Şimdi Ara

Ortodonti Uzmanı Dr. Fatih KAHRAMAN Ortodonti Hakkında Merak Ettiklerinizi Cevaplıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
830
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben Ortodonti Uzmanı Dr. Fatih KAHRAMAN

Uzun yıllardır üyesi olduğum DonanımHaber forumundan çok fayda gördüm. Artık bende üzerine doktora tezi yazdığım, uzmanlık alanım ve en iyi bildiğim olan ortodonti hakkında sizlere yardımcı olmak istiyorum.

Eminim soracağınız konular ve verilecek cevaplar pek çok bireyde farkındalık oluşturacak ve rehber niteliği taşıyacaktır.

Bana diş hekimliğinin uzmanlık dalı olan Ortodonti Anabilim Dalı üzerine merak ettiğiniz tüm konularda soru sorabilirsiniz.

Hayat boyu özgürce gülümsemeniz dileğiyle...

Ayrıca vakalarım ve ortodonti üzerine yardımcı olabileceğim paylaşımlarımı:

Instagram
    Twitter
    Facebook
    YouTube
    Web

üzerinden de takip edebilirsiniz.

• Hocam belli bir yaştan sonra çene için ameliyattan başka seçenek olmuyor mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • primum non nocere P kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,

Ortodontik tedavide diş yapınız sağlıklı ise, her yaşta dişsel düzeltmelerinizi yapabilmek mümkündür. Pubertal büyüme atılımı yani ergenlik sona erdikten sonra, büyüme durup gelişim de yavaşlayıp duracağı için çene kemiklerinde de bu kabiliyet eş zamanlı olarak azalır ve biter. Yani boyunuz uzarken çene kemiğini de ameliyatsız şekilde istenilen şekle doğru yönlendirebiliyoruz ama boy uzaması durduktan sonra çene kemiğinde de doğal yöntemlerle şekil değiştirme malesef ki yapamıyoruz.

Ameliyat, korkulacak bir işlem değil. Hatta ortodontik tedavinin 1-2 sene sürdüğünü düşünürseniz ameliyat 3-4 saatlik kısacık bir işlemdir ve genel anestezi altında yapıyoruz. Yani sizler hiç bir şey hissetmiyorsunuz. Gelişen modern teknik ekipmanlar sayesinde de süratle normal yaşantınıza geri dönüyorsunuz.

Son olarak, sıklıkla aldığım bir soru olarak:

-Hocam, bana doktorlar ameliyat dedi, beni ameliyatsız tedavi edebilir misiniz? Eğer yapabilirseniz size tedavi olmak istiyorum.

Bu durumda şunu düşünmeniz lazım, "hiçbir doktor sizlere böylesine ciddi bir konuyu gereksiz yere açmaz." Siz doktorları mı dinleyeceksiniz? yoksa duymak istediğinizi söyleteceğiniz bir doktor bulup, istediğiniz tedavi tekniğinin tahmin edilmesi güç sonuçlarına mı katlanacaksınız?

kalın sağlıcakla...

• fatihkah kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için teşekkür ederim öncelikle.
    Durumum aslında şöyle, üniversite hastanesinin sırası ha geldi ha gelecek derken biraz geç kalmışım. Sanırım 16 yaşında iken tedaviye başladım bir özel klinikte. Başka bir doktor ameliyat gerekebilir demişti, benim doktorum ise ameliyata gerek olmadığını ortalama 1 yılda halledeceğini söylemişti. Sanırım maskeleme tekniği gibi bir şey demişti tedavi için. Üst dişlerim biraz öne alınarak alt ve üst aynı hizaya getirildi. Dıştan bakınca çene yapım çok düzgün durmuyor gibi geliyor. Keşke ameliyat olsaydım da tam olsaydı gibi bir düşünce oluyor bazen içimde Sizi de bulmuşken öyle bir danışayım istedim, bilmiyorum sadece boş kuruntu mu yapıyorum acaba.

hocam ben dişlerimi zirkon kaplattım. alt çenem geri de çene ameliyatı öncesinde tel takılıyor diye biliyorum bunu takarsam zirkonları telden sonra değiştirmem gerekir buda çok maliyetli. genioplasti de tel zorunluluk mudur? birde ankara da tavsiye ettiğiniz doktor var mı? şu 3-5 ay giden çene dolgularına bulaşmak istemiyorum
  • primum non nocere P kullanıcısına yanıt
    Rica ederim.

Yukarıda bahsettiğim olay aslında. Ameliyat kelimesi bir kere söylendiyse boşa denilmemiştir. Çünkü hiçbir doktor hastasının için şüphe düşürmek ve onu acabalara sürüklemek istemez. Çene yapınız eğer bozuk ise boy uzaması bittikten sonra ( 16 yaşı çok geç ) ameliyatsız düzelemez maalesef. Anlattıklarınızdan çıkardığım, yapılan işlem yalnızca dişşel kamuflajla sınırlı kalınmış.

Ayrıca diş teli taktırmak isteyen bireylerde rehber olacağını düşündüğüm bir bir blog yazmıştım. İlk muayenede, buradaki aşamalar hassasiyetle yapılmalı. Başarılı bir tedavi sonucu için bakılacak analizler (Steiner, Downs, surgery, ricketts, bolton, McNamara, Arnett vs.) ile parametreler belirlenip vs. tespit edilmeli. Ancak bundan sonra, hangi dişte, hangi çenede kaç milimetre veya derece bozukluk var tek tek onlarca değerde belirlenebilir ve bunun yüz ile uyumu nedir öğrenilebilir. Buna göre ortognatik cerrahi planlaması veya geleneksel ortodontik tedavi planlaması yapılır.

Günümüzde ortodontik tedavi, yalnızca dişleri düzeltmekten çok daha fazlasını içeriyor. Son yıllarda, yumuşak doku paradigması dediğimiz bir konsept mevcut. Yani, yüz öncelikli ortodontik tedavi.

Ortodontik ilk muayene ve diş teli nasıl takılır? konusunu ele alan blog yazmıştım, dileyenler buradan kapsamlı incelemeyi görebilir.

Diş hekiminizin ortodontist olup olmadığını buradan öğrenebilirsiniz. Türk Ortodonti Derneği

• afacanlouiee kullanıcısına yanıt
    Genioplasti için tel zorunlu değildir. Fakat, çok fazla ilerletme yapılacağı için kesilen ve öne kaydırılan kemiğin kanlanması yeterli gelmeyebilir. Bu durumda bölgesel nekroz ( doku ölümü ) ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple ortodontik tedavi + ortognatik cerrahiyi düşünebilirsiniz.

Başarılı bir ortodontik tedavide, tüm dişler olması gerektiği yere alınmalıdır. Öncelikle röntgende diş kökleriniz incelenmeli ve köprünüzün altındaki dişlerin kök konumları değerlendirilmeli. Bu sebeple, zirkon köprüler tek tek kesilip, her bir diş bağımsız hale getirilmelidir. Çünkü dişler köprü şeklide durduklarında, sur gibi efekti gösterip hareket edemezler.

Ayrıca, alt çene gerideyse çok büyük ihtimalle öne alındığında kapanış açısında üst çene darlığınız oluşacaktır. Bu darlığı da gidermek için zirkonlar mecburen yenilenecek.

Yukarıda paylaştığım linkten tüm Ankara'daki Ortodonti Uzmanlarını bulabilirsiniz. Onlar sizi kendi cerrahlarıyla görüştüreceklerdir.

Çene dolgusunu önermiyorum. Saygılarımla ...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Evet dediğiniz gibi oldu bildiğim kadarıyla. Yani aslında şöyle ilk görüştüğüm ortodontist biraz da ters biriydi. Ondan kaynaklı da kendisini tercih etmek istemedim. Kendi doktorum da ortodonti uzmanı idi, bir yakınımın tavsiyesi de olunca onda karar kılmıştım. En büyük sorunum open bite idi. Epeyce bir süre lastik kullanmıştım ve kapanış düzeldi. Yani aslında eskisine göre diş yapım zaten çok çok iyi oldu. Ama dıştan bakınca acaba dediğiniz gibi cerrahi mi düşünseydim diye de içimden geçiyor bazen. Bunun bir ölçüsü var mı? Cerrahi için şu kadarlık bir gerilik ya da yandan bakınca şu seviyede bir bozukluk vs. gibi? Ya da size profilden fotoğraf atsam değerlendirme şansınız olur mu?
    Attığınız linkten de baktım evet ortodonti uzmanı olarak görünüyor kendisi. Bir de şey sormak istiyorum size, Cem Baykan diye birini duydum. Yöntemi hakkında bilginiz var mı? Herkesin ameliyat dediğini ameliyatsız düzeltiyormuş vs vs şehir efsanesi mi? Linkte de çıkmıyor kendisi garip şekilde.

teşekkürler dolgu dan başka çarem yok gibi görünüyo. keşke zirkonları takmadan yapsaydım genioplasti yi.

tr deki ortodonti sonuçları tatmin edici değil bence. yerli de hiç öyle aman aman dediğim bir öncesi sonrası koyan doktor görmedim. çoğu after fotosunda çene hala geri de. buraya bir arnett & gunson ikilisi lazım.

Ortodonti Uzmanı Dr. Fatih KAHRAMAN Ortodonti Hakkında Merak Ettiklerinizi Cevaplıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi afacanlouiee -- 31 Mart 2020; 21:11:37 >

• #çeneestetiği diye arattığım da çıkan basit bir örnek. after fotosu hala geri de.

Ortodonti Uzmanı Dr. Fatih KAHRAMAN Ortodonti Hakkında Merak Ettiklerinizi CevaplıyorOrtodonti Uzmanı Dr. Fatih KAHRAMAN Ortodonti Hakkında Merak Ettiklerinizi Cevaplıyor

gerçek ortodonti budur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi afacanlouiee -- 31 Mart 2020; 21:25:39 >

• afacanlouiee kullanıcısına yanıt
    Merhabalar, paylaşımlarınızı ilgiyle inceledim. Dr. Arnett alanında sevdiğimiz bir uzman hekimdir.

Sonucu başarılı - başarısız diye yargılarken dikkat edilmesi gereken başlıkları şöyle sıralayabiliriz:

-Sadece yumuşak dokuya bakarak başarılı-başarısız demek asla mümkün değildir.
    -İskeletsel değişiklikler de yumuşak doku sonuçlarına göre yargılanamaz. En basitinden, bir sefalometrik veya konik ışınlı bilgisayarlı tomografi alınarak analizleri yapılmalı ve sonuç buna göre değerlendirilmelisiniz.
    -Ortognatik cerrahi sonrası hasta çok kısa sürede ayağa kalkabilse de yumuşak doku ve ödemin kendini toparlaması 6 ayı buluyor. Dolayısıyla, kısa süre sonra çekilen fotograflar yanıltıcı olabiliyor. Ağız dışı / ağız içi video-fotograf-üç boyutlu stl incelenmeli.
    -Hastanın tedaviye verdiği cevabı göz önüne almalısınız.
    -İşin içine bazı durumlarda rinoplasti de giriyor.

benim önerim, çoğu vakada ortognatik cerrahi sonrasında burun otonom düzelme gösteriyor. Dolayısıyla, eğer bu işlem mecburen uygulanacaksa, Ortognatik tedavi bittikten sonra yapılmalı.

Cerrahi önemli ama tek başına önemli bir unsur olarak değerlendirilmemeli, esas iş başarılı ortodontik tedavi planlaması ve tedavisinde yatıyor.
    Ameliyat öncesi ve sonrasında ortodontik tedavi uygulaması bu anlamda çok ama çok önemli.

*Herkes, başarılı olduklarını yayınlıyor :)

* Ülkemizde, ortognatik cerrahi uygulaması uzun yıllardır uygulanmaktadır. Örnek verirsek ortodonti uzmanlığıma yeni başladığım yıllarda bile benim fakültemde, her pazartesi hatta bazen salı-çarşamba da ortognatik cerrahi ameliyatlarımız oluyordu. Tahmin ederim, bu süreçte 350-400 ortognatik cerrahi planlamasına katıldım, fırsat buldukça ameliyatlarına girdim. Gerçekten ülkece uyumlu hasta - Ortodontist - Maksillofasiyal Cerrah + genel anestezi uzmanı + yardımcı personellerle birlikte çok başarılı işler çıkartıyoruz. Bu iş bir ekip işi ve her geçen gün daha iyiye gidiyoruz.

Son yıllarda, Dr. Arnett gibi 3 parçalı osteotomiler yapabilen maksillofasiyal cerrahlarımızda artmaya başladı ve bizler de uygulamaya başladık. Ben, bunu ülkemiz için güzel bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Türkiye sağlık açısından iyi bir pozisyonda yer alıyor. Cerrahi konusunda bence başarılıyız. Çünkü, maalesef biz ülkece ateş bacayı sardıktan sonra çözüm arıyoruz. Yurt dışında problem bu duruma gelmeden, sağlık politikası gereği erken yaşta mecburi olarak takibe takılıyor, kontrol altında tutulup tedavi ediliyorsunuz. Haliyle yurtdışında nüfusa oranla yapılan cerrahi uygulamalar bizim oranlarımıza bakıldığında daha sınırlı demek doğru olur. Yapılan işlemler ise daha minör düzeltmelerle sınırlı.

*Ne demek istediğimi Pubmed'te inceleyebilirsiniz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.