Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (83. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8182838485
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Azog'un Moria'nın hükümdarı olması Balrog'dan daha güçlü olduğu anlamına gelmiyor.Balrog'un orduları yönetmek, efendilik yapmak gibi bir niyeti yok.Orkları diğer Orta Dünya halklarına göre daha çok benimsediği için(sonuçta yüzyıllardır müttefiklerdi) Moria'yı yönetmelerine izin veriyor sadece.Yoksa istese başından beri sorun çıkartıp Moria'ya kimsenin girmesine izin vermeyebilirdi.
  • Hocam konuda göremedim gözümden de kaçmış olabilir kayıp öyküler kitabı 1-2 ve tehlikeli diyardan öyküler kitabı satılıyor mu ? o kitaplarda seriyi bitirdikten sonra alınmalı mı bazı yerlere baktım o kitaplardan da bahsediliyorda

Edit: Hocam tüm orta dünya serisinin kitapları şu şekilde imiş bunların hepsi Türkçe olarak var mı ?

1. The Book of Lost Tales 1 (1983)
    2. The Book of Lost Tales 2 (1984)
    3. The Lays of Beleriand (1985)
    4. The Shaping of Middle-earth (1986)
    5. The Lost Road and Other Writings (1987)
    6. The Return of the Shadow (The History of The Lord of the Rings v.1) (1988)
    7. The Treason of Isengard (The History of The Lord of the Rings v.2) (1989)
    8. The War of the Ring (The History of The Lord of the Rings v.3) (1990)
    9. Sauron Defeated (includes The History of The Lord of the Rings v.4) (1992)
    10. Morgoth's Ring (The Later Silmarillion v.1) (1993)
    11. The War of the Jewels (The Later Silmarillion v.2) (1994)
    12. The Peoples of Middle-earth (1996)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PortakalsızSoda -- 26 Haziran 2015; 0:17:50 >

• Tehlikeli Diyardan Öyküler direkt olarak Orta Dünya'yla ilgili olmadığı için eklemedim.Sonradan okunsa da olur okunmasa da.Kayıp Öyküler dediğinizde 12 kitaplık Orta Dünya serisi yazdığınız gibi.İlk iki kitap sözde Türkçe'ye çevrildi eskiden.Ama çeviri bildiğinizi de unutturacak cinsten.Şuan satılmıyor zaten.Hala bulunabilir mi bilmiyorum.Ama bulmanızı da tavsiye etmem.İthaki Yayınları en son bildiğim kadarıyla çevirecekti tüm bu seriyi.Ama ne durumdalar ne zaman çıkaracaklar bir fikrim yok.Sormak lazım yayınevine.
  • Peki hocam ben az çok çevirmeye çalıştımda bazı çeviri farklılıklarıda var bunlardan hangisi şuan Türkçe ye çevrilmiş birde bazıları birleştirilmiş sanırım sizede zırt pırt soruyorumda yayınevlerinin ne yaptığı belli değil

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim bildiğim sadece Kayıp Öyküler 1 ve 2 kitapları çevrilmiş.Bu kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 28 Haziran 2015; 1:19:20 >
  • Sherlock Holmes'un sonuncu kitabındayım biter bitmez orta dünya serisine başlıyorum inşallah en çok silmarillion'dan umutluyum hadi bakalım :)
  • Yüzüklerin Efendisi 2. kitabı okuyan biri olarak sorum şu; Orta Dünya'da ve LOTR'da sizi en çok etkileyen nedir ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Photographer Boy

Yüzüklerin Efendisi 2. kitabı okuyan biri olarak sorum şu; Orta Dünya'da ve LOTR'da sizi en çok etkileyen nedir ?

Benimde son kitap kaldı hocam
  • quote:

Yüzüklerin Efendisi 2. kitabı okuyan biri olarak sorum şu; Orta Dünya'da ve LOTR'da sizi en çok etkileyen nedir ?

Hiç bir kitabı okumadım ama az çok araştırıyorum merak ettiğim birşey olursa beni orta dünya kompe etkiliyor muazzam bir dünya kesinlikle
  • Photographer Boy kullanıcısına yanıt
    Lotr icin samin son kisimlarda (mordorda) yaptiklari etkileyici olabilir hem filmdeki kisimlardan farkli oldugu icin heyecanla okuyabilirsin o bolumu.

• Beyler yüzüklerin efendisini ne izledim ne okudum ama fantastik veyahut bilimkurgu öğelerinin olduğu kitapları okumaktan zevk alıyorum.Birisi rica etsem okumam gereken sırayı yazabilir mi silmarillion-yüzük kardeşliği-hobbit vsvs diye ?

• FlowMotion kullanıcısına yanıt
    İlk mesajda yazmakta.

• quote:

Orijinalden alıntı: Oromë

İlk mesajda yazmakta.

Kusura bakmayın gördüm ve tek sorum var,orta dunya hakkında pek bi bilgim yok ama seriye hakim olmak istiyorum bu da merak doğuruyor tabi,silmarillion dan başlamalıyım öyleyse ?

• FlowMotion kullanıcısına yanıt
    Kişisel tercih.Kesin birşey diyemem.Ama Orta Dünya ile ilgili hiçbirşey bilmediğiniz için Silmarillion ağır gelebilir ilk olarak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 30 Haziran 2015; 0:55:21 >
  • quote:

Bu arada, daha önce bazı tartışmalar olduğu için sorum yanlış anlaşılmış olabilir. Bu kitabın efsane olmasını veya yerini tartışmak veya küçümsemek adına bu mesajı yazmadım.

Sizin için bu kitabı efsane yapan ve en çok neden etkilendiğinizi merak ettiğim için soruyorum.

@Oromë

• Oromë kullanıcısına yanıt
    benim bir sorum var.

lord of the ring teki yüzük neyi temsil ediyor.neden ilk başta bütün halklara dağıtıldıktan sonra toplanarak tek bir yüzük haline getiriliyor.bence yüzük parayı temsil ediyor.şu anda olanda bu.sauron ilk önce halklara parayı sundu.şimdi ise verdiği parayı kendine çekerek tek bir sermaye yapıyor.kapitalizmin gidişatı bu yönde çünkü.ilk başta para bütün halklara dağıtılmıştı sonra sauron bu hırsı nedeniyle bütün parayı kendinde toplamak istedi.daha sonra ise toplanan bu para bütün herkesi cezbetmeye başladı.bu paranın gücünün cezbetmediği kişiler ise gri gandalf ve bir hobbit.bu paranın yok olacağı yer ise sauronun bu parayı ürettiği yer yani amerikan merkez bankası.eğer paranın nasıl üretildiğini biliyorsanız bu çok mantıklı çünkü aslında para borçtur.amerikan hükümeti merkez bankasından para ister.merkez bankaları hükümetten basacağı para kadar tahvil alır.bu tahviller aslında borçtur.o borcun karşılığı kadar para basılır.yani o borç kapandığında(sauronun dağında yokoldugunda)parada yokolur.buda benim yorumum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ocean Spray -- 30 Haziran 2015; 9:40:28 >

• Ben Silmarillion'u iki gün önce bitirdim kitabı olabilidiğince yavaş , sık sık arkada ki isim indeksine (sözlük) ve beleriand haritasına bakarak yani anlayarak tatminkar bir şekilde bitirdim.Kitaba başlamadan önce Silmarillion'un cok ağır ve anlaşılmaz olduğu söyleniyordu ben aksine asıl Silmarillon'un anlaşılır olduğunu düşünüyorum çünkü bütün akılda kalan soruları cevaplıyor Arda'nın öncesini Eru'yu , Valar(Tekili Vala) olayları savaşları her şeyi anlıyorsunuz

Ben ilk olarak geçen sene diğer orta dünya kitaplarının nasıl okunması gerektiğini sırasını falan bilmediğim için ilk Yüzüklerin Efendisi serisini almıştım ve bitirmiştim.Bu sene tüm kitapları aldım kayıp öyküler 1 2 hariç Silmarillion dediğim gibi bitti ardından dün bir günde yaklasık 7 saatte falan Hurin'in Çocukları'nı bitirdim şimdi Hobbit'e başlıcam ve tekrar Yüzük üçlemesini okuyacağım kitaplar aşırı sarıyor dediğim gibi benim elimde olsa bilgim olsa Silmarillion'dan başlardım cünkü herş eye hakimken Hobbit'i Yüzük üçlemesini okumak olaylara farklı bir bakış açısı ve edebi olgunluk katacaktır çoğu kişinin tavsiyesinin aksine ben direk Silmarillion'dan başmanızı öneriyorum.

Yukarıda dediğim gibi olabildiğince anlayarak olayların geçtiği mekanları haritalardan birebir takip ederek anlamadıgınız kelimeleri arkadaki sözlükten bakarak okuyunuz ve kitabı yarıda kesitğinizde tekrar okuyacagınız zamanı uzun bırakmayın yoksa olay örgüsü kopuyor hoş olmuyor geriye dönüp okumanız gerkebilir.Kitabın başlarında dünyanın yaratılışı ve kutsal varlıklardan bahsediliyor bu yüzden onların yaptığı konuşmalar kutsal bir dille olacağı için buralar biraz yalın kalıyor bu yüzden sıkabilir bazı kişileri ama ben hiç sıkılmamıştım.Elflerin kahramanlıkları , İnsanların cesareti , Morgoth'un (Melkor) nefreti içinizde hissediceksiniz zaten kitap Noldor Belirand'a ayak bastıktan sonra daha akıcı hale geliyor.

BİLGİ :
    Kitabı yeni birdiğim için bilgiler kafamda hala taze ejderhaların yaratılması hususunda Noldor orta dünyaya girdiğinde Feanor'a ve ordusuna elflerden çok daha kalabalık bir ordu gönderdi Morgoth kamp alanındayken farkettirmeden ani bir saldırı olmasına ragmen Feanor ve ordusu orkları kolaylıkla yendi bundan sonraki savaşlarda da elfler hep orklara karşı zafer kazanıp üstün çıkıyordu ve en sonunda elfler Angband'ı kuşatacak kadar cürretkarlaştılar ve güçlendier bu işin orklarla olmayacağına kanaat getiren ''Morgoth Ejder'lerin atası Glaurung'u altın ejderi Angband'dan saldı'bu ilk çağın 260. yılında gerçekleşti kanatsız bir ateş püskürten ejderdi bunun gibi Ejder'lere elf dilinde Uroliki denirdi ve Glaurung kendisi gibi kanatsız ateş püskürten Ejder'leri yönetmiştirBundan sonra gelen diğer Ejder'leri Glaurung'un dölü diye bahsedilmiş ve nasıl oluştuğu bu şekilde biliniyor.Kanatlı Ejder'lerin atasıda namı değer dev Kara Ancalagon'dur en az Glaurung kadar güçlü hatta daha güçlüdür çünkü hızlı bir şekilde uçması dolasıyla zarar almadan ve uzaktan hızlı bir yıkım getirmesi ve derler ki kanatlarını açtığında güneş kapanırdı ve kanatlarının yaptığı rüzgara karşı ayakta durmak imkansızdır dolayısıyla bu durum kanatsız Ejder'lerden güçlü olduğunu kanıtlar.Ancak ilk ejder olan Glaurung'un nasıl yarattığına dair Silmarillion'da bilgi verilmemiş Melkor'da bilindiği üzere yoktan var etme gücü yok bu ölümsüz ateşte saklı buda erunun içinde ama nasıl yaratabilir ki ? Ejder'ler eğer şarkı zamanında taa kartalların bozulmuş hali ise bile bu bir okuyucu teorisinden öteye gidemez cünkü kitapta böyle bir şey belirtilmemiş ve Morgoth'un yarattığı konusunda daha bir kararlıyım ben kitapta ki üsluptan yola çıkarak ve yer yer gördüğüm şekilde söylemek gerekirse Balroglar , Ejder'ler ,Troller , Orklar falan filan Morgoth bunları yönetirken gücünün bir kısmını harcıyordu yani onları iradesi ile yönlendiriyor ve buda kendi öz kudretini ve gücünü tüketmesini sağlıyordu.Morgoth normal bir boyutta olan kurt Carcharoth'u bizzat kendi eliyle besleyerek ve gücünü kullanarak dev bir kurt'a dönüşmesini sağlamıştır buradanda anlaşılacağı gibi bir şeyler tasarlarken yaratırken yoktan var etmese bile gücü ve ilmi doğrultusunda değiştirip geliştireceği şekilde bir güç harcayarak daha güçlü hale getirme kudretine sahipti ve kitabın başlarında belirtilir ki Melkor (Morgoth)'un silahi Ateş ve Buz'du ben sanıyorum ki Glaurung'u yaratırken orta dünyada dolaşan kötülüklerin kendine çektiği Angband'a gelen büyükçe bir yılandan onu oluşturmuş olabilir ve ilmi sayesinde ateş çıkartmasını olanak sağlamıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xDuMaNx -- 10 Temmuz 2015; 15:51:36 >

• Keşke gerçek olsa.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Final Getsuga Tenshou -- 10 Temmuz 2015; 19:20:33 >
  • Arkadaşlar uzun zamandır erteliyordum artık başlamak istiyorum şu kitaplara ama kitapları okuyunca filmlerden soğumak istemiyorum bu genelde böyle olmuştur kitapların sinema uyarlamalarında çoğu kişinin kitabın filmden daha iyi olduğunu söylediğini gördüm sadece Lotr için değil. Silmarillion'dan başlamayı düşünüyorum.

Önce filmi izleyip sonra kitapları okuyanların düşüncesi nasıl ?
  • MARVEL M kullanıcısına yanıt
    Hocam önce filmini izlediğin kitaplarda insan biraz sıkılabiliyor çünkü çok ayrıntıya girilmiş ve olayların nasıl geliştiğini biliyorsun.Şunu söyliyim ben filmleri kitaplara tercih ederim herzaman ona göre değerlendir

• 
Sayfa: önceki 8182838485
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.