Şimdi Ara

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü (301. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.224
Cevap
63
Favori
461.737
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 299300301302303
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Lotus Expeditor

Kıbrısa gidecek bir öğrencinin okul masrafları dahil en az ne kadar parayı gözden çıkarması gerekir yıllık?

Selam;

http://ncc.metu.edu.tr/tr/oim/ucretler

Gireceğini düşündüğün burs miktarına göre tam ücreti bölerek öğrenim ücretini belirleyebilirsin. %50 isen yarısını, %75 isen 1/4'ünü ödersin. Dönemlik 210 TL kayıt harcı ödersin. Seçmek istediğin yurt tipinin fiyatlarını da verdiğim linke göre bulabilirsin. Aylık yaşam harcaması kişiye bağlı bir konu olarak ben ortalama 700-800 tl civarı harcama yapıyorum. Bu sana bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Okul dönemi yaklaşık 10 ay kadar sürüyor. Tüm bunları birleştirdiğinde ne kadar harcama yapacağın aşağı yukarı ortaya çıkacaktır.

''Sonraki yıllarda $ bazlı öğrenim ücretine yapılacak yıllık artışlar, %10 ile sınırlı olacaktır.'' ''Sonraki yıllarda TL bazlı öğrenim ücretine yapılacak yıllık artışlar, o yılın Mayıs ayı için ilan edilen yıllık KKTC Tüketici Fiyatları Endeksindeki (TÜFE) artış ile sınırlı olacaktır.'' Çok yüksek miktarda bir öğrenim ücreti zammı ile karşılaşmadım şu ana dek. 2015 yılında giren ile 2016 yılında girenler arasındaki fark yeni giriş yapan öğrenciler ile alakalıdır. Yıllara göre giren öğrencilerin ne kadar ödeyecekleri tabloda gösteriliyor. Yurt ücretleri ise kademeli olarak artıyor.

Edit: Yurtlara ilk defa giriş yapanlar 200 dolar depozito ödüyorlar. İstediklerinde geri alabiliyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rekrasyon -- 25 Temmuz 2016; 21:47:20 >

• Ata kullanıcısına yanıt
    ben de bu sene tercih yapmayı düşünüyorum psikoloji bölümüne çok kararsızım biraz bilgi alabilir miyim sizden mümkünse
  • rekrasyon R kullanıcısına yanıt
    memnun musunuz peki orda okumaktan
  • Mr.Mfk kullanıcısına yanıt
    ben de düşünüyorum bu sene yazmayı ailecek kararsız kaldık memnun musunuz siz acaba
  • merhaba arkadaşlar benim yüzde 50 burslu psikoloji tutuyor ailecek çok kararsız kaldık gidip orada yaşanır mı yaşanmaz mı konusunda okuyabilir miyim çok zor mu hayat nasıl orada yardımcı olabilecek herkes yardım ederse çok sevinirim teşekkürler
  • Herkese yorumları için teşekkürler öncelikle. 34bindeyim mf4 ve odtü kkk mak. müh tam burslu düşünüyorum ayrıca iyte yide düşünüyorum hangisini önerirsiniz ve odtü kkk nın diplomasında kıbrıs kampüsü yazması ankaraya göre negatif etkiler mi? İş olanağı açısından iyte mak odtü kkk mak nasıl? Kısacası iyte mak. müh mi odtü kkk mı Son olarak ya bunlar olmazsa diye ege mak hakkında kısaca ne dersiniz? Şimdiden çok teşekkürler yardımcı olursanız sevinirim birkaç gündür araştırıyorum brdada şansımı deniyim dedim
  • quote:

Orijinalden alıntı: Berk Gürbüz

tebrik ederim hayırlı olsun keşke bizde mezun olsakta bizede geç gönderseler

yok hocam ben okuldan kaydımı sildiriyorum, lise diplomamı istedim.
  • Merhaba ben makine mühendisliği yazmayı düşünüyorum ama abdullah gül üni İzmir yükset enstitü mü marmara mı Kıbrıs ODTÜ mü lafam karmakarışık 2 gün sonra tercih yapcam yardımcı olursanız sevınırım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gamzeeeasdfg G kullanıcısına yanıt
    herhangi özel bir sorunuz varsa okuldaki 3. yılımı tamamladım sene kaybetmeden. cevaplayabilirim. bölümüm bilgisayar mühendisliği ama farketmez sanırım psikolojide okuyan cok samimi arkadaslarım da var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gaziantep joje

Merhaba ben makine mühendisliği yazmayı düşünüyorum ama abdullah gül üni İzmir yükset enstitü mü marmara mı Kıbrıs ODTÜ mü lafam karmakarışık 2 gün sonra tercih yapcam yardımcı olursanız sevınırım

hocam abdullah gül üniversitesini çıkarın tercihlerden bence ha izmir yüksek teknoloji de güzel okuldur ama bi odtü diploması vermez. ben hiç düşünmeden odtü yazın derim.
  • Bilgisi tavsiyesi olanlar bikaç mesaj önce bir şey yazmıştım yardımcı olursanız çok sevinirim tercihlere az kaldı çnkü. Teşekkürler.. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: AHMET1798

Herkese yorumları için teşekkürler öncelikle. 34bindeyim mf4 ve odtü kkk mak. müh tam burslu düşünüyorum ayrıca iyte yide düşünüyorum hangisini önerirsiniz ve odtü kkk nın diplomasında kıbrıs kampüsü yazması ankaraya göre negatif etkiler mi? İş olanağı açısından iyte mak odtü kkk mak nasıl? Kısacası iyte mak. müh mi odtü kkk mı Son olarak ya bunlar olmazsa diye ege mak hakkında kısaca ne dersiniz? Şimdiden çok teşekkürler yardımcı olursanız sevinirim birkaç gündür araştırıyorum brdada şansımı deniyim dedim

Merhaba;
    Öncelikle orası mı yoksa burası mı gibi bir soru seni sonuca ulaştırmayabilir. Mesela tercih etmek istediğin okulun bölümünün mezun bilgilerine ulaşman daha etkili olur. Daha sonra ders içeriklerine, seçmeli derslere, akademik kadrolara bakabilirsin. Mezun olmuş veya okuyan öğrencilere ulaşabilirsin. Onlardan bir kıyaslama beklemek doğru olmaz. Bu yüzden karşılaştırma üzerinden değil ,bölümle ilgili kafana takılan soruları onlara yöneltirsen daha doğru olur. Okuyan veya mezunlara daha hızlı bir şekilde ulaşmak için facebook üzerinden yeni girişliler sayfasına veya imece sayfasına katılabilirsin. Vereceğim linkleri de incelersen iyi olur.

http://ncc.metu.edu.tr/tr/mech/anasayfa
    http://tanitim.ncc.metu.edu.tr/neden-odtu-kuzey-kibris-kampusu/
    https://www.facebook.com/groups/998019463648493/?fref=ts

• rekrasyon R kullanıcısına yanıt
    Evet haklısınız kafamdaki soruları okullara bi şekilde ulaşıp sormuştum facebook sayfası gibi ama fikrinizide merak ediyodum açıkçası sağolun ama yinede yardımcı oldunuz :)
    Özellikle ODTÜ kkk yı baya araştırdım sizin İYTE hakkındaki görüşleriniz neler kıyaslama için değilde fikirleriniz düşünceleriniz?
  • Hocam belki hala aktifsinizdir diye umarak soruyorum. Bende odtü kkk bilgisayar mühendisliği yazmayı düşünüyorum, şunları merak ediyorum, şimdi siz 7 yıl önce mezun olmuşsunuz 7 yıldır iş başvurularında neler yaşadınız neler dendi şuan nerede ve sizin için mahsuru yoksa nasıl bir maaş aralığında çalıştığınızı söyleyebilir misiniz ? Özelden mesaj olarak atabilirsiniz

• Önümüzdeki sene buradayım eğer bir aksilik çıkmazsa.KKTCell'e geçtiğimizde numaramız değişiyor mu? Birde telefon paketlerinde Türkiye ile 100 dk bedava konuşma diyor bu karşı tarafın ücretini de kapsıyor mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: omertalord

Onemli Not: Arkadaslar ben su anda mezunum ve okulda olmadigim icin herseyi guncel olarak bilmiyorum.
    Ayrica islerimin yogunlugu dolayisiyla pmlerinize cevap veremiyorum.
    Ogrenmek istediginiz sorularin bir cogu zaten okulun sitesinde mevcut birazcik arastirin.
    Bulamadiysaniz ogrenci islerini arayin. Yine bulamadiniz burda basliga yazin ki birden fazla kisinin gorup cevap verme sansi olsun.
    Yine cevap bulamadiysaniz buraya yazin.

Bilgisayar muhendisligi ile ilgili bolum tercihi ile alakali sorusu olan varsa bana direk pm atabilir ama diger bolumler hakkinda yorum yapmaktan kaciniyorum yanlis yonlendirme yapmamak icin basliga yazin mutlaka bir bilen cikar.

Ayrica ilk yazi uzerinden bi hayli zaman gecti genel bi cerceve olusturmasi acisindan bu okulun sizin tercih siranizda ve gelecek hedef ve hayallerinizde size neler katabilecegi ile ilgili fikir edinmek icin okuyun.
    Fakat guncel bilgiler icin guncel yazilari okumanizi tavsiye ediyorum.

boyle de bisey varmis bakilmali cok iyi inceleyemedim ama ugrasilmis gibi duruyor
    http://blog.kibristaodtuvarmis.com
    onun disinda hersey icin
    www.kkk.odtu.edu.tr
    www.ncc.metu.edu.tr

hala soranlar var kendi diplomami koyuyorum diploma ornegi olsun diye

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[size=3]ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSÜ ANA BAŞLIK

Arkadaşlar başlığı açmamın ilk amacı başta okulu tanıtmaktı gayet samimi bir biçimde artısıyla eksisiyle yazdığım
    yazıyı kaldırmıyorum onu okumak isteyen arkadaşlar olabilir. Yeni kazanan arkadaşlara hayırlı olsun. 2. tercihlerde
    düşünen arkadaşlara başlıktaki yazılanları tek tek okumalarını tavsiye ediyorum. Bu başlık altından okulumuzla ilgili
    paylaşımlara devam edebiliriz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Bir arkadaşın kıbrıs ünileri ile açtığı bir topicte gördüğüm bazı yanlışlar üzerine okulumu tanıtma gereği duydum umarım aşşağıda yazdıklarım size faydalı olur. Öncelikle bilmeniz gereken ilk şey
    [size=4]ODTÜ KKK bir KIBRIS ÜNİVERSİTESİ DEĞİLDİR !!!!!!!
    Odtü KKK bir ODTÜ nün bünyesine dahil bir kampüstür ve lokasyonu da kıbrıstır. fakat bir kıbrıs üni si olarak değil türkiye üniversitesi olarak geçer. Kesinlikle vakıf(özel) üniversitesi değildir yüksek harçlı örgün öğretim olarak geçer. Aldığınız diploma ODTÜ diplomasıdır. bunlar işin kağıtüstü mevzuları. Şimdi gelelim asıl meseleye.Ben odtü kkk da bilgisayar mühendisliği okuyorum. Burslu kazanabiliyosanız burslu okumak burda büyük bir avantaj. Kıbrıs üniversitelerinde burs için ortalama şartları gibi şartlar isterlerken ODTÜ KKK'ya burslu olarak giriş yapan öğrencilerin bursları ortalamaya göre kesilmiyor. (Burslarla ilgili detaylı bilgi için postun en altına bakın)
    Eğitim ankaradaki ile hemen hemen aynı hocalarımızın yarısı Ankaradan değişmeli olarak 1 dönemle 4 dönem arası değişmeli geliyolar. Yerleşkenin kıbrıs üniversitelerinden tesis olarak eksiği yok fazlası var diyebiliriz fakat öğrenci sayısı 1300 seneye tahmin edilen de 1900 öğrenci civarıdır. Ben girne amerikan hariç diğer üniversitelerin hepsinde bulundum kalabalığın hiç bişeye faydası olduğunu düşünmüyorum. Burda okursanız kendinizi planlamayı ztn öğreniyorsunuz sizi temin edebilirim ki ne eğlencenizden geri kalırsınız nede dersinizden. Mağusada okuyan arkadaşlarımızın gece lefkoşa veya girneye gidip dönmeleri kendi arabaları yoksa neredeyse imkansızken güzelyurt girneye 45 lefkoşaya 30 dk uzaklıktadır ztn istanbul izmir gibi biryerde okuyacaksanız da ortalama seyahat süreniz de bundan az olamayacaktır. 4 arkadaş bir taksiyle anlaşıp kişi başı 20-25 tl gibi bir fiyata gidip dönersiniz istediğiniz saatte. Şimdi geliyorum burada okumak isteyen arkadaşlara uyarılarıma. Tekrardan söylüyorum
    ODTÜ KKK bir KIBRIS ÜNİVERSİTESİ DEĞİLDİR
    bu ne demek yani diğer okullarda gördüğümüz gibi kopyayla geçiyim derslere gitmiyim hatta türkiyede yaşıyım sınavdan sınava geliyim die birşey söz konusu değildir. ODTÜ diploması parayla alımaz haketmeniz gerekir. Puanlar ankara ODTÜ ile karşılaştırıldığında(burssuz) 60-70 puan aşşağıdadır bu da fakat sizden 60 -70 puan yüksek alan öğrencilerle aynı zorlukta eğitim görmeniz sizi zorlayacaktır. çok çalışmanız gerekir. Yata yata geçmek sadece sözel bölümlerde belki mümkün olsada mühendislik bölümlerinde imkansızdır paranıza ve zamanınıza yazık olur.
    yani 1. uyarım ben iyi bir eğitim almak istiyorum ve çalışkanım demiyorsanız burayı yazmayın KESİNLİKLE pişman olursunuz
    2. uyarım ise İngilizceniz orta seviyenin altındaysa ODTÜ KKK yı tercih etmeyin çünkü ODTÜ nin ingilizce beklentisi baya yüksek hazırlığı geçseniz bile hem bölüm derslerinizde hemde lisans eğitimindeki ingilizce derslerinde çok büyük sıkıntı çekersiniz.
    3. Maddi açıdan durumuz iyi değilse ODTÜ KKK yı tercih etmeyin .
    öss de alınan düşük puanınıza rağmen ODTÜ diplomasını sadece alma sadece şanşı için çekmeniz gereken bazı sıkıntılar var bunlarda bitanesi de her dersin her dönem açılmaması. ODTÜ düşünüp de araştıranlar bilir ODTÜ sadece mezun olacağınız dönem 3 tane bütünleme sınavı hakkınız vardır onun dışında bütünleme sınavı yoktur. Yaz okuluna gelip dersi tekrardan almanız gerekir. CGPA iniz yani kümülatif ortalamanız 1.8 altına düşerse suspension durumuna geçersiniz ve üst döneme devam edemez daha önce almadığınız herhangi bir ders alamazsınız 3. dönemi geçmemek şartıyla daha önceden aldığınız derslerden alıp ortalamanızı tekrar dan 1.8 in üstüne çıkarmanız gerekmetedir. işte buda derslerin her dönem açılmadığı bir okulda suspension olmanız halinde okulunuzn direkt olark 1 sene uzamasına hemen hemen eşdeğer olmaktadır. Yani 4 sene 5 sene belki 6 sene okumak maddi olarak çook büyük bir külfet olacaksa ODTÜ KKK yı tercih etmeyin.
    4. Sabırlı metanetli olgun elindekinin kıymetini bilen ve geleceğe dair yüksek hedefleri olan biri değilseniz ODTÜ KKK ya gelmeyin çünkü 4 ay sonra anne babanıza ben burda çok sıkıldım burda hiç bişey yok alın beni burdan diyeceksiniz. Ailenizden uzaklaşması ztn zorken kıbrıs ve özellikle güzelyurt gibi fazla gelişmemiş bir yerde yaşamak sizin için herşeyi daha da zor kılacaktır.
    [size=4]AYNI ÖSS GİBİ KIBRIS ADASININ KENDİSİ DE BİR SINAVDIR
    Eğer derseniz ki bu okulun hiç mi güzel yanları yok tabiki var.
    1. Sabah derslere giderken trafik fln bilmezsiniz 8.40 daki ders için 8.30 da evden çıkmanız yeterli olacaktır.
    2. Güzelyurtun havası çok temiz. Kampüsde biraz tepede kaldığı için ilkbahar ve sonbaharda hava enfestir.
    3.Varınız yoğunuz öğrenciler olur. 1000 küsür kişilik koca bir aile olursunuz tek destek ve dayanağınız arkadaşlarınızdır.
    4. Hocalarınıza arkadaş gibi olursunuz aynı yerde içer aynı yerde yemek yer aynı yerde vakit öldürür aynı yerde spor yaparsınız.
    5. Sınıflarda maksimum 25 -30 kişi olur. dersi çok daha iyi takip edebilirsiniz.
    6.Binaların hepsi 2-4 yıllık olduğundan okul gıcır gıcırdır.
    7.ODTÜ'lü olursunuz.
    Benim ilk aklıma gelenler artılar ve eksiler bunlar daha başka sorusu olan aklına takılan varsa sorularınızı seve seve yanıtlandırabilirim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Arkadaşlar burslarla ilgili durumlar yıldan yıla değişkenlik gösterdiği için direkt olarak okulun sitesindeki açıklamayı buraya koymaya karar verdim
    Kimseyi yanlış bilgilendirip başını yakmak istemiyorum çünkü.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu 2009-2010 ders yılında öğrencilerine aşağıdaki burs olanaklarını sunmaktadır:

ÖSS SONUÇLARINA GÖRE VERİLEN BURSLAR

 Öğrenim Bursu: Karşılıksız olan bu burs, İngilizce Hazırlık Programında geçirilecek bir yıl ile lisans programında geçirilecek en fazla beş yılı, başka herhangi bir koşula bağlı kalmaksızın, kapsar.

 Yurt Bursu: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu programlarına 2009-2010 eğitim-öğretim yılında kabul edilecek öğrenciler için geçerli olmak üzere; uluslararası ortak lisans programı hariç, Burslu ve Burssuz programlara yerleştirilen öğrencilerden Y­ÖSS­SAY ve Y­ÖSS­EA puan sıralamasında ilk 20.000'e, Y­ÖSS­DİL puanı ile yerleştirilen öğrencilerden ilk 3.000'e giren öğrencilere dört kişilik odalarda ücretsiz yurt hakkını kapsamak üzere "Yurt Bursu" verilmektedir. Yurt bursları karşılıksız ve İngilizce Hazırlık Programında geçirilecek bir yıl ile lisans programında geçirilecek en fazla beş yılı kapsamaktadır. Burs koşulu ÖSYM'nin tesbit ettiği sıralamalarda, ilgili AOBP'nin 0.8 katsayı ile çarpılması sonucu bulunan ilgili Y­ÖSS puanıdır.

EĞİTİM � ÖĞRETİM SÜRESİNCE BURS OLANAKLARI:

* Akademik Başarı Bursu: Lisans programlarında yüksek akademik başarı gösteren öğrenciler Akademik Başarı Bursu ile ödüllendirilmektedir. Başarı düzeyine bağlı olarak değişen ödül miktarı, Güz döneminde Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak ayları; Bahar döneminde ise Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında nakit aylık ödeme olarak verilmektedir. Akademik Başarı Bursu koşulları ve miktarı her akademik yılbaşında Kampus Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. 2009-2010 Akademik yılında, Lisans programında ilk yılını (Hazırlık Okulu hariç iki normal dönemi) tamamlamış öğrenciler arasından:

o Genel not ortalaması (CGPA) 3,50 - 3,74 arasında olanlara ve

o Genel not ortalaması (CGPA) 3,75 ve üzeri olanlara,

Takip eden dönemde 4 ay süresince Akademik Başarı Bursu verilecektir. 2008-2009 Akademik Yılında bu burslar 1.grupta 450 TL/ay, 2.grupta 650 TL/ay olarak verilmiştir. Genel not ortalamaları ne olursa olsun; (i) disiplin cezası almış öğrenciler, (ii) son iki dönemde normal ders yükü altına düşen veya FD, FF, NA, U ve W notu bulunan öğrenciler, (iii) son iki dönemde 3.00'ün altında dönem not ortalaması (GPA) bulunan öğrenciler bu ödülden yararlanamazlar.

· Öğrenci Asistanlık Bursu: Öğrencilerin Kütüphane, Laboratuarlar, Bilgi İşlem, Spor Tesisleri, Yurtlar, vb. yerlerde Öğrenci Asistan statüsünde hizmet karşılığı burs alabilme olanakları da bulunmaktadır. Öğrenci asistanlık için akademik başarı yanında gereksinim de göz önüne alınmaktadır.

· Gereksinim Bursları: Maddi imkanları kısıtlı öğrencilere, belirli bir başarı düzeyinin altına düşmemeleri koşuluyla, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Burs ve Yardım Fonu aracılığıyla kitap, gereksinim, yolluk vb. maddi destek bursları verilmektedir.

Kaynak:http://www.kkk.odtu.edu.tr/studaffairs/burs_olanaklari.php

Edit:Burslarla ilgili açıklama eklendi.

hocam diploma farkı çok sorun yaratıyor mu ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Mertksk1912

Önümüzdeki sene buradayım eğer bir aksilik çıkmazsa.KKTCell'e geçtiğimizde numaramız değişiyor mu? Birde telefon paketlerinde Türkiye ile 100 dk bedava konuşma diyor bu karşı tarafın ücretini de kapsıyor mu?

kktc deki turkcell le burdaki farklı hocam numaran değişmek zorunda. birde evet türkiyeyi arayabileceğin paket var 100 dk veriyor ve türkiyedeki aradıgın kişinin faturasına yansımıyor veya kontörü gitmiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: uçan jedi

quote:

Orijinalden alıntı: omertalord

Onemli Not: Arkadaslar ben su anda mezunum ve okulda olmadigim icin herseyi guncel olarak bilmiyorum.
    Ayrica islerimin yogunlugu dolayisiyla pmlerinize cevap veremiyorum.
    Ogrenmek istediginiz sorularin bir cogu zaten okulun sitesinde mevcut birazcik arastirin.
    Bulamadiysaniz ogrenci islerini arayin. Yine bulamadiniz burda basliga yazin ki birden fazla kisinin gorup cevap verme sansi olsun.
    Yine cevap bulamadiysaniz buraya yazin.

Bilgisayar muhendisligi ile ilgili bolum tercihi ile alakali sorusu olan varsa bana direk pm atabilir ama diger bolumler hakkinda yorum yapmaktan kaciniyorum yanlis yonlendirme yapmamak icin basliga yazin mutlaka bir bilen cikar.

Ayrica ilk yazi uzerinden bi hayli zaman gecti genel bi cerceve olusturmasi acisindan bu okulun sizin tercih siranizda ve gelecek hedef ve hayallerinizde size neler katabilecegi ile ilgili fikir edinmek icin okuyun.
    Fakat guncel bilgiler icin guncel yazilari okumanizi tavsiye ediyorum.

boyle de bisey varmis bakilmali cok iyi inceleyemedim ama ugrasilmis gibi duruyor
    http://blog.kibristaodtuvarmis.com
    onun disinda hersey icin
    www.kkk.odtu.edu.tr
    www.ncc.metu.edu.tr

hala soranlar var kendi diplomami koyuyorum diploma ornegi olsun diye

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[size=3]ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSÜ ANA BAŞLIK

Arkadaşlar başlığı açmamın ilk amacı başta okulu tanıtmaktı gayet samimi bir biçimde artısıyla eksisiyle yazdığım
    yazıyı kaldırmıyorum onu okumak isteyen arkadaşlar olabilir. Yeni kazanan arkadaşlara hayırlı olsun. 2. tercihlerde
    düşünen arkadaşlara başlıktaki yazılanları tek tek okumalarını tavsiye ediyorum. Bu başlık altından okulumuzla ilgili
    paylaşımlara devam edebiliriz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Bir arkadaşın kıbrıs ünileri ile açtığı bir topicte gördüğüm bazı yanlışlar üzerine okulumu tanıtma gereği duydum umarım aşşağıda yazdıklarım size faydalı olur. Öncelikle bilmeniz gereken ilk şey
    [size=4]ODTÜ KKK bir KIBRIS ÜNİVERSİTESİ DEĞİLDİR !!!!!!!
    Odtü KKK bir ODTÜ nün bünyesine dahil bir kampüstür ve lokasyonu da kıbrıstır. fakat bir kıbrıs üni si olarak değil türkiye üniversitesi olarak geçer. Kesinlikle vakıf(özel) üniversitesi değildir yüksek harçlı örgün öğretim olarak geçer. Aldığınız diploma ODTÜ diplomasıdır. bunlar işin kağıtüstü mevzuları. Şimdi gelelim asıl meseleye.Ben odtü kkk da bilgisayar mühendisliği okuyorum. Burslu kazanabiliyosanız burslu okumak burda büyük bir avantaj. Kıbrıs üniversitelerinde burs için ortalama şartları gibi şartlar isterlerken ODTÜ KKK'ya burslu olarak giriş yapan öğrencilerin bursları ortalamaya göre kesilmiyor. (Burslarla ilgili detaylı bilgi için postun en altına bakın)
    Eğitim ankaradaki ile hemen hemen aynı hocalarımızın yarısı Ankaradan değişmeli olarak 1 dönemle 4 dönem arası değişmeli geliyolar. Yerleşkenin kıbrıs üniversitelerinden tesis olarak eksiği yok fazlası var diyebiliriz fakat öğrenci sayısı 1300 seneye tahmin edilen de 1900 öğrenci civarıdır. Ben girne amerikan hariç diğer üniversitelerin hepsinde bulundum kalabalığın hiç bişeye faydası olduğunu düşünmüyorum. Burda okursanız kendinizi planlamayı ztn öğreniyorsunuz sizi temin edebilirim ki ne eğlencenizden geri kalırsınız nede dersinizden. Mağusada okuyan arkadaşlarımızın gece lefkoşa veya girneye gidip dönmeleri kendi arabaları yoksa neredeyse imkansızken güzelyurt girneye 45 lefkoşaya 30 dk uzaklıktadır ztn istanbul izmir gibi biryerde okuyacaksanız da ortalama seyahat süreniz de bundan az olamayacaktır. 4 arkadaş bir taksiyle anlaşıp kişi başı 20-25 tl gibi bir fiyata gidip dönersiniz istediğiniz saatte. Şimdi geliyorum burada okumak isteyen arkadaşlara uyarılarıma. Tekrardan söylüyorum
    ODTÜ KKK bir KIBRIS ÜNİVERSİTESİ DEĞİLDİR
    bu ne demek yani diğer okullarda gördüğümüz gibi kopyayla geçiyim derslere gitmiyim hatta türkiyede yaşıyım sınavdan sınava geliyim die birşey söz konusu değildir. ODTÜ diploması parayla alımaz haketmeniz gerekir. Puanlar ankara ODTÜ ile karşılaştırıldığında(burssuz) 60-70 puan aşşağıdadır bu da fakat sizden 60 -70 puan yüksek alan öğrencilerle aynı zorlukta eğitim görmeniz sizi zorlayacaktır. çok çalışmanız gerekir. Yata yata geçmek sadece sözel bölümlerde belki mümkün olsada mühendislik bölümlerinde imkansızdır paranıza ve zamanınıza yazık olur.
    yani 1. uyarım ben iyi bir eğitim almak istiyorum ve çalışkanım demiyorsanız burayı yazmayın KESİNLİKLE pişman olursunuz
    2. uyarım ise İngilizceniz orta seviyenin altındaysa ODTÜ KKK yı tercih etmeyin çünkü ODTÜ nin ingilizce beklentisi baya yüksek hazırlığı geçseniz bile hem bölüm derslerinizde hemde lisans eğitimindeki ingilizce derslerinde çok büyük sıkıntı çekersiniz.
    3. Maddi açıdan durumuz iyi değilse ODTÜ KKK yı tercih etmeyin .
    öss de alınan düşük puanınıza rağmen ODTÜ diplomasını sadece alma sadece şanşı için çekmeniz gereken bazı sıkıntılar var bunlarda bitanesi de her dersin her dönem açılmaması. ODTÜ düşünüp de araştıranlar bilir ODTÜ sadece mezun olacağınız dönem 3 tane bütünleme sınavı hakkınız vardır onun dışında bütünleme sınavı yoktur. Yaz okuluna gelip dersi tekrardan almanız gerekir. CGPA iniz yani kümülatif ortalamanız 1.8 altına düşerse suspension durumuna geçersiniz ve üst döneme devam edemez daha önce almadığınız herhangi bir ders alamazsınız 3. dönemi geçmemek şartıyla daha önceden aldığınız derslerden alıp ortalamanızı tekrar dan 1.8 in üstüne çıkarmanız gerekmetedir. işte buda derslerin her dönem açılmadığı bir okulda suspension olmanız halinde okulunuzn direkt olark 1 sene uzamasına hemen hemen eşdeğer olmaktadır. Yani 4 sene 5 sene belki 6 sene okumak maddi olarak çook büyük bir külfet olacaksa ODTÜ KKK yı tercih etmeyin.
    4. Sabırlı metanetli olgun elindekinin kıymetini bilen ve geleceğe dair yüksek hedefleri olan biri değilseniz ODTÜ KKK ya gelmeyin çünkü 4 ay sonra anne babanıza ben burda çok sıkıldım burda hiç bişey yok alın beni burdan diyeceksiniz. Ailenizden uzaklaşması ztn zorken kıbrıs ve özellikle güzelyurt gibi fazla gelişmemiş bir yerde yaşamak sizin için herşeyi daha da zor kılacaktır.
    [size=4]AYNI ÖSS GİBİ KIBRIS ADASININ KENDİSİ DE BİR SINAVDIR
    Eğer derseniz ki bu okulun hiç mi güzel yanları yok tabiki var.
    1. Sabah derslere giderken trafik fln bilmezsiniz 8.40 daki ders için 8.30 da evden çıkmanız yeterli olacaktır.
    2. Güzelyurtun havası çok temiz. Kampüsde biraz tepede kaldığı için ilkbahar ve sonbaharda hava enfestir.
    3.Varınız yoğunuz öğrenciler olur. 1000 küsür kişilik koca bir aile olursunuz tek destek ve dayanağınız arkadaşlarınızdır.
    4. Hocalarınıza arkadaş gibi olursunuz aynı yerde içer aynı yerde yemek yer aynı yerde vakit öldürür aynı yerde spor yaparsınız.
    5. Sınıflarda maksimum 25 -30 kişi olur. dersi çok daha iyi takip edebilirsiniz.
    6.Binaların hepsi 2-4 yıllık olduğundan okul gıcır gıcırdır.
    7.ODTÜ'lü olursunuz.
    Benim ilk aklıma gelenler artılar ve eksiler bunlar daha başka sorusu olan aklına takılan varsa sorularınızı seve seve yanıtlandırabilirim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Arkadaşlar burslarla ilgili durumlar yıldan yıla değişkenlik gösterdiği için direkt olarak okulun sitesindeki açıklamayı buraya koymaya karar verdim
    Kimseyi yanlış bilgilendirip başını yakmak istemiyorum çünkü.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu 2009-2010 ders yılında öğrencilerine aşağıdaki burs olanaklarını sunmaktadır:

ÖSS SONUÇLARINA GÖRE VERİLEN BURSLAR

 Öğrenim Bursu: Karşılıksız olan bu burs, İngilizce Hazırlık Programında geçirilecek bir yıl ile lisans programında geçirilecek en fazla beş yılı, başka herhangi bir koşula bağlı kalmaksızın, kapsar.

 Yurt Bursu: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu programlarına 2009-2010 eğitim-öğretim yılında kabul edilecek öğrenciler için geçerli olmak üzere; uluslararası ortak lisans programı hariç, Burslu ve Burssuz programlara yerleştirilen öğrencilerden Y­ÖSS­SAY ve Y­ÖSS­EA puan sıralamasında ilk 20.000'e, Y­ÖSS­DİL puanı ile yerleştirilen öğrencilerden ilk 3.000'e giren öğrencilere dört kişilik odalarda ücretsiz yurt hakkını kapsamak üzere "Yurt Bursu" verilmektedir. Yurt bursları karşılıksız ve İngilizce Hazırlık Programında geçirilecek bir yıl ile lisans programında geçirilecek en fazla beş yılı kapsamaktadır. Burs koşulu ÖSYM'nin tesbit ettiği sıralamalarda, ilgili AOBP'nin 0.8 katsayı ile çarpılması sonucu bulunan ilgili Y­ÖSS puanıdır.

EĞİTİM � ÖĞRETİM SÜRESİNCE BURS OLANAKLARI:

* Akademik Başarı Bursu: Lisans programlarında yüksek akademik başarı gösteren öğrenciler Akademik Başarı Bursu ile ödüllendirilmektedir. Başarı düzeyine bağlı olarak değişen ödül miktarı, Güz döneminde Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak ayları; Bahar döneminde ise Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında nakit aylık ödeme olarak verilmektedir. Akademik Başarı Bursu koşulları ve miktarı her akademik yılbaşında Kampus Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. 2009-2010 Akademik yılında, Lisans programında ilk yılını (Hazırlık Okulu hariç iki normal dönemi) tamamlamış öğrenciler arasından:

o Genel not ortalaması (CGPA) 3,50 - 3,74 arasında olanlara ve

o Genel not ortalaması (CGPA) 3,75 ve üzeri olanlara,

Takip eden dönemde 4 ay süresince Akademik Başarı Bursu verilecektir. 2008-2009 Akademik Yılında bu burslar 1.grupta 450 TL/ay, 2.grupta 650 TL/ay olarak verilmiştir. Genel not ortalamaları ne olursa olsun; (i) disiplin cezası almış öğrenciler, (ii) son iki dönemde normal ders yükü altına düşen veya FD, FF, NA, U ve W notu bulunan öğrenciler, (iii) son iki dönemde 3.00'ün altında dönem not ortalaması (GPA) bulunan öğrenciler bu ödülden yararlanamazlar.

· Öğrenci Asistanlık Bursu: Öğrencilerin Kütüphane, Laboratuarlar, Bilgi İşlem, Spor Tesisleri, Yurtlar, vb. yerlerde Öğrenci Asistan statüsünde hizmet karşılığı burs alabilme olanakları da bulunmaktadır. Öğrenci asistanlık için akademik başarı yanında gereksinim de göz önüne alınmaktadır.

· Gereksinim Bursları: Maddi imkanları kısıtlı öğrencilere, belirli bir başarı düzeyinin altına düşmemeleri koşuluyla, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Burs ve Yardım Fonu aracılığıyla kitap, gereksinim, yolluk vb. maddi destek bursları verilmektedir.

Kaynak:http://www.kkk.odtu.edu.tr/studaffairs/burs_olanaklari.php

Edit:Burslarla ilgili açıklama eklendi.

hocam diploma farkı çok sorun yaratıyor mu ?

Bende bir adayım ama fark etmiyor denilebilir.Mezunlarda Microsoft ts çalışan bile var ve zaten buradan aldığın eğitimle lise mezunu olsan bile rahatlıkla iş bulursun ki Odtü mezunu oluyorsun.Benim göruşüm böyle.

Mesela desteksiz sallayan çok insan oluyor onları dinleme.Birisi Aselsan Odtü Kkk dan mühendis almıyor diyen vardı vazgeçecektim sonra bir baktım mezun listesinde gayette var.Öğrencilerin en çok staj yaptığı firmalardan biri çıktı hatta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertksk1912 -- 29 Temmuz 2016; 1:39:15 >

• Arkadaslar herkesin sorulari ortak gibi :) aslinda 100 sayfa bu konular konusuldu ama yine tekrarlayalim.

Diploma fark yaratip yaratmamasi tamamen isverenin elinde olan bir durum. Yani Ankara ODTU ile %99.9 belki ufak tefek farklar disinda ayni dersleri alip ayni seviye sinavalara girip mezun oluyorsunuz.
    Ayrica isi de diploma yapmiyor. Yani siz dusunun bir isyeriniz olsa ve bir muhendis alacak olsaniz, adaylari sadece diplomasina bakar eler misiniz?

Ha yuksek volumlu basvurudur ODTUlulerin tabiki bir onceligi olur. Merak etmeyin sizin de oluyor. Ayrica is basvurularina diploma gonderilmez ozgecmis yollanir. Orda da kampus yazmak mecburiyetinde degilsiniz. Orta Dogu Teknik Universitesi Bilg Muh yazarsiniz sorulursa kibris kampusu diye cevaplarsiniz sonucta aldiginiz diploma yine ODTU diplomasi.

Ama onun disinda zaten okul is gorusmesinde mevzu bahis bile olmaz. yani okul zaten sizin o gorusmeye cagirilmaya layik gorulduyseniz orda gorevi bitmistir diplomadaki okul adinin. gorusmede size neler biliyorsunuz bu isi yapabilir misiniz karakteriniz vs bunlari anlamaya calisirlar. Hele hele ilk isinize girdinzi diyelim 2 sene calistiniz baska bir yere basvurdunuz. O basvurularda sizi cagiran adamlar okulan belki %30 konusuru geri kalan %70 bir onceki isinizde neler yaptiginiz neler bildiginiz vs. dir.

diyelim o 2. iste de 2-3 sene calistinzi 3. biryere basvurursaniz artik piyasa 5 yillik bir adamsiniz kimse sizin okulunuza gore ne arti ne eksi puan verir. onceki islerinizde ne yaptiginiza bakar.

Ha bir de ben cok iyi bilmiyorum pek hayalim olmadi ama ASELSAN ornegin ODTU Ankarayi kabul ederekne bizim okulu direkt eliyormus soyleyenlerin yalancisiyim tabi kendim arastirmadim. Bence yanlis bir uygulama ama ozel bir sirket en nihayetinde. Kendilerini baglayacak bir karardir. Boyle etkileri olabiliyor.

Ama simdi diploma farkini konustugumuz okul ODTU Ankara degil mi? Zaten ODTU Ankara'yi kazanabiliyorsaniz oraya gidin acik ve net. Zaten orayi kazanma sansinzi yoksa kiyaslanacak diger okullarin hepsiyle ya ayni yada daha prestijlidir ODTU KKK diplomasi hem yurtici hem de yurtdisinda.

Ben 4 sene once mezun oldum 2012de. Ve benim donemimde her branstan muhendis arkadasim 3-4 ay icinde is buldular fazla zorlanmadan. ve hepsi de kalburustu guzel sirketlerde is buldular diyebilirim.

Bana gelecek olursak ben tam olarak bir referans alinamam ama belli bir senaryo icin guzel bir ornek olabilirim.

2012 Temmuz'da (son bir dersten butunlemeye kalmistim) mezun oldum. Ondan sonra Avustralya- Melbourne'de master yapmak icin vize ve okul basvurularindan sonra ordaki mevsim farkindan dolayi okullar somestrlar terstir. Yani Subat sonu 1 somestr baslar Agustos basi da 2. somestir baslar. Aralik - Mart arasi da yaz tatilidir.

Ben de o aradaki zamanda istanbulda kaldim cesitli sertifika kurslarina gittim ve sertifika sinavlarina girdim hem zaman gecsin diye hem de gercekten faydali olacagini dusundugum icin. Neyse marta Avustralyaya geldim. okul basladi falan ilk 3-4 ay boyle temizlik kebabcilik vs part-time isler yaptiktan sonra bir yazilim sirketinde stajyer olarak ise girdim 2 ay sonra 5 haftalik bir deneme sureci yaptilar ondan sonra da kadrolu olarak ise girdim. Yani 2013 Agustostan su ana kadar 3 yildir ayni sirkette calisiyorum. Stayyer girdim su anda takim lideriyim oyle soyliyim. Ha Turkiye'de bir sirkette bu firsati verirlermiydi bilmiyorum ama burda bu firsati buldum.

Aldigim maasida paylassam da Turkiye sartlarina kiyaslanirsa sacma bir kiyaslama olacagi icin paylasmiyim.

Ama bunu sunun icin anlattim, ODTU KKK'da aldigim egitim burda hem master yaparken neredeyse ki ben ODTU'de ortalama ustu bir ogrenciydim sadece yani bolum birincisi sinif birincisi vs degildim. Sadece programlama ve diger bolum derslerinde bazen birinci olurdum ama kesinlikle super caliskan vs bir ogrenci olamadim. Sadece ilgim olan bolum derslerine sevdigim icin guzel calisip iyi notlar aliyordum. Burdaki okulda hem calisip hem okumama ragmen bolumun birincisi oldum bir cok derste. hocalarin hepsiyle kanka olduk zaten ingilizce konusunda bir sikintim yoktu okurken de gayet iyiydi ingilizcem pek sikinti cekmedim.

Aldigim ingilizce egitim ve okulun kattigi her yonlu ogretim meslek disiplininden tutun insanlik degerlerine kadar benim burda gelir gelmez sayilabilecek ki bambaska bir ulkede yabancisin ve daha once de adam akilli hic is tecruben yok, ona ragmen girdim burda be 1-2 ayda cok rahat bir sekilde isimi yapabilecek durumda oldugumu gordum.

Yani tekrar soyluyorum ODTU KKK Turkiyenin ilk 5 okulunu ilk 7-8 okulunu puan olarak yakalayamip ama idealist olup gercekten guzel bir egitim ve kendini guzel gelistirmek isteyenlere icin bir sanstir. dedigim gibi top okullarla kiyaslanmasi sacma cunku farkli puan kategorisinde o okullari tutturan adam zaten burayi arastirmaz.

Sorularniza genis cercevede boyle cevap verebilirim ama tabiki herkesin hayat tecrubesi birbirinden farklidir. Benim size tavsiyem eger girebilirseniz bu okula. Mutlaka ama mutlaka okurken biyerlerde calismaya calisin bakin MUTLAKA! bunu daha fazla soyleyemem eger kibrista imkaniniz olmasa bile yazin Turkiyede, stajiniz 1.5 aysa 1.5-2 ayda siz gonullu yapmak seklinde para falan da almayin ama mutlaka calisin. Bugun yeni mezunlar arasinda en cok farki yaratan sey endustri hakkinda bir fikri olmak tecrubenizin olmasi vs.

Bu sizi de korur yani farkli pozisyonlarda departmanlarda calisirsaniz mezun olunca ne is bulursak ona gore biz de o oluruz demeyin. sevdiginiz birseyi bulun ve orada ilerleyin. Ve bu sevdiginzi bolumu secerken kimsenin iste orda su kadar is var orda cok adam aranmiyor falan dedigine kulak asmayin. Her alanin elemana ihtiyaci oluyor ve siz isinizde iyiyseniz is bulursunuz merak etmeyin. sirf fazla talep var diye belli bir cesit yazilimci yada networkcu yada sistemci vs neyse iste bunlardan olmaya calismayin.

okuldaki dersler agir kabul ediyorum ama mutlaka bos zamaninizda blog bile okusaniz teknoloji bile takip etseniz sektorle ilgilenmeye calisin. isyerlerine gidin bilisimci diger insanlarla tanisin konusun zaten genc oldugunuz icin cogunuz onlara sempatik gelecektir ve size seve seve yardimci olmaya calisacaklardir. Su an benim burda sizlere yardimci olmaya calistigim gibi :) mutlaka yararlanin.

bir laf vardir ne bildiginiz degil kimi bildiginiz onemlidir diye. Insanlar isyerlerinde haftanin 5 gununu bazen daha fazlasini geciriyorlar. Herkes sevdigi insanlarla calismak ister. Yani siz bir isyerinin yazilim muduruyle bilgi islem muduruyla abi kardes iliskiniz varsa tabiki oncelikli sizi dusunecektir. Nasil simdi siz okula giderken liseden dusunun sinif arkadaslariniz var. sizi alsam baska sinifa atasam son sene ayaginiz geri geri gider bu da ayni sekilde. Insanlar sevdigi kafa olarak uyusabildigi insanlarla daha verimli ve istekli calisiyor. O yuzden kurabiliyorsaniz stajinizda veya onun disindaki zamanlarda arada da boyle islerle ugrasin faydasini gorursunuz.

Nacizane 3-5 tavsiyem bu kadar gencler size. Mantikli dusunup kararinizi verin. Hepinize bol sans ve kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omertalord -- 29 Temmuz 2016; 4:10:40 >

• omertalord kullanıcısına yanıt
    Mezun bilgileri

Elektrik ve Elekronik Müh mezunları:
    http://ncc.metu.edu.tr/tr/eee/mezun-bilgileri
    Bilgisayar müh mezunları:
    http://ncc.metu.edu.tr/tr/cng/mezun-bilgileri
    Makina müh:
    http://ncc.metu.edu.tr/tr/mech/mezun-bilgileri

Benim gördüğüm Intel ,Apple ,Microsoft ta çalışan insanlar dahi var.Ayrıca yılda 20-30 mezun veren bölümler için gayet yüksek oranda.

Aselsan konusuna gelince Aselsan da çalışan mezun da gördüm.Zaten stajların yarısı Aselsan da yapılmış? Ayrıca diğer Savunma Sanayinde çalışan çok insan var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mertksk1912 -- 29 Temmuz 2016; 11:38:41 >

• 
Sayfa: önceki 299300301302303
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.