Şimdi Ara

Orjinal Win7 yanına Linux ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.551
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ben win7 64 bit home premium kullanıyorum ve orjinal fakat cd si yok sistem kurtarma diskimde bozuldu bir daha oluşturmama izin vermiyor sistem kurtarmayı hdd deki recovery bölümünden hp'nin kendi programı ile yapıyorum.Şimdi asıl konuyu söyliyim ben pc me birde linux kurmak istiyorum ama kesinlikle windowsuma hdd me birşey olmamalı az önce anlattığım sebeblerden dolayı bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen ne yapmam gerektiği konusunda şimdiden herkese çok teşekkür ederim saygılarımla;

• En basitinden D'deki dosyaları C'ye atıp D'yi biçimlendirip kurabilirsiniz.
  • Kurmasına kurarım ama benim aklıma takılan kaldırırken windowsuma hdd me zarar verir mi o
  • windows'u yeniden kurmaya yarayan 10 gb kadarlik gizli bolum vardir. belli tuslara basinca tek seferligine aktif bolum oluyor kurulum bitince yine kendini gizleyip c surucusunu aktif olarak ayarliyor. bunu bozmadan, mesela ubuntu yuklemek istiyorsan wubi'yi deneyebilirsin. gercek kurulum yapmak istiyorsan kurulum sirasinda bolumlendirmeyi elle ayarlamak durumundasin. d bolumunu ext4 formatinda bicimle, swap(takas) alani olusturma, en onemlisi grub'u(linux acilis yoneticisi) hard diskin basina degil de ubuntu'yu kurdugun bolumun basina kur. daha sonra windows'a easy bcd programini kurarak ubuntu'yu ekleyebilirsin. ubuntu'yu silersen hem windows acilis yoneticisi bozulmaz hem de kurtarma bolumu saglikli calismasina devam eder.
  • Üstad çok güzel anlatmışsın ama dediğin şeyleri nası yapıcam bilmiyorum :)
  • biraz arastirma ile mumkun.
  • Çalışan cd diye birşey gördüm onunla hiç kurmadan çalıştırsam peki
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ubuntu PC'ye Windows Kurulumu
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • dediğin gibi bende çok ciddi araştırma içerisindeyim. yarın 2.diskimi yedekleyeceğim ve kuracağım. yeterki kadar vmware üzerinde ubuntuyu kullandım ve istediğim herşeyi yaptım.

özellikle harddisk biçimlemdirme ve partition bölümlendirme kısmıyla alakalı daha detaylı bilgi verebilenler cevap eklerlerse sevinirim. Yaklaşık 1yıl önce suse linux kurmaya çalıştığımda harddiskimi uçurmuştum :) yine olmazsa iyi olur :)

herkese selamlar.
  • positroN nun dediklerini vmware yada virtualbox altında test et eminim yaparsın.

Sağlıklı bir yedek alıp edişesiz iş yapmak içinde bir yol daha var.Onun içinde Ubuntu CD si ile bilgisayarı aç (Live CD de de aynıdır herhalde)
    Sistem -> Yönetim -> Disk Aracı 'nı aç orada diskini seçtiğinde ilk bölüm gizli bir bölüm olacak onun boyutuna bak (misal 10GB)

Daha sonra yedek almada kullanacağın usb diskini tak (sanırım bu dizüstü bilgisayar,diskini çıkarıp masaüstü bilgisyar varsa onada takabilir bu işlemeleri oradada yapabilirsin ) taktığın diski otomatik bağlayıp açacak Uygulamalar -> Donatılar -> Uçbirim' aç
    orada
    dd if=/dev/sda of=/media/usbDiskinBağlandığıKlasör/diskYedek.img bs=100M count=110 yaz entere bas count 11 GB için bs ve count çarpımı gizli bölümün boyutundan biraz fazla olsun GB GiB mağduru olmayalım :) usb diskin bağladığı klasör başka disk yoksa /media klasörü altındaki tek klasör olacaktır.
    Bu dediklerimi usb desteği olan sanallaştırma yazılımı altındada deniyebilirsin.Yalnız dikkat dd deki if ve of nin doğru olması çok önemli kalıcı veri kaybına sebep olabilirsin.Linux güçlüdür ama tehlikelidirde :)

• Ben bu linux hevesimden vazgeçicem sanırım bende 10gb lık değil bi tane system var hdd de gözükün oda 200 mb ayrıca ex4 formatında biçimlendirme falan yok sadece ntfs var
  • O zaman bir yöntem de benden olsun. Backup programı ile (örnek: acronis true image) mevcut hdd'in yedeğini al. Örneğin windows'un kurulu olduğu c:'nin. Hdd ucur patlat ne yaparsan yap.. Programın bootable CD ile bilgisayarını boot ettikten sonra bir ortamdan örneğin bilgisayara bağlı harici bir harddiskten seçtiğin backup dosyan ile windowsu şuanki haliyle tekrardan harddiskine kur. Ne windowsu kurduktan sonra sürücü kurma derdin olur ne de bugune kadar kurduğun programları tekrardan kurma derdin olur. Yeterki aldığın imajı kaybetme. Onu da harici hdd te biryerlerde saklarsın artık.

Hatta yine backup programıyla hdd'in gizli bölümünde duran muhtemelen kurulum icin gerekli dosyaların da imajını alabilirsin. Bazı bilgisayarlarda bu alan 5-6 GB yer kaplıyor, tamamen gereksiz yere alandan çalıyor. O bilgiyi pcde tutacağıma başka yerde tutarım. Tabi bu benim kişisel fikrim. Anlattığım şey sse'nin söylediklerinden çok da farklı değil, sadece kullanabileceğin başka alternatif programlara işaret ettim.

• Şimdi birşey sormak istiyorum d yi formatlıcam ama birkere benim d dinamik bi forumda linux dinamik kurulmaz yazıyordu temel olması gerekiyormuş.Temel olması içinde tüm hdd ye yi sıfırlamak gerekiyorumuş bu doğrumudur birinci sorum bu.İkincisi eğer doğru değilse d yisadece ntfs formatında biçimlendirme seçeneği olduğundan pcmde ntfs olarak biçimlendirsem sonra linux u d ye kursam buraya kadar tamam. Fakat bu grub denilen şey linuxu kaldırdığımda bozuluyomuş o zmnda windows cd si onarmak gerekiyormuş sanırım ve hdd nin uçma ihtimali varmış. Gerçekten liux u kaldırırken böyle sorunlar yaşarmıyım ? Üçüncü ve son soru hangi dağıtımı kullanmalıyım
  • Dinamik, temel derken birincil, genişletilmiş mantıksal bölümler mi demek istiyorsunuz?

Biliyorsun HDD en fazla 4 birincil bölüm oluşturabilirsin ama kimi zaman ihtiyaclar 4 ten fazlasını gerektirir. O vakit bir tane genişletilmiş alan (zaten en fazla 1 tane oluşturabilirsin) oluşturup onun altında çoklu mantıksal bölümler oluşturabilirsin. Böylece HDD örneğin 5, 6 parçaya bölebilirsin.

Linux'u birincil bölüme de mantıksal bölüme de kurabilirsin.

Linux'u sonradan kurarsan ve GRUB'u mbr'ye yazarsan haliyle boot ettiğinde karşına GRUB çıkar ve sana bilgisayarı hangi işletim sistemiyle başlatacağını sorar. Burada iki alternatif var;
    - Kurulum sırasında GRUB'u mbr'ye yazar kurulumu dertsiz tasasız tamamlarsın ama günün birinde Linux'u kaldırmak istersen Windows'u başlatamazsın biraz iş çıkar.
    - İlk maddede sona sakladığın o işi baştan yaparsın, Windows boot yöneticisine Linuxu tanıtırsın. GRUB'u mbr'ye değil, Linuxu kurduğun kısmın başına yazarsın.

Bu artık tercih meselesi, kurulum sırasında üşengeçsen angarya işi sona atarsın ya da tersi.

HDD uçmaz, sadece belli bir kısmı Linuxa göre formatlandığından Windows bu alanı görmez. Bilinçli olmayan kullanıcı da HDDi yok ettiğini zanneder. Ya Linux kurulum cd ile HDDi biçimlendirme adımına geldiğinde daha önceden Linux için atıyorum ext3 olarak formatladığın alanı tekrardan FAT32 olarak formatlar ve kuruluma devam etmeden çıkarsın ya da Windows'da kurabileceğin bir partition manager programıyla örneğin ext3 alanı NTFS/FAT32 olarak formatlarsın. Böylece Linux için ayırdığın alanı tekrardan geri kazanırsın.

• mantiksal, birincil degil, dinamik bolum windows icadi olarak karsimiza cikan bir sey.

su durumda en iyisi wubi ile kurulum yapman. wubi ile windows uzerinden herhangi bir program kurarmiscasina ubuntu'yu yeterli bos alan bulunan istedigin bolume kurabilirsin. c surucusune de kursan sorun olmaz. istedigin takdirde program ekle/kaldirdan kaldirilabilirsin.
    her ne kadar ''gercek kurulum'' olmasa da idare eder. hatta phoronix'de yapilan testlere gore bazi durumlarda wubi kurulumu normal kuruluma gore daha hizli isliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 30 Kasım 2010; 12:58:56 >
  • ya ben bu windows'a şimdi bi güzel yorumlar yapacam ama ahlakım el vermiyor ! kısaca "ben anlamadım"

C'de windows xp var D'de müsait boş boş bana bakıyor. ben ubuntu cd'sini taksam D'ye 2.işletim sistemi kurar gibi kuramaz mıyım?

bunu birkaç yıl önce suse linux 10.3 yanlış hatırlamıyorsam yapmaya niyetlendim ve diskten windows gitti. yani windows açılmadı ancak tüm dosyalara erişim sağladım. o konuda sorun yoktu. harddiski 4-5 tne yapıp etc diye isimlendirmişti. (forumları okurken ETC kavramını kaptım. yazanların ellerine sağlık sağolsunlar varolsunlar) şimdi ubuntu için aynı sorunu yaşamak istemiyorum.

windows silinsin sorun değil. baştan kurarım. ancak 1 harddisk ve 2 partition var. bu şekilde hem C'de hem D'de iki ayrı işletim sistemi yapabilir miyim yapamazmıyım bana bunu ehil olan bir arkadaş ona zahmet yazarsa sevinirim. bir de bunu anlatan bir web syfası varsa özellikle resimli olursa iyi olur.
    Sitenin çıktısını alır baka baka kurarım artık :)

teşekkürler okuyan ve cevaplayan arkadaşlara... klavyeniz dert görmesin.

• 2 hdd kısmına 2 işletim sistemi kurabilirsin.
    Linuxa özel olarak belirtmezsen hddi birkaç parçaya bölebilir. Daha doğrusu kök / dizin altında farklı görevler için oluşuturulmuş dizinler için hdd'de farklı farklı partionlar oluşturuyor. Dolayısıyla hdd bir kısmı /home, bir kısmı /etc ve bir kısmı da swapa vs bağlanabilir. Yapman gereken kurulum sırasında bağlama noktasını tüm D: için / kök dizini yapmak.

Ama ben kaçış noktası olması açısından her zaman ayrı bir kısım daha oluşturum. O sebeple yeteri kadar yerin varsa 2 işletim sistemi için hddi 3 parçaya ayır daha iyi.

Mesela örnek, Ubuntu live cd ile pcyi boot et. Kurma ubuntuyu denemeyi tercih et. İşletim sistemi açılınca
    - önce önemli dosyalarının yedeğini al. gparted ile hdd i tamamen sıfırla. Sonra yeniden 2 ya da 3 parçaya böl.
    - c: windows kur.
    - ubuntu kurulumu sırasında hdd yöntetimine geldiğinde işi otomatik değil manuel yap
    - d: yi seç ve bağlama noktasını / kök dizin yap. sonrasında kurulama devam et.
    - e: yi verilerini saklamak icin kullanırsın. illa e: yapmak zorunda değilsin, bu kişisel önerim.

positroN
    Ne demek olduğunu anladım, sağol.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hoobastank

Mesela örnek, Ubuntu live cd ile pcyi boot et. Kurma ubuntuyu denemeyi tercih et. İşletim sistemi açılınca
    - önce önemli dosyalarının yedeğini al. gparted ile hdd i tamamen sıfırla. Sonra yeniden 2 ya da 3 parçaya böl.
    - c: windows kur.
    - ubuntu kurulumu sırasında hdd yöntetimine geldiğinde işi otomatik değil manuel yap
    - d: yi seç ve bağlama noktasını / kök dizin yap. sonrasında kurulama devam et.
    - e: yi verilerini saklamak icin kullanırsın. illa e: yapmak zorunda değilsin, bu kişisel önerim.

harddisk her türlü müsait. ben 2ye böleyim yedekleme için harici disk yaptım 1 tane o benim işi fazlasıyla görür. fikriniz için teşekkürler.
    Ancak anladığım kadarıyla Ubuntu live cd ile pc.yi açacağım (Windowsu açar gibi boot yapıcaz yani) sonra diskleri sileceğim. Sonra biçimlendirme yapacağım Ubuntu üzerinden. Diskler Linux formatına dönecek sonra C: diskine windows kuracağım. Bu işlem bittikten sonra geri Linux live cd takacağım ve diğer diski (D:) ubuntuyu kuracağım.

Doğru mudur?

eğer doğruysa son sorum ise şu : windows açılmamazlık yapmayacak değil mi? Windowsta 2 farklı sistem olduğunda hangi windowsla açacağını sorduğu gibi pc başlarken Windows Xp ile mi Linux Ubuntu 10 ile mi açayım diye soracak mı?

• Doğrudur ama illa Ubuntu live cd ile boot edip gparted ile hdd yeniden bölmene gerek yok. Çalışan mevcut windows varsa onu kullanırsın. Zaten c:, d: diye hdd'in 2 parça. Tek yapman gereken bir Linux dağıtımını kurarken hdd yönetimine geldiğinde d: seçip bağlama noktası olarak / kök dizini göstermen o kadar.

manual olarak hdd yönetmeyi seçiyorsun

d: seçip edit partion diyorsun

mount point bağlama noktasını / kök dizin yapıyorsun. Dosya sistemini de örnek ext3 yapabilirsin.

Detaylı olarak buarada anlatılıyor.
    http://www.howtoplaza.com/how-to-install-ubuntu-904-on-a-manually-created-partition

Ubuntu master boot record kısaca mbr ye pcnin nereden boot edeceğini hangi işletim sistemiyle başlatılacağını yönetmeni sağlayan GRUB denilen bir yazılımı yükleyecektir. Şunu bir kere iyi belle Linux Windows'un varlığını, dosyalama sistemini vs herşeyi anlar, ama Windows Linux'un dilinden anlamaz, görmez. O yüzden Linux'u sonradan kuracağın için GRUB windowsu tanıyacaktır ve açılışta Windows Linux diye sana soracaktır.

Eğer günün birinde Linuxu kaldırmak istersen Live CD ile gparted kullanarak Linuxa ayırdığın alanı FAT32 olarak formatlamak yeterli olacaktır. mbr yi düzeltmek içinse Windows CD ile bilgisayarı kurtarma modunda başlatıp, komut satırına fixmbr sistemin eskisi gibi boot olmasını sağlar. Günü gelince araştırırsın tekrardan internetten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hoobastank -- 30 Kasım 2010; 18:39:48 >

• @hoobastank

işin gücün rastgitsin. günü gelince niye araştırayım ki, sizden daha iyi bir kaynak olacağını zannetmiyorum. emek verip o kadar resmi paylaşıp güzelce yazmışsınız. buradan teşekkür etmekten başka birşey elimden gelmiyor ancak emin olun mali müşavirlik-denetim-sosyal güvenlik konularından bir problem olursa her zaman yardımcı olmak isterim.
  • Ben Win7-32 bit üzerine Linux.Ubuntu kurdum format yok cd yok program yükler gibi kuruyorsun windovs üzerine pc açılırken Win7 mi Ubuntu mu diye soruyo sende ubuntuyu secıyosun alsana linux acemiliğini at şuan kullanıyorum kaldırmasıda çok kolay windovs denetim masasından kaldırıyosun programın ısmi wupi bende 10.04 sürümü var bir alt sürümünün linki
    http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Wubi:_Windows_%C3%BCzerinden_cd%27siz_Ubuntu_kurulumu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.