Şimdi Ara

### Ortalama bir Laptop Saatte Kac watt çeker ? ###

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
32.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Wallahi durdum durdum bir anda aklıma geldi :)

Ortalama bir PC 350 kw/h saat cekiyor yanılmıyorsam. Yanlıs mıyım?
    (350w'lık bir PSU'sunu tam olarak kullandığını varsayıyorum.)

Pekii ortalama bir laptop adaptörü fişe takılı ne kadar kw/h ceker?
    Aslında Adaptorun ya da Laptopun bir yerlerinde mutlaka yazıyordur
    ama kurcalamadım. Gerce her marka ve modelinki de farklıdır ama ortalamasını alalım :)

• Yapay Zekanın Yanıtı

Laptop'ların Ortalama Watt Tüketimi

Laptop'ların watt tüketimi, boyut, ekran parlaklığı, işlemci hızı ve yürütülen görevler gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir.

Ortalama bir laptop, kullanım yoğunluğuna bağlı olarak 20 ila 80 watt arasında güç çeker. İşlem yoğunluğu yüksek görevler, örneğin video düzenleme veya oyun oynama, daha yüksek güç tüketimine neden olur. Öte yandan, temel görevler, örneğin metin işleme veya web'de gezinme, daha düşük güç tüketimiyle sonuçlanır.

Laptop'unun ne kadar watt çektiğini öğrenmek için güç adaptörünün veya pilinin teknik özelliklerini kontrol edebilirsin. Genellikle, güç tüketimi amper (A) olarak belirtilir. Laptop'unun amper çekimini watt'a dönüştürmek için şu formülü kullanabilirsin:

Watt = Amper x Volt

Örneğin, 3 amper çeken bir laptop güç adaptörü kullanıyorsa ve güç adaptörünün voltajı 19 voltsa, laptop'un watt tüketimi yaklaşık 57 watt'tır (3 A x 19 V = 57 W).

Laptop'unun güç tüketimini azaltmak için ekran parlaklığını düşürebilir, pil tasarrufu modunu etkinleştirebilir ve işlem yoğunluğu yüksek görevleri yürütmekten kaçınabilirsin. Ek olarak, uygun bir güç adaptörü kullanmak ve pilinin sağlığını korumak, laptop'unun verimliliğini ve kullanım ömrünü artırmaya yardımcı olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • kendi adaptörüme göre yazıyorum hesaplamalarda bir yanlışlık yoksa;

1.5 Amper çekiyormuş buda 1.5 Amper X 220 Volt = 330 Watt eder (saatte). Bu da yaklaşık 3 saatte 1 Kw ' a tekabul eder. 1 Kw da şuan 25 Ykr (250.000 TL) buna göre bir laptop gün boyu çalıştığında 2 YTL elektrik tüketiyor...
  • Ustad bence de hesabın dogru ancak bir laptop 24 saatte 2 lira cekiosa bence cok.
    Gerce surekli calıstıgını varsayarak olabilir ama normal kullanımda mumkun degil tabii.
  • Öncelikle ortalama bir PC 350kw/h enerji harcamaz :)
    Benim AMD 2000+ ortalama 100w/h enerji harcıyordu.
    Laptopumun şarj aleti 90w olduğuna göre sanırım o da 90w/h 'ten az harcıyordur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: SeKSandDoRT

kendi adaptörüme göre yazıyorum hesaplamalarda bir yanlışlık yoksa;

1.5 Amper çekiyormuş buda 1.5 Amper X 220 Volt = 330 Watt eder (saatte). Bu da yaklaşık 3 saatte 1 Kw ' a tekabul eder. 1 Kw da şuan 25 Ykr (250.000 TL) buna göre bir laptop gün boyu çalıştığında 2 YTL elektrik tüketiyor...

hesap yanlış,ben 24 saat acık bırakıyorum laptop u ve evdeki hersey elektrikli(ısınma-sıcak su) fatura 60ytl den az geliyor.
  • ustad laptopu hergun acık bırakıyorsun tamam ama bizim hesapta senin 24 saat farcry oynaman lazım pc basında
  • 1 ytl civarı gunde dell 4150
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    5 volt kac metre gider kablo ile
    19 yıl önce açıldı
    Maksimum 30K ya kadar laptop
    5 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Laptop pc nin pil değerlerine bakınız. Pil üzerinde diyelimki 10,8V 4400 mah veya 48 wh gibi güç değerleri yazmaktadır. Piliniz 1 saat yetiyorsa demekki saatte 48w harcarsınız. 2 saat gidiyorsa saatte 24 w harcarsınız. adaptör değerleri bundan daha yüksektir hem laptop çalıştıracak hemde pili şarj edecek. Güç yönetim özellikleri prize takılı iken farklılık gösterebilir pil takılı durumu ile aynı yaparsanız prizdeykende pildeymiş gibi aynı gücü tüketmiş olursunuz.

10,8 x 4400/1000= 48 w
  • şöle bakmanız gerekiyor.

220 v.x 1.5 a = 330w doğru. ancak laptop bunun tamamını kullanmaz. kullandığınız adaptör bu kadar gücü size sağlayabilir. aynı adaptör binlerce çeşit laptopta kullanılabilir. ancak sisi asıl ilgilendiren arkadaşların da bahsettiği gibi pil üzerinden bir sonuca varmkatır ki; bir laptop ortalama 70 watt enerji harcar. ürüne, kullanılan işlemciye, ekran kartı ve ek donanımlara göre değişir. misal; usb mouse 5 watt harcar. ama laptop a eklemezseniz harcamaz...

iyi forumlar...
  • input kısmında yazana mı bakacağız? yoksa output mu?

input 1.5 a diyor
    output :3.95 a

laptopum toshiba satellite l300 - pslbce

bazen günlerce açık kalıyor. ve bunu gerçekten bende merak ettim. bir günde ne kadar elektrik harcar
  • quote:

Orijinalden alıntı: ibokozan

input kısmında yazana mı bakacağız? yoksa output mu?

input 1.5 a diyor
    output :3.95 a

laptopum toshiba satellite l300 - pslbce

bazen günlerce açık kalıyor. ve bunu gerçekten bende merak ettim. bir günde ne kadar elektrik harcar

Adam konuyu HORRRRTLATMIŞ XD
  • Değerli Arkadaşlar,

Bir Masaüstü bilgisayar ve bir Laptop bilgisayarın ne kadar Elektrik tükettiği konusuyla ilgili olarak kolay anlaşılması için (Özet ve Detay olarak) iki aşamalı açıklama yapacağız. Genel bilgi edinmek isteyenler Özet bölümünden, detaylı bilgi edinmek isteyenler ise Detay bölümünden faydalanabilirler ;

Özet:
    Bir Masaüstü bilgisayar normal kullanımda ortalama olarak saatte 100-200 watt arasında (ortalama 150 watt) güç tüketir. (Eski modeller: tüplü monitör, eski veya yeni fakat güçlü hardware konfigürasyonu olanlar yaklaşık 200 watt, Yeni modeller ise: led monitör, standart hardware konfigürasyonu vs. olanlar 150 hatta 100 watt güç tükettiği düşünülebilir). Elektriğin kilowattsaati 30 kuruş civarındadır. (Eylül 2011 itibariyle). Yani, bir masaüstü bilgisayar normal kullanımda ortalama olarak 1 saatte 0,15 kilowatt x 0,30TL = 0,045 TL'lik elektrik tüketir. (Günde kaç saat, ayda kaç gün kullaniyorsaniz buradan hesaplayabilirsiniz.)

Bir Laptop ise normal kullanımda ortalama olarak saatte 20 watt güç tüketir. Elektriğin kilowatsaati 30 kuruş civarında olduğundan Bir Laptop 1 saatte 0,02 kilowatt x 0,30TL = 0,006TL'lik elektrik tüketir. Buradan da görüleceği gibi Laptop'lar masaüstü bilgisayarlara göre 5-7 kata kadar daha az enerji tüketir. (Tabiiki Ses ve görüntü kalitesinden biraz ödün vermek gerekecektir)

Detay:
    Aşağıdaki bilgiler ise daha detaylı bilgi edinmek isteyenler içindir ve bu hesapların detaylarını açıklamaktadır.

Öncelikle eski model bir Masa üstü bilgisayarın (CRT tüplü ve ileri düzeyde donanımı olan) maksimum performansta (DVD'nin maksimum ses ve maksimum parlaklıkta izlenmesi vs.) saatte 300-400 watta kadar güç tüketebileceği doğrudur. Ancak Bilgisayarlar genelde maksimum performansta çalışmaz ve genellikle yeni model ve ergonomik donanıma sahiptir.
    Bu nedenle günümüzdeki normal bir masaüstü bilgisayar için saatte ortalama olarak 150-200 watt güç tükettiğini söyleyebiliriz.

Laptopa'a gelince,
    Arkadaşlar, Laptopun adaptörünün üzerinde yazılı değerleri gerçek tüketim gücü olarak düşünmeyin. Doğrusu;
    Normal bir Lapotopun adaptörü ortalama 80 Watt güç verebilecek kapasiteye sahiptir. (19.5 volt x 3.9 amper = 75 watt çıkış gücüdür, %3-5 adaptör kaybınıda eklersek şebekeden çekilebilecek max güç yaklaşık 80 watt'tır.) Bu değer adaptörden çekilebilecek maksimum güçtür ve sadece hem boş bataryanın şarj edilmesi ve aynı anda Laptopun maksimum kapasitede çalıştırılması (dvd'nin maksimum ses ve maksimum parlaklıkta izlenmesi vs.) esnasında çekilebilir.
    Normal kullanımda -yani şebekeden kullanılırken- batarya ya doludur veya takılı değildir (her iki durumdada bataryanın şarj akımı yükü yok denecek kadar azdır). Ayrıca Laptop genelde maksimum yükte (dvd'nin maksimum ses ve maksimum parlaklıkta izlenmesi vs.) kullanılmamaktadır. Dolayısıyla normal kullanımda bir Laptop maksimum adaptör gücünün yaklaşık 1/4'ünü kullanır. Oda 80 watt / 4 = 20 watt'a tekabül eder. Yani özetle bir Laptop normal kullanımda 1 saatte 20 watt güç tüketir.
    Bunun sağlamasınıda şuradan yapabiliriz;
    Normal bir Lapotop'un bataryası (etiketinde yazar) 40 Wattsaat (Wh) lik Enerji kapasitesine sahiptir. Dikkatinizi çekerim, Güç demedim, Enerji dedim. (Enerjinin, birim zamanda çekilen güç olduğunu hatırlayalım). Yani dolu bir bataryada 40 Wattsaat'lik bir Enerji vardır. Bu enerjiyi bataryadan ister 1 saatte 40 watt güç çekerek, istersek te 4 saatte 10 watt güç çekerek -saat ve watt'ın çarpımı 40 etmelidir- tüketebiliriz.
    Böyle bir batarya normal kullanımda ortalama 2,5 saat civarında dayanmaktadır. Yani Laptop saatte 40 Wattsaat / 2,5 saat = 16 watt güç tüketmektedir. (Bataryayı şarj etmek için adaptör vs. kayıplarınıda hesaba katarsak bir Laptop normal kullanımda 1 saatte yaklaşık olarak 20 watt güç tüketmektedir diyebiliriz.

Bilgi Paylaşım Platformu
    Destek için:
    İşbankası Gayrettepe şubesi hesap no:1080 0673772
    Her destek paylaşılmak için bilgiye dönüşür.

• Gayet güzel açıklama olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: apollo2aaa

Değerli Arkadaşlar,

Bir Masaüstü bilgisayar ve bir Laptop bilgisayarın ne kadar Elektrik tükettiği konusuyla ilgili olarak kolay anlaşılması için (Özet ve Detay olarak) iki aşamalı açıklama yapacağız. Genel bilgi edinmek isteyenler Özet bölümünden, detaylı bilgi edinmek isteyenler ise Detay bölümünden faydalanabilirler ;

Özet:
    Bir Masaüstü bilgisayar normal kullanımda ortalama olarak saatte 100-200 watt arasında (ortalama 150 watt) güç tüketir. (Eski modeller: tüplü monitör, eski veya yeni fakat güçlü hardware konfigürasyonu olanlar yaklaşık 200 watt, Yeni modeller ise: led monitör, standart hardware konfigürasyonu vs. olanlar 150 hatta 100 watt güç tükettiği düşünülebilir). Elektriğin kilowattsaati 30 kuruş civarındadır. (Eylül 2011 itibariyle). Yani, bir masaüstü bilgisayar normal kullanımda ortalama olarak 1 saatte 0,15 kilowatt x 0,30TL = 0,045 TL'lik elektrik tüketir. (Günde kaç saat, ayda kaç gün kullaniyorsaniz buradan hesaplayabilirsiniz.)

Açıklama için teşekkürler

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.