arkadaşlar ben devremde tlp 521-4 optokuplor kullanıyorum .... 30V girişi oplocuplor ile izole edip atmele giriş olarak veri yorum .... ancak fark ettim ki optocuplor un 30 volt olan tarafındaki dirençler çok fazla ısını yo ... 1k lık direnç kullandım ... bunu hesabı nasil yapılıyo bilen varmi...
Tipik bir kullanım için diyottan 10 mA geçirirsin ve bu diyot üstünde 1.2 volt gibi bir gerilim düşümüne sebep olur. Demek ki direnç üstünde 30-1.2=28.8 volt düşecek. Direnç öyle bir değerde olmalı ki 10 mA akım geçsin. (diyotu direnç gibi düşünme diyotun sadece sabit bir gerilim düşümüne sebep olduğunu yani iç direncinin sıfır olduğunu farzet) Ohm kanununa göre 28.8/0.010=2880 ohm kullanman gerekir.
Bu direnç üstünde 28.8*0.01=0.288 W güç harcına sebep olur. Yani standart çeyrek wattlık dirençler yerine yarım watlık bir direnç kullanırsan daha iyi edersin.
saol teşekürler....
Önemli değil. Bir de illa yarım wattlık direnç aramana gerek yok. 2.8k'ya yakın değere sahip olacak şekilde iki direnci seri ya da paralel bağlasan da olur.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme