Şimdi Ara

Orta Dünya Hakkında Sorularınız [Ana Konu] (84. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.982
Cevap
150
Favori
93.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hobbit'tenmi başlasam yoksa en baştan Silmarillion'danmı başlasam karar veremedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MARVEL

Hobbit'tenmi başlasam yoksa en baştan Silmarillion'danmı başlasam karar veremedim.

Silmarilliondan başla daha iyi olur bence ama diğerlerine göre biraz ağır kitaptır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Barney_stinson_awesome

quote:

Hobbit'tenmi başlasam yoksa en baştan Silmarillion'danmı başlasam karar veremedim.

Silmarilliondan başla daha iyi olur bence ama diğerlerine göre biraz ağır kitaptır.

D&R'dan alacağım yakın zamanda. Filmlere olan hayranlığımı bozmasın yeter.
  • MARVEL M kullanıcısına yanıt
    Benim bozmadı ama bozanda var bu biraz seninle alakalı bence umarım istediğin gibi olur

filmlerden genel olarak olayları bildiğinden ve orta dünyayı da tanımış olduğundan silmarillion ile başlaman daha iyi olur. evet biraz ağır bir kitap. onbinlerce yıllık tarihi tek bir kitapta anlatıyor ve isimler mekanlar bir yerden sonra karışabiliyor. bir de kitabı yayına hazırlayan tolkienin kendisi değil oğlu olunca anlatım da o kadar iyi değil ama benim yine de favorimdir. yakında tekrar okumayı da düşünüyorum :)

filmlere bakış açısından ise ben 99 yılında yüzük kardeşliğini okuyarak adım attım orta dünyaya. sonra serinin diğer kitaplarını da okudum. bir süre de merakla filmleri bekledim durdum. silmarillion ve hobbiti de çoktan bitirmiştim ilk film çıkmadan. filmle kitabı bir tutma taraftarı da değilim. ikisini ayrı düşünüyorum ve bu şekilde filmin muazzam olduğu düşüncemi koruyabiliyorum. yoksa kitaba göre değerlendirirsem aşırı eleştiri yapmak zorunda kalırım. hatta oyuncu seçiminden başlarım ki kitabı okuduğumda zihnimde canlanan aragorn ile filmdeki uyuşmuyor mesela görünüş olarak. gandalf tamamen hayalimdeki gibi ama yine bazı karakterlerde de uyuşmama var. ayrıca senaryoda yer verilmeyen olaylar ve kişiler ya da kitaptaki yerine filmde başka karakteri sahneye eklemenin yanında bazı olayları da değiştirme ya da olmayan şeyler ekleme gibi bazıları ciddi anlamda sinirimi bozan durumlar var. şimdi bunları yazıp kitabın heyecanını kaybettirmek istemem. sadece şunu söyleyeyim ki bazı olayların çok farklı gerçekleştiğini ya da başka karakterler tarafından gerçekleştiğini görmekle kalmayıp hiç haberin olmayan bazı olaylara da şahit olacaksın. ayrıca filmdeki bazı sahnelerin kitapta olmadığını da.

sonuç olarak filmi izlerken daha çok peter jackson gözünden kitabın bir yorumunu görmüş oldun. şimdi ise direkt tolkienin kendisinden öğreneceksin. ikisinin de zevki ayrı.

• quote:

Orijinalden alıntı: tnuviel37

filmlerden genel olarak olayları bildiğinden ve orta dünyayı da tanımış olduğundan silmarillion ile başlaman daha iyi olur. evet biraz ağır bir kitap. onbinlerce yıllık tarihi tek bir kitapta anlatıyor ve isimler mekanlar bir yerden sonra karışabiliyor. bir de kitabı yayına hazırlayan tolkienin kendisi değil oğlu olunca anlatım da o kadar iyi değil ama benim yine de favorimdir. yakında tekrar okumayı da düşünüyorum :)

filmlere bakış açısından ise ben 99 yılında yüzük kardeşliğini okuyarak adım attım orta dünyaya. sonra serinin diğer kitaplarını da okudum. bir süre de merakla filmleri bekledim durdum. silmarillion ve hobbiti de çoktan bitirmiştim ilk film çıkmadan. filmle kitabı bir tutma taraftarı da değilim. ikisini ayrı düşünüyorum ve bu şekilde filmin muazzam olduğu düşüncemi koruyabiliyorum. yoksa kitaba göre değerlendirirsem aşırı eleştiri yapmak zorunda kalırım. hatta oyuncu seçiminden başlarım ki kitabı okuduğumda zihnimde canlanan aragorn ile filmdeki uyuşmuyor mesela görünüş olarak. gandalf tamamen hayalimdeki gibi ama yine bazı karakterlerde de uyuşmama var. ayrıca senaryoda yer verilmeyen olaylar ve kişiler ya da kitaptaki yerine filmde başka karakteri sahneye eklemenin yanında bazı olayları da değiştirme ya da olmayan şeyler ekleme gibi bazıları ciddi anlamda sinirimi bozan durumlar var. şimdi bunları yazıp kitabın heyecanını kaybettirmek istemem. sadece şunu söyleyeyim ki bazı olayların çok farklı gerçekleştiğini ya da başka karakterler tarafından gerçekleştiğini görmekle kalmayıp hiç haberin olmayan bazı olaylara da şahit olacaksın. ayrıca filmdeki bazı sahnelerin kitapta olmadığını da.

sonuç olarak filmi izlerken daha çok peter jackson gözünden kitabın bir yorumunu görmüş oldun. şimdi ise direkt tolkienin kendisinden öğreneceksin. ikisinin de zevki ayrı.

bu arkadaşın dediklerine tamamen katılıyorum. arkadaş olayı çok güzel bir şekilde özetlemiş ikisinin de farkı ayrı bana sorarsan ben kitaplarından daha çok etkilendim. normalde de olması gereken kitaplardan etkilenmek zaten film kitabın görüntülü ve sesli kopyası olmaya çalışan bir şey sadece.

• tnuviel37 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam Silmarillion'dan başlayacağım. Önce kitabı okuyanlar aklında filmden daha farklı yüzler ve mekanlar yaratmış olabilirler, bense sonra kitapları okuyacağım için aklıma filmlerdeki kişiler ve mekanlar canlanacaktır ister istemez. Bakalım Ortadünya'nın arkaplanı nasılmış.
  • Sauron istese gandalfı öldürebilirdi büyücülerin şato gibi bir yeri vardı eski orada neden öldürmedi

• Hocam bu payla?ymyn ilk yorumunda bir iddia var Ganalf'yn kartallarla plany ile ilgili, do?ru mudur?

Hocam bazı yerlerde filmler basit kalıyor özellikle hobbit okuduktan sonra film basit geldi savaş sahneleri vs.. Arada verilen sözler mekanların canlandırılması daha farklı ama tek kötü yanı yeni bir yüz hayal etmekten zorlanman neyseki hobbit kitabında bilbo ve gandalfın çizimleri var gandalf film ile birebir aynı nerdeyse .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PortakalsızSoda -- 29 Temmuz 2015; 13:26:01 >
  • Kitaplar orta dünyayı çok daha iyi anlatmış. Hiç bir film edebi eserin yerini tutamaz.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Silmarillion'u aldım bugün. Almaya başlamışken serinin diğer kitaplarınıda almayı düşündüm ama D&R'da birkaç tane farklı Hobbit kitapları vardı karar veremedim.

Hangi Hobbit kitabını tavsiye edersiniz ?

İlk linkteki ince kapaklı ve resimsiz sanırım 2. linkteki kalın kapak + resimli ve 3. linktekide resim + açıklamalı notlarıyla sanıyorum. Sadece Hobbit kitaplarımı böyle farklı farklı yoksa diğer kitaplardada fark varmı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MARVEL -- 4 Ağustos 2015; 16:15:52 >

• quote:

Silmarillion'u aldım bugün. Almaya başlamışken serinin diğer kitaplarınıda almayı düşündüm ama D&R'da birkaç tane farklı Hobbit kitapları vardı karar veremedim.

http://www.dr.com.tr/Kitap/Hobbit/JRR-Tolkien/Edebiyat/Roman/Fantastik/urunno=0000000244198

http://www.dr.com.tr/Kitap/Hobbit-Resimli-/Alan-Lee/Edebiyat/Roman/Fantastik/urunno=0000000425121

http://www.dr.com.tr/Kitap/Hobbit-Aciklamali-Notlariyla/JRR-Tolkien/Edebiyat/Roman/Fantastik/urunno=0000000627661

İlk linkteki ince kapaklı ve resimsiz sanırım 2. linkteki kalın kapak + resimli ve 3. linktekide resim + açıklamalı notlarıyla sanıyorum. Sadece Hobbit kitaplarımı böyle farklı farklı yoksa diğer kitaplardada fark varmı.

2.kitabı tavsiye ederim hocam bende ondan aldım ciltli kitap kaliteli yani.Üçlemenin ise metis yayınları iyidir.

• Silmarillion ağır ve sıkıcı geliyor ilk hobiti sonra lotrı okuyup tolkienin diline alışıp sonra silmaril ve diğer kitapları okursam birşey kaybeder miyim ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: demaNer

Silmarillion ağır ve sıkıcı geliyor ilk hobiti sonra lotrı okuyup tolkienin diline alışıp sonra silmaril ve diğer kitapları okursam birşey kaybeder miyim ?

Dil dediğiniz gibi ağır.Mantıklı olan seçenek önce Hobbit sonra Lotr serisi diye başlamak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lagertha Lothbrok -- 6 Ağustos 2015; 17:43:44 >
  • Dil konusu özellikle ilk başlarda çok ağır gibi duruyor. Ama aslında bir kaç anlamadığınız bir cümleyi okuyunca, aslında cümlede ne kadar güzel ve farklı bir anlatım kullanmış olduğunu anlıyorsunuz. Ve bu benim inanılmaz hoşuma gidiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turuncu Gandalf

quote:

Silmarillion'u aldım bugün. Almaya başlamışken serinin diğer kitaplarınıda almayı düşündüm ama D&R'da birkaç tane farklı Hobbit kitapları vardı karar veremedim.

http://www.dr.com.tr/Kitap/Hobbit/JRR-Tolkien/Edebiyat/Roman/Fantastik/urunno=0000000244198

http://www.dr.com.tr/Kitap/Hobbit-Resimli-/Alan-Lee/Edebiyat/Roman/Fantastik/urunno=0000000425121

http://www.dr.com.tr/Kitap/Hobbit-Aciklamali-Notlariyla/JRR-Tolkien/Edebiyat/Roman/Fantastik/urunno=0000000627661

2.kitabı tavsiye ederim hocam bende ondan aldım ciltli kitap kaliteli yani.Üçlemenin ise metis yayınları iyidir.

Bende öyle düşünüyordum hocam sağol. Lotr'da aynen metis alacağım başka varmı zaten bilmiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: demaNer

Silmarillion ağır ve sıkıcı geliyor ilk hobiti sonra lotrı okuyup tolkienin diline alışıp sonra silmaril ve diğer kitapları okursam birşey kaybeder miyim ?

Silmarillion'un ilk 180 sayfası sıkıcı hemde aşırı derece. Ayrıca katılıyorum bence de ilk hobbit sonra lotr.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gandalf81 -- 7 Ağustos 2015; 13:31:20 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Turuncu Gandalf

quote:

Bende öyle düşünüyordum hocam sağol. Lotr'da aynen metis alacağım başka varmı zaten bilmiyorum.

Lotr metis yayınlarına ait. Tek önerim tek cilt alma ayrı ayrı al tek cilt olan mübarek çok büyük yatarak okurken sıkıntı çekersin.

• Konuyla ilgilenemediğim için üzgünüm.Bir süredir şehir dışındaydym.Yazılanları okuyordum.Fakat mobil olduğum için yazmadım.Şimdi en son kaldığım yerden cevap vereyim herkese.

@Photographer Boy

En çok ne sizi etkiledi sorusuna tek bir cevap veremem.Orta Dünya ile ilgilenmemin sebebini bütün olarak ele almak gerekir.En önemlisi bu bir fantastik hikayede olsa kendi içinde tutarlydır.Bu en çok önem verdiğim noktadır.Olaylar,mekanlar,canlılar herşey birbiri ile uyumludur ve neden sonuç ilişkisi içindedir.İnanılmaz detaylar vardır.O dünyaya özgü diller,bitkiler,yapılar ve daha birçok şey.Fantastik bir hikaye değilde sanki gerçekten tarihte olmuş olayları okuyor gibi oluyorsunuz.Yaşanan olayları okurken her türlü duyguyu hissetmenizde mümkündür.Sevinç,üzüntü,sevgi,kardeşlik,nefret,hırs gibi türlü duygular içine girebilirsiniz.Karakterler öyle güzel yazılmış ki onun gözünden olaylara bakmak hiç de zor değil.Daha yazsam çok şey yazabilirim.Ama kısaca bunlar diyebilirim.

@Ocean Spray

İlginç bir yorum olmuş.Dediğiniz bir derece doğru.Eskiden insanlar dünyayı ele geçirmek için zor kullanırlardı ve savaşarak heryeri ele geçirirlerdi.Fakat yaşadığımız yüzyılda en büyük silah ekonomi oldu.Eğer bir ülkenin ekonomik bağımsızlığı yoksa ve başka bir ülkeye ekonomik olarak bağlıysa zaten oraya hükmetmiş olursun.O bölgeye asker göndererek savaşmana gerek kalmaz.Böylece çok daha temiz bir şekilde dünyaya hükmetmiş olursun.Sauron'un da asıl amacı dünyaya hükmetmekti.Yüzük ise bu amaç doğrultusunda kendi gücünü artıran bir araçtı.Yüzüğü halklara dağıttığında o zamanın insanlarını kölesi yaptı ve savaşmadan onları ele geçirmiş oldu.Fakat cüceleri, elfleri ve Numenor'un yokolmasyndan sonra gelen insanları ele geçiremedi ve zor kullanmak zorunda kaldı.

@MARVEL

Kitapları okuyunca filmlerden soğucağım diye kitabı okumamak garip olur.Kitap orjinalidir.Film ise sadece kitabın başka bir yorumudur.Eğer filmleri sevdiyseniz kitapları okumamanız büyük hata olur.Soğuma konusu ise lotr üçlemesi, üzerinde çok daha fazla uğraşılmış ve kitaba daha yakın bir yapıttır.Kitapları okuyunca üçlemedeki bazı yerler gözünüze batsa da tamamen soğumazsınız.Çünkü üçleme gerçekten başyapıttır.Hobbit filmleri ise bana kalırsa gerçekten kötülerdi.Üzerinde uğraşılmamış, gişeye oynayan aksiyon filmleriydi.Kitapları okuyunca Hobbit üçlemesinde soğumamanız mucize olur.

@Bilal0

Bu kartal konusuna forumda kaç kere cevap verdiğimi hatırlamıyorum.Özellikle film konusunda.Zaten attığınız linkte mizahi bir yazım var.Dalga geçilmiş çoğunlukla.Kartalların yüzüğü alıp ateşe atması söz konusu olamaz.Bu kadar basit değil olay.

Diğer sorular için zaten arkadaşlar yardımcı olmuş.Başka sorusu olan varsa sorabilir yine de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oromë -- 24 Ekim 2015; 23:12:22 >

• 
Sayfa: önceki 8283848586
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.