Şimdi Ara

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6.224
Cevap
63
Favori
461.381
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: zamora

21ine aldım pegasustan antalyadan geliyorum 70 geldi hersey dahil :D:D yurtlar nezaman acılıyo bilen varmı birde ebi yurduna basvuru ne zaman

Yurt başvurusu kayıt zamanı yapılıyor.Bu arada yeni başlacak olan arkadaşlar ayın kaçında gidiyor?Ben 22 eylülü düşünüyorum.
  • ODTÜ Bilgisayar mühendisliği bölümüyle ilgili güzel bir yazı özellikle bu bölümü tercih etmiş arkadaşların okuması dileğiyle ...

öncelikle, odtü bilgisayar özelinde değil, bilgisayar mühendisliği özelinde birkaç kelam etmek amacım. bilgisayar mühendisliği zordur, uğraş gerektirir, devamlılık gerektirir ve hepsinden önemlisi geçmişten bölüm ve dersler hakkında bilgisi olarak gelen insan çok az olduğu için, genellikle bol bol ve düzenli çalışma gerektirir. seçimin iyi yapılması gerekir; yanlışa düşmemek için. saatlerce bir kodun başında durabilmek gerekir çoğu zaman, ödevlerin insanı gerçekten yorduğunu bilmek, ancak bu mesleği icra edecek olanlar için çok önemli olduğunun farkına varmak gerekir.

odtü bilgisayar ise, bu saydıklarımın hepsinin en yoğun halidir. söylemeye çalıştığım şey diğer bilgisayar mühendislikleri abuk sabuk olduğu değil, odtü bilgisayarın gerçekten zor olduğudur. benim için bölümün yarısı bitti gerçi daha ama gördüğüm ve gözlemlediğim kadarıyla bu saydıklarımın geçerli olduğunu düşünüyorum.

şimdi benim kendi yaşadıklarımdan bahsetmek istiyorum. belki paralel düşünen 1-2 kişi de olsa vardır ve işe yarar.

neredeyse ortaokuldan beri boğaziçi bilgisayar diyen bir insan olarak; öss sonucu geldiğinde, çok istediğim boğaziçi'ne gidemeyeceğimi anladım. asla gitmem dediğim ankara ise bana kucak açmış bekliyordu. geçmişi baz alınca, odtü bilgisayar da olmuyor gözüküyordu; ama kısmet böyleymiş demekki 3 sene geçti üstünden. tüm olasılıklar üzerinde düşünüyor, özellikle fabrikalarda makine mühendisliği yapan 1-2 kişi ile konuşuyordum. zaten makine bilgisi ve ağır derslere negatiftim. o sıralar makine, metalurji gibi bölümler benim için fizik demekti ve ben fizikten nefret ederdim. bu durumda sevdiğim ders olan matematiğe yöneldim; bu da bilgisayar ve endüstri mühendisliklerine tekabül ediyordu o zamanlar.

daha sonra şu an piyasada iki mühendislikten birini icra eden birçok insanla konuştum. ailem endüstriye karşıydı; bu yüzden babam da benimle geliyordu bu konuşmalara. yavaş yavaş ikimiz de bilgisayar da olabilir endüstri de; farketmez demeye başladık. daha sonra endüstri ya da bilgisayar mühendisliği bölümlerinden hocalarla konuştum. özellikle endüstri mühendisliği beni iyice içine çekmeye başlıyordu. neredeyse ikna olmuş gibiydim. zaten odtü bilgisayar olmayacak gibi gözüküyordu ve itü'yü de istemiyordum o zamanlar. bu da beni gitme ihtimalimin en yüksek olduğu odtü endüstri'ye yönlendirdi.

akabinde okullar üzerinde durmaya başladım. acaba diyordum odtü dışında bir seçeneğim olabilir mi? itü'ye gidebilirdim, boğaziçi'nde makineye gidebilirdim ama ben tercihimi odtü olarak kullanacaktım. zaten odtü'de yazın düzenlenen tanıtım günlerine davet edilmiş ve gitmiştim. odtü kampüsü beni cezbetmişti.

sonra tercihlerimi şöyle sıraladım;

boğaziçi bilgisayar(ya tutatsa diye, çok isteyerek ama ummayarak)
    odtü bilgisayar(olmayacağından emindim ama yine de yazdım)
    odtü endüstri(kendimi buraya hazırlamıştım- istiyordum)
    itü bilgisayar(hiç istemeyerek yazdım)
    itü endüstri(en kötü ihtimalle bu tercihim tutacaktı)
    vb.

bu sıralama sonucunda odtü bilgisayar geldi, beklemiyordum ve şaşırmıştım. kader dedim ve odtü'ye geldim. hazırlık keyifliydi, yapmak istediğim birçok şeyi gerçekleştirdim ve en güzeli, rahattım. 1 sene sonunda bölüme geçtim ama hazırlık kafasını atamamışım üzerimden. derslere düzenli gidiyorum ama özellikle 111 kodlu scheme(bu isim yüzünden çok dalga geçerler) denilen dersi gerçekten anlamıyordum. diğer bölümlere bakıyordum, herkes temel mühendislik derslerini alıyor, gerçekten bana oranla yarı yarıya az çalışan arkadaşlarım benden yüksek notlar alıyordu. ben ise bütün emeğimi 111 dersine vermeme rağmen çok zorlanıyordum. scheme dilini tam anlamamıştım ve sonuç olarak yine de ortalama bir notla dersi geçtim. gpa'im de fena gelmemişti.

sonra benim için, bölüme lanet ettiren 1. sınıf, 2. dönem... 140 kodadlı "c programming" dersi... ilk dönemki tempom baharın gelmesi dolayısı ile düşmüş, dönem başında birkaç dersi de kaçırmam cabası olmuştu. ama c öyle bir dersti ki, devamsızlığa ve çalışmamaya gelemiyordu. nisan ayına kadar emek vermeme rağmen, dersi baştan kaçırdığım ve yeterince emek vermediğim için nisan ayının başında dersi bıraktım. muhtemelen bölümde yaptığım en büyük hatam da bu olacaktır mezun olduğumda. dersi bırakırken sebebim diğer dersleri de aksatıyor olmamdı, yalan. c dersi zordu ve ben o zorluğu yaşamaya hazır değildim. dönem bitti, 1.8'in altında kaldım. böylece 3. sınıfta yapmayı hayal ettiğim erasmusum da bana uzaklardan el sallıyordu, benden umudu kes der gibi.

birinci sınıf bittiğinde, bölümdekileri baz alınca kötü bir ortalamaya sahiptim. bölümden nefret ediyordum. diğer mühendisliklerle kıyaslıyordum, onlar en fazla 2 krediye sahip olan ve temelde önemi çok da fazla olmayan bölüm dersi alırken, biz her 2 dönemde de 4er krediye sahip olan, toplamda 8 kredilik dersi alıyorduk. daha kötüsü, c dersi bölümde her biri farklı dönemlerde olmak üzere 3 tane dersi bağlıyordu. bu da okulu uzatma ihtimalinin artması demekti. böyle olunca, ve kendime olan güvenimi kaybedince odtü bilgisayardan korktum. yapamayacağımı düşündüm ve araştırmaya başladım. hedefim işletme idi. yatay geçiş mi öss mi demeye başlamıştım. yatay geçiş imkansız gibiydi. öss kararını ise aileme açıklamakta zorlanacağımı düşünüyordum. bütün yaz hiçbir şey yapmadan ve tıpış tıpış bölüme dönerek geçti.

2. sınıf başladı ve ben yine farklı bir karara imza attım. normalde almam gereken bir adet bölüm dersini alamıyordum c'den kaldığım için. onun yerine bir ders almayı seçmem daha mantıklı idi ama ben daha az dersle kendime olan güvenimi geri kazanmak zorundaydım. öyle de oldu, toplamda 4 adet kredili dersim vardı, ve zorlamayacaktı beni. gerçekten dinlenerek, biraz da yatarak ama güvenimi geri kazanarak bitirdim bu dönemi. ortalamam fena değildi, ayrıca "kod tabanlı" olmayan, bilgisayar bilimi tabanlı ya da matematik tabanlı şeklinde niteleyebileceğim bölüm dersini de sevmiştim. ikinci döneme güçlü bir şekilde giriyordum. kendime güvendim, danışmanım uyarmasına ve kızmasına rağmen almam gereken ders yükünden daha fazlasını aldım. hem alttan kalan veya kötü gelen derslerimi toparlayacak hem de bu dönemde başarılı olacaktım. zordu, 3 ay boyunca her hafta en az 4 ödeve sahiptim. vizeler, lablar dışında c dersinin olmazsa olmazı take home exam(the)ler de cabasıydı. ama düzenli çalışma, süreklilik ve gereken önemi vererek bu dönemden de alnımın akı ile çıktım. çoğu zaman çıldırmak üzere idim dönem içinde, ama şimdi düşündükçe verdiğim emeğin gerekli olduğunu görüyorum.

bendeki değişimi bölümü sevmeye çalışmak, derslere devam etmek, ödevlere uğraşmak, bol bol kod yazmak ve bölüm arkadaşlarım ile yardımlaşmayı öğrenmek sağladı. artık biliyorum ki, çok çalışmam gerekecek bu bölümde, çok zorlanacağım çoğu zaman; ama hepsine değecek. çünkü kendime güvenim var, ve bölümün ne gerektirdiğini biliyorum.

bu 2 senelik süre zarfında sosyal hayatımı aksatmamaya çalıştım. birinci sınıfta keyfim yerindeydi, çok gezip tozar; bol bol film izler idim. sonucunu hayallerimin suya düşmesi olarak gördüm. 2. sınıfta ayaklarım yere basıyordu, yine geziyor; film izliyordum ama derslerim için yapmam gerekenlerden feragat etmiyordum. yine de tatmin edici bir sosyal hayatım olmadı bu sene içinde. bundan dolayı hayal kırıklığı yaşamıyor değilim.

sözün özü, eğer odtü bilgisayar olacaksa tercihiniz, bilmeniz gereken şeyler aşağıda sıralı bir şekilde tekrar yer alıyor. kararınızı en iyi şekilde vermeniz dileğiyle;

- 1. sınıfta diğer mühendisliklere nazaran zor olan bölüm dersleri
    - sosyal hayattan beklentileri/ gezme tozma isteğini azaltmak
    - kod yazmayı öğrenmek, bol bol pratik yapmak
    - düzenli, sürekli çalışmak; en ufak kopmaların bile belki 1 seneye mal olacağını bilmek
    - bölümden arkadaş/dost edinmek(karşılıklı tartışmak, bazen ödevleri birlikte yapmak; hepsinden ötesi kader ortağı olmak için)
    - önem verdikleriniz listesinde bölümü birinci sıraya koymak(bu demek değil ki diğer şeyleri aksatın, ilk sırada bölüm ve topluluk olabilir gayet- ancak bu durumda geri kalan birçok şeyden feragat etmek gerekiyor.)
    - herşeyi yapmak isterseniz hiçbirşey yapamayacağınızı bilmek(hadi oraya da gideyim, hadi şu filmi de izleyeyim, e sinemayı unuttuk, istanbul'da ne güzeldir sonbaharda vb. en fazla 1ini seçebileceksiniz.)

not: bu yazdıklarım göz korkutuyor olabilir, ki bence öyle. ama sanmayın ki diğer okullarda veya bölümlerde de farklı şeylerle karşılaşacaksınız. üniversitede olduğunuzu bilmek gerekiyor; üniversitenin ne gerektirdiğini de bilmek...

not2: diğer bölümlerden arkadaşlarınız, mesela psikoloji veya işletme(iibf ya da beşeri bilimler bölümleri diyelim) derslerinin zor olduğunu iddia edecektir siz bir bölüm dersinin ödevi başında kafayı yerken. haklıdırlar da, zordur belki de, gitmeden, o bölümlerde okumadan bilemem. ama siz hep onların yata yata okuduğunu iddia edeceksiniz, onların çalışma temposunu gördükçe. facebook profillerinde dönem içinde her gezdikleri şehrin/ülkenin fotolarını paylaştıkça kaderinize lanet edeceksiniz. sakin olmayı öğrenin. siz tercihinizi lisede yaptınız bir kere, artık geri dönüşü zor.

-Alıntıdır- Kaynak:sozluk.sourtimes.org odtü bilgisayar başlığı altındaki 46'ıncı entrydir.....

• bilgisayar bölümü şle ilgili yazı çok güzel
    işletme bölümünde okuyan veya mezun olan arkadaşlardan işletme bölümü için benzer bilgileri alabilirsem çok sevineceğim.
    şimdiden tşk.
  • arkadslar aranızda antalyalı olan varmı varsa ne zamana aldı ucak biletini
  • Şu konuya bi imza yapsak süper olurdu becerebilen varsa yapabilirmi...?
  • Yurt başvurularının sonuçları ne zaman belli olur?Bu konuda kitapçıkta ve internet sitesinde herhangi bir bilgi göremedim.Ona göre para yatıracağız...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ata

Yurt başvurularının sonuçları ne zaman belli olur?Bu konuda kitapçıkta ve internet sitesinde herhangi bir bilgi göremedim.Ona göre para yatıracağız...

Sanırım bu konuda tek sıkıntı çeken sen değilsin.

Kayıt aşamasıdaki arkadaşlar öğrenci işlerini arayın öğrenin
  • arkadaslar bir msn grubu kuralım herkes o grubu eklesin ordan konusalım
  • Sevgili Ogrenciler,

2009-2010 Akademik Yili icin, yurtlara "Ikinci Yerlestirme"
    basvurulari 31 Agustos-3 Eylul 2009 tarihleri arasinda yapilacaktir.
    Bu basvuruyu,

i) birinci yerlestirmede basvurmayan veya basvurdugu halde yerlestirilmeyen; veya

ii) birinci yerlestirmede yerlestirildigi halde ucretini vaktinde yatirmadigi icin
    hakkini kaybeden; veya

iii) birinci yerlestirmede yerlestirilen ve ucretini zamninda odiyen ancak oda
    tipini degistirmek istiyen

ogrencilerimiz yapabilir. Bu ogrencilerin Yurt Basvuru Formunu asagida belirtildigi
    sekilde doldurmalari gerekmektedir.

Basvuru Formuna,http://announcements.ncc.metu.edu.tr adresine
    ogrenci kullanici adi ve sifreniz ile giris yaptiktan sonra, Duyurular
    Turkce-> Yurt Basvuru Formu baglantisini takip ederek ulasabilirsiniz.
    Basvurular, 31 Agustos Pazartesi gunu saat 09.00 da baslayacak ve 3
    Eylul Persembe gunu saat 17.00 de sona erecektir. Lutfen Basvuru
    Formunu belirtilen sure icinde, dikkatle okuyarak, doldurunuz. Bu
    tarihten sonra basvuru yapilamiyacaktir. Basvurusu basariyla alinmis
    ogrencilerimize, kayit sistemi tarafindan otomatik bir e-posta gonderilecektir. Bu
    e-postada ogrenci sisteme gonderdigi verileri goruntuleyebilecektir. Basariyla
    kayit
    yaptirdigini dusundugu halde boyle bir e-posta almayan ogrencilerimizin
    ncc-cc@metu.edu.tr adresine bir e-posta gondermesi gerekmektedir.

Basvurular "Yurt Kabul ve Yerlestirme Esaslari"na gore degerlendirilecek ve
    Kampustaki yurtlara kabul edilerek yerlestirilen ogrencilerin listesi, 10 Eylul
    Persembe gunu saat 10.00 da aciklanacaktir. "Yurt Kabul ve
    Yerlestirme Esaslari"na Yurt Formundaki baglantidan erisebilirsiniz.
    Su andaki tasarima gore, ayni ogrenci formu tekrar doldurmak isterse
    hata mesaji alacaktir. Herhangi bir nedenle formun tekrar doldurulmasi
    gerektiginde, ncc-cc@metu.edu.tr adresine bir e-mail atilmalidir. Yurt
    Bursu, ogrencilere sadece 4-Kisilik odalarda kalma hakki vermektedir.
    Yurt Burslusu ogrenciler isterlerse, fark odeyerek, puanlarina gore
    baska oda tiplerinde de kalabilirler. Ancak, bu EBI Yurdu icin gecerli
    degildir. Bu nedenle Yurt Burslusu Ogrenciler EBI Yurdu tercihi
    yapamazlar.

Kampus yurtlarina kabul ve yerlestirme puan ve talebe gore
    yapilacagindan, mumkun oldugunca fazla oda tercihi yapmanizin Kampusta
    barinma sansinizi artiracagini onemle hatirlatmak isterim.

Ikinci Yerlestirme sonucunda yurtlara yerlestirilen ogrencilerin, bir
    donemlik yurt ucretlerini 17 Eylul Persembe gunu saat 17.00 ye kadar
    odemeleri gerekmektedir. Banka hesabina odeme yapilirken ogrenci
    adinin ve ogrenci numarasinin mutlaka belirtilmesi gereklidir.
    Yerlestirildikleri halde odemelerini yapmayan ogrenciler ikinci yerlestirmedeki
    hakkini kaybeder ve sonraki yerlestirmelerde ceza
    puani alirlar.

Sevgilerimle,

Prof. Dr. Huseyin ISCI

Kampus Rektor Yardimcisi

24.08.2009 da mail yollamışlar arkadaşlar kaydınızı yaptırdıysanız öğrenci numaranız ve şifrenizi vermişlerdir

sqrl.metu.edu.tr den girip metumaillerinize arada bakın hatta bu maillara bakmayı okul hayatınız boyunca adet haline getirin çünkü bütün önemli duyuruların hepsi mail yoluyla bildiriliyor. öğrenci numaranız örneğin 1234567 ise e-mail adresiniz e123456@metu.edu.tr dir
    sqrl.metu.edu.tr 'ye girin kullanıcı adı kısmına e123456 şeklinde yani son rakamı eksilterek öğrenci numaranızı başına "e" yazarak yazın şifreniz de size verilen zaten o şifreyi sakın kaybetmeyin veya unutmayın !!! ... Üstteki metinde yurt başvuruları ile ilgili aradığınız bilgi var zannediyorsam. Kolay gelsin herkese ...

• vay , bizim üninin yerimi varmış burda :D , 3.yılım okulda daha yeni görüyorum vay anasını . Bu arada 2.el bilgisayar müh 2.sınıf kitapları lazım bana ** , varsa bi pm atabilirmisiniz.
  • Bu arada yeni katılan öğrencilere önerim , kıbrıs kampüsü diye yayılmayın , Ankarayla aynı dersleri aynı zorlukta alıyoruz. Birçok hoca Ankaradan geliyor. O yüzden kıbrıs filan kolaydır diye düşünmeyin ODTU ODTU dur bunu unutmayın!!! , sonra birçok arkadaşım gibi derslerden kalır durursunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BeKoTuRaNcI

vay , bizim üninin yerimi varmış burda :D , 3.yılım okulda daha yeni görüyorum vay anasını . Bu arada 2.el bilgisayar müh 2.sınıf kitapları lazım bana ** , varsa bi pm atabilirmisiniz.

yeni açıldı zaten aslında ilk başta tercih olarak düşünenler için açmıştım sonra arkadaşların isteği üzerine başlığı değiştirdim. Sana ne kitapları lazım bu arada bende var 2. sınıf kitapları

ama şimdi neler var hatırlamıyorum kıbrısta bıraktım kitapları gidince konuşuruz ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omertalord -- 28 Ağustos 2009; 13:24:28 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: omertalord

quote:

vay , bizim üninin yerimi varmış burda :D , 3.yılım okulda daha yeni görüyorum vay anasını . Bu arada 2.el bilgisayar müh 2.sınıf kitapları lazım bana ** , varsa bi pm atabilirmisiniz.

yeni açıldı zaten aslında ilk başta tercih olarak düşünenler için açmıştım sonra arkadaşların isteği üzerine başlığı değiştirdim. Sana ne kitapları lazım bu arada bende var 2. sınıf kitapları

ama şimdi neler var hatırlamıyorum kıbrısta bıraktım kitapları gidince konuşuruz ;)

vlla diff filan var bendede , cng lerin kitapları gerekebilir. ben 20 sinde filan gidicem ozmn pm atarım

• quote:

quote:

quote:

vlla diff filan var bendede , cng lerin kitapları gerekebilir. ben 20 sinde filan gidicem ozmn pm atarım

ben 24 ünde orda olacağım ya aslında data da kitaba gerek yok discrete kitabım kayıp ama discete kitabı rahat bulurum sana 2. dönemde Programing languages kitabı ve Formal languges and abstract machinesın in kitabı mevcut .. 2. dönem digital circuits te var logicte kitap kullanmadım probability de ders notları var ciltli ;) özlem hocanın

• quote:

quote:

quote:

quote:

ben 24 ünde orda olacağım ya aslında data da kitaba gerek yok discrete kitabım kayıp ama discete kitabı rahat bulurum sana 2. dönemde Programing languages kitabı ve Formal languges and abstract machinesın in kitabı mevcut .. 2. dönem digital circuits te var logicte kitap kullanmadım probability de ders notları var ciltli ;) özlem hocanın

ooo iyimiş baya, şu özlem iyide christiandan çektiğimi ben kimseden çekmedim. AmA özlem hocanın notları iyidir baya.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

ooo iyimiş baya, şu özlem iyide christiandan çektiğimi ben kimseden çekmedim. AmA özlem hocanın notları iyidir baya.

ya iyi dediğin curveün 10 puan altına dd veriyo onu her hoca yapıyo özlem hoca biraz 12 13 puan altına da iniyor :D Christian öper affetmez valla bide İslam hoca var dua et de size de denk gelmesin ahh ahh ismail hakkı toroslu gitmeyecekti o adam ankara efsanesi o adamdan ders almak büyük şans vallaha 10 tane müslim hoca eder :D

• Beyler CNG 1.sınıf kitapları sağlayabilecek var mı bana ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: drumesh

Beyler CNG 1.sınıf kitapları sağlayabilecek var mı bana ?

calculus buluruz phsiycs buluruz cng 111 kitabı değişmişti kitap ne söyle bana onuda bulmaya çalşırız lineer algebra çok rahat buluruz ingilizceleri 0 al ztn 6-7 milyon bişey onlar metu yayını oldukları için cng 140 c programing de buluruz .. pm atın bana ayın 24 ünden sonra :D
  • abow, eyvallah kardeşim, ben o yeni kitabı araştırem..
  • omertalord bana da cng 1. sınıf lazm

ben de pm atayım sonra
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.