarıda ne demiş itü ytü tercih ederim ? neden şehir yüzünden ! Neden olanak fazla şirket fazla nitelikli konut fazla staj imkanları (kaliteli ) cok fazla cevre potansiyeli cok fazla eğitim seviyesi çok üstün marka üniversite ! vs.

Hani gidin bi açın uludag üniversitesi inş. müh bölümünün akedemik kadrosuna bide gidin acın atıyorum elazığa ! Bir elazıgın betonarme sorularına bakın bir itünün aradaki zorluk derecesini elinizi vicdanınıza koyarak değerlendirin ! Bizde mukavvemet , akışkanlar Zemin y.statigin'de itünün kitaplarını yalayıp yuttuk.O ismail ünsal, ... sümer hocanın omurtag mukavvemetinin veya büyük üstadlardan ugur ersoy adem dogangün hoca.... Artık şöyle lütfen tercih yapmayın sizin iyiliginiz icin. Yok efendim 15 bindeyim X üniversitesinin şehri güzel yok efendin gecen sene bu sıralamama göre en yakın bu 14binle kapatmış gelme ihtimali var onu 1'e yazayım ... Yok efendim böyle birşey acarsın akademik kadroyu bi bakarsın hocaları nerde okumuş efendim mezunlarının yorumları nedir ? Tezleri neler.... vs...

Hocam siz kacıncı sınıfsınız ve hangi üniversitedesiniz acaba?

• İyi bir üniversite bitirenler kolay iş bulur, büyük şirketlerde iş bulabilir. Ama ilk girişte müthiş paralar almaz. Benim tahminim odtü mezunu bir mühendis 2.500'e falan başlar, ki bence tecrübesiz birisi için iyi bir rakam.

3 sene kadar tecrübe kazandıktan sonra 3500-4000'e çıkar, sonra tecrübe ile artmaya devam eder. Genelde mühendis maaşları 5000-6000'i çok geçmez. Ama geçenler de var.

Yurt dışındaki ücretler farklıdır. Orada çalışmak ve yaşamak zor olduğu için ücret dolgundur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ağır Müslümcü

amcam ODTÜ inşaat mezunu amerikada 6 sene master yaptı geri istanbula geldi hilti firmasında 15.000 maaş+araba+telefon+yemek+benzin işe girdi

6 sene mi? üç master mı yaptı amcan
  • mustafa kemal kısmetse son(4.yılım ziraa 7-8-... bulunmakta ...) . Yanlız gecen yıl mezun olan arkadaş istanbulda 2500 tl'ye başladı ... Program olarak extrem bir program'da bilmiyordu orta yollu sta,ide cat pat sap beton çeligi iyi durumda idi ... Hani gerçekten bahsettigimiz rakamlar çok çok kötü ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: dentist3

quote:

Orijinalden alıntı: nino_desconocido

quote:

Arkadaşlar ODTÜ veya İTÜ inşaat mühendisliğinden mezun olan birisi özel sektörde ne kadar maaş ile işe başlar birde okulu ingilizce okumak avantajmıdır. Türkçe okuyup ingilizce ve başka dil ile geliştirirse eşit olurmu iş bulma koşulları çok zor mu bu üniversitelerden mezun olunca ayrıyetten ne kadar maaş ile işe başlanır en düşük benim tanıdığım ODTÜ endüstri mühendisi var o mezun olur olmaz 4 bin tl ye işe başladı o kaç bin tl ye kadar çıkar sizce ? Endüstri müh. olan tanıdığım sadece ingilizcesi var .

Diğer sorularına cevap veremeyeceğim ama Türkçe okuyup İngilizce kısmını sonradan geliştirmek çok kolay değil. İngilizceyi öğrenebilir ama kendi alanının terminolojisine hakim olmak bambaşka bir şey ve gerçekten zaman alır. O yüzden ingilizce okumak çok daha rahat olur.

Peki herkes ilk hazırlık sürecinde ingilizceyi öğrenebiliyor mu ?

bölümü kesinlikle ve kesinlikle ingilizce okumalısın.

• quote:

Orijinalden alıntı: muhsinsezal

quote:

Orijinalden alıntı: Ağır Müslümcü

amcam ODTÜ inşaat mezunu amerikada 6 sene master yaptı geri istanbula geldi hilti firmasında 15.000 maaş+araba+telefon+yemek+benzin işe girdi

6 sene mi? üç master mı yaptı amcan

belki doktora da içindedir
  • quote:

Orijinalden alıntı: hokkabaz1

adam senin iş bitirmene bakar... Ne yapabiliyorsun der ? ... İstedigin kadar odtü berkeley,mit vs. mezun ol ... Üst yapı'da paket program olarak sta4cad,idestatik,probina biliyormusun ? Nitelikli yapılar için sap2000 kullanıp temele gelen gerilmeyi bulup daha sonra bu temeli radye olarak sonlu elemanlar programlarıyla ile çözebiliyormusun ? Veya sap2000'de iç kuvvetleri bulup sonra çelik konstrüksiyon tasarlıyabiliyormusun ?

Alt yapı yol şantiyelerinde microstation, netcad,civil 3d 'de yolu modelliyip brükner eğrisinde yarma/dolgu işlemini 0'a getirebiliyormusun .
    Veya primivera,ms project biliyormusun
    Veya 30 bin ton demir alacaksın bak 17 aralık süreciyle dolar nasıl prim yaptı.akabinde yurtdışı piyasasında altın /emtia fiyatları demirin tonajı 1300 liradan 1700 liraya geldi . %30 prim demek matematigini sen yap ... Sen bunların hepsinden sorumlusun ve nicelerinden .... Anadolu üniversiteleri diye hani böyle burun büküyorsun ya. Aha ben işte o anadolu üniversitlerinden birindeyim ... Netcad , sap2000 , ide,sta4cad + sağlam ekonomi bilgisi(hatta fx,dji,sp500'de işlem) + betonarme +çelik +karayolu +bağlama/baraj+metraj statigi saymıyorum bile bilgisine sahibim ve bul bilgilere en az arkadaşlarımın %25-30'u'da mevcut.... Hani bi yabancı dil diye tutturmuşunuz gidiyonuz eyvallah önemlidir. Zaten aldıgınızda yarım yamalak ingilizce bilgisi. Şu bilgilerle hangi şantiyeye gidersen git aç kalmassın dost ! Sizlere asistanlar burun kıvırken bize hocalarımız çocuklar şuda işinize yaracak diye bütün bilgileri sıcacık cebimize koyduk !!! Heyt yavrum lys'de puan yapmış tipler...

Şu istatistigide söylemeden gecimiyecegim . Proje müdürü /yurtdışı koordinatörü adamların çogu o kücümsediginiz anadolu üniversitelerinden mezun ...

sağlıcakla kalın ...

İngilizcede büyük fark var öncelikle onu söyleyim, iş hayatında hala ingilizce öğrenmeye kasmaktansa odtü/boğaziçi/(bilkent) verdiği eğitimle intermediate/upper intermediate başlamış isen yalar yutarsın kendi kendini eğitecek duruma gelirsin. İkinci olarak evet sıralaması kötü olan bir okula gitmek hayatın sonu demek değil: lisede çok dandik bir puan aldım ama ygs/lys'de ilk 3000e girdim, burda herkes soruyor fen lisesinden mi geldin diye yok diyorum, o hırsı da anlıyorum ben de bilirim adam işte en iyi puanla alan liselerden birinde ben yaparım abi yeaa kafasında geziyordu, noluyor ya potansiyelinin altında kalıyor ya da seneye kalıyor. Olay çoğunlukla kişinin kendisinde bitiyor. Nasıl ki liseyi kazandıktan sonra ohh rahatım kafasında olanlar bocaladıysa üniversitede de bu sistem aynen işliyor. Sizin kendi okulunuzda dediğiniz kadar bilgi öğrenmeniz okuldan değil sizden kaynaklanıyor, pekala itüye de gitseniz bu bilgileri öğrenebilirdiniz ama gidemediniz, o sebepten veya bu sebepten gidemediniz o yüzden bok atmaya gerek yok. Ben lisedeyken "benim lisem işte adana anadoludan iyi, adana fenden iyi" desem insanlar kıçıyla gülerdi sanırım bana. Çalıştım, onların okul avantajını devirmek için çalıştım ve başardım, ne mutlu size de öyle olmuş/oluyor ama bu okulunuz yüzünden değil, genel başarıya baktığınızda her zaman itü/odtü/boğaziçi bir adım önde oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi affiliation -- 23 Şubat 2014; 11:58:37 >

• Beyler kusura bakmayın hiç alakasız bodozlama dalıcam konunuza.(microstation yüzünden)

Bir firmanın Elektrifikasyon bölümünde çalışmaktayım.
    İçine ettiğim bentley-microstation programını öğrenecek hiç bir yer bulamadım istanbulda.
    Sadece ankarada kendi firma bünyesinde veriliyor.
    Bu programı öğrenmem için istanbulda bildiğiniz bir yer varmıdır.
  • Evet arkadaşlar baya bir tartışılmış bu konu hakkında bir odtülü olarak açıklık getireyim dedim, odtüden mezun alan mühendisler ortalama olarak mezun olduktan sonra 2500-3500 tl arasında işe başlıyorlar, mezun olduktan sonra en geç 45 gün içerisinde bütün mühendislik mezunları iş sahibi oluyorlar (iş sahibi olmak isteyenler). Şu konuya da açıklık getireyim çoğu yorumda şundan bahsedilmiş hangi üniversiteyi bitirirsen bitir iş senin pratikliğine ve kendini geliştirmene bakıyor diye, evet sonuna kadar haklısınız ama odtü veya itü okuyan bir kişinin kendisini 5 yılda geliştirmemesi gibi bir ihtimal yok arkadaşlar, geliştirmeyen adam mezun olamıyor zaten, diğer üniversitelerde okuyan arkadaşlarım sadece autocad ile 5 seneyi geçirirken bizim okulda her dönem farklı çizim programı dersini almak zorundasın, ve o programları ögrenmeden de dersleri veremiyorsun yok öyle bir dünya, bunun dışında teorik dersler gerçekten zorluyor ve kim olursan ol çalışma alışkanlığı kazandırıyor, tamam, haklısınız, gerçekten bir mühendisin kendisini geliştirmesi önemli, ancak üniversite vasfına sahip olabilmek için mühendislik bölümlerini bünyesine dahil eden tabiri caizse ögrencilerin yata yata mezun oldugu üniversitelerle, tamamen mühendislik üzerine kurulmuş ve lisans öncesi eğitimde derece yapan insanların okuduğu 5 senede canlarını dişlerine takarak çalıştıkları, mezun olmak için birçok şeyden neredeyse insanlıklarından bile ödün vererek ölü gibi yaşadıkları üniversiteler arasında bariz bir fark var arkadaşlar göz ardı edemezsiniz, buradan dile kolay 5 yıl ancak yaşayan bilir.
    Vurgulamak istediğim nokta kısaca şudur ki, bir mühendis tabiki de iş hayatına atıldıktan sonra iş hayatındaki başarılarıyla anılıp başarılarına göre davranılacaktır, ancak bir laf vardır balık baştan kokar diye, zamanında kıytırık bir üniversite sınavında bile azmedip başaramayan, kötü bir üniversite kazansa bile okurken azmetmeyip ortalamasını yüksek tutarak odtü/itü gibi üniversitelere geçiş yapmayan adamlar, aslanların kurtların ekmek için yarıştığı iş dünyasında ne kadar azmedecekler, ve en iyisi olmak için nelerden ödün verebilecekler? İşte o iyi üniversitelerin farkı bu, aslında eğitim, okul falan hikaye, asıl olan şey şu; orada okuyan insanlar yüksek azim, kararlılık ve çalışma özverisine sahip olduklarını kanıtlayan insanlardır, iş hayatında da bir mühendisi başarılı kılan etkenler bunlardır, aslında her alanda insanı başarılı kılan etkenler bunlardır. Üniversiteler sadece belirli özelliklere sahip insanları istedikleri alanlarda uzmanlaştırmaya yarayan araçlardır, asıl olan o insanlardır, azim, kararlılık ve çalışma özverisine sahip olanlar. Zaten o insanlar hayatta her türlü başarılı olurlar, ama iyi üniversite okuyarak, ama ilkokul mezunu olarak, ama mühendis olarak, ama domates satarak. Saygılarımla.

• quote:

Orijinalden alıntı: barman

quote:

quote:

Mezun, piyasanın içinde biri olarak değil de mühendis adayı olarak araştırdıklarıma göre cevap vermeye çalışayım. Öncelikle inşaat mühendislerinin ilk maaşları genel anlamda tatmin edici değildir. Hatta düşük mühendis maaşları duyarsınız hep. Ondan bile biraz daha düşük olup daha hızlı yükselme gösterir. Araştırdığım kadarıyla 1,25-2 arası ilk giriş için uygun maaşlar. Özellikle 1400-1500 civarı ilk girişte alınabilecek bir rakam. Ayrıca çalışmak istediğin alanla da alakalı projeci olup bir büroda çalışmak var, ağır bir şantiye ortamında çalışmak var. İkisi içinde farklı özelilkler gerekir. İkisinin de farklı avantaj ve dezavantajları mevcut. Projeci olurum büromda çalışırım diyorsan daha çok hesaplamalarla içli dışlı olman gerekir. Belli başlı programları iyi şekilde kullanabilme yetisine sahip olman gerekir. Ayrıca genelde projeci olacaklar yüksek lisans da yaparlar. Şantiyeci olacak insan da liderlik özelliği şart. Sonuçta eğitim görmemiş insanları kontrol etmen gerekiyor ve çoğu senin için sorun demektir. İşi tam yapmazlar, şu benden niye yüksek alıyor diye söylenirler. Onları toparlamak senin görevin. Yani çözümcü insan olman gerekiyor. Ayrıca işin tamamen doğru gittiğinden emin olmalısın. Çünkü şantiye işi gerçekten hassas bir iş. Senin hatan yüzünden sağlam bir yapı inşa edilememiş olabilir.

Artı ve eksilerini düşünürsek projeci olursan daha düzenli bir hayatın olur. Temiz kıyafetlerle gidip gelebilirsin. Fakat şantiyeye göre daha az kazanırsın. Şantiyeci olursan ağır, tozlu bir iş seni bekler. Geceleri beton dökmeler felan yaşayabilirsin. Daha düzensiz bir hayatın olabilir. Fakat projeciliğe göre daha zevkli ve daha zor olduğu söyleniyor.

Ayrıca inşaat mühendisi olarak yurtdışında(Rusya, Libya, Afganistan, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Umman vs. ) ülkelerde çalışabilirsin. Buradaki maaşlar yeni mezun olsan bile dolgundur. Yurtdışında inşaat işi yapan Türk firmaları seni bu ülkelere gönderir. Yeni mezun olmuş biri için en kötü 2000 $'dan başlar. 3500 $ civarına kadar çıkar. Bu dediklerim ilk giriş için. Sonra tabii ki artıyor bu rakamlar. 2-3 sene buralarda çalışıp iyi bir sermayeyle ülkene dönüp evini, arabanı alıp hayatını kurabilirsin ya da ortak felan bulup işini kendin kurabilirsin.

Tabii bu söylediklerim işin çok çok genel kısımları.

Ayrıca ODTÜ Endüstri okuyan tanıdığının maaşı başlangıç için çok uçuk. Birebir kendisini tanımıyorsan mübalağa yapıp atmış olabilirler ya da müthiş torpille felan başlaması lazım. Yoksa iş tecrübesi olmayan elemana bu devirde kim niye 4.000 lira versin? Verenin de aklından şüphe ederim.

Türkçe, İngilizce için de şunu söyleyim. Bölümü Türkçe veya İngilizce okuman çok önemli değil. Eğer İngilizceyi kendi imkanlarınla iyi şekilde öğrenebilirsen tabii ki. Hani şurası %100 İngilizce eğitim veriyor. Şurası Türkçe eğitim veriyor diye kıyaslama yapcaklarını sanmıyorum. İngilizce biliyor musun? Biliyorsun. Bitti.

İşin ODTÜ, İTÜ boyutuna girmeyim.

Öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim . O 4 Bin TL ile işe başlayan torpille girdi o iş yerine anında audi a3 ünü altına çekti :) ama torpil olunca maaş fazla olmaz diye düşündüm. İnşaat mühendisliği dışında hangi mühendislik dalını önerirsin benim hayalim yüksek miktar para kazanmak diyebilirim tıp veya diş hekimliğide okuyabilirim ama mühendislikler daha cok ilgimi çekiyor arastırmalarına göre biraz daha bilgilerine ihtiyacım var :)

Öncelikle yüksek miktar para kazanmaktan kastın ne? Hani ne kadar bir mebladan bahsediyorsun bilmiyorum. Aşağı yukarı mühendisler yakın maaşlar alırlar, onu bir kere belirteyim. Şu mühendisliği yaparsan paranın a**na korsun diye bir şey yok. Atıyorum İTÜ'lü bir Makine mühendisi, Elektronik mühendisi, Haberleşme mühendisi, Elektrik mühendisi, Kontrol mühendisi, İnşaat mühendisi, Uzay mühendisi, Uçak mühendisi vs. genelde yakın maaşlar alırlar. Gelir farkını oluşturan ise senin mezun olduğun sürede ve mezun olduktan sonra ne yaptığındır. Yani çok klasik ama kendini geliştirmekle de alakalı.

Yalnız yanlış düşüncede olduğunu söyleyebilirim. Hani ilk hedef yüksek miktar para kazanmak olmamalı. Bir de öyle bir şey istiyorsunuz ki hem az iş yapayım, temiz iş olsun, ağır olmasın. Hem de b*k gibi para kazanayım. Sırf üniversite etiketi beni kurtarsın diye bekliyorsun; ama yok öyle bir dünya işte. Ayrıca maaşla çalışarak çok zengin olamazsın onu söyleyim. Kendi işini kuracaksın. İnsanlar altında çalışacak. Ancak o şekilde çok çok iyi paralar görebilirsin. Yoksa durum böyle. Yani doktor veya diş hekimi olsan da durumun aşırı değişeceğini sanmıyorum. Hani para nerdeyse onu yaparım. Getirisi en yüksekse tıp okuyayım gibi bir şey olmamalı. Tamam okullarda kimse yönlendirmiyor da en azından sağlık sektörüyle mühendisliği felan ayırmayı başarmak lazım.

İstersen Boğaziçi Elektrik-Elektronik oku ilk giriş için 2,25'in üstünde bir rakam görmen çok çok zor. Torpilin olmadığı sürece aa bak Bu Boğaziçi'nde okumuş, ben bunu alayım da 5-6 bin lira vereyim demez. Önemli olan işverene ne kazandıracağın. Tecrübe olmadan da pat diye olmuyor bu işler. İnşaat mühendisliğine birkaç sene sonra iyi para kazanırsın. Tabii artık gözün ne kadar yükseklerde onu bilemiyorum; ama genel anlamda 4-5 sene tecrüben varsa İTÜ, ODTÜ mezunu olarak eşek değilsen 3-4 bin civarı gelire sahip olursun. Yurtdışında çalışırsan çok çok daha iyi rakamlar görürsün. Hatta ilk işinde bile Türk lirasına göre 5,500 lira felan alabilirsin. Yol, yemek, ulaşım her şey karşılanır. Mesela Türkiye'de şantiye şefi olursan yol, yemek karşılarlar. Üstüne bir de araç verirler. Belli sürelerde de deponu doldururlar. Tabii şirketten şirkete durum da değişir.

Dediğim gibi bu ülkede maaş alarak bir villa felan alamazsın. O kadar zengin bir hayatın olamaz. Aileden bir miras olmadığı sürece olmuyor. 10 bin lira kazansan bile bir villaya giremiyorsun. Bence gözlerin bu kadar yükseklerde olmasın. Ayakların yere daha iyi bassın.

yurtdışında hangi muhendislikler icin şans var?
    avrupa ülkelerine gitme şansımız var mi ve rusyay gidersek neresine gidicez allahın unuttuğu yerlerinemi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Skins

quote:

quote:

quote:

Mezun, piyasanın içinde biri olarak değil de mühendis adayı olarak araştırdıklarıma göre cevap vermeye çalışayım. Öncelikle inşaat mühendislerinin ilk maaşları genel anlamda tatmin edici değildir. Hatta düşük mühendis maaşları duyarsınız hep. Ondan bile biraz daha düşük olup daha hızlı yükselme gösterir. Araştırdığım kadarıyla 1,25-2 arası ilk giriş için uygun maaşlar. Özellikle 1400-1500 civarı ilk girişte alınabilecek bir rakam. Ayrıca çalışmak istediğin alanla da alakalı projeci olup bir büroda çalışmak var, ağır bir şantiye ortamında çalışmak var. İkisi içinde farklı özelilkler gerekir. İkisinin de farklı avantaj ve dezavantajları mevcut. Projeci olurum büromda çalışırım diyorsan daha çok hesaplamalarla içli dışlı olman gerekir. Belli başlı programları iyi şekilde kullanabilme yetisine sahip olman gerekir. Ayrıca genelde projeci olacaklar yüksek lisans da yaparlar. Şantiyeci olacak insan da liderlik özelliği şart. Sonuçta eğitim görmemiş insanları kontrol etmen gerekiyor ve çoğu senin için sorun demektir. İşi tam yapmazlar, şu benden niye yüksek alıyor diye söylenirler. Onları toparlamak senin görevin. Yani çözümcü insan olman gerekiyor. Ayrıca işin tamamen doğru gittiğinden emin olmalısın. Çünkü şantiye işi gerçekten hassas bir iş. Senin hatan yüzünden sağlam bir yapı inşa edilememiş olabilir.

Artı ve eksilerini düşünürsek projeci olursan daha düzenli bir hayatın olur. Temiz kıyafetlerle gidip gelebilirsin. Fakat şantiyeye göre daha az kazanırsın. Şantiyeci olursan ağır, tozlu bir iş seni bekler. Geceleri beton dökmeler felan yaşayabilirsin. Daha düzensiz bir hayatın olabilir. Fakat projeciliğe göre daha zevkli ve daha zor olduğu söyleniyor.

Ayrıca inşaat mühendisi olarak yurtdışında(Rusya, Libya, Afganistan, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Umman vs. ) ülkelerde çalışabilirsin. Buradaki maaşlar yeni mezun olsan bile dolgundur. Yurtdışında inşaat işi yapan Türk firmaları seni bu ülkelere gönderir. Yeni mezun olmuş biri için en kötü 2000 $'dan başlar. 3500 $ civarına kadar çıkar. Bu dediklerim ilk giriş için. Sonra tabii ki artıyor bu rakamlar. 2-3 sene buralarda çalışıp iyi bir sermayeyle ülkene dönüp evini, arabanı alıp hayatını kurabilirsin ya da ortak felan bulup işini kendin kurabilirsin.

Tabii bu söylediklerim işin çok çok genel kısımları.

Ayrıca ODTÜ Endüstri okuyan tanıdığının maaşı başlangıç için çok uçuk. Birebir kendisini tanımıyorsan mübalağa yapıp atmış olabilirler ya da müthiş torpille felan başlaması lazım. Yoksa iş tecrübesi olmayan elemana bu devirde kim niye 4.000 lira versin? Verenin de aklından şüphe ederim.

Türkçe, İngilizce için de şunu söyleyim. Bölümü Türkçe veya İngilizce okuman çok önemli değil. Eğer İngilizceyi kendi imkanlarınla iyi şekilde öğrenebilirsen tabii ki. Hani şurası %100 İngilizce eğitim veriyor. Şurası Türkçe eğitim veriyor diye kıyaslama yapcaklarını sanmıyorum. İngilizce biliyor musun? Biliyorsun. Bitti.

İşin ODTÜ, İTÜ boyutuna girmeyim.

Öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim . O 4 Bin TL ile işe başlayan torpille girdi o iş yerine anında audi a3 ünü altına çekti :) ama torpil olunca maaş fazla olmaz diye düşündüm. İnşaat mühendisliği dışında hangi mühendislik dalını önerirsin benim hayalim yüksek miktar para kazanmak diyebilirim tıp veya diş hekimliğide okuyabilirim ama mühendislikler daha cok ilgimi çekiyor arastırmalarına göre biraz daha bilgilerine ihtiyacım var :)

Öncelikle yüksek miktar para kazanmaktan kastın ne? Hani ne kadar bir mebladan bahsediyorsun bilmiyorum. Aşağı yukarı mühendisler yakın maaşlar alırlar, onu bir kere belirteyim. Şu mühendisliği yaparsan paranın a**na korsun diye bir şey yok. Atıyorum İTÜ'lü bir Makine mühendisi, Elektronik mühendisi, Haberleşme mühendisi, Elektrik mühendisi, Kontrol mühendisi, İnşaat mühendisi, Uzay mühendisi, Uçak mühendisi vs. genelde yakın maaşlar alırlar. Gelir farkını oluşturan ise senin mezun olduğun sürede ve mezun olduktan sonra ne yaptığındır. Yani çok klasik ama kendini geliştirmekle de alakalı.

Yalnız yanlış düşüncede olduğunu söyleyebilirim. Hani ilk hedef yüksek miktar para kazanmak olmamalı. Bir de öyle bir şey istiyorsunuz ki hem az iş yapayım, temiz iş olsun, ağır olmasın. Hem de b*k gibi para kazanayım. Sırf üniversite etiketi beni kurtarsın diye bekliyorsun; ama yok öyle bir dünya işte. Ayrıca maaşla çalışarak çok zengin olamazsın onu söyleyim. Kendi işini kuracaksın. İnsanlar altında çalışacak. Ancak o şekilde çok çok iyi paralar görebilirsin. Yoksa durum böyle. Yani doktor veya diş hekimi olsan da durumun aşırı değişeceğini sanmıyorum. Hani para nerdeyse onu yaparım. Getirisi en yüksekse tıp okuyayım gibi bir şey olmamalı. Tamam okullarda kimse yönlendirmiyor da en azından sağlık sektörüyle mühendisliği felan ayırmayı başarmak lazım.

İstersen Boğaziçi Elektrik-Elektronik oku ilk giriş için 2,25'in üstünde bir rakam görmen çok çok zor. Torpilin olmadığı sürece aa bak Bu Boğaziçi'nde okumuş, ben bunu alayım da 5-6 bin lira vereyim demez. Önemli olan işverene ne kazandıracağın. Tecrübe olmadan da pat diye olmuyor bu işler. İnşaat mühendisliğine birkaç sene sonra iyi para kazanırsın. Tabii artık gözün ne kadar yükseklerde onu bilemiyorum; ama genel anlamda 4-5 sene tecrüben varsa İTÜ, ODTÜ mezunu olarak eşek değilsen 3-4 bin civarı gelire sahip olursun. Yurtdışında çalışırsan çok çok daha iyi rakamlar görürsün. Hatta ilk işinde bile Türk lirasına göre 5,500 lira felan alabilirsin. Yol, yemek, ulaşım her şey karşılanır. Mesela Türkiye'de şantiye şefi olursan yol, yemek karşılarlar. Üstüne bir de araç verirler. Belli sürelerde de deponu doldururlar. Tabii şirketten şirkete durum da değişir.

Dediğim gibi bu ülkede maaş alarak bir villa felan alamazsın. O kadar zengin bir hayatın olamaz. Aileden bir miras olmadığı sürece olmuyor. 10 bin lira kazansan bile bir villaya giremiyorsun. Bence gözlerin bu kadar yükseklerde olmasın. Ayakların yere daha iyi bassın.

yurtdışında hangi muhendislikler icin şans var?
    avrupa ülkelerine gitme şansımız var mi ve rusyay gidersek neresine gidicez allahın unuttuğu yerlerinemi

Avrupa ülkelerine gitme şansın düşük. Rusya'ya da gidersen şartlar o kadar iyi olmaz. Atıyorum hava -5 derece iken, adamlar hiçbir sıcak bir şeyler yakmıyorlar. Yani güllük gülistanlık şehrin merkezinde olma şansın düşük. Haydi olsan bile daha sonra da orada kalmayacağın kesin. Ha tabii dediğim şantiye işleri için.

• barman B kullanıcısına yanıt
    merhaba,
    size inşaat mühendisliği hakkında bir sorum olacaktı da.
    ben odtu gibi bir mühendisliğe girip yurtdışına (mümkünse hollanda veya belçika'ya) çıkmak istiyorum.
    bu ülkelerden birne gitmek istememin sebebi ise ben zaten oralarda büyüdüm ancak vatandaşlığım yok.
    dilini iyi biliyorum.
    tekrar oraya gitmek istiyorum.
    daha önceki yorumlarınıza baktığımda ise rusya suudi arabistan gibi yerleri saymışsınız.
    türk inşaat mühendislerini genel olarak bu avrupa ülkeleri almıyor mu?
    öyle bi izlenim oluştu da bende.
  • ODTÜ mükemmel, İTÜ çöp. ODTÜ'ye git.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.