Şimdi Ara

Online Psikolojik Danışmanım Sorularınızı Cevaplayabilirim (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
0
Favori
3.087
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet her şey literatüre, bilimselliğe uygun olarak ilerliyor. Online danışmanlık dediğiniz şey etik kodlarla, bilimsel yayınlarla bir temele oturtulmadığı sürece gerçek dışı olarak kalmaya devam edecek. Siz ne kadar kendinize bir web sitesi açacak kadar bu işe bağlanırsanız bağlanın. Burada size göre ya da bana göre olanları konuşmuyoruz. Evet bundan sonraki süreçte online danışmanlık da belki literatüre girecek değer kazanacak, bilemeyiz. Ancak forumlarda konu açarak insanların sorduğu sorulara cevap vererek danışmanlık hizmeti verilmiyor ne yazık ki...

Doğan Cüceloğlu ya da herhangi bir terapist pekala soru cevaplayabilir. Ama profesyonel bir insan online danışmanlık başlığı altında soru cevaplamaz.

Bence siz adlerin terapisini iyi inceleyin. Terapötik süreç içerisinde "şöyle yapsanız nasıl olur" vb. ifadelerin hepsi tavsiye anlamına gelmiyor. Siz iyi ki Satir'i tanımamışsınız...

Tekrar Doğan Cüceloğlu'na geleceğim. Doğan hocanın terapötik bir ilişki kurmadığı herhangi bir bireye "Gözden uzak olması çok önemli, 6 ay sonrasında da unutmamış olursan bağlanma sorununa işaret ediyor olabilir." gibi bir yorumda bulunacağını sanmıyorum. Atladığınız çok önemli bir nokta var ki insanlar bunu kendilerine fayda sağlayacakları bir hizmet olarak görerek buraya geliyor. Söylediğiniz şeyler bilimsel olarak gerçek dahi olsa, bireye uygunluğu kesinlikle tartışılacak şeyler. Böyle bir ortamda yapacağınız, mutlakiyet içermeyen, "olabilir" gibi ifadeler bile birey açısından tehlike arz etmekte.

Online danışmanlık bizde pek gelişmedi, yurt dışında çok yaygın demişsiniz. Aksine! Asıl bizde gelişti. Bizde bu mesleğin bir denetim mekanizmasının olmaması gibi sebeplerle önüne gelen kendini danışman ilan edebiliyor. Webde, gazetede, dergide, sokakta, kahvehanede veya birçok yerde danışmanlık hizmeti(!) verebiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Flying Nimbus

Evet her şey literatüre, bilimselliğe uygun olarak ilerliyor. Online danışmanlık dediğiniz şey etik kodlarla, bilimsel yayınlarla bir temele oturtulmadığı sürece gerçek dışı olarak kalmaya devam edecek. Siz ne kadar kendinize bir web sitesi açacak kadar bu işe bağlanırsanız bağlanın. Burada size göre ya da bana göre olanları konuşmuyoruz. Evet bundan sonraki süreçte online danışmanlık da belki literatüre girecek değer kazanacak, bilemeyiz. Ancak forumlarda konu açarak insanların sorduğu sorulara cevap vererek danışmanlık hizmeti verilmiyor ne yazık ki...

Doğan Cüceloğlu ya da herhangi bir terapist pekala soru cevaplayabilir. Ama profesyonel bir insan online danışmanlık başlığı altında soru cevaplamaz.

Bence siz adlerin terapisini iyi inceleyin. Terapötik süreç içerisinde "şöyle yapsanız nasıl olur" vb. ifadelerin hepsi tavsiye anlamına gelmiyor. Siz iyi ki Satir'i tanımamışsınız...

Tekrar Doğan Cüceloğlu'na geleceğim. Doğan hocanın terapötik bir ilişki kurmadığı herhangi bir bireye "Gözden uzak olması çok önemli, 6 ay sonrasında da unutmamış olursan bağlanma sorununa işaret ediyor olabilir." gibi bir yorumda bulunacağını sanmıyorum. Atladığınız çok önemli bir nokta var ki insanlar bunu kendilerine fayda sağlayacakları bir hizmet olarak görerek buraya geliyor. Söylediğiniz şeyler bilimsel olarak gerçek dahi olsa, bireye uygunluğu kesinlikle tartışılacak şeyler. Böyle bir ortamda yapacağınız, mutlakiyet içermeyen, "olabilir" gibi ifadeler bile birey açısından tehlike arz etmekte.

Online danışmanlık bizde pek gelişmedi, yurt dışında çok yaygın demişsiniz. Aksine! Asıl bizde gelişti. Bizde bu mesleğin bir denetim mekanizmasının olmaması gibi sebeplerle önüne gelen kendini danışman ilan edebiliyor. Webde, gazetede, dergide, sokakta, kahvehanede veya birçok yerde danışmanlık hizmeti(!) verebiliyor.

(Ancak forumlarda konu açarak insanların sorduğu sorulara cevap vererek danışmanlık hizmeti verilmiyor ne yazık ki...)
    evet zaten danışmanlık yapmıyorum soru cevaplıyorum.
    (Doğan Cüceloğlu ya da herhangi bir terapist pekala soru cevaplayabilir.) Doğan Cüceloğlu Terapist değil İleişim üzerine çalışıyor.
    (Bence siz adlerin terapisini iyi inceleyin. Terapötik süreç içerisinde "şöyle yapsanız nasıl olur" vb. ifadelerin hepsi tavsiye anlamına gelmiyor. Siz iyi ki Satir'i tanımamışsınız...) böyle bir şeyi bende savunmuyorum. Satir'i tanımadığımı nereden çıkarıyorsun?
    ("Gözden uzak olması çok önemli, 6 ay sonrasında da unutmamış olursan bağlanma sorununa işaret ediyor olabilir.") bunda ne var ? her kitapta yazan bilgi 6 aylık dönem ayrılık süreci için normaldir daha fazlası başka sorunlara işaret ediyor olabilir diyorum yani o zaman Doğan hocayı aforoz etmeniz gerekiyor... kitaplarındaki bilgileri doğrudan söylüyor ve saklanacak bir şey yok...
    Online danışmanlık ile ilgili yurt dışında sadece 1 sitede çalışan danışman sayısı binin üzerinde Türkiye'de bu işi yapan 100-200 arasıdır o da en fazla
    Yıkmak için eleştiride yapsanız beni umursayarak buraya yazmanız güzel keşke farklı şekilde tanışma imnkanımız olsaydı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pdfyildirim -- 12 Ocak 2018; 23:56:6 >

• İnsan psikolojisinde öğretisinde ve/veya tedavisinde eskiden doğru bilinen ancak günümüzde yanlış olduğu ortaya çıkan durumlar tedaviler var mıdır varsa nelerdir?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aura gerçekte nedir? İnsanlar ve kadınların bize bakışını değiştirir mi?

Testosteron aura ya etki eder mi

Testosteron kadınlar tarafından fark edilir mi?

Testosteron özgüveni etkiler mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: pdfyildirim

quote:

Orijinalden alıntı: ` quaD.

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Zatı Muhterem

Hangi üniversiteden mezunsunuz ben de PDR öğrencisi olarak meslektaşınız sayılırım

Bir meslektaşımı burada görmek çok güzel, Pamukkale Mezunuyum, MAKÜ Yüksel Lisans eğitim devam etmekte.

Bende pamukkale mezunuyum

Bende sey soracam. Anlik gelen bir his var icimde. Dunyanin resmen bombos oldugu duygusu. Hicbirsey hissetmiyorum o an. Kiyamet kopsa bitse de gitsek derim belki. Ama kedi kopek vs gibi canlilari da seviyorum. Sevdiklerimin guzel yasamasi icinde cok cabalarim. Bu cok celiski geliyor bana.

Ahiret hayati dunya hayatindan daha iyi gibi geliyor bana.

Pamukkale Üniversitesinde PDR merkezi var orada ücretsiz yardım veriliyor diye biliyorum oraya başvurabilirsin.

Denizlide yasamiyorum..senin fikrini alayim diye yazdim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Bu işe neden bu kadar ön yargılı olduğunuzu anlayamadım. Bu alan yurt dışında oldukça popülerleşti ve 2002 yılından itibaren de üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmaya başlandı. Türkiye'de ise halen doğum sancısı çekmekte ve Faruk Bey bu alanda ilk olmak isteyen girişimci ruhuna sahip bir Psikolojik Danışman.

Talk-space geçtiğimiz günlerde 500 bininci müşterisini aldı ve 2 yıldır evlilik danışmanlığı da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda danışmanlıklar veriyor. Ne Amerikan basınında ne Amerika'daki danışmanlardan ciddi bir tepki görmedim.

Talk-space'den kısaca bahsetmek gerekirse 2012 yılında Amerika'da kurulan bir start-up ve terapiye ulaşmanın zor olduğunu, terapinin herkes tarafından ulaşılabilir olması gerektiği fikrini ortaya atıyorlar.Bakın Amerika şartlarında bile terapiye ulaşmanın zor olduğunu savunan bir fikirle ortaya çıkan şirketin şu an ki piyasa değeri 59 milyon dolar. Bu yükseliş gösteriyor ki bu alana gerçekten ihtiyaç varmış.

Danışmana ulaşma meselesi maalesef ülkemizde Amerika'da olduğundan çok daha kötü durumda. Psikolojik danışman olmayan illerimiz var. İnsanlarımız toplum baskısından dolayı danışmanlara gitmeye çekiniyor ihtiyacı olan bir çok kişinin de buna ayıracak zamanı ve parası yok. Bu sebepler böyle bir ihtiyacı doğuruyor.İnternet insanların iletişim kurabildiği bir ortam ki iletişim varsa önünde sonunda bu iletişimle terapinin bir yolu bulunacaktır.

Ben bir mühendis olarak faydalıdır değildir polemiğine girmeyeceğim. Bu sizin alanınız fakat online danışmanın dünyada çok hızlı geliştiği ve bazı bilimsel çalışmaların yapıldığı bir alan olduğu aşikar. Böyle yeni ve kaynağın az olduğu bir alanda çalışma yapmak isteyen bir "Psikolojik Danışmana" mesleğe zarar veriyorsun demek ağır bir eleştiridir, heves kırmaya yöneliktir.

Sen kimsin de bu muhabbete dahil oluyorsun derseniz sitenin yapımcısı benim. Faruk bey bana fikrinden bahsetti bende kendisindeki yenilikçi ruhu görerek destek olmak istedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .SoS. -- 13 Ocak 2018; 2:44:8 >

• Hocam ben otokontrolumu kaybettim galiba. Sabah yapılacak listesi hazırlıyorum bir bakıyorum dikkatim hep baika şeye kaymış başka birşey yaparken buluyorum kendimi. Bunun önüne nasıl geçebilirim teşekkürler.

• normal nedir ,anormal nedir ?
    daha bu soruya cevap verebilen hiç kimse görmedim :)

ben kendimce çok normalim ama yine de bir sebeple nöroloji doktoruna gittim ,durumumdan biraz bahsettim ,doktor hanımın yüzü ekşidi ,seni tedavi ederiz merak etme dedi ,neyse dedim vardır bir bildiği (gerçi bence de kendisinde bir sorun vardı ya neyse) ,1 yıl verdiği ilaçları kullandım ,çevremdekilere sürekli soruyorum bende bir değişiklik görüyor musunuz diye ,yok diyorlar :)

bir yılın sonunda hem kontrol ,hemde raporu yeniletmek için tekrar gittiğimde doktor değişmiş
    dedim ben raporun yenilenmesini istiyorum
    doktor dedi ama benim bilmem lazım sizin ne gibi bir sorununuz var ?

ilk doktora anlattıklarımın aynısını ,noktasına virgülüne kadar anlattım
    doktor dedi ben size ilaç da yazmamam ,rapor da veremem
    niye dedim ?

siz çok normalsiniz ,bu durumda niye ilaç ve rapor vereyim deyince bir gülme tuttu :)

ya arkadaş ben şimdi normal miyim ,anormal mi ?

şaka bir yana artık en ufak bir şeyde doktorlar hemen ilaç yazıyorlar ,bence bunu yapanlar hiç normal değil
    hani gerçekten çok büyük problemi olduğu her halinden belli olan birisine müdahale edilmesi şarttır ama her canım sıkılıyor diyene dahi ilaç yazmak nedir arkadaş ?

bu arada konu sahibi arkadaş zaten doktor değil , psikolojik danışman
    bu nedenle yazdıklarım sizinle ilgili değil ama yine de sizin eğitim aldığınız alan içinde olduğundan ,bunları anlatma gereği duydum :)

• quote:

Orijinalden alıntı: code-ShaRK

İnsan psikolojisinde öğretisinde ve/veya tedavisinde eskiden doğru bilinen ancak günümüzde yanlış olduğu ortaya çıkan durumlar tedaviler var mıdır varsa nelerdir?

Böyle güzel sorular geleceğini umarak açtım konuyu beni yanıltmadığınız için teşekkürler. Aslına bakarsan Psikolojinin tarihi çok yeni 2. Dünya savaşı öncesi diyebilirim. Aslına bakarsan Psikoterapi üzerine bir fikir birliğine varılmış değil 90 yakın yaklaşım var hepsi bizim yaptığımız doğru diyor araştırmalar yapılıyor ve yaklaşımların birinin diğerine üstünlüğü bulunamıyor önceden çok daha katıymış herkes benim yaptığım doğru diyormuş şimdilerde bir saygı ve uzlaşmaya doğru gidiyor ortak noktalar bulunmaya çalışıyorlar bulunan en büyük ortak nokta bir insanın diğerini dinlemesi iyileştirici etki yapıyor. Ruh sağlığı anlaşılamamış karanlık kalmış ve çok yanlış uygulamalar olmuş bununla ilgili internetten bilgi bulabilirsin (küçük Albert deneyini araştırmanı tavsiye ederim)

• Aura kavramı incelenemediği için pozitif bilimin konusu değil. Aura yerine iletişim ile ilgili yapılan çalışmaları araştırabilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pdfyildirim -- 13 Ocak 2018; 9:45:4 >
  • ` quaD. kullanıcısına yanıt
    Meslektaşız ve aynı üniversiteden mezunuz, YL yapsamda bilgi seviyemizin çok yakın olduğunu düşünüyorum. Biz ruh sağlığı çalışanları da Psikolojik yardıma ihtiyacımız oluyor ve olacakta ben böyle durumlarda meslektaşım olan yakın arkadaşlarımla iletişime geçiyorum bir danışma süreci olmasada anlaşılmak iyi geliyor.

• Red Smurf R kullanıcısına yanıt
    İnsanda nedensiz sonuç olmaz. Oto kontrolünü kaybettmenin iyi bir nedeni olmalı kısa süreli bir sorunda yaşadığın kendine zaman ver ama uzun zamandır yaşıyorsan Psikolojik destek almanı tavsiye ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: C.CEMİL

normal nedir ,anormal nedir ?
    daha bu soruya cevap verebilen hiç kimse görmedim :)

ben kendimce çok normalim ama yine de bir sebeple nöroloji doktoruna gittim ,durumumdan biraz bahsettim ,doktor hanımın yüzü ekşidi ,seni tedavi ederiz merak etme dedi ,neyse dedim vardır bir bildiği (gerçi bence de kendisinde bir sorun vardı ya neyse) ,1 yıl verdiği ilaçları kullandım ,çevremdekilere sürekli soruyorum bende bir değişiklik görüyor musunuz diye ,yok diyorlar :)

bir yılın sonunda hem kontrol ,hemde raporu yeniletmek için tekrar gittiğimde doktor değişmiş
    dedim ben raporun yenilenmesini istiyorum
    doktor dedi ama benim bilmem lazım sizin ne gibi bir sorununuz var ?

ilk doktora anlattıklarımın aynısını ,noktasına virgülüne kadar anlattım
    doktor dedi ben size ilaç da yazmamam ,rapor da veremem
    niye dedim ?

siz çok normalsiniz ,bu durumda niye ilaç ve rapor vereyim deyince bir gülme tuttu :)

ya arkadaş ben şimdi normal miyim ,anormal mi ?

şaka bir yana artık en ufak bir şeyde doktorlar hemen ilaç yazıyorlar ,bence bunu yapanlar hiç normal değil
    hani gerçekten çok büyük problemi olduğu her halinden belli olan birisine müdahale edilmesi şarttır ama her canım sıkılıyor diyene dahi ilaç yazmak nedir arkadaş ?

bu arada konu sahibi arkadaş zaten doktor değil , psikolojik danışman
    bu nedenle yazdıklarım sizinle ilgili değil ama yine de sizin eğitim aldığınız alan içinde olduğundan ,bunları anlatma gereği duydum :)

Psikoloji alanından biri gibi yazmişsınız çok bilinçli buldum sizi işin iç yüzünü anlatayım ilk önce , psikiyatristlerin elinde ilaçtan başka bir seçenek yok çünkü psikoterapi eğitimleri yetersiz bu bizim içinde geçerli okul bitti yüksek lisansa basladim hala beceri eğitimi yok bunu nasıl çözebilirim diye düşündüğüm de tek seçeneğim psikoterapi eğitimlerine çok yüksek miktarda para dökmek olduğunu gördüm ve şu an bunu bir eğitim için 300 km yola çıktığım otobüsten yazıyorum... Normal anormal kavramında bir uzlaşma yok gruptan sapan, kendine ve başkasına zarar veren, eylemleri birden fazla tekrarlayan gibi kriterler var. Benim gözümde her insan normaldir sadece anlaşılamamıştır.

• Psikatriye gitmek kadar kesin sonuç alınabilir mi?

• Kızdan hoşlanıyorum , tanışmak istiyorum ama gidip söyleyemiyorum. Kendimdeki kötü özellikleri düşünmeye başlıyorum. Nasıl düzeltebilirim
  • kesin çözüm bizim halkımız bunu istiyor tamam diyor ben katilicam ama kesin çözüm olur mu ... Yaşadığın sorunun zorluğu 10 üzerinden 9 iken 8 e inmesi hatta 8.5 a inmesi çok mu önemsiz? Ülkemizde ilaç tedavisi çok kullanılıyor çok etkili ama bir o kadar sakıncalı imkanın varsa özelde çalışan bir ruh sağlığı çalışanına basvur. İlerleme için yapılan araştırmalarda en önemli faktörün danışanın değişime istekli olması sonucuna varılıyor ve onlarca değişken var ...

• cesuralemdaroglu C kullanıcısına yanıt
    İnsan kendini çevresinden öğrenir... Ve kendisi hakkındaki öğrenmelerini değiştirebilir. Kızlara açılamamanın sebebini görmen farkındalığın yüksek olduğunu gösteriyor. Çekingenlik gibi sorunlarda online danışmayı tavsiye ediyorum.

• Size bu forumdan çok ekmek çıkar
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Extr4ordinary

Mükemmelliyetçilik takıntım var bunu nasıl yenicem ben

Yaptığın işlerin düzgün olmasını istiyorsun kendi başına baş etmek istiyorsan maruz kalabilirsin, yani bilerek mükemmel olmayan çalışmalar yapabilir, mükemmel olmayan olaylara müdahale etmeye bilirsin. Ama bu çok havada bir tavsiye oldu çünkü her insandaki "mükemmeliyetçilik" o insana özgüdür bunu bir profesyonel yardımıyla anlayabilirsin, (Senin "mükemmeliyetçiliğini") hayatını engelliyorsa yaşam standardını yükseltmek için destek alabilirsin

hiç-bir şey anlamadım cümlelerden, en sonunda da profesyonel destek al demişsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut716 -- 13 Ocak 2018; 12:53:43 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: zenmate

Size bu forumdan çok ekmek çıkar

Bize insanın olduğu her yerde "ekmek" var. Bazi insanlar kendi kusursuzluğuna inanıp yardım isteyenleri "kusurlu" olarak nitelendiriyor birde onlarla dalga geçip kendi kusursuzluk inançlarını doğrulamaya çalışıyor. Modern insan psikolojisinin farkına vardı ve psikolojik yardım almanın bir insani ihtiyaç olduğunu anladı. yardım arama insanın kendine verdiği değeri ve kendisini aştığının kanıtıdır.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.