Şimdi Ara

ön çapraz bağ ameliyatı oldum:((( (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
90
Cevap
2
Favori
89.173
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam sana tavsiye fizik tedaviye git.çok yararını görürsün.eğer gidemiyorsan evde druna danışarak yapman gereken hareketleri söyler.ayaklanırsın ama hemen koşucam yürücem zıplıcam maç yapıcam yok bunlar.fiizk tedavini iyi yaparsan emin 6 ay sonra eski haline dönersin.1 yıl sonra tamamen düzelir.ama unutma fizik tedavin iyi olacak ve ayaklarını güçlendirmeye bak.birde kilo almamaya bak.ne kadar kilo o kadar dize yük.
  • azazel_666 A kullanıcısına yanıt
    tşk hocam bir ay sonra normal gezsem bana yeter. zaten hoplama zıplama spor 1 seneye kadar yapmam. yani bu arada tabiki fizik tedavi olsun güclendirme olsun spor salonu olsun muhakkak dizimi güclendireeğim.
  • arkadaşlar 6 ay önce halı sahada çapraz bağlarım zedelendi amaliyat olmadım kendi kendine iyileşti spor ve egzersiz yapmadım şimdi bacağımı bükebiliyorum yürüyebiliyorum ama sızlamalar oluyor namaz kılarken ağrılar oluyor, yeni yeni egzersizlere başladım tam olarak geçmesi için ne gibi egzersizler yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim. :((((
  • emre kayaa E kullanıcısına yanıt
    kardeş şimdi sen zedelendi diyorsun bunu nasıl anladın. ayrıca olay anında dediğimiz gibi bir ses çıkdımı çok acı duydun mu. zaten kopsa bile 6 aya kadar vucut o ağrıyı atıyor yavaş yavaş namazada oturabilirsin . dediğim gibi kopma var ise tekrar sportif faaliyet yapar yada koşarsan tekrar dizin döner. eğer dediğin gibi kopmamışsa spor salonunda kesinlikle diz etrafındaki kasları kuvvetlendrmen lazımki diz dönmelerinde o kaslar dizini korusun başka çaresi yokturkardeş.
  • Hepinize geçmiş olsun arkadaşlar eskisinden daha sağlıklı şekilde iyileşirsiniz umarım. Yaşadığınız durumla ilgili bir konu vardı orayı da takip edip bilgi alabilirsiniz.Link aşağıda

http://forum.donanimhaber.com/m_26390575/tm.htm
  • stranger02 kullanıcısına yanıt
    Daha ısınmadan maça erken geldik ve şut çekmeye çalıştık ben tabi çok sert çekmeye çalıştım sürekli ve sonra koşarken dizim acımaya başladı dokununca hala acıyo yürürken de acıyo acaba nolmuş olabilir :((

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • entelseven kullanıcısına yanıt
    hocam şut çektikten sonra hemen yere düştünmü? ön çapraz bağ kopmaları darbeye bağlı çok olmaz muhtemelen halıya takılma şeklinde şiddetli dizin dönmesi
    veyahut güçsüzlenen diz etrafı kaslarımızın halı saha hamlelerimize yeterli gelmeyip diz dönmesi zamanında dizimizi tutamayıp güçü iç bağlara verip kopması sonucu
    olabilir. bağ kopmaları şiddetli bir ağrı şeklindedir bayılmaya yakın derecededir hocam sen topa vurduğun zaman dizinden güm yada çat diye bir ses duydunmu ?
    (hatta çapraz bağı kopan bir arkadaşım;
    " gökgürültüsü gibi bir ses duydum acıdan yıldırım üzerime düştü sandım" demişti :)inanın çok abartı değil yani..) ön çapraz bağı kopanlar (benim gibi)
    hem bu dayanılmaz acıyı ve gerçekten şiddetli bir ses duyarlar zaten anlarsın sen maça devam ettiğine göre sanırım liflerinde yırtılma olmuştur bu normaldir geçer
    veyahut yan bağlarında hafiften zedelenmiş zor bir ihtimal ama hafiften yırtılmada olabilir. bir hafta içinde tuvalete çömelemezsen git mr çektir bir kontrol ettir selamlar. sana bir link gönderiyom izle
    bu video eski meşhur ronaldonun futbolunun bittiği andır yani ön çapraz bağı kopmuştur.(bu videodada Ronaldo herhangi bir darbe almıyor ) maalesef bütün ön çapraz bağı kopan arkadaşlar (benim gibi) bu anı çok iyi bilirler:(((((geçmiş olsun..

https://www.youtube.com/watch?v=5TEB8zefQUk

• öncelikle cevabın ve yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim hayır hocam ses falan hiç gelmedi byılcak gibi de hiç olmadım ama oynarken dizim acıyo ve topa müdahalelerde sol ayağımı uzattığımda ciddi acıyodu bugün doktora gittim film çekti bişey yok dedi 15 güne geçer dedi ama hiç böyle olmamıştım sanki geçmeyecek gibi geliyo böyle dokunduğumda acıyo ilk gün topallıyodum şimdi topallma geçti ama
  • entelseven kullanıcısına yanıt
    ne demek bişi diğil hocam öncelikle:) dediğim gibi sizinki klasik halısaha sakatlanması 15 güne bişiyiniz kalmaz inş. geçmiş olsun selamlar..
  • Arkadaslar bi sorum olacak ve yardiminiza ihtiyacim var. Öçp ameliyati oldum 5 gun önce. amelyat sonrasi vasaxgim inanılmaz kan topladı ve heryer simsiyah. Doktor normal oldugunu soyledi ama gözleri bana oyle demiyordu. Sizin de vasiniza geldi mi ameliyat sonrasi morluklar
     ön çapraz bağ ameliyatı oldum:(((
  • quote:

Orijinalden alıntı: harunerenler

Arkadaslar bi sorum olacak ve yardiminiza ihtiyacim var. Öçp ameliyati oldum 5 gun önce. amelyat sonrasi vasaxgim inanılmaz kan topladı ve heryer simsiyah. Doktor normal oldugunu soyledi ama gözleri bana oyle demiyordu. Sizin de vasiniza geldi mi ameliyat sonrasi morluklar

arkadaşım korma bendede aynısı olmuştu geçmez diye korkmuştum baldırımın altları ta kalçama kadar ama geçti allaha şükür.gerçi seninki biraz daha koyu ama doktorunda sıkıntı yok zaten demiş.resim koydum ordan bakabilirsin.

• Herkese Merhaba; 13 Mart 2015 tarihinde acıbadem atakent hastanesine ameliyat oldum. Yaklaşık 3,5 saat süren Ön Çapraz Bağ (kendi hamstringim kullanılarak) ve mensiküs temizleme operasyonu geçirdim. Doktorum Fatih Dikici'nin çok başarılı bir operasyon yaptığını belirteyim. 1. Haftanın sonunda tek değnek; 2. haftanın sonunda da koltuk değneksiz yürümeye başladığımı; 3. haftada da debriyajlı aracımı kullanmaya başladığımı belirteyim. bu süreci iyi atlatmanın bir tek yolu var o da FİZİK TEDAVİ sürecinin eksiksiz yapılması ve GERDİRME hareketlerine kesinlikle tembellik yapılmaması....Ben 15 seans Fizik tedavi aldım. burada diz açısını 130'a çıkarttığınız anda olay bitiyor. Sadece buraya kadar sorun yaşıyorsunuz. Evde kendim ekstra çalıştığım için Fizik Tedavi sürecini sorunsuz atlattım. Arka bacak kaslarımdaki kasılmalar haricinde hiçbir sıkıntım bulunmuyor. Şu anda 8.Haftanın içerisindeyim ve 2 haftadır Spor salonuna gidiyorum. Haftada 3 Gün gittiğim salon egzersizlerimde ;

1-) 15 dk'lık yavaş tempolu yürüyüş
    2-) 30 dk'lık yatay bisiklet (10 Km civarı)
    3-) 15 Kg ağırlıkla diz gerdirme (12 X2 set)
    4-) 30 dk'lık yüzme (Havuz) çalışması yapıyorum.

Bu aşamaya kadar anlatmaya çalıştım ancak bundan sonrası ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Doktorum 4. ayda kontrol gelmemi istedi. Ancak halen tedirginim. Düz koşulara başlamak istiyorum. Spor salonundaki arkadaşlar 4. Aydan önce (16. Hafta) koşu yapmamamı söylüyor. ameliyat olan ve 8. Hafta sonrası için bilgi sahibi olan var ise desteğini bekliyorum.

• harunerenler H kullanıcısına yanıt
    Keşke Varis çorabı giyseydiniz. ben ameliyat olur olmaz iki ayağıma da çorap alıp giydim hiçbir sorun çıkmadı. Tekrar Geçmiş olsun.
  • halısaha maçında arkadaşımın hunharca ayağıma basmasıyla birlikte çapraz bağlarım yırtıldı ben de yakın zamanda ameliyat olacağım 1 ay iyileşme süreci olduğunu söylediler umarım çabuk atlatırım
  • Sarıçoban kullanıcısına yanıt
    üstad sen zaten baya bilinçli bir şekilde hareket etmişssin ve iyileşme sürecin hızlı olmuş. ben düz koşulara 8. ay başladım :)
  • enessbulbul E kullanıcısına yanıt
    iyileşme süresini normal bir şekilde yüremek algılıyorsan en az iki ay. ikinci ayda istanbulu yürüyerek akşama kadar gezersin ama akşamları ayaklarının agrısı çok fena olu burdan kıyas et işte:()
  • stranger02 kullanıcısına yanıt
    dizimde bazen ağrılar oluyor. Arka kaslarda ve hamstring de gerilmeler yaşıyorum. Acaba yanlış birşeyler mi yapıyorum diye endişeliyim. aşağıdaki videoları izledikçe kendimi geriden gidiyormuşum gibi hissettim :)

https://www.youtube.com/watch?v=8V_wOhSrnQg&index=3&list=PLmmuE9gMU27Aep3V-oOGxOA9V4BhPsk9F
    https://www.youtube.com/watch?v=WvqxjOjxMbQ&index=4&list=PLmmuE9gMU27Aep3V-oOGxOA9V4BhPsk9F
    https://www.youtube.com/watch?v=1RyBSmH6fuY&index=1&list=PLmmuE9gMU27Aep3V-oOGxOA9V4BhPsk9F

• Sarıçoban kullanıcısına yanıt
    hocam 13. aydayım dizi ile ayakbileğim arasında üst deride hafif his kaybı altındada değişik bir sinir ağrısı var .bu ağrıları hissetmek normal. sonuçta dizimizin içinden bir kas dokusu rresmen kopartılıp tekrar monte ediliyor sinir minir maskuler doku hepsi perişan oldu yani:)
  • Arkadaşlar herkese merhaba, 4 ay önce çapraz bağını koparmış ve 6 hafta önce de ameliyatını olmuş birisi olarak sizlere çapraz bağ yaralanmalarıyla ilgili tüm yaşadıklarımı anlatmak istedim. Çünkü ameliyat öncesinde ve sonrasında bu ve diğer forumlardaki yorumlar çok aydınlatıcı ve de yön gösterici olmuştur. Umarım benim tecrübelerimde okuyan arkadaşlara faydası olur diyerek hikayeme başlayayım.
    Olay 4 ay önce klişe bir kelime olacak ama halı saha maçında meydana geldi:) bu arada 32 yaşındayım, her hafta halı saha maçım vardır. Yaş icabı oynadıklarımızda orta yaş ve üzeri olduğundan bizim maçlarımız öyle kıran kırana geçmez maksat ter atmak ve sosyalleşmek bir nevi ama sonuçta spor.
    Tüm arkadaşların yorumlarını okuduğumda ve internette de uzunca araştırmalarım sonucu genel olarak çapraz bağlarımız ‘ani durma’ sonucu kopuyor ya da yaralanıyor. Az olasılıkla da havaya zıplayıp dengesiz düşme ya da darbe sonucu sakatlanıyoruz.
    Benim olayımda geneli bozmadı. Buradaki ani durma olayı koşarken birden durmak değil tabikide bu olayı istesekte yapamayız. Koşarken ayağımızın halıya takılması, şut çekerken yere vurmamız, kafa topuna koşarak zıpladıktan sonra yere düşme anında ya da bir bacak boyu önümüzdeki topa vurmak için ayağımızı son bir hamleyle uzatıp topa burun ile vurduktan sonra ayak tabanının yere yapışık bir vaziyette tüm frenlemeyi dizin yapması sonucu başımıza gelmedik kalmıyor benimde son olayı anlattığım şekilde son golümü attım ve pozisyon sonrası ince bir sızı hissettim dizimde biraz durup ovaladım ve ağrısı geçti.(bu olay sırasında ÖÇB yırtıldı). Olaydan 2 dk sonra rakibe savunma yaparken, savunma pozisyonunda dizlerim hafif kırık sabit dururken sağa doğru hamle yaptım ve dizim birden burkuldu ve ‘PAT-ÇAT-KÜT’ artık adını siz koyun bir ses duydum ve anında yere düştüm. Hemen dizimi tuttum bir yanma hissettim ovalıyorum dizimi bir taraftan, bir taraftan da ne olduğunu anlamaya çalışıyorum ilk etapta ben ayağım kırıldı sandım çünkü daha önce her insan gibi benimde hiç dizim dönmedi nasıl bişeydir hiç tecrübem yok açıkçası, bildiğimiz ayak bileği burkulması gibi bir histi ama anında yerde buluyorsunuz haliyle kendinizi. 1-2 dakika yerde kaldıktan sonra arkadaşların yardımıyla ayağa kalktım, üzerine basıyor ağrı ya da başka bir şey hissetmiyordum. Dizimi büküyorum gerdiriyorum hiçbir sıkıntı yoktu. Kendi sahama kadar hafif tempoda koştum. Biraz hareket yaptırdım hatta hafif 1-2 pas da verdim. Defansa geçtim bu arada ve bi top geldi ve hızlı bir refleksle yönelince baktım diz gidiyor . yani aynı burkulma olacak gibi hissettim kendimi ve hiç beklemeden oyundan çıktım. Hastane yakındı, hemen hastaneye gittim acil bilirsiniz hemen röntgen çekildi, kırık çıkık yok, havada tutup buz uygulayın denildi. O gece tabi diz hafiften şişmeye başladı. Buz ve yüksekte tuttum ve sabahında hemen doktora bile gitmeden MR çektirmeye gittim.(bu arada diziniz şişmişse boşu boşuna para verip MR çektirmeyin MR da bol bol beyaz bölge çıkıyor kesin sonuç alınamıyor yani) Çektirdim MR ımı 2-3 saat sonra sonuçlarını aldım. İlk MR ımda ÖÇB ımda kısmı yırtık yazıyordu. Sonra doktora çıktım. Doktor tabi özel hastaneler bildiğiniz gibi para tuzağı yerler olduğundan, oranın MR ı iyi değil bizimkinde çekinin ben bundan bişey anlamadım dedi:S tamam dedik hemen orada da çektirdik onun da sonucu çıktı hemen Allahtan. Baktı önce doktor sonra aldı bi muayene etti, dedi menisküsün yırtılmış 15 gün sonra tekrar gel ödem indikten sonra bir MR daha çekip emin olalım dedi ve ağrı kesici yazıp gönderdi. 5 gün rapor aldım. Bu sürede dizimdeki durum ise, dizimi 10-15 derece kırık bir vaziyette topallıyarak yürüyebiliyordum, işim devamlı araba kullanmak olduğundan araba kullanabiliyordum. 15 gün dolduktan sonra tekrar doktorun yanına gittim, bu arada MR ın uzman doktor tarafından yazılı raporu da çıkmıştı, onu da alarak gittim yanına. Baktı ve dediği yine aynısıydı menisküsün yırtık istersen burada hemen artroskopiye alalım ve orayı dikelim falan dedi, bu arada bu MR ımın yazılı raporun da ÖÇB nın devamlılığı gözlenemedi yani kopuk yazıyordu. Ben ısrarla onu sordum doktor bey kopuk mu diye ‘ hee dur bi de çapraz bağını muayene edeyim’ dedi:S şaşırdım 3 kez gidiyorum doktora ve yeni aklına geliyor daha kötüsü muayenesini yaptı ve hayır ÖÇB sağlam dedi. ben de teşekkür ettim araştırıp ona göre geleceğimi söyledim kendisine.
    Bu sürede tabi psikolojik olarak bitik durumdaydım, yani daha önce İsmini 1-2 defa duyduğum ÖÇB ım kopmuş olabilir miydi, neden bu başıma geldi, ne olacak, ne zaman olacak, neden ben vsvs kafanızda binlerce soru. Her gün araştırıyorum okuyorum testler yapıyorum kendimce kendime vs. ve olaydan 4 hafta geçtiğinde bir tanıdık vasıtasıyla bir profesör bulduk. Hemen yeni MR çektirdim CD im ve raporumla beraber gittim. Baktı etti, hemen muayenesinde Lachman Testini yaptı. ( 1aydır ÖÇB ile ilgili onlarca video izlemişim, her testi öğrenmişim her şeyi biliyorum kendimce yani o derecedeyim) ve hissediyormusun dizin oynuyor dedi. ben de hayır hocam hissetmiyorum dedim. bana ‘yürürken dizin çıkacak gibi oluyor mu’ dedi ben de ‘hayır’ dedim. çünkü gerçekten de dizim çıkacak gibi olmuyordu veya boşlukta gibi de hissetmiyordum. Evet Lachman Testini yaparken bir boşluk vardı gözle görülüyordu. Sonuç itibariyle hoca ‘Kasların kuvvetli olduğundan, o boşalma hissini hissetmeyebilirsin. MR sonuçlarına ve muayeneye göre bağın kopmuş’ dedi. Tabi o an tam yıkıldım, soru işaretleriyle dolu 4 haftanın bittiğine sevinmeliydim aslında ama sonu kötü bir haberdi sonuçta.. hoca 1 ay sonrasına, ameliyat için randevu verdi. Bu süre zarfında üst bacak kasımı (quadriceps) çalıştırmamı, bunu da Leg Extension aletiyle dizime yük verdirmeden yapmamı söyledi. Tabi ilk doktorun farklı yorumundan ve tam emin olmak için de ben bir uzman doktora daha gittim bu süre zarfında o doktorda aynılarını söyledi ve ilave etti. Operasyon için 1 ay beklemenin bir anlamı yok dedi. evet bacak kasını kuvvetlendirmen iyi bir şey ama operasyon sonrası zaten eriyecek o kasın ve bir anlamının olmadığını söyledi. O doktorun 1 ay sonraya randevu vermesi tamamen onun randevu defterinin dolu olmasındandır dedi… o doktorunda yorumlarını aldıktan sonra ben kasımı kuvvetlendirdim. Bu arada kas kuvvetlendikçe kendimi daha rahat hissettim yürümem düzeldi çok az bir belirti vardı o da dikkatli bakılınca anlaşılıyordu.
    Ameliyattan 3 gün önce doktoruma göründüm. Kendisine tabiki de iyileşme sürecini sordum hemen . bana 6 hafta üzerine basmayacaksın dedi:S dedim çalışıyorum özel sektörde 6 hafta çok uzun bir süre. Araba kullanamaz mıyım 3-4hafta sonra dedim. Belki kullanabilirsin ama çok riskli dedi. bu 6 haftanın sebebini anlattı bana. Alt ve üst kemiklerde açılan deliklerin 6 haftada kapandığını bu sürede de vücutta eriyen vidalarında eridiğini belirtti. Bu süre zarfındaki zorlamaların sakıncalı olabileceğini söyledi.ve ameliyat günüm geldi. Ben genel anestezi olmak istediğimi söyledim ve genel anestezi oldum. Anestezide şu var arkadaşlar genç hastalarda Spinal anestezide, anestezi sonrası omirilik sıvısındaki artıştan dolayı beyinciğe bir basınç oluyor. Bu basınçta tahmin ettiğiniz gibi şiddetli baş ağrılarına sebep oluyor. Bunu önlemek için anestezi sonrası kahve içilmesi tavsiye ediliyor ve boynun dik durması öneriliyor. Ama araştırmalarıma göre spinal olan hastaların %90 ı baş ağrısından şikayetçi. Bende baş ağrısının nasıl bir şey olduğunu migrenden tecrübe ettiğimden dolayı, Ortopedi doktoruma ameliyat sonrası dizim çok ağrır mı dedim o da ağrıyacak tabi dedi. sonuçta bende başım mı ağrısın dizim mi ağrısın dan dizimin ağrımasını seçtim. Bu arada pişman da değilim Ameliyathanede 2 asistanı hatırlıyorum en son geldiler iki asistan da Lachman Testini yaptılar onlarda pozitif dediler ve gittiler. Ve titreyerek uyandığımı hatırlıyorum 1 saat 15 dk sonra. Bir taraftan üşümekten titriyorum bir taraftan dizimde inanılmaz bir ağrı… anlatılmaz yaşanır diyim..ve titredikçe kasılıyorsunuz kasıldıkça daha da ağrıyor böyle bir kısır döngü yani. Hemen kalçadan bir ağrı kesici biraz hafifledi. Ameliyatım sabah 10 da bitmişti. O gece hastanede kaldım gün boyu ağrılarım çok oldu 2-3 saatte bir ağrı kesici aldım biraz da olsa hafifletiyordu ama asla geçmiyordu. Doktorlar akşam vizitine geldiler orada ilk bilgileri aldım. Her şeyi sordum kendilerine. Hamstring tendon kullandıklarını ve operasyonun iyi geçtiğini söylediler. 6 hafta üzerine basmayacağımı ve quadriceps kasımı kullanmayacağımı öğütleyip yarın taburcu olabilirsiniz dediler.
    Ertesi gün evime çıktım. Dizim sargı bezliydi ve 3 hafta sonra dikişlerimin alınacağını söylediler. İlk bir hafta zorluydu. Dizimi hiç bükmedim. 1 haftanın sonunda doktoruma telefonla ulaştım ne yapayım ya da ne yapmayayım diye . yanlış bişey yapmaktan ister istemez korkuyorsunuz. Bana 10 günün sonun da dizimi 90 dereceye kadar bükmemi ,yoksa zorlanacağımı söyledi. 10 günün sonunda zorluk çekmeden 90-100-110 dereceleri bulabiliyordum daha fazlasını sargı bezleri engelliyordu. 3.haftamda dikişler için gittim doktoruma. Dikişlerimi aldırdım muayenemi de oldum. Hocam Lachman Testi yaptı ok dedi. sargı bezlerin yok bük bakalım dedi, epey büktüm dizimi 120 dereceye kadar, güzel dedi bu şekilde devam 6.haftanın sonunda artık sonlara kadar bükülmelisin ve kademeli olarak arttır dedi. ben fizik tedaviyi sordum, başlayalım artık diye. Şuanda gerek yok dedi 6 hafta sonunda başlarız dedi. üzerine basmamaya dikkat et dedi ve gönderdi. Bu süre zarfında kendi başıma yaptığım hareketler; yatakta otururken topuğum yataktan kalkmayacak şekilde dizimi bükmek, diz tam ekstansiyonda iken yukarı kaldırmak ve patella kemiğini sağa sola elimle oynatmaktı.
    Şuanda 6 haftam doldu arkadaşlar 2-3 gün sonra doktorumun yanına gideceğim. Kendimi nasıl hissettiğime gelince 4.haftadan sonra dizimi çok rahat hareket ettirebildim. Hatta o kadar ki kalkıp yürüyebilecek gibi bile hissediyordum kendimi. Şimdi bile koltuk değneklerini almaya üşeniyorum üzerine basıp gidebilecek gibi hissediyorum kendimi.
    Arkadaşlar internette daha önce de belirttiğim gibi çok araştırma yaptım(6 hafta iş yok güç yok ). 2 tane uzmanlık bitirme tezini ÖÇB yaralanmaları üzerine yapan doktorun tezlerini okudum. Yabancı kaynaklardan operasyonları ve teknikleri inceledim. Kişisel vardığım sonuç şu.
    Kimi doktor ameliyattan 4saat sonra üzerine bastırırken, kimileri de benim doktorum gibi 6 hafta gibi uzun bir süre üzerine bastırtmıyor. Kimi doktor ertesi gün agresif fizik tedavilere başlarken kimisi kımıldatmıyor bile vsvs. Anlayacağınız herkesin bir yoğurt yiyiş tarzı var. Tabiki de ameliyatlarda menisküse ve kıkırdak dokuya müdahale yapılıp yapılmadığına göre de iyileşme süreci ve yapmamız gerekenler değişebiliyor.
    Bu süreçte araştırmalarıma ve kendi gözlemlerime göre, buradaki arkadaşlar fleksiyona çok önem veriyorlar. Açılı dizlikler kullanarak 1hafta=90 derece, 3 hafta=120 derece vs vs. bu diz öyle ya da böyle kapanacaktır arkadaşlar. Ama sancılı ama sancısız kafanıza takmayın. Ve 10-20 derece fleksiyon kaybı da sizi normal yaşantınızda etkilemeyecektir bile (profesyonel sporcu değilseniz) kaldıki doktorlarda 10 derece fleksiyon kaybını normal olarak görmektedirler. Burada benim üzerinde çok durduğum ekstansiyon. Bitirme tezinde de belirttiği gibi doktorun ilk 10 günde dizin tam ekstansiyona getirilmesi gerektiğini yazmış. İleride bunun olmasında çok zorlanılacağına değinmiş ve eklemiş Ekstansiyondaki 5 derecelik kaybın üst bacak kaslarında(quadriceps) güç kaybına neden olduğunu gözlemlemişler. Çapraz bağımın kopmasından 1 ay sonra quadriceps kaslarımı kuvvetlendirmek için spor salonuna gittiğimde sakat olan bacağımın çapı ile sağlam olan bacağımın çapı arasında 2 cm fark vardı. Sebebi bu 1 ay içerinde dizimi 5-10 derece fleksiyonda kullanmamdı. (hafif topallama diyelim).
    O sebepten tam ekstansiyona ilk günden çok önem verdim. Şuan da bile hissediyorum 2-3 derece daha pay olduğunu. En güzel referans diğer diziniz oluyor böyle durumlarda tabi. Buna çok dikkat etmenizi öneririm arkadaşlar.
    Yazdıklarımın Çok uzun olduğunu biliyorum ama başına gelen arkadaşlarımın bir çırpıda sıkılmadan okuyacaklarını düşünüyorum. Umarım faydalı olmuştur veya ileride okuyacaklar için faydalı olacaktır.
    Sorularınız olursa yanıtlamaya da çalışırım. Herkese geçmiş olsun…

• Arkadaşlar benim de ön çapraz bağım koptu. 8 yıl oldu. Doktorlar sporcu değilsen gerek yok dediler. Öğretmenim. Sürekli ayak oluyorum. Yaklaşık iki haftadır ayağımda uyuşmalar başladı ve dizim karıncalanıyor. Galiba ameliyat zamanı geliyor. Samsunda bu konuda uzman bir doktor adı bulamadım. Spor hekimi var randevu aldım. Bi ihtimal o yardımcı olabilir. Yazdıklarınız faydalı oldu fakat korkmadım desem yalan olur. Diz kapağımla baldırımda bi ip varmış gibi hissediyorum bazen. Sizlerde de böyle şeyler oldu mu?

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.