Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (85. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8384858687
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Elinize sağlık.Merak ettiğim şu,kitapta Glorfindel'in zırhına dair bi tasvir var mı?Diğer zırhlara oranla çok dayanıklı olduğu gibi?
  • Baylar yakında Silmarilion u okumayı düşünüyorum.Daha önce toplamda 10-15 kitap okumuşumdur acaba bu kitap bana ağır mı gelir? Kitap akıcı mı birde?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kitabın özellikle başlarında kullanılan cümle yapılarından dolayı anlamakta biraz zorlanırsınız. Fakat bu cümleleri anladığınız zaman çok keyif alarak okuyacaksınız.
  • İlk 180 sayfa sıkıcıdır ama oraları çok iyi okuman lazım sonrası çorap söküğü gibi gelir aksiyon bol.
  • Teşekkür ederim. Elimdeki birkaç kitap bitince alıp okuyacağım.
  • Hobbit 3 extended geliyor ekimde
    Warner Bros. Entertainmentyoutube
    Fathom Events - The Hobbit Trilogy Extended Edition Trailer
    https://m.youtube.com/watch?v=c4ur4HeaTgc&feature=youtu.be

• Merhaba öncelikle çalışmanızda Tolkien kadar titiz davranmışsınız cevaplar gerçekten aydınlatıcı olduğu kadar öz olmuş fakat benim aklımdaki soru belki size basit gelebilir ama aklımı çok fena kurcalıyo GÜÇ YÜZÜĞÜ HER KEZ TARAFINDAN ARZULANAN GÜÇ AMA SAURON DIŞINDA YÜZÜĞÜ TAKANLAR GÖZDEN KAYBOLUYO YÜZÜK NE GIBI BI GÜÇ SAĞLIYO BENIM GÖRDÜĞÜM YÜZÜK KİBİR VE BELADAN BAŞKA BİR ŞEY GETİRMİYO

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PANTÜRKİZM -- 2 Eylül 2015; 3:20:15 >
  • PANTÜRKİZM P kullanıcısına yanıt
    Görünmez olmak yüzüğün en basit etkisidir.Gandalf, Galadriel gibi güçlü kişilerde ise yüzüğün etkisi bambaşka olacaktır.Yüzük yapısı gereği herşeye hükmetmek için kullanılır.O amaçla yapılmıştır.İyilik için kullanılmak istense bile dediğiniz gibi kötülükten başka sonuca ulaşılmayacaktır.Ayrıca şunlara bakabilirsiniz;

50) Yüzük Gandalf, Galadriel yada Aragorn tarafından iyilik için kullanılamaz mıydı?

Amaçları başta iyilik yapmak da olsa sonradan bu kötülüğe dönebilirdi.Çünkü ortada çok büyük bir güç söz konusu.Bu güçle Sauron'u yendikten sonra, bu güce hakim olan kişi büyük bir ihtimalle yoldan çıkıp herkesi hakimiyeti altına almak isteyip Sauron'un yerine geçecekti.Onun için yüzüğü kullanmak yerine yoketmek tüm dünya için en mantıklı tercihtir.

68) Tek Yüzük Sauronun eline geçseydi ona ne gibi bir özellikler kazandırırdı?

Tek yüzük Sauron'un eline geçseydi eski gücüne kavuşacaktı.Yani gerekirse bizzat savaş meydanına çıkıp savaşabilirdi.Fakat buna gerek bile olmazdı büyük ihtimalle.Yüzük olmadan bile yeterli ordulara sahipken yüzükle çok daha güçlü bir orduya sahip olacağı aşikardır.Çünkü orduları yönlendiren Sauron'un iradesidir.O ne kadar güçlü olursa hizmetkarları da o kadar güçlü olur.Zorlanmadan çok kısa sürede tüm dünyayı ele geçirebilirdi.Eğer yüzük daha önce eline geçseydi Yüzük Savaşları çok daha önce olabilirdi.Çünkü Sauron'un yüzüksüz olarak savaşa hazırlanması yüzlerce yıl sürmüştü.

• Oromë kullanıcısına yanıt
    Sanirim sorumun bir kısmını anlatamadim peki şöyle anlatayim YÜZÜĞÜN İSİRDURA VERDIKLERİ NE GİBİ GÜÇLERDİR VE İSİRDUR YÜZÜK KENDINDEN ÇIKANA DEK NELER YAPMISTIR vericeginiz vevap sorumu yanitlar ortadünya kitaplarini okumadim sagdan soldan kulaktan duyma bilgiler ile idare efiyorum en yakin zamanda kitapcidayim

• Guzel konu

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ulan bir ara kitapları tekrar tekrar okur burda soru cevaplardık hey gidi günler

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burası buram buram emek kokuyor.Elinize sağlık.
  • PANTÜRKİZM P kullanıcısına yanıt
    yüzüğün asıl gücü hükmetmek. tabi sizin sorunuz kullanana nasıl güçler verdiği. kullanan kişiye göre değişiyor. şöyle ki smeagol kişiliği ile aynı doğrultuda iyi bir hırsız olmuş görme ve duyma yetisi artmıştır. ayrıca takan kişi gölge diyara geçtiğinden bildiğimiz dünyadaki gözlere görünmez olur. nazguller de zaten gölge diyarda yaşadığından takan kişiyi görürlerdi. frodonun yüzüğü taktığında onların asıl suretlerini gördüğü gibi. sam taktığında kara lisanı anlar hale gelmişti. tabi sauron taktığında neden görünmez olmadığı da bilinmez. belki yapıcısı olduğu için belki de maia olduğu için. belki de yüzüğe hükmedebildiği için bilemeyiz. ayrıca bir de tom bombadil var. frodo yüzüğü taktığında gördüğü gibi kendisi taktığında da bir şey olmamıştır. sebebini yine bilemiyoruz. yüzük ayrıca taşıyıcısının ömrünü uzatırdı ama bu kendilerini bitkin hissettirirdi. sonuç olarak takan kişi kendi gücü doğrultusunda güçler kazanır ama sauron dışında kimse tam anlamıyla yüzüğü kontrol edemezdi. çünkü yüzük onun bir parçasıydı. umarım yardımcı olabilmişimdir. gerçi hemen bir yerden okuduklarımla yazdım ama yanlış bir bilgi vermemek için emin olmaya çalıştım.

• Cevabınız gerćekten aydınlatıcı olmuş teşekkür ederim

• yardımcı olabildiğime sevindim. lise yıllarımın sonu ile üniversite başlarında kitapları deli gibi okumuştum. üçlemeyi en az 10 defa tekrar okumuşumdur. filmleri de defalarca izlemiştim. ne günlerdi. o zamanlar her detayını hafızamda tutardım. artık bir çok bilgi için kontrol etmem gerekebiliyor emin olmak için. fantastik edebiyattan ilk tanıştığım eser ve işin ilginci bu türü hiç sevmeyen ablamın tanıştırmış olması.
  • Hobbit'i aldım bakalım beğenecek miyim ve bir soru Hobbit i okuduktan sonra Yüzüklere geçmeden önce Hobbit in 3 filmini de izlersem Yüzükler veya diğer kitaplar ile ilgili spoiler yer miyim?

• Hobbit yüzüklerin efendisinden önce geçen olayları anlatıyor. Hafif göndermeler olsa da spoilerlik bir durum yok.
  • Sevgili Orome sana sormak istediğim senin fikrini düşünceni almak istediğim bir konu var.
    Şuan silmarillion'u okuyorum en çok dikkatimi çeken en merak ettiğim tabi ki Melkor (Morgoth) lakin takıldığım ve saçma gelen yerler var.
    Mesela Morgoth ungoliant ile pazarlık falan yapıyor dağlara falan gidiyorlar Morgoth ungolianta sana iki elimle birşeyler verecem falan diyo en sonunda istiyor oda bir elindeki altınları falan veriyor silmarilleri isteyince vermiyor ondan sonrada ungoliant büyüyor büyüyor ve morgoth öyle bir çığlık atıyorki dağlarda ses yankılanıp morgoth'un hizmetkarı balroglar duyup geliyor beni sinir eden şey morgoth bir valar anlamı güç içinde yükselen ölümsüz bir tanrı gibi bir varlık nasıl olur bir örümcekten korkar hemde sıradan valar değil KARANLIKLAR EFENDİSİ bir karakter bu, okadar sinir oluyorumki Morgoth abi bu ya en kötü en karanlık karakter nasıl birşeyden korkup kaçıp saklanıp çığlık atabilir! Fingolfin ile dövüşünde Fingolfin , Morgoth'u nasıl 6 yerinden yaralayabilir Morgoth'un fiziği fingolfinden belkide 10 kat büyüktür elindeki grond ve kalkanı kendisinin gücü bir çırpıda nasıl öldüremez küçücük bir elfi aklım mantığım almıyor çıldırıyorum adete kitapta en sinir olduğum kısım Morgoth'u böyle küçük düşürücümü diyeyim zayıf gösterici mi diyeyim ne diyeyim bilemedim ama böyle olmaması gerek Morgoth bir Valar çok güçlü kötü ve karanlıklar efendisi bir karakter herkesin ondan tırsıp kaçması adını anmaya korkması lazımken bu tarz şeyler beni delirtiyor aynısını LOTR ilk filminde sauronun yüzük parmağında takılı bedeni insandan farklı elindeki savaş aleti falan okadar gücü var nasıl bir insan tarafından öldürebilir orayı yerle bir etmesi gerekir.
    Senin Morgoth hakkındaki ve anlattığım fingolfin ve ungoliant hikayeleri hakkındaki görüşlerini düşüncelerini almak istiyorum.

• osmani69 O kullanıcısına yanıt
    orome daha ayrıntılı ve doğru bir cevap verir ama ben de kendimce cevap vermeye çalışayım. okumayanları düşünerek spoiler içine alıyorum.

öncelikle filmdeki sauronun düşülü ile kitaptaki bir değil. kitapta elf kralı ile numenor kralı (isildurun babası) sauronla dövüşüyorlar ve uzun süren dövüşün sonunda sauron galip gelse de bitkin düşüp yere düşüyor. işte bu sırada isuldur babasının altınada kalıp kırılan andurili alıp hareketsiz yatan sauronun yüzük takılı parmağını kesip yüzüğü alıyor ve bunun sonucu sauron o bitkin halinde kendisi bütün tutan tek şey olan yüzüğü de kaybettiğinden bedeni toza dönüşüyor. yüzük yokedilmediğinden ruhu silik de olsa hayatta kalıyor. diyeceksin ki elfler ve insanlar nasıl karşısında duruyor. kitapta da anlatıldığı gibi eskiden elfler ve numenor insanları çok daha yüceydiler. ah ilk filmde arweni sokacaklarına glorfindel kitaptaki gibi aktarılsa anlardın ama en azından galadriel ipucu vermeli eski elflerin gücü hakkında.

fingolfin ve morgoth duellosuna gelirsek fingolfin yüce bir kraldı ve o dönemde balroglarla başadebilecek güçtelerdi elfler ki onun gibi biri tek başına da oldukça kudretliydi. morgotha gelirsek ardanın yaratılmasından sonra vaların aksine kendisi hep yıkıcı rol oynuyor. diğerlerinin yaptıklarını bozmaktan başka bir şey yapmıyor ve bu da onun gücünü oldukça azaltıyor. artık yaratamaz hale geliyor ve kendisinden çok hizmetindeki yaratıklarla etrafa dehşet saçıyor. köreliyor güçleri daha açık konuşmak gerekirse. bundan dolayı da uzun süre fingolfin onun saldırılarından kaçıp o yaraları açabiliyor ama sonuçta morgoth ne kadar güç kaybetse de ölümsüz olduğundan bu yaralar canını yakmaktan öteye geçmiyor ve yorulan fingolfini katlediyor.

ungoliant ise sadece örümcek demek doğru değil. şekli devasa bir örümcek -ki kralın dönüşünde gördüğümüz shelob onun yanında minnacık kalır- tir. ışığı ve ışık saçan herşeyi yutup herşeyi karanlığa gömen bir yapısı var. en son morgoth silmarilleri vermediği sırada zaten ağaçlar olsun ele geçirdiği mücevherler olsun baya beslenmiş ve olağanüstü güçlenmişti. ardaya ayağını ilk bastığı dönemdeki morgoth belki karşı durabilirdi ama geçen süreden sonra kaçması kaçınılmazdı. silmarillionda zaten morgothun bu güç kaybını açıklıyordu diye hatırlıyorum. detaylı olmasa da.

elflerin gücünü de feanorun hikayesinden az çok anlamışsındır zaten. ama orta dünyada kaldıkları müddetçe ışıkları solmaya başladı ki bu yüzden batıya ölümsüz diyarlara yola alıyorlar. numanorun görkemini de kitapta ilerde göreceksin zaten. orome de benim eksiğim ya da yanlışım varsa düzeltecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: tnuviel37

orome daha ayrıntılı ve doğru bir cevap verir ama ben de kendimce cevap vermeye çalışayım. okumayanları düşünerek spoiler içine alıyorum.

öncelikle filmdeki sauronun düşülü ile kitaptaki bir değil. kitapta elf kralı ile numenor kralı (isildurun babası) sauronla dövüşüyorlar ve uzun süren dövüşün sonunda sauron galip gelse de bitkin düşüp yere düşüyor. işte bu sırada isuldur babasının altınada kalıp kırılan andurili alıp hareketsiz yatan sauronun yüzük takılı parmağını kesip yüzüğü alıyor ve bunun sonucu sauron o bitkin halinde kendisi bütün tutan tek şey olan yüzüğü de kaybettiğinden bedeni toza dönüşüyor. yüzük yokedilmediğinden ruhu silik de olsa hayatta kalıyor. diyeceksin ki elfler ve insanlar nasıl karşısında duruyor. kitapta da anlatıldığı gibi eskiden elfler ve numenor insanları çok daha yüceydiler. ah ilk filmde arweni sokacaklarına glorfindel kitaptaki gibi aktarılsa anlardın ama en azından galadriel ipucu vermeli eski elflerin gücü hakkında.

fingolfin ve morgoth duellosuna gelirsek fingolfin yüce bir kraldı ve o dönemde balroglarla başadebilecek güçtelerdi elfler ki onun gibi biri tek başına da oldukça kudretliydi. morgotha gelirsek ardanın yaratılmasından sonra vaların aksine kendisi hep yıkıcı rol oynuyor. diğerlerinin yaptıklarını bozmaktan başka bir şey yapmıyor ve bu da onun gücünü oldukça azaltıyor. artık yaratamaz hale geliyor ve kendisinden çok hizmetindeki yaratıklarla etrafa dehşet saçıyor. köreliyor güçleri daha açık konuşmak gerekirse. bundan dolayı da uzun süre fingolfin onun saldırılarından kaçıp o yaraları açabiliyor ama sonuçta morgoth ne kadar güç kaybetse de ölümsüz olduğundan bu yaralar canını yakmaktan öteye geçmiyor ve yorulan fingolfini katlediyor.

ungoliant ise sadece örümcek demek doğru değil. şekli devasa bir örümcek -ki kralın dönüşünde gördüğümüz shelob onun yanında minnacık kalır- tir. ışığı ve ışık saçan herşeyi yutup herşeyi karanlığa gömen bir yapısı var. en son morgoth silmarilleri vermediği sırada zaten ağaçlar olsun ele geçirdiği mücevherler olsun baya beslenmiş ve olağanüstü güçlenmişti. ardaya ayağını ilk bastığı dönemdeki morgoth belki karşı durabilirdi ama geçen süreden sonra kaçması kaçınılmazdı. silmarillionda zaten morgothun bu güç kaybını açıklıyordu diye hatırlıyorum. detaylı olmasa da.

elflerin gücünü de feanorun hikayesinden az çok anlamışsındır zaten. ama orta dünyada kaldıkları müddetçe ışıkları solmaya başladı ki bu yüzden batıya ölümsüz diyarlara yola alıyorlar. numanorun görkemini de kitapta ilerde göreceksin zaten. orome de benim eksiğim ya da yanlışım varsa düzeltecektir.

Yüzüklerin efendisinin kitaplarını henüz okumadım ama her filmini abartısız 100kere izlemişimdir.
    Dediğini okumuştum ya vikipedi de yada thewhitetree de.
    Dediğin gibi büyük elf kralı Gil-Galad ile İnsanların kralı Elendil sauronla birebir dövüşüyorlar hatta 7 sene savaş sürüyor artık sauron duramıyor çıkıyor olduğu yerden ve ikisi ile dövüşüp ikisinide katlediyor kendiside yorgun düşüyürmuş ama yere düştüğünü ve isildurun gelip parmağını kestiğini bilmiyordum ama öğrenmiş oldum iyide oldu.
    Eski elflerin gücüne gelince benim anlamadığım şimdi Galadriel'in baya bir gücü var ama parmağındaki nenya sayesinde var o olmadan nekadar gücü olabilir bilmiyorum.
    Eski elflerde çok maharetliler bilgeleri var güçlüleri var kötüleride var ama sonuçta doğal güçleri bir valarla aynı kefede olamazki.
    Silmarillionda morgoth'un gücünün zamanla azaldığını okudum ama çok saçma doğal olan bir güç nasıl azalır ya çoğalmalı yada aynı yerinde durmalı :)
    Balrog dediğimiz yaratık ateş resmen kırbacı kılıcı boyutu devasa bir yaratık çok güçlü bir insan elf nasıl onunla başedebiliyor benim mantığım yada hayal gücüm bunu kaldırmıyor.
    Beni en çok sinir edende zaten morgoth'un sürekli kaçıp korkması ve dediğin gibi hizmetkarlarıyla korku saçması.
    Kendisi zaten en kötü varlık ama biraz lafta kalıyor.
    Birde bişe sorucam en sonunda morgoth boşluğa atılıyor ya boşluk dedikleri yer nasıl bir yer ordan birdaha çıkması imkansızmı bilgisi olan paylaşırmı ?

• 
Sayfa: önceki 8384858687
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.