Şimdi Ara

Onlara GÖRE X BİRİM saçmalığı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Avrupa, Amerika'daki fiyatlara bakıp "Orda X €/$'mış yani X birim, bize göre ise X*6 birim çok pahalı ühü ühü.."
    Bunu yapmayın. Burda 10000 TL kazanan müh, orda 3000 € kazanıyor. 3*6 =18 en fazla 20000TL kazanıyor. Ordaki adam 2 kat fazla kazanıyor fiyatlar da(özellikle yeme içme, hizmet sektörü) 2 kat daha pahalı, hatta kiralar daha fazla kat daha pahalı. SİZİN düşündüğünüz gibi 6 kat fazla mal alamıyorlar yani maaşlarıyla. iphone alacak birinden bahsediyorsak, evet 2 kat fazla iphone alabilir ama 6 kat kesinlikle değil.

Not: 2000Tl alan bir asgari ücretliyseniz, durum biraz değişir, ama bizim giden tayfa mühendis ve mühendislerde durum bu.

• Tamam hepsi bizi kıskanıyor bu yüzden. Her yıl avrupadan ülkemize dehşet bir beyin göçü var bu sebeple. Hatta çoğu süriyeli kılığında ülkemize kaçak yolla giriş yapmış bulunmakta..

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deneyici23 -- 24 Ekim 2020; 18:27:19 >
  • butun avruba bızı kıs ka nı yor
  • Hocam kendi kendine kendini çürütüyosun zaten

Onlarda tavan maaşla taban maaş arasında bizimki kadar fark yok diyosun. Bu da ülkede herkesin belirli bi seviye üstünde refaha sahip olduğunu gösterir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Abdde 1800$ alırdım (burs), turkiyede ortalama 8bin kazanıyorum.

Orada da kiradir filan veriyorum, burada da.

Emin ol oradaki hayatım 3-4 kat daha iyidi.

Gel sana 2000 $ vereceğiz desinler, arkama bile bakmadan giderim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeopol kullanıcısına yanıt
    Öğrenciydin hocam ondan bence. Ben de her türlü öğrenciliğimi tercih ederim.

İnsana verilen değer, çevre kalitesi vs açısından değerlendirmedim zaten olayı sadece alım gücü açısından bakıyorum. Buradaki maaşınla istersen her haftasonu dışarda kahvaltı edersin, öğlenleri dışarda yersin, gezer tozarsın vs. Pahalandı mı evet, ama nispi olarak bunlar ucuz. Örn dün bakırköyde ingilizce konuşma dersi veren bir cafe buldum. 45 dk ders 20TL, sudan ucuz. Bunlar da hayatına deneyim katan şeyler olduğu için bana göre mal edinmekten daha önemli.

Neyse ben en iyisi Bim market fırsatlarını takibe devam edeyim :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tamamdır eyvallah.

Eşya seviyorsan orası, yeme içme seviyorsan burası diyelim. Sırf tatilde geçireceğin 2-3 hafta seni kesmez emin ol. Sosyal hayatını ve çevreni taşıyamıyorsun onu napacaksın. Yerel insanlar içine almayacak, büyük şehirdeysen(ki daha masraflı) senin gibi expatlar filan olur onlarla da nereye kadar(?). Ha Çocuk filan varsa durum biraz daha değişyor, burda özele yollayacağına orada ücretsiz kaliteli bir eğitim aldırıyorsun.
  • FBNB F kullanıcısına yanıt
    O tamam hocam eşit, adamlar o yüzden mülteci istemiyor (ki almanya 1 milyon mülteci almış bu da yanlış biliniyor bizde). Mülteciye bile 1700€ maaş veriyormuş, yattığı halde. Belli seviyedeysen değer değmez bunu tartışıyoruz burda.
  • extravaganza E kullanıcısına yanıt
    Öğrencisin de yüksek lisans yapıyorsun. Yaşam tarzı, maliyetler şu an ki durumdan farklı değil.

Oradaki alım gücü o parayla buradakinden 3-4 kat fazla. Üstüne yediğin içtiğini daha kaliteli. Sen orada turkiyenin en üst düzey ürününü yiyorsun, ama Türkiye'de dışarı gitmeyen veya geri gönderilmiş çürük çarıkla yetiniyorsun. Buna rağmen alim gücünün düşük oluyor.

• quote:

Burda 10000 TL kazanan müh, orda 3000 € kazanıyor.

Yanlis. TR'de 10.000TL kazanacak capta donanimli ve tecrubeli muhendis ABD'de en az 10.000$ belki daha fazla kazanir.

quote:

fiyatlar da(özellikle yeme içme, hizmet sektörü) 2 kat daha pahalı

Yanlis. Birim fiyata vurursaniz yaklasik yari yariya daha ucuz. Genel anlamda birim parada pahali kalan tek sey barinma (kira ve ev satin alam fiyatlari) diyebilirim.

quote:

iphone alacak birinden bahsediyorsak, evet 2 kat fazla iphone alabilir ama 6 kat kesinlikle değil.

Yanlis.
    Brut asgari ucret:
    TR: 2,558TL/170 saat = 15TL/saat
    ABD: 12,5$/saat
    iPhone Xs (baslangic fiyati)
    TR: 9,899TL
    ABD: 999$
    iPhone Xs almak icin asgari ucretlinin (yemeden icmeden) calismasi gereken sure:
    TR: 658 saat = 16,5 hafta (4 AY!!!)
    ABD: 80 saat = 2 hafta
    Sirf bu basit hesapla dahi fark (degil 6) 8 KAT!

Kimsenin yemeden icmeden 4 ay calismasi mumkun olmadigina gore, TR'deki 4 aylik sureden 4 aylik yasama masrafini (en azindan 4 aylik kirayi) da kazanctan dusmek gerekir ki bu sureyi en az 2 kat daha uzatir. 2 hafta icin ise ayni endise soz konusu degil, Starbucks'ta calisan lise gencinin isterse sadece o 2 hafta disini sikarak alabilecegi bir cihaz.

Ayni hesabi TR'de 10.000TL, ABD'de 10.000$ kazanan ayni muhendis uzerinden yaparsaniz fark daha da acilarak 10 KAT'a cikar.

• quote:

Orijinalden alıntı: hulkibey

quote:

Burda 10000 TL kazanan müh, orda 3000 € kazanıyor.

Yanlis. TR'de 10.000TL kazanacak capta donanimli ve tecrubeli muhendis ABD'de en az 10.000$ belki daha fazla kazanir.

quote:

fiyatlar da(özellikle yeme içme, hizmet sektörü) 2 kat daha pahalı

Yanlis. Birim fiyata vurursaniz yaklasik yari yariya daha ucuz. Genel anlamda birim parada pahali kalan tek sey barinma (kira ve ev satin alam fiyatlari) diyebilirim.

quote:

iphone alacak birinden bahsediyorsak, evet 2 kat fazla iphone alabilir ama 6 kat kesinlikle değil.

Yanlis.
    Brut asgari ucret:
    TR: 2,558TL/170 saat = 15TL/saat
    ABD: 12,5$/saat
    iPhone Xs (baslangic fiyati)
    TR: 9,899TL
    ABD: 999$
    iPhone Xs almak icin asgari ucretlinin (yemeden icmeden) calismasi gereken sure:
    TR: 658 saat = 16,5 hafta (4 AY!!!)
    ABD: 80 saat = 2 hafta
    Sirf bu basit hesapla dahi fark (degil 6) 8 KAT!

Kimsenin yemeden icmeden 4 ay calismasi mumkun olmadigina gore, TR'deki 4 aylik sureden 4 aylik yasama masrafini (en azindan 4 aylik kirayi) da kazanctan dusmek gerekir ki bu sureyi en az 2 kat daha uzatir. 2 hafta icin ise ayni endise soz konusu degil, Starbucks'ta calisan lise gencinin isterse sadece o 2 hafta disini sikarak alabilecegi bir cihaz.

Ayni hesabi TR'de 10.000TL, ABD'de 10.000$ kazanan ayni muhendis uzerinden yaparsaniz fark daha da acilarak 10 KAT'a cikar.
    Bu ilmi mesajın üstüne verilebilecek geçerli başka bir mesaj olabileceğini pek düşünmüyorum. Herşeyi çok doğru ve düzgün anlatmışsınız hocam. Ülkemizdeki mesleklerin Abd gibi gelişmiş ülkelere nazaran muhatap olduğu mali alım gücü ve itibari anlamda da gördüğü rezilliği yumuşatmaya çalışanlara güzel bir cevap teşkil edeceğini düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 22 Ağustos 2019; 19:2:10 >

• hulkibey kullanıcısına yanıt
    Merhaba;

Öncelikle tüm konuşacağım rakamlar net'tir.
    Ben avrupa diyorum sen amerika diyorsun, onu geçtim. 10000 TL kazanacak adam 10000$ kazanırmış.. Bence 10000TL'yi çok büyütmüşsünüz. Kafadan sallamıyorum rakamları verirken abim slikon vadisinde maxim microelectronic şirketinde çip tasarımı yapıyor bu adamın maaşı zaten tr'de 25000'den aşağı değildi orda ne kadar alıyor biliyor musun 10000$.
    Asgari ücretli, net kaç alıyor:
    livingwage.mit.edu
    Living Wage Calculator - Living Wage Calculation for San Francisco County, California
    https://livingwage.mit.edu/counties/06075

Saatlik: 11$
    SmartAsset
    Free Paycheck Calculator - Hourly & Salary | SmartAsset.com
    https://smartasset.com/taxes/paycheck-calculator

Pay Frequency
    Monthly

Type Hourly Salary
    Hourly Wage
    11.00

Hours (ayda kaç saat)
    160

Your estimated monthly take home pay:
    $1,435

1500$ diyelim.
    Burda 2200TL alıyor. %46 daha çok birim. Güncel kurla 5.70/1.46= 3,90.
    Bu ne demek ordaki fiyatlar burdakinden 3.90 kat pahalı ise aynı yaşıyorsun demek (birim değil gerçek para olarak).
    İphone kemirmeyeceğiz hocam; evimizde yemek yiyeceğiz, kira ödeyeceğiz, ulaşıma ödeyeceğiz, dışarda çay içeceğiz, yaşayacağız yani. Ordaki market fiyatlarına biliyorsun bir de vergi ekleyeceksin.

"At a minimum, you will need $1,500 per month of income to meet basic expenses as a student in San Francisco. With $2,000 per month, you can meet these expenses more easily and have some breathing room."

Asgari ücretle anca öğrenci gibi yaşarsın. Yani evi paylaşarak, kampüse yürüyerek vs.
    Hayal dünyasına gerek yok kısacası. İnanmayanlar Ege Fitness'ın asgari ücretlilerle ilgili yorumunu izlesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi extravaganza -- 7 Ekim 2019; 11:14:45 >

• Ekmağı dolarla mı alıyoz yiğenim

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • UP
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.