Şimdi Ara

ORANSAL VALF KONTROL PWM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
9.775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar forumda aradım fakat oransal valflerin sürücüleriyle alakalı bişey bulamadım
    oransal valfleri PWM yöntemiyle sürmek nasıl oluyor mesela hangi frekansta düzgün çalışıyor cevap verme süresi nedir yani saniyede kaç kez aç-kapa yapabilir vs.. bilgisi olan paylaşırsa memnun olurum...
    teşekkürler.......

• hiç bilen yokmudur yaw..
    peki bu valf pwm in ortalama voltajıylamı ilgileniyor yoksa açıp kapama süresimi önemli yani oransal valflere örneğin 5V veriyim biraz açsın 10V veriyim biraz daha açsın mantığıyla yaklaşılabilirmi yoksa sadece aç ve kapa mı yapılabilir...
    teşekkürler.........
  • valfi 5 volt vereyim çeyrek açsın 10 volt vereyım yarım açsın olmaz saglıklı olmaz yani..........
    bu mantık yanlış madem vanayı açıp kapamak istiyorsun vanada aynı zamanda motor ile dönen
    bir potansiyometre olmalı bu pot motorun nerede durması gerektiyini söyler ayrıca motorun milini
    kırmaması içinde dayama swiçleri konur en saglıklısı bu birde bobinliler var ama bazen yarım açar
    bazende çeyrek sanıyorum siz çamaşır makinası su valflerinden söz ediyorsunuz onun sarımı PWM
    için omajı çok fazla yani bobin 100v civarında olmalıki PWM ile istediyin gibi kontrol edebilesin ama
    herzaman aynı oranda açmaz su basıncına göre bile deyişik haller meydana geliyor seni deli eder.
    en iyisi motor sistemi

UMARIM YARDIMCI OLMUŞUMDUR
  • kardeş otomasyon dergisi var. orda bunları pazarlayan vy üreten firmaların reklamları var. İnternet adresleri mevcut.Onlardan isteyebilirsin datasheet lerini. Birkaç sefer reklamlarını gördüm galiba bu ayın dergisinde. fiyatı 3YTL. İnşallah işine yarar. Saygılarımla...
  • Bu valfle hic ugrasmadim. Ancak tahminde bulunacagim. (Yanlis hatirlamiyorsam DAC'a alternatif olarak PWM dusunuyordunuz)

Valfin bobin uclari buyuk olasilikla valf disina cikartilmayip dogrudan valf icindeki servo kontrol unitesine baglidir. Siz analog voltaj girdiginizde valf icindeki servo kontrol karti, valfi, girilen voltajla orantili pozisyona kendi ayarliyordur.

Dolayisi ile pwm mantigi bu valfe uygun degil. Yapabileceginiz en mantikli sey pwm sinyalini RC filitr gibi bir filitreden gecirmek ve elde edilen gerilimi servo valfe girmek olacaktir. Ancak - voltajda gerekiyorsa bu durumda %50 duty 0 kabul edilerek benzer filitreleme mantigi uygulanabilir.
  • Oransal kontrollu valfleri kontrol etmek için PID kontrol kartları var, ama oldukça pahalı ...
    Örneğin bir buhar kazanından bir depoya veya kumaş üzerine nem vermek üzere buhar püstürtülüyor...
    Nemi de %80-82 aralığında tutmamız gerekiyor... Nem 79 a düştü yani %1 düştü o zaman "Oransal vanayı %1 daha açan bir komut gerekir" Nem %83 e çıktı o taktirde %1 kapanması gerekir... Bu iş epey karışık ... Nem konrolu için bu tip kart ve vana kullandım... Ama yapabilirmisin ? derseniz Zor yaparım derim... Oldukça pahalı Vanalar ve kartlar zaten... PLC ve PC ile de haberleşebiliyorlar...
  • Arkadaşlar bildiğim kadarıyla oransal valfler genelde hidrolik ünitelerde kullanılıyor.Örnek olarak itfaiye merdivenini vereyim ( uygulama alanı çok geniş)sepette insan varken döndüğünü düşünün operatör elini düğmeden çektiğinde eğer oransal valf olmasaydı birden duracak ve sepetteki insanlar çok sarsılacaktı.ama oransal valflerle bunu yumuşak durdurabiliyorsunuz.Bundaki mantık ise şu.Bir tane elektronik kart var.Bunlar 0 - 10v veya 4 - 20ma çıkış veriyor.Bu çıkışa görede valf yağın bir kısmını silindire gönderirken bir kısmını da depoya geri veriyor.Kartın üzerindeki potlar yardımıyla düğmeye bastığınızda valfin tam açık veya kapalı konuma ne kadar sürede gelebileceğini ayarlayabiliyorsunuz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben elektronikçi değilim ama size başımdan geçen bir olayı ve bildiğim kadarını yazacağım.
    İşyerinde hidrolik bir sistem arıza yaptı oransal ventilin arızalı olduğuna karar verdik ve yenisi olmadığı için muadilini ısmarladık. 1800 dolara ventil 4 haftada geldi. Gelen ventil 1600mA üzerindeki ise 800mA akımla çalışıyor. Yine telefonlara sarıldık bunun için ayrı kart grekiyor 750 dolar ve 4 hafta daha. Bende elektrikçi mantığı ile çalışan (elbette elektronik parçalardan oluşuyor ama mantık elektrikçi mantığı) bir devre yaptım ve 2,5 senedir çalışıyor. PWM nedir bilmiyorum şu kadarını söyliyebilirim eski kartın çıkışı 800mA ve 100kHZ idi. Yeni sistem tamamen doğru akımda çalışıyor frekans falan yok. Şimdi tam hatırlamıyorum o zaman bulabildiğim en yüksek akımlı voltaj regülatörünü kullandım 10A lik bir LM... dı bu bile 1.5 A akımda ısınıyor. Frekasın neden kullanıldığını o zaman anladım.
    Ayrıca 2 ay önce vickers marka bir ventil ile daha uğraştım 350kW motor gücü olan bir odun kesme makinasının kızağını çalıştırıyordu. Patron sistemi çalıştıramadığımızı düşünmeye başladı. Bütün değerleri son noktaya getirdiğimiz halde makina yavaş kalıyordu. Hidroliğin yetmediğini söyledim en sonunda İtalyadan tasarlayan kişi geldi..... Bu ventil ise geri dönüşlü bir sisteme sahipti. Hatta ilk geldiğinde forma belki bilgisi olan vardır diye "oransal ventil meselesi " diye bir başlık atmıştım.
    Cevap yazan arkadaşların bir kısmı motorlu vanaları yazmışlar. Eğer konu oransal ventil meselesi ise elektrikçi mantığı ile elimden geldiği kadar yardımcı alabilirim. Motorlu vanalar veya pinomatik vanalar ise daha çok yardımcı olabilirim. Bir de biz sanayide valf kelimesine bir türlü alışamadık hep ventil diyoruz nedense.

• Fazla teknik demezsen amcam burada bir şeyler anlatmış
    http://fluid.power.net/techbriefs/hanghzau/2_27.pdf
  • Hala ilgileniyorsanız aşağıdaki yazıyı önerebilirim. Detaylı bilgiyi firmadan da edinebilirsiniz.

http://blog.wago.com.tr/oransal-vana-kontrolu-nasil-yapilir/
  • 10 sene öncesinde konuşulmuş. Yazanlar konuda doktorasını bitirmiştir geyiğini yapamadan geçemiycem.

::)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.