Okul ders programı hazırlaycagım ama veri girişlerini sınıf bazında tanımlamak istiyorum. haftanın beş günü ve hergün 10 saatlik ders girilecek.
bununla ilgili sorguları nasıl yapayım. Özellikle .mdb yi nasıl oluşturayım.
Çıktı olarakta;
Sınıfların ders proğramı (ders-hoca ......) şeklinde Öğretmen ders programı (sınıf-ders ismi) şeklinde
kategorileme yapcaksın mesala sınıfları ayırmak için where kat=1 o şekilde diğerleride aynı mantıkla yapacaksın yine bi tabloda daha yaratıp .
tamamda sınıf ders proğramını tek satırda gireceğiz herhalde o zaman 10*5= 50 ders yanında öğretmeni +50 neticede 100 sütun olur herhalde.
başka yapıcı fikri olan varsa çok iyi olur. sınıf derslerinin girişini nasıl yapalım.
Tabiki oyle hepsini tek tabloda ve tek satirda tutmaycaksin. Olabildigince normalize bir veritabani kullanman gerekecektir. Boylelikle veri tekrari onlenir, guvenligi, yonetebilirliligi ve performansı arttırırsın. Benim olusturdugum basit yapı su sekilde:
Sınıf Listesi Tablosu: SınıfID, SınıfAdi, SinifMevcudu, SinifOgretmeni (OgrtID cinsinden), Kat... vb bilgiler
Ders Listesi Tablosu: DersID, DersAdi, HaftalikSaati vb bilgiler
Öğretmen Listesi: OgrID, AdiSoyadi, Zümresi vb bilgiler
Öğretmen-Ders Tablosu: ÖğretmenID,DersID (Bu tabloda "hangi derslere hangi öğretmenler giriyor veya bir öğretmenin girdiği tüm dersler" bilgisi tutulacaktır. )
Sinif-Ders Listesi: SinifID, DersID, Gun, DersSaatleri vb bilgiler
Tum IDler birbiriyle PK-FK ilişkisi olmalıdır. Tutulacak bilgilere gore tablolarada değişiklik yapilabilir..
peki bir soru daha
haftalık ders proğramını girerken ortak dersleri yani 1 sınıfa aynı saate 2 ders ve iki öğretmen işini nasıl ayarlayabiliriz...
O nasıl oluyorki.. yani aynı saatte 2 ders nasıl olabilir ki.. Ornek verbilirmisin.. Yani ben anlıyorum ki ornegin 1A sınıfı için pazartesi 3. ve 4. saatlerde hem matematik dersi var hem fen dersi var.. Boyle birşey mumkunmu artık okullarda :) Yoksa ben mi soyledigini yanlıs anlıyorum...
Şöyle olabiliyor.
çoğu okulda öğretmeni mevcut üstü olan okullarda kullanılıyor.
Himm.. O zaman sınıf ikiye bolunuyor... Dolaysıyla ornekteki gibi 9A aslında fiziksel olarak bir sınıf ama kod tarafında 9A yı 2 ye bolerek (9A-1 sınıfı, 9A-2 Sınıfı.... gibi) 2 sınıf gibi tanımlanabilir. Boylelikle 2 sınıf gibi olur ve farklı ders, farklı ogrt. karmasası ortadan kalkabilir.
veri girişi nasıl yapcaz. çıktı nasıl alacagız. biraz ayrıntılı fikir verirseniz...++++
Iste orasi biraz sana ve tasarima bagli. Bu durumda 2 senaryo soz konusu. 1.cisi tum bilgileri girip( ogretmenler, dersler, siniflar vs.) hadi ders programini olustur deyip programin bunu olusturmasini beklemek. 2.ciside senin ders programlarini "bir sekilde" olusturup olusan bu yapiya gore bilgilerini girmek. 2.cisi zaten basit bisi; var olan ders programlarini bir veritabani programina girmekten ibaret. Halbuki 1.ci o kadar da basit degil. Hem ogretmenlerin hem de siniflarin programlarini olustururken hic cakisma olmamasi ve gerektiginde programlarda degisikilik yapabilmeye musait olmasi gerek. Piyasada bu sekilde ornek programlar bulabilirsin. Onlari inceleyip fikirler edinebilirsin. Cunku sunu sunu yap demekle olacak bisi degil. Komple bir analize ve algortimaya ihtiyac var ve bu hemen bikac dakikada olusacak bisi degil. Zaten programin cekirdek kismi burasi (dagitim algortimasini cikarmakta)...Bunu yaparsan satisa bile sunabilirsin, zaten okullarda buna benzer programlar kullaniyorlar... Bu algoritmayi gelistirirsen -ya da nette bulursan- bana da bildirirsen cok sevinirim..
bu projeni paylaşman mumkun mu acaba birisine lazım da bakıp yararlanacak ona görekendisi farklı da olsa başka bi şey yapacak?
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme