Arkadaşlar ölü piksel nedir? ya az çokbiliyorum ne anlama geldiğini fakat asıl sorum şu: dikey ölü piksel nedemek? bilen duyan gören var mı? birde herhangibir lcd de ölü pixel varsa bundan sonraki zamanlarda diğer pixellerde yavaş yavaş ölür anlamına gelir mi? buna benzer bişe duydum kıllandım. ne bu ya kanser hücresi gibimi yani :)
yardımlarınızı bekliyorum
yahu okadar yorum yapan bilgi sahibi arkadaşlar var... yokmu bilen?????
Buraya yazana kadar google a ölü piksel nedir diye yazsan yuzlerce tanım bulacaksın
quote:
Şimdide ölü piksel nedir ona bir bakalım: LCD monitörlerde pikseller, transistörlerle kontrol ediliyor ve bu transistörlerin herhangi birinde arıza olması, "piksel hatası" dediğimiz bir kusur oluşturuyor. LCD monitörlerde piksel kusurlarına çok sık karşılaşılmasının ana sebebi, LCD monitörlerde kullanılan transistör sayısıyla çok alaklı. Her piksel, 3 alt pikselden oluşuyor ve her alt pikseli bir transistör kontrol ediyor. 1280x1024 çözünürlüğe sahip bir 17" LCD'de toplam 1280x1024x3=3.932.160 adet transistör bulunur. Bu kadar transistör içerisinden aslında 1-2 tanesinin arızalı olması olağan bir durum olmasına rağmen, can sıkıcı bir durumdur.
LCD monitörlerde rastlanan piksel kusurları birkaç farklı şekilde ortaya çıkıyor. Bu piksel hatalarına ölü piksel denir. Ölü piksel denmesinin sebebi, ilgili pikseli kontrol eden transistör ün açılıp kapanma işlevini artık yerine getirememesinden dolayıdır. Ölü piksellerin birkaç farklı çeşidi var:
Karanlık(siyah) piksel : İlgili pikseli denetleyen transistörün kapalı durumda iken işlevsiz hale geçtiğinden dolayı bu piksellere karanlık(siyah)piksel denir. Özellikle arka planın beyaz ve açık renk olduğu durumlarda belli olur. Aydınlık noktaya göre daha az rahatsız edicidir. Aydınlık piksel : İlgili pikseli kontrol eden transistörün açık halde iken işlevsiz hale geçerse aydınlık piksel olarak adlandırışan kusur oluşur. Karanlık piksel kusuruna göre daha fazla rahatsız eder ve beyaz arka plan hariç hemen hemen çoğu arkaplanda kendini belli eder. Çoğu monitörün parlaklık ayarı, LCD arka ışığını(backlight) kısmadan ayar yaptığı için (bazı üst seviye monitörlerde arka ışık için ayrıca ayar vardır) eğer düşük parlaklıkta monitör kullanıyorsanız, açık arka planlarda bile beyaz nokta dikkatinizi çekebilir. Renkli pikseller : Her piksel, üç alt pikselden oluşur: Kırmızı, yeşil, mavi (RGB). Bu alt piksellerdeki herhangi birisindeki arıza, o pikselde görüntülenmesi gereken rengi tam olarak gösteremez. Farklı bir renkte sürekli yanar. Transistör hataları, entegre devre üretiminin doğasından kaynaklanan bir durumdur. LCD monitörler, entegre devrelere göre daha büyük olduğu için entegre devrelerin aksine 2-3 bozuk transistör kabul edilebilir sayılabilir. Üstelik, 2-3 hatalı transistöre sahip LCD monitörü arızalı olarak kabul edilirse, LCD monitör fiyatların çok üst seviyeye çıkması gerekebilir.
Ölü piksel nedir derseniz basit olarak anlatmak gerekirse monitördeki her piksel(nokta) küçük bir lambadır. Bazen bu lambalardan bir tanesi fabrika çıkışında yanmaya bilir. Bu olaya ölü piksel denir. Bundada bir standart vardır. Bir monitörde 3 tane ölü piksel olması sınır kabul edilir 3 ten fazla olması ise ürünün değiştirilmesi için sebeptir.
Ölü piksel nedir?
Bozuk transistörden dolayı ışık piksele ulaşamazsa nokta karanlık veya sürekli parlak kalmasına yol açar. Bunu sonucunda da ölü piksel meydana gelir.
dostum teşekkür ederim. sağolasın. ya aslında asıl sormak istediğim şuydu: yani bir lcd de ölü piksel varsa bundan sorakilerinde ölme olasılığı çok yüksek midir? yoksa hiçbir alakası yok mudur? bunu merak ediyorum. şu yüzden soruyorum. bir vatandaş sadece ölü pikseli olduğu için sıfır ayarında bir lcd tv yi normal fiyatından baya ucuza satıyor.(2500 yerine 1500 civarı) ve bende almayı planlıyorum. merakım bu yüzden. gördüm . pixeller rahatsız edici değil. ama ilerde hepsi birden giderse o zman sakat. ilgilnen arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
Şans işi , ileride ölü piksel çıkabilir de çıkmayabilir de. Bu her lcd cihaz için gecerli, gerek laptop olsun gerek tv. Kaç tane ölü piksel var, sadece ölü piksel var diye 1000ytl düşüyorsa ve başka bir problemi yoksa alınabilinir.
Eyvallah dostum. Şuan 5 tane var... bir daha alıcı gözüyle bakıcam artık...
peki ölü piksel olup olmadığını anlamak için yazılmış bi prog varmı?