Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (87. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8586878889
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hurin'in Çocukları kitabıyla Bitmemiş Öyküler kitabındaki Hurin'in Çocuklarına Dair Öykü bölümü aynımı ? Bana sadece aynı metin farklı kişiler tarafından çevrilmiş gibi geldi. Konu hakkında bilgisi olan varmı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi koven -- 15 Kasım 2015; 1:29:04 >
  • koven K kullanıcısına yanıt
    Aynı.Sadece birkaç ufak ekleme-çıkarma vardı sanırım.C.Tolkien, babasının bu hikayeye ayrıca özen göstermesi nedeniyle farklı bir kitap olarak çıkartmak istemiş.
  • Bir sorum daha olacak. Umbar korsanları kara Numenor'lular olarak geçiyor. Bunlar aslında Numenor'un çöküşünden kurtulan başka Dunedein'lar mı? Eğer öyle ise Umbar korsanlarıda Dunedein'lar gibi uzun mu yaşıyor?
  • EverettZ15 kullanıcısına yanıt
    Kökenleri Numenor'dur.Fakat Yüzük Savaşları'na gelinceye dek Umbar bölgesi birçok kere kuşatılmış.Gondor burayı ele geçirmiş.Sonra tekrar kaybetmiştir.Haradrim'in de bu bölgede etkisi olmuştur.Bu çok uzun süreçte Umbar korsanlarının kanı daha çok güneylilerle karışmıştır.Yani Numenor soyu hemen hemen kaybolmuştur.Soylarını kaybettikleri için uzun yaşadıklarını sanmıyorum.
  • Sık sık kitap okuyan biri olmama rağmen bu serideki coğrafi betimlemeleri canlandırmakta zorlanıyorum, bu konuda ne yapabilirim?

Konuyu daha önce gördüğüm halde detaylı bir şekilde inceleyememiştim. Ayrıntılı güzel bir konu olmuş, eline sağlık. Yalnız bir kavram sözlüğü olabilirdi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Filmleri izledinmi peki?
  • Uzun süre önce izledim. Filmdeki tasvirleri mi göz önüne almalıyım yani?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben hiç bir kitabı okumadım ama internet üzerinden bir çok bulabildiğim kaynakları inceledim denk geldikçe'de inceliyorum, Filmleri ise ezberledim diyebilirim özellikle TLOTR serisini orta dünyadaki ortamları ve kişileri bir nebze olsun hayalimde canlandırabiliyorum film olmasaydı eminim hiç bir şekilde nasıl oldukları hakkında bir fikrim olmazdı diye düşünüyorum.
  • Ben tam olarak sorunu anlayamadım.Biraz daha açabilirseniz yardımcı olabilirim belki.Mesela zorlandığınız bir betimlemeden örnek verebilirsiniz.Orta Dünya'nın coğrafyası yaşadığımız dünyanınkinden pek farklı değil eğer lotr okuyorsanız şuan.Silmarillion'un başları ise dünya yeni oluşmaya başladığı için biraz daha farklıdır.Detaylı haritaları kullanmanız coğrafyayı anlamanızı kolaylaştırır.Haritada dağlar, nehirler, ormanlar gösterilmekte.Filmdeki tasvirler gerçekten çok iyiler.Fakat yine de o yönetmenin kitaptan anladığıdır.Ben her zaman kendi kafamda oluşturduğum tasvirleri tercih ederim.
  • Oromë kullanıcısına yanıt
    Çok fazla yabancı coğrafi yer adı geçiyor. Ered İmrais'in köşesinde Belfalas'ın kıyısında yaşayan Prens İmrahil... diye geçen cümleleri direk atlama ihtiyacı hissediyorum. Daha önce bahsi falan da geçmiyor bu yerlerin rastgele şekilde karşıma çıkıyor. Bazen de kitabın arkasındaki haritayla; anlatılan yönler arasında uyuşmazlıklar yaşıyorum.

Daha önce Hobbit'ten başlayıp üçlemeyi de bitirip Silmarillion'da Hurin'in Çocuklarına kadar gelmiştim. Uzun süre ara verince Silmarillion'dan önce tekrar başladım seriye. Şu anda 3. kitaptayım.

• Doğrudur.Tolkien isimlendirmede biraz aşırıya kaçmış.Belli başlı yerler neyse de her girintinin bile bir ismi var.Bitmemiş Öyküler kitabında Numenor adasının coğrafyası diye bir bölüm var.Sayfalarca bölgelerin bitki örtüsü ve iklimi tasvir edilmiş.Sanırım yine Bitmemiş Öyküler'in önsözünde Tolkien'in bir açıklaması vardı."Her insan benden farklı şeyler bekliyor.Kimisi değişik bitkilerin yapısını merak ederken kimisi binaların mimarisini merak ediyor." benzeri bir yazı yazmış.Bu yüzden öyle bir dünya kurmuş ki kesinlikle gerçek dünyadan eksiği yok.Hemen hemen herşeye değinmeye çalışmış.Fakat tabiki yazdığı herşey herkesin ilgisini çekemez.Her insanın ilgi alanı farklıdır.Ama şuna eminim ki her insan kendinden bir parça bulacaktır Orta Dünya'da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 24 Kasım 2015; 1:17:37 >

• Orta dunyanin atlasi diye google da arama yapin orta dunya cografyasi icin guzel kaynaklar cikacaktir karsiniza.

• Oromë kullanıcısına yanıt
    İşin ölçüsünü kaçırmış bir yerden sonra

Neyse artık, zaten geriye bir tek Silmarillion kaldı. Onu da bitirip uzun soluklu bir seriye başlayacağım.

• Sence Tom aslında Eru mu?

• İki Kule'de Ak Gandalf Balrog ile dövüşünü anlatırken diyor ki

"Zamanın hesabının tutulmadığı yerde, yaşayan toprağın çok altında dövüştük. Durmadan kenetlendi bana ve durmadan biçtim onu, sonunda karanlık, tünellere kaçıncaya kadar. O tüneller Durin'in halkı tarafından yaratılmamışlardı Gloin oğlu Gimli. Cücelerin en derin mağaralarının çok çok altında, dünya isimsiz şeyler tarafından kemirilir. Sauron bile bilmez bunları. Ondan da yaşlıdırlar..Ben orada yürüdüm ama günün ışığını karartmak için onların haberlerini verecek değilim.''

Gandalf'ın burada bahsettiği yaratıklar nedir ??
  • Gandalf81 kullanıcısına yanıt
    Gandalf ile Balrog dünyanın dibindeki nehre düşüyorlar.Zirakzigil, yani en tepeye çıkana kadar 8 gün geçiyor.Buradan ne kadar dibe düştüklerini anlayabiliriz.Kimsenin bilmediği normal dünyanın sınırlarının da dışında bir yer.Tolkien bunu anlatabilmek için yukarıda yazdığınız paragrafı mecazi olarak yazmış olabilir.Gerçekten öyle varlıklar varsa da kendi halinde yaşayan dünyanın dibini kemirmekten başka birşey yapmayan varlıklardır.Yani dünyaya bir etkileri yoktur.Çünkü kimsenin bilmediği bir yerdeler ve görünen o ki yüzeye de çıkmamışlar hiç.Başka bir bilgi olmadığı için ancak yorum yapabiliriz bu şekilde.

• legolas bi sahnede ok atıyor

orada sarumanımı öldürmek istiyor, yoksa yanlışlıkla mı vuruyor grima'yı?

aragorn, gandalf elrondla falan birdaha hiç görüşüyorlar mı onlar kıyıdan ayrıldıktan sonra?

gandalf ile witch king karşılaşmasında aralarında diyalog aynı filmdeki gibi mi geçiyor? ve gandalfın asa'sının kırılması doğru mu witch king karşısında

gandalf hiç sauronla konuştu mu?

sauronun 100yıllar geçse yüzük yokedilmesine rağmen yine güç toplama şansı var mı?

witch king ve sauron öldükten sonra, ruhları hala dünya da mı dolaşıyo?

bide sauronun yüzüğün aleve atılmasına karşılık hiçbir önlem almamış olması çok riskli degilmiydi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .witch king. -- 17 Ocak 2016; 17:13:36 >
  • .witch king. kullanıcısına yanıt
    orada grimaya atıyor oku.

tekrar orta dünyaya döndüklerine dair bir bilgi olmadığından görüşmüyorlar diyebiliriz.

filmdekinden farklı geçiyor. asa kırılması gibi bir olay yok. kitapta witchking kapılar kırılınca kapıdan içeri atıyla girerken gandalf da atının üstünde onu karşılıyor. ama aralarında bir çarpışma olamadan rohirrim borazanlarının sesi geliyor ve witchking yeni düşmana karşı hazırlanmak için ordusunun yanına dönüyor.

sonuçta orta dünya halklarını saurona karşı bilinçlendirmek amaçlı geliyorlar ve özellikle gandalf sauron öldü sanılsa da etrafta ona dair izler arıyor. dol guldurdan sauronun defedilmesini sağladığı da düşünülürse konuşmuş olabilir.

yüzük yokedildikten sonra tekrar güç toplama ihtimali yok.

sauronun ruhu dünyada dolaşıyor ama witchking hakkında bişey yazmıyor. bana göre tek yüzük yokedildiğinden tamamen yokolduğu yönünde.

bize riskli geliyor olabilir ama ona göre kimse yüzüğün gücüne direnemez ve güç arzusuyla mutlaka kullanmak ister. yok etmeye çalışacakları hiç aklına gelmedi bu nedenle. ayrıca aragornun palantir aracılığı ile sauronla konuşması ve yaptığı güç gösterisi nedeniyle sauron yüzüğü kullandıklarından neredeyse emin olmuştu. ona göre yüzüğü kullanmadan kendisine böyle bir meydan okuma yapılamazdı. hatırlarsın ki kara kapılarda sayıca çok azlardı ve yüzük yokedilmese eninde sonunda kaybedeceklerdi.

• .witch king. kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın yazdıklarına ek yapayım.Kitapta Grima ve Saruman'ın ölümü filmdeki gibi değildir.Tamamen uydurulmuş bir sahnedir.Herşey bittikten sonra Saruman'da Grima'da Shire'da ölür.Saruman'ın Grima, Grima'yı ise hobbitler öldürür.

Witch King bir insan olduğuna göre öldükten sonra ruhunun, konunun başında 54. maddede yazdığım gibi yol aldığını söyleyebiliriz.

Gandalf'ın ise Sauron'la konuştuğunu sanmıyorum.En azından Orta Dünya'ya geldikten sonra.Çok eski zamanlarda Aman'da konuşmuş olabilirler tabiki.Birbirilerini Maia olarak tanıyorlar.
  • sağolun beyler

@tnuviel37 @Oromë
  • 
Sayfa: önceki 8586878889
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.