Şimdi Ara

Yeğin kuvvet, güçlü nükleer kuvvet, renk kuvveti, zayıf nükleer kuvvet

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
2
Favori
20.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Fizik ve kimya kitaplarinda bilgi kirliligi var bu kuvvetlerin ne oldugunu sade bir bicimde yazabilecek var mi yani hangisi kuarklar arasinda hangisi proton notron arasinda hangileri ayni anlamda. Tesekkurler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yeğin Kuvvet ve Diğer Temel Kuvvetler

Doğanın bilinen dört temel kuvveti vardır: yeğin kuvvet, zayıf nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet ve kütleçekimsel kuvvet. Bu kuvvetler, evrende gözlemlediğimiz tüm fiziksel etkileşimlerden sorumludur.

Yeğin Kuvvet

Yeğin kuvvet, temel kuvvetler arasında en güçlüsüdür. Nükleus adı verilen atomların çekirdeklerini bir arada tutar. Yeğin kuvvet o kadar güçlüdür ki, çok kısa mesafeler dışında diğer tüm kuvvetlere baskın gelir.

Yeğin kuvvetin diğer adları arasında "yeğin çekirdek kuvveti" ve "yeğin nükleer kuvvet" de yer alır. Bu isimler, kuvvetin nükleus üzerindeki baskın etkisini yansıtır.

Yeğin kuvvet, elementlerin atom çekirdeklerindeki protonları ve nötronları bir arada tutmaktan sorumludur. Bu kuvvet olmadan çekirdekler dağılır ve atomlar var olamazdı.

Diğer Temel Kuvvetler

Yeğin kuvvetin yanı sıra üç temel kuvvet daha vardır:

• Zayıf nükleer kuvvet: Radyoaktif bozunma gibi belirli nükleer dönüşümlerden sorumludur.
    • Elektromanyetik kuvvet: Elektriksel ve manyetik kuvvetleri içerir. Atomların kimyasal tepkimelere girmesini sağlar.
    • Kütleçekimsel kuvvet: Cisimler arasındaki çekim kuvvetidir. Evrendeki galaksilerin ve yıldızların oluşumundan sorumludur.

Tüm bu kuvvetler evrendeki düzenin ve istikrarın korunmasında hayati bir role sahiptir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Güçlü nükleer kuvvetle yeğin n.k. aynı değil miydi ya ?

Güçlü nükleer kuvvet atom çekirdeğini bir arada tutan kuvvettir. (proton ve nötronu kastediyor sanırım.)

Defterde diğerlerini de yazmışız ama sorduğun sorunun cevabı yok. Yani ayrıntılı yazmamışız o kadar.
  • Güçlü yani yeğin nükleer protonları bir arada tutar, zayıf atomun çekirdeği ile elektronları.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • yeğin kuvvet güçlü kuvvetle aynıdır ve çekirdekteki proton ve nötronları birarada tutar,zayıf nükleer kuvvet radyoaktif bozunmalarda ortaya çıkar zayıf nükleer kuvvetin etki ettiği parçacık bozunarak başka parçacığa dönüşür
  • Guclu yani yegin kuvvette hadronlar oldugu icin bu ayni zamanda kuarklada ilgilidir. Yani bunu kesin bir cizgiyle ayiramayiz. Bunlarin kuvvet siralamasini alan yardimcilarini bilsek yeter diye dusunuyorum

• kullanilmamis nick K kullanıcısına yanıt
    çekirdekle elektronları bir arada tutan kuvvet,elektromanyetik kuvvettir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: irem59

çekirdekle elektronları bir arada tutan kuvvet,elektromanyetik kuvvettir.

Doğru yazarken bi an tereddüt ettim zaten. Benim düştüğüm hataya düşmeyin gençler. Teşekkürler

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gluon kuarklar arasinda mi alisveris yapilir hadronlar arasinda mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: Sokollu Mehmed Paşa

Gluon kuarklar arasinda mi alisveris yapilir hadronlar arasinda mi?

Defterde güçlü nükleer kuvveti taşıyan parçacıklara gluon demişiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-3A5068A7A

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi not-ever -- 23 Aralık 2017; 16:11:7 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Syronwar

quote:

O mezonlar degil miydi ya?

Bu arada benim sorum icin kimya kitabinda kuarklar arasinda yaziyor fizik kitabinda hadronlar arasinda

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-3A5068A7A

quote:

quote:

Bu arada benim sorum icin kimya kitabinda kuarklar arasinda yaziyor fizik kitabinda hadronlar arasinda

Alıntıları Göster
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi not-ever -- 23 Aralık 2017; 16:10:56 >

• Hadronlar temel parçacık değildir, kuark,antikuark ve bozonlardan oluşurlar yani hadronların yapısında gluon bulunur,gluon kuarkları bir arada tutan güçlü kuvvet taşıyıcısıdır
  • quote:

quote:

quote:

Defterde gluon yazıyor ama

• Gençler kimya ve fizik kitaplarında farklı anlatılıyor fizikte hadrondan almış kimya da kuarktan çalışırken fark etmiştim

• Yorumları okumadım da güçlü nüküeer up ve down kuarklar arasında olur çekirdeği bir arada tutar

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.