Şimdi Ara

Önerileri Bekliyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.180
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Öncelikle ekipmandan girip soruma geçeyim direk. Elimde Sony NEX 5Ry modeli bir makine, 16/50 ve 55/210 objektifler var. Sorum şu ki;
    Mineral ve kaya koleksiyonu yapıyorum. Bunların fotoğraflarını çekiyorum fakat istediğim netliği malesef yakalayamıyorum. Hatta renk tonlarıda çok oturmuyor. Aşşağıda ki iki örnek mevcut.
    İlk örnekte F 7.1, Iso 100 ve enstantene 15" değerlerini kullandım.

İkinci örnekte ise F 8.0, Iso 100 ve Enstantene 5" değerlerini kullandım.
    İki fotoğrafta kapalı ortamda lamba ışığı altında çekildi.

Açıkcası iki örnektede çok tatmin olmadım. Daha net fotoğraflar yakalamam için ne yapmam gerekir. Baştan makine seçimimi yetersiz? Yada objektif mi almalıyım? Yada önerebileceğiniz bi teknik varmıdır?

Tüm yorum, öneri ve eleştirilere açığım.
    Teşekkürler.

• Fotoğrafların orjinal boyutları için.

1. Fotoğraf
    http://i.hizliresim.com/xJdzgo.jpg

2. Fotoğraf
    http://i.hizliresim.com/xGbWpN.jpg
  • quote:

Orijinalden alıntı: lordsnk

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle ekipmandan girip soruma geçeyim direk. Elimde Sony NEX 5Ry modeli bir makine, 16/50 ve 55/210 objektifler var. Sorum şu ki;
    Mineral ve kaya koleksiyonu yapıyorum. Bunların fotoğraflarını çekiyorum fakat istediğim netliği malesef yakalayamıyorum. Hatta renk tonlarıda çok oturmuyor. Aşşağıda ki iki örnek mevcut.
    İlk örnekte F 7.1, Iso 100 ve enstantene 15" değerlerini kullandım.

İkinci örnekte ise F 8.0, Iso 100 ve Enstantene 5" değerlerini kullandım.
    İki fotoğrafta kapalı ortamda lamba ışığı altında çekildi.

Açıkcası iki örnektede çok tatmin olmadım. Daha net fotoğraflar yakalamam için ne yapmam gerekir. Baştan makine seçimimi yetersiz? Yada objektif mi almalıyım? Yada önerebileceğiniz bi teknik varmıdır?

Tüm yorum, öneri ve eleştirilere açığım.
    Teşekkürler.

Sayın lordsnk,
    Elinizdeki makine gayet iyi ve nitekim alınmış bir cihaz. Benim önerim çekimlerinizi öğle vakti gibi gün ışığında yapmanız ve mümkün mertebe macro objektif kullanmanızdır. Öğle saatlerinde yaptığınız çekimde en az renk kayması yaşarsınız. Flaş kullanımı mineral çekimlerinde tavsiye etmem.
    Saygılar

• lordsnk kullanıcısına yanıt
    makineniz raw çekebiliyorsa, raw çekip bilgisayar ortamında düzenleme yapın.

raw çekemiyorsa, white balance (beyaz dengesi) ayarını doğru yapın. tungsten ışık (bildiğiniz sarı ışık veren ampuller) altında çekim yaptığınızda renk kaymaları olması normaldir. benzer bir durum floresan ışık altında da olur (farklı bir renge doğru kayma olur).

öğlen vakti çekmek doğru olabilir. ancak doğrudan öğlen güneşi altında çekerseniz, fotoğrafınızda patlayan noktalar ve çok sert gölgelerde kalıp kaybolan ayrıntılar olabilir. öğlen ışığında mesela bir softbox içinde çekim yaparsanız, sert ışık yumuşatılıp soft box'ın her tarafına yansıtılacağından, patlamaların olmadığı, gölgelerdeki detaylarında görülebildiği, çok daha dengeli aydınlatılmış fotoğraflar alabilirsiniz.

soft box şart değil, gün ışığının kuvvetli olduğu anlarda kaya parçasını gölge bir noktaya koyup, yeterince büyük beyaz kağıtlarla gün ışığını yansıtmak bile ampul ışığından daha iyisini verir.

5 - 15 saniye gibi değerlerde çekiyorsanız, tripod + timer şart. kitap üstü masa kenarı vs olmaz. çünkü çektiğiniz kaya parçasına göre istediğiniz şekilde makineyi konumlandırmak çok zor olur makine düşebilir.

gün ışığında çekerken 5- 15 saniye gibi değerlere çıkmanıza da gerek kalmaz.

kaya parçasını, parlak-yarı parlak-mat beyaz pleksi glass üzerine koyup, beyaz arkaplan kullanıp olayın estetiğine farklı birşeyler de katabilirsiniz. bu koleksiyonu teknik nedenlerle (mühendis vs olabilirsiniz) yapıyorsanız beyaz ortam kullanmak dengeli aydınlatma, tüm detayların görünmesi gibi konularda size katkı sağlayabilir.

son olarak, 50 - 85mm aralığında bir zoom kullanın, elinizdeki lenslerin 16mm tarafında çekim yaparsanız, geometrik bozulmalar yaşayabilirsiniz.

• gün ışığında ama gölgede çekim yapın.

beyaz ayarı önemli.
    raw çekim ve beyaz ayarı ile ilgili bir yazı var sağda sola beyaz bir obje yada kağıt koyup şu şekilde yapabilirsiniz.

burhandikkasphotography.blogspot.com/

meb üzerinde blogspot a giriş yasakmış tam linki veremiyorum zannedersem 2. yazı beyaz dengesi olan. beyaz bir yüzeyden örnek alınca raw otomatik beyaz ayarı veriyor.
  • Objektifi 35mm'ye alın, f16-iso200'de minimum odak mesafesi + 20 cm gibi bir mesafeden elle odaklayarak çekin. OSS kapalı, zaman ayarlayıcı 5 ya da 10 saniyede olsun. O lense polarize filtre takılabilir mi? Takılıyorsa kesinlikle polarize filtre olsun çünkü mineral taşlar parlar.
    Işıklandırma başlı başına bir iş. Çekeceğiniz yere göre deneme yapmanız lazım.
    Ek: Bu soruyu Bimeks ya da Teknosa'da sorarsanız "al bi Fuji çek" derler tahminen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozturert -- 7 Ocak 2014; 9:20:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozturert

Objektifi 35mm'ye alın, f16-iso200'de minimum odak mesafesi + 20 cm gibi bir mesafeden elle odaklayarak çekin. OSS kapalı, zaman ayarlayıcı 5 ya da 10 saniyede olsun. O lense polarize filtre takılabilir mi? Takılıyorsa kesinlikle polarize filtre olsun çünkü mineral taşlar parlar.
    Işıklandırma başlı başına bir iş. Çekeceğiniz yere göre deneme yapmanız lazım.
    Ek: Bu soruyu Bimeks ya da Teknosa'da sorarsanız "al bi Fuji çek" derler tahminen

Fuji nin cevabı yukarda...

• Oncelikli olarak isik lazim hocam size. Oda lambasi ile detaylari yakalayamazsiniz fotografta. Urun cekim cadiri gibi ev yapimi bi sey yaparsaniz isinizi gorebilir.
  • Cevap veren herkese öncelikli olarak çok teşekkür ediyorum. Ekipman olarak tripodum yok fakat en kısa zamanda temin edeceğim. Fotoğrafları otomatik zamanlayıcı ve kitap yardımıyla çekiyorum =) Jeoloji mühendisiyim ve hobi olarak mineral ve fosil koleksiyonu yapıyorum. Aynı zamanda da yeni olarak fotoğrafcılıkla ilgilenmeye başladım ve yolun başında biri olarak sanırım öğreneceğim çok şey var =)
    Ayrıca önerebileceğiniz Macro Lensler varsa çok mutlu olurum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lordsnk

Cevap veren herkese öncelikli olarak çok teşekkür ediyorum. Ekipman olarak tripodum yok fakat en kısa zamanda temin edeceğim. Fotoğrafları otomatik zamanlayıcı ve kitap yardımıyla çekiyorum =) Jeoloji mühendisiyim ve hobi olarak mineral ve fosil koleksiyonu yapıyorum. Aynı zamanda da yeni olarak fotoğrafcılıkla ilgilenmeye başladım ve yolun başında biri olarak sanırım öğreneceğim çok şey var =)
    Ayrıca önerebileceğiniz Macro Lensler varsa çok mutlu olurum.

Sony 30mm/f3,5 Makro Nex E-mount işinizi görür - 270 - 300 USD bir fiyatı var.

Önerileri Bekliyorum

• Ürün çekim çadırını kendiniz dahi yapabilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=tUHddsmRuY4

http://www.youtube.com/watch?v=RY9ms7YY-io

Kolay gelsin

• quote:

Orijinalden alıntı: Fujifilm Genel Müdürlük

Ürün çekim çadırını kendiniz dahi yapabilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=tUHddsmRuY4

http://www.youtube.com/watch?v=RY9ms7YY-io

Kolay gelsin

Hocam çok teşekkür ederim. Kesinlikle deniyecem. Ayrıca SEL30M35 için Japonya fiyatlarına baktım 400 lira civarı. Onu kovalayacağım.

• Lens olarak.nex de 30m35 çok sevilen bir lens değil. 50f18 yada 35f18 nexde en beğenilen lenslerden. Keskinlikleri de gayet iyi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet_2

Lens olarak.nex de 30m35 çok sevilen bir lens değil. 50f18 yada 35f18 nexde en beğenilen lenslerden. Keskinlikleri de gayet iyi

Bu çekimler için kanımca makro lens daha uygun olacaktır. Çok sevilen bir lens "olmaması" beni şaşırttı doğrusu. Bu lens Sony de keskinliği açısından ön plana çıkan bir kalitededir...
    Ayrıca 1,8 gibi açık diyafram değerlerine de pek ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum arkadaşın amaçladığı çekimlerde
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmet_2

Lens olarak.nex de 30m35 çok sevilen bir lens değil. 50f18 yada 35f18 nexde en beğenilen lenslerden. Keskinlikleri de gayet iyi

Hocam öncelikle önerileriniz için teşekkür ediyorum.
    Sel35F18 lens için 750 TL
    Sel50F18 lens için 500 TL
    Sel35M35 lens için 400 TL civarı bi fiyat budum japonya üzerinden. Sizce hangi lens daha mantıklı olur? Mineral fotoğrafları dışında kelebek fotoğrafçılığıylda ilgileniyorum aslında. Alacağım lens tek amaca yönelik olmasa daha iyi olur. Bunun için hem zoom hemde makro özellikli bir lens mi almalıyım? Sanırım bu tarz lensler de fiyatlar biraz uçuk.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lordsnk -- 8 Ocak 2014; 18:20:25 >
  • Ben şahsen 30M35'i hiç kullanmadım, şimdiye kadar okuduğum kullanıcı yorumlarına göre yazdım. Sizi yanlış yönlendirmeyeyim siz NEX grubunda bunu sorun, orda bu lensi kullananlarda vardır.

Bu lensler arasında makro olan bir tek 30M35, Hatta bildiğim kadarı ile Nex sistemlerde makro özelliği olan tek lenste bu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.