Şimdi Ara

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
1
Favori
13.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • vee sonunca sonuçlar açıklandı. Kardeşim 4. tercihi ODTÜ siyaset bilimi ve kamu yönetimi'ne yerleşti. Açıkçası ilk 4-5 tercihi olmaz gözüyle bakıyorduk. Odtü'yü kardeşim üniversiteden dolayı istiyordu ama tutmaz diyorduk. 5.sırada ki tercih 9 eylül hukuk'tu 6. sıradada Marmara hukuk iö vardı.

Sınav sonrası tercih zamanı Hukuk bölümüne ağırlık vermiştirk ama odtü siyaset bilimi ve kamu yönetimi oldu. Biraz şaşkın ve mutluyuz. Siz bölüm ve üni hakkında ne söylersiniz?

• Millete bir faydamız dokunsun diye buraya yazıyorum. Bu bölüm mezunuyum. Tercih etmek isteyenler aşağıdaki açıklamaları okusunlar.

1= Bölüm İngilizce. Yalnız İngilizce dediysem hakikaten kallavi bir ingilizceyle başbaşa kalacaksınız. bazı hocaların derslerini gerçekten anlamıyordum. Adamlar orta çağ ingilizcesi konuşuyorlardı. o yüzden hazırlıkta proficiency denilen sınavdan 80 üstü alamazsanız inanın bölümde zorlanırsınız. Ben kıl payı hazırlığı geçtim. Bölümde ingilizceyi bir daha öğrendim. Ama öğrenirken canım çıktı. O karınca duası gibi okumaları elimde sözlükle okumaya çalışırken bölümden tiksindim. Birçok kez bırakmayı düşündüm. Çünkü yapamıyordum. İte kaka mezun oldum. Siz siz olun iyi bir ingilizce bilmeden bu bölüme başlamayın. Ciddi olarak canınızdan bezdirebilir.

2= Akademisyenleri çok kaliteli. Allah var, yiğidi öldür hakkını yeme. Çoğunu sevmezdim ama seçmeli derslerde bile öyle adamlar getirdiler ki dersi anlamasam da saygımdan gidip oturuyordum.

3= Yurtdışı imkanı zaten odtü olduğu için gayet fazla. İstediğiniz yere gidin. avustralyaya bile giden oldu. o derece yani.

4= Şimdi açık açık konuşalım iibf bölümleri arasındaki en ezik bölümdür ama iktisatla beraber en zor bölümdür. Uluslararası ilişkiler gibi çerez bölümlerin yanında SBKY ciddi ciddi adamın anasını ağlatır. Çok fazla teorik ders var ve bazen soyut kavramlar arasında boğulur gidersiniz.

5= SBKY her yemekten azar azar yemektir. Gerçekten öyledir. Hemen hemen tüm sosyal bilimlerden ders alırsınız. Aslında iyi bir genel kültür kazanırsınız. Benim gibi bilinçsiz bir öğrenciyseniz bile mezun olduktan sonra hakkaten lan ne kaliteli dersler almışım dersiniz.

6= Arkadaşlar o okumaları yapın. O okumalar gerçekten hayat kurtarır. Yapmazsanız açık söyliyim cortlarsınız. Okumayı sadece okuma olarak görmeyin. Anlayın da. Anlamadan yarım yamalak ingilizceyle olmuyor maalesef. Anlamazsanız ''Development of Underdevelopment'' ı açıklayın sorusunda öyle bakar bakar kalırsınız. Sonra hoca kağıdınıza kocaman bir ''IRRELEVANT'' yazar.

7= Not tutun arkadaşlar. Sadece okuma yapmak da işe yaramıyor. Bazen okumalarda olmayan birşeyi derste hoca söylüyor ve onu soruyor. Not tutmak için de hazırlık sınıfındaki Not taking bölümünü iyi değerlendirin. Hem dinleyip hem not tutma yetiniz çok işinize yarar.

8= Gelelim can alıcı noktaya. Mezun olunca iş bulduk mu? bizim dönemde bölüm sonuncusu bile bir kamu kurumunda uzman oldu yani o derece. Yani bakanlıklarda uzmanlık, müfettişlik ve diğer kariyer imkanları, vergi denetim şirketlerinde çalışanlar, diplomat olanlar, üst kurullarda çalışanlar, akademisyen olanlar, yurt dışına yerleşenler hep oldu. Ben açıkta kalan kimse bilmiyorum. Zaten mezun olduğumuzda o zaman kpds vardı şimdi yds 85 puan altı alan yoktu. Ortalama kpss puanımız 90dı. Yani zaten iyi puanlar alabildik. Ammmmaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Dikkat gerektiren bir iş var. Şimdi ne istediğini bileceksin. mezun olmadan önce ona yönelik hazırlık yapacaksın. Mesela kardeşim Dışişlerine mi girmek istiyorsun hemen fransızca ya da almancaya başla. Artı puan alırsın. Bol bol tarih kitabı oku ve çeviri dersleri al. Üst kurul mu istiyorsun. İyi derecede iktisat bilgisi edineceksin, muhasebe öğrenmen lazım. Okulda aldığın eğitim kpss eğitimi ya da kurum sınavlarına yönelik değil. Kendin bunlara yönelik ayrıca çalışacaksın. Akademik mi olacaksın cb bile notun varsa o dersi tekrar al. Hocalarla aranı iyi tut. Benim gibi diklenme. Yani ne istediğini en geç 3. sınıfın başında netleştir ve onun için ayrıca çalışmaya başla.

9= Bölüm aslında keyifli ama keyif almasını sen bileceksin. Yoksa inan kabir azabı gibi.

10= Eğer bölümün size uygun olmadığını düşünüyorsanız zorlamayın. Bırakın. Sizin için daha yararlı bölümlere gidebilirsiniz.

11= Bir hoca demişti ki: ''bu bölüm iş ve işçi bulma kurumu değil, iş arıyorsan işkura başvur'' çok manalı bir söz. Bölüm size iş vermeyecek arkadaşlar. Hatta sürpriz sürpriz.. kullanabileceğiniz mühendis, doktor, avukat gibi unvanınız da olmayacak. Bu bölümden mezun olunca hayatınızı siz kendiniz kuracak unvanınızı kendiniz elde edeceksiniz.

Umarım yararlı olmuştur.
  • Gayet iyi bir bölüm kazanmış.
    İyi bir üniversite olması sebebiyle ; kendini geliştirme şansı da çok.

Artık okuyarak görecek..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bodyguard_26

Gayet iyi bir bölüm kazanmış.
    İyi bir üniversite olması sebebiyle ; kendini geliştirme şansı da çok.

Artık okuyarak görecek..
    Odtude olsa bır hukuk degıl bence hukukları one yazmalıydı
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dream3rn

Odtude olsa bır hukuk degıl bence hukukları one yazmalıydı

Alıntıları Göster
    Hayırlı olsun, güzel bir bölüm kazanmış kardeşin.
    9 eylül hukuktan daha iyi bir yere girdiğini düşünüyorum. Odtü'nün imkanları çok daha fazla ve tatmin edici.
  • quote:

Orijinalden alıntı: DeV1lMayCry

Hayırlı olsun, güzel bir bölüm kazanmış kardeşin.
    9 eylül hukuktan daha iyi bir yere girdiğini düşünüyorum. Odtü'nün imkanları çok daha fazla ve tatmin edici.

Alıntıları Göster
    Öncelikle hayırlı olsun, umarım herşey dilediğince olur kardeşiniz için.

Odtü Sbky iyi bir yer; ancak bu sene gördüğüm kadarıyla hukuklarda filan beklenen düşme, tm'de siyaset bilimi ve kamu yönetimlerine vurmuş bu sene tm için. Geçen sene 7 binlerde kapatan sbky bu sene 14 bin civarında tahminimce(kendi puanımdan yola çıkarak bir varsayım), aynı şekilde ankara üni. sbky yine 9 binlerden 14-15 binlere gerilemiş. Bilkent siyasette de benzer bir durum var. Hatta oradaki düşüş çok çok belirgin, 4 binlerden 15 binlere gerilemiş durumda. Genel anlamda ankara üniversitelerinde bir gerileme olduğunu da varsayabiliriz, tm bazında.

Tabii bunu kötü bir şey anlamında değil, bu sene çok şanslı olduğunuzu belirtmek için yazıyorum. Birçok hukuk fakültesinden, birçok özel üniversiteden çok şey kazanacağı, öğreneceği bir yere gidiyor kardeşiniz. Tekrar tebrikler. Şansı daimi olsun

• quote:

Orijinalden alıntı: Amiloglukozidaz

Öncelikle hayırlı olsun, umarım herşey dilediğince olur kardeşiniz için.

Odtü Sbky iyi bir yer; ancak bu sene gördüğüm kadarıyla hukuklarda filan beklenen düşme, tm'de siyaset bilimi ve kamu yönetimlerine vurmuş bu sene tm için. Geçen sene 7 binlerde kapatan sbky bu sene 14 bin civarında tahminimce(kendi puanımdan yola çıkarak bir varsayım), aynı şekilde ankara üni. sbky yine 9 binlerden 14-15 binlere gerilemiş. Bilkent siyasette de benzer bir durum var. Hatta oradaki düşüş çok çok belirgin, 4 binlerden 15 binlere gerilemiş durumda. Genel anlamda ankara üniversitelerinde bir gerileme olduğunu da varsayabiliriz, tm bazında.

Tabii bunu kötü bir şey anlamında değil, bu sene çok şanslı olduğunuzu belirtmek için yazıyorum. Birçok hukuk fakültesinden, birçok özel üniversiteden çok şey kazanacağı, öğreneceği bir yere gidiyor kardeşiniz. Tekrar tebrikler. Şansı daimi olsun

Alıntıları Göster
    teşekkürler arkadaşlar.

tutacağına pek ihtimal vermiyorduk ama kardeşim odtü olduğu için yazmak istemişti. bütün bi yıl odtü'yü hedeflemişti bölümden ziyade.şans işte odtü oldu.

@Amiloglukozidaz dediğin gibi bu sene sıralamalar epey değişti. Ama bence Hukuk bölümünde de bu sıralamalarda ki değişiklikte bariz bir şekilde meydana çıktı. Forumda bi çok kişiden bunu okudum.

Aslına Ankara Hukuk yada İstanbul Hukuk olabilitesi olsaydı daha çok karamsarlık yaşardık sanırım. Odtü sağlandığı avantajlar ile kampüsü ile vereceği yabancı dil ile öğrenciyi geliştirmeye çok yönelik. tabi yinede iş herzaman ki gibi öğrencide bitiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: egurkan

teşekkürler arkadaşlar.

tutacağına pek ihtimal vermiyorduk ama kardeşim odtü olduğu için yazmak istemişti. bütün bi yıl odtü'yü hedeflemişti bölümden ziyade.şans işte odtü oldu.

@Amiloglukozidaz dediğin gibi bu sene sıralamalar epey değişti. Ama bence Hukuk bölümünde de bu sıralamalarda ki değişiklikte bariz bir şekilde meydana çıktı. Forumda bi çok kişiden bunu okudum.

Aslına Ankara Hukuk yada İstanbul Hukuk olabilitesi olsaydı daha çok karamsarlık yaşardık sanırım. Odtü sağlandığı avantajlar ile kampüsü ile vereceği yabancı dil ile öğrenciyi geliştirmeye çok yönelik. tabi yinede iş herzaman ki gibi öğrencide bitiyor.

bence iyi olmuş.neden dersen hukukun kontenjanları o kadar arttıki herkes hukuk mezunu olacak.daha çok hukuk mezunu daha az iş imkanı.odtü sbky ise diğer sbky lerden açık ara iyi boğaziçi hariç.buda öncelikli olmasını sağlayacak.hukuk okusa öncelik möncelik yok.ingilizce olması ve muhteşem odtü kampüsü artılar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Boğaziçi işletme ve ekonomi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

vee sonunca sonuçlar açıklandı. Kardeşim 4. tercihi ODTÜ siyaset bilimi ve kamu yönetimi'ne yerleşti. Açıkçası ilk 4-5 tercihi olmaz gözüyle bakıyorduk. Odtü'yü kardeşim üniversiteden dolayı istiyordu ama tutmaz diyorduk. 5.sırada ki tercih 9 eylül hukuk'tu 6. sıradada Marmara hukuk iö vardı.

Sınav sonrası tercih zamanı Hukuk bölümüne ağırlık vermiştirk ama odtü siyaset bilimi ve kamu yönetimi oldu. Biraz şaşkın ve mutluyuz. Siz bölüm ve üni hakkında ne söylersiniz?

bende odtüyü kazandım aynı bölüm kardeşin ingilizce biliyormu? ve ben biraz endişeliyim galiba bölümün hukuk kadar alternatifi yokmuş acaba hukuk olsaydı daha mı iyi olurdu sizlerce?

• quote:

Orijinalden alıntı: face0987

quote:

vee sonunca sonuçlar açıklandı. Kardeşim 4. tercihi ODTÜ siyaset bilimi ve kamu yönetimi'ne yerleşti. Açıkçası ilk 4-5 tercihi olmaz gözüyle bakıyorduk. Odtü'yü kardeşim üniversiteden dolayı istiyordu ama tutmaz diyorduk. 5.sırada ki tercih 9 eylül hukuk'tu 6. sıradada Marmara hukuk iö vardı.

bende odtüyü kazandım aynı bölüm kardeşin ingilizce biliyormu? ve ben biraz endişeliyim galiba bölümün hukuk kadar alternatifi yokmuş acaba hukuk olsaydı daha mı iyi olurdu sizlerce?
    ben bu sene girdim sınava sıralamam 14.876 geçen sene 13.700 ile kapatmış bu bölüm .bu sene yaklaşık olarak 1.200 atarsa bana gelir atar mı acaba ? geçen sene neredeyse 6.000 gerilemiş bilgisi olan var mı ?

• quote:

Orijinalden alıntı: lys mağduru

ben bu sene girdim sınava sıralamam 14.876 geçen sene 13.700 ile kapatmış bu bölüm .bu sene yaklaşık olarak 1.200 atarsa bana gelir atar mı acaba ? geçen sene neredeyse 6.000 gerilemiş bilgisi olan var mı ?

Alıntıları Göster
    atar büyük ihtimalle
  • quote:

Orijinalden alıntı: mementomori.

atar büyük ihtimalle

Alıntıları Göster
    bende odtü siyasalı tercih ettim çok istiyorum odtüyü sıralamam 12280 geçen seneye göre kesin gelir diyorlar ama içim hiç rahat değil :S 2010 da 7bin küsürlerde alması çok kafamı karıştırdı
  • quote:

Orijinalden alıntı: mehmetoztan

bende odtü siyasalı tercih ettim çok istiyorum odtüyü sıralamam 12280 geçen seneye göre kesin gelir diyorlar ama içim hiç rahat değil :S 2010 da 7bin küsürlerde alması çok kafamı karıştırdı

Alıntıları Göster
    konuyu uplıyorum ama bu bölüm hakkında bilgi sahibi olan var mı arkadaşlar ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: abc123987

konuyu uplıyorum ama bu bölüm hakkında bilgi sahibi olan var mı arkadaşlar ?

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar bende bu yıl bu bölümü yazmayı düşünüyorum. okuyan arkadaşların ve sizlerin yorumlarını alabilir miyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anilin -- 29 Mayıs 2014; 18:33:44 >
  • arkadaşlar bende bu yıl bu bölümü yazmayı düşünüyorum. okuyan arkadaşların ve sizlerin görüşleri benim için önemli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: anilin

arkadaşlar bende bu yıl bu bölümü yazmayı düşünüyorum. okuyan arkadaşların ve sizlerin görüşleri benim için önemli.
    up up up
  • up
  • quote:

Orijinalden alıntı: anilin

up
    up
  • quote:

Orijinalden alıntı: AKINBAG

up

Alıntıları Göster
    upp özellikle hazırlık ve ingilizce olması hakkında bilgiveren arkadaşlar olursa süper olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: acer02561

upp özellikle hazırlık ve ingilizce olması hakkında bilgiveren arkadaşlar olursa süper olur

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar merhaba.

Sınavlardan önce bu bölümden mezun biriyle mesajlaştık bölüm hakkında. Ondan izin alabilirsem benimle paylaştıklarını burada paylaşabilirim. Takipte kalın.

EDİT: Öncelikle @Max_Kolesne'ye teşekkürler. Bu onun Fulbright'la alakalı konusu. Mutlaka incelemenizi öneririm;http://forum.donanimhaber.com/m_94917702/tm.htm

Bunlar da benim sorduğum ve aldığım cevaplar. Umarım yardımcı olur;

Sorular

1 - İngilizce konusunda sorun yaşıyorum. Hazırlık döneminde bu sorunu aşabilir miyim? Okula gelmeden önce sizin durumunuz neydi, hazırlıktan sonra ne duruma geldiniz?
    2 - "Siyaset okursan, işsiz kalırsın!" gibi yorumlara katılmıyorum. Zaten amacım akademisyen olmak. ODTÜ Siyaset'te akademisyen olarak devam etmek zor mu? Kaç not ortalaması istiyor?
    3 - Akademisyenleri ne derece yetkindir?
    4 - Hangi bölümlerle ÇAP imkanı var? (İktisat ve tarihe de ilgiliyim.) Ve ÇAP yapmayı önerir misiniz?
    5 - Bitirdiğinizde size kattığı şeyleri aktarabilir misiniz?
    6 - Son olarak YGS/LYS netlerinizi yazabilir misiniz?
    7 - (Kendisine akademik düşündüğümü ifade ettim. Kendisinden Hukuk - Siyaset - Akademi ilişkisini incelemesini istemiştim. Direk bir soru değildi.)
    8 - Hazırlık yılının sınav ve derecelendirme mantığı nasıl? Yani, sınavlar ve quizler nasıl ve ne sıklıkla gerçekleştiriliyor? Duyduğuma göre bazı quizler, habersizce yapılıyormuş. Bu ne kadar doğru?

Cevaplar

1- İngilizce zamanla olacak bir şey bence. Hazırlık bir noktaya kadar yardımcı olur; ama asıl gelişmeyi bölümde sağlayacaksınıdır. Bölümde tüm okumalar falan İngilizce zira ve maalesef çeviriler kötü çoğu zaman. Dolayısıyla İngilizce okudukça gelişiyor, yazdıkça gelişiyor. 1. sınıfta bölüm olarak 1-2 sayfalık şeyleri yazmaya kıvranırken şimdi bir günde 15-20 sayfalık İngilizce bol kaynaklı paper çıkartabiliyorum :) yani biraz tecrtübe işi, ama okumaları bol bol yapmak, ödevleri cddiye almak, ve anlaşılmayan noktaları kesinlikle hocalarla tartışmak gerekiyor. Hocaların kapısı zaten her zaman açık. Bunun haricinde imkanın olursa - ki baya imkan oluyor - kesinlikle Erasmus'a git. Ben Erasmus'ta Amerikan, Macar, Slovak ev arkadaşlarıyla kaldım, ve sonrasında döndüğümde İngilizcem haliyle daha da iyileşti :) Hazırlığa ben upper intermediate kurunda başladım, hazırlık bitiminde TOEFL'dan 87 aldım, bu sene başında girdiğim TOEFL'dan ise 109 aldım.

2- İşsiz kalmazsın bence, ama bu biraz sana da bağlı. Mesela özel sektör isteyen arkadaşım 1. sınıftan beri sürekli staj yaptı, "deneyim" elde etti ve şu an 4.000 lira giriş maaşlı bir iş teklifi aldı. Dolayısıyla, özel sektör için sana bağlı biraz. Devlet zaten KPSS'ye bağlı. Akademisyen için en az 3 yapmalısın lisans esnasında. ODTÜ'de akademisyen olmak istiyorsan yurt dışında doktora yapman baya önemli, onun için de ortalama yine ön plana çıkıyor. Yani ortalaman 3.50 üstünde olursa çok daha kolay olur. Ama öbür yandan da transkript önemli, gidip kolay diye gereksiz dersler alırsan yine zorlaşır. Biraz kafandaki çalışma alanlarıyla paralel şeyler seçmen gerekiyor.

3- Akademisyenleri oldukça yetkin.http://padm.metu.edu.tr/academic-staff Buradan hepsinin mezun olduğu okulları ve master doktora seviyelerini görebilirsin.

4- ÇAP imkanı en yakın sosyoloji ve felsefe ile var. Sanırım tarih ile de var, yani sosyal bilimler fakültesiyle var sanırım. Ancak İktisat, ve İİBF bölümleri ile sadece yan dal imkanı var. ÇAP çok zorlayıcı olabilir, büyük ihtimal okulu uzatır.

5- Çok daha geniş bir dünya bakışı, çok iyi bir okuldan burslu kabul imkanı, ve özel sektör isteyen bir insanı 4 sene içerisinde özel sektörde çalışmaya tamamen karşı olan ve akademi isteyen bir insan haline getirme :)

6- YGS/LYS netlerimi hatırlamıyorum ama YGS'de 38.000dim, LYSde 7.200düm, sonuncu falan girmiştim sanırım. Şu an puanlar biraz daha düştü diye biliyorum, sıralamalar yani. Ama netleri inan ki hatırlamıyorum.

7- Akademi istiyorsan bence hukuk senin için yetersiz bir alan olur. Yani akademisyenlik için, hele ki siyaset bilimi tarzında şeylere yakın birisi için hukuk alanından akademisyenlik çok daha sınırlı. Büyük ihtimal avukat olup çıkarsın. Hani daha fazla para kazanırsın büyük ihtimal; ama işten alınan tatmine ben oldukça önem veriyorum. (NOT: Bu konuyu ben yakınlarıma sorarak teyid ettim. Yazdığım yorum şöyleydi; Hukuk ve akademiyle alakalı yorumunuzu da hukukçu yakınlarımla paylaştım. Onlar da kesinlikle size katıldılar. Akademi yönüyle hukuk, pek evrensel değilmiş, anladığım kadarıyla. Türkiye'de Uluslarası Hukuk değil Türk Hukuku anlatıldığından kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. Onun için yurtdışı imkanları da o derece az.)@

8- Hazırlıkta kurunu belirleyen sınav sene başında yapılıyor, tırt bir sınav aslında ama seviyeyi anlama için de verimli oluyor gibi duruyor. Hazırlık esnasında her iki dönemde de üçer vize var. Bunların yanında, doğrudur her an her saniye quiz gelebilir. Bir gün 1. derste geldiğinde 3. derste de gelebilir. 1 hafta hiç gelmeyebilir. Tüm quizler neredeyse habersiz yani. Bunların toplamında (6 midterm ve quizler) 65 puan toplamış olman gerekiyor ki yazın yapılan hazırlık atlama sınavına girmeye hak kazanasın. 60 toplarsan yaz okuluna hak kazanıyorsun. Daha azda kalıyorsun.

Başka sorularınız olursa, kendisine iletebilirsiniz. Gayet sıcakkanlı ve samimice cevap veriyor kendisi.

Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egelox -- 3 Temmuz 2015; 14:09:57 >

• bende seneye inş bu bölümüm istiyorum acaba hem okuyup hemde kendimi kişisel olarak geliştirebilirmiyim odtüde odtü verimlilik topluluğundan felan haberim var ama yeterli olurmu bilmiyorum o yüzdende korkuyorum birde ailemin maddi sıkıntısı var orada kendime nasıl bakabilirim hedeflerim ve hayallerim var acaba okuyarak ve calısrak aylık 1000-1400 arası para bulabilirmiyim odtüde
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.