Şimdi Ara

OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN GÜCÜ (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
4.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • quote:

Orjinalden alıntı: DansGuardian

atlantik seni yakaladım,
    sen geçen niye benim yazımı düzgün okumadan aileme laf attın benim, senin aldığın aile terbiyesi bumu,
    benim annem Allah kabul etsin evliya gibi kadındır, bir gün bile gece namazını dahi kaçırmaz, senin laf atmanlada ona çamur ulaşmaz, leşte deryayı bulandırmaz, aynı şeyi savunduğumuz konuda yazıyı düzgün okumadan attın tuttun, aha herkes okusun bunuda senin hakkındada biraz bilgi sahibi olsunlar

+1

Aynı şekilde yapmış olduğum THK ya deri vermem yorumundan sonra ...

Al derini başına çal .. şeklinde seviyesiz bir cevap yazmıştın ..

neden boylesin arkadaşım .. illa kötümü konuşalım .. düzgün ifadelerle fikirlerimizi yazamayacakmıyız

• o zamanlar sadece

ingiltere nin hazinesi 300.000 altın mış...

sivas ın ise 3.000.000 altın mı neymiş...

sadece sivas...

düşünebiliyor musunuz
  • quote:

Orjinalinden Alıntı:fazlikazak

o zamanlar sadece

sadece sivas...

düşünebiliyor musunuz

bunu bimiyordum ama sasırdım.bu kadar ustun oldugunu bilmiyordum butcemizin.
    ingiltereye bak simdi adamlar dunyaya kafa tutuyor.
    size bir bilgi aktarmak istiyorum.
    su ana kadar ABD tek bir devlete vergi vermis o devlette Osmanlı devleti imis.
    denizcilik o akdar gucluyduki osmanlıda atlantik okyanusunda bile o zamanın amerikaya giden ingiliz gemileri bizimkilerden cekinirlermis.Zaten tarihimizde kazandıgımız deniz zaferleri bunu gosteriyor.
    Osmanlı ile abd yi karsılastırırsak her yonuyle Osmanlı ustun tabiki.
    Ayrıca aralarında cok fark var.
    Osmanlı İmparatorlugu dinimizin ve milletimizin ozelliklerine gore hareket etmis,fethettigi yerlerdeki insanların canına kastetmemis,kimseyi dinde zorlamaya maruz bırakmamıs,ingilizlerin ve fransızların kızılderililere ve afrikalılara yaptıkları gibi zulümle toplulukları bastırmamıs ve bu sekilde 600 yıl ayakta kalmıstır.Ama ABD icin aynısı soylenemez.Hukmetme politikaları cok zıt iki devlettirler.

• Osmanlıya imparatorluk demek bence kavramsal olarak yanlıştır.

Emperyalizm ile ilintili olan imparatorlık(imperium olmasada empire kısmı) kelimesi bu kavrama pek uzak olan Osmanlının üzerinde iğreti durmuştur, nedenleri şunlardır:

Bu anlayışta bir ana ülkeyi zengin etme, kaynak taşıma, sömürme mantalitesi vardır. osmanlıya baktığımıza bunun pek bir izini göremeyiz, gittiği yerlere kalmak için gitmiştir. bu bize kalan eserlerin yerlerinden de anlaşılabilir.

İkinci bir sebep olarak imparatorluk olan devlet asimile eder, kültürünü enjekte eder, gözüne gözüne sokar işgal edilenin. osmanlının bunu yapmadığı pek rahat gözlemlenebilir. örnek için ingilterenin hindistan gibi bir uygarlıkta kaldığı kısıtlı sürede ülkenin sosyokültürel yapısında ne gibi değişiklikler yaptığını incelemek yeterlidir.

Osmanlı osmanlıcılık ve tebaa mantığı güttüğü için bu tarz bir politika izlememiştir. bunu yine yüzyıllar boyu osmanlı hakimiyetinde kalan milletlerin neredeyse bozulmamış yapılarından anlayabiliriz.

Ama imparatorluk olarak mı bilinmektedir daha çok? evet öyle bilinmektedir

• valla o zamanlar prensler avrupadan kalkıp ilim tahsiline, medeniyet görmeye Osmanlı Devletine gelirlemiş.
    geçenlerde samanyolu televizyonunda gördüm sanırım, orta avrupadaki kütüphanelerin birini geziyolardı prensin birine ait Osmanlıca-Fransızca ve Fransızca-Osmanlıca sözlükleri göstermişlerdi
  • Bildiğim kadarıyla Kanuni zamanında hayli zarar etmiş Osmanlı devleti. Fetihler yapılmış fakat ganimetler harcamalardan çok çok azmış diye biliyorum.
    İmparatorluk: bu kelimenin Osmanlı için kullanılması doğru olur mu tartışılır. Çünkü "Emperyalist ülke" anlamına geliyor. Yani Fransa, İngiltere Almanya gibi.. Osmanlı biliyorsunuz sömürge akımına gireen bir ülke olmadı. Sömürgecilik yeri fethet ama kesinlikle geliştirme, tüm gelirini anakaraya taşı demek. Amerika bu kategoriye kağıt üstünde giremez.. Ama o da tartışılır.
  • dunyanın en buyuk imparatorlugu/devleti hellen imparatorlugudur.daha sonra orma ve osmanlı gelir.kanuni zamanında yaklasık 6 milyon kmkare topragı vardı.ama en genis sınırlarına 17.yy da ulastı.amerikayla osmanlıyı kıyaslarsak osmanlının imparatorluk olmasının sebebi icinde bircok milletten insa bulundurmasıydı.zaten imparatorlugun anlamıda bu.fakat fransız ihtilalinden sonra gelisen milliyetcilik akımının etkisiyle cok uluslu imparatorluklar yıkılmıs yerine devletler meydana gelmistir.amerikanın devlet olmasının sebebide budur.genclerin ozenmesine gelince bilmeden kulaktan dolma seylerle oluyor.halkımız daha arastırmacı olmali.
  • kim neye özemiş?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemalefendi -- 31 Aralık 2005 0:51:02 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: trader85

quote:

Orjinalden alıntı: __MuLKiYeLi__

quote:

Orjinalden alıntı: trader85

Osmanlının Kanuni Sultan Süleyman zamanındaki gücünü sana söyliyim hemen..
    Kanuni zamanında zekat verilecek insan bulunmazmış.. Öyle ki zekat vermek için günlerce zekat verilecek insan ararlarmış..

İşte OSMANLI işte gelişmişlik işte ilericilik işte medeniyet işte güç işte .... daha birçok işte sayabilirim.

Amerika neymiş Allah aşkına.. Adamların yarıdan fazlası aç dolaşıyor..

Haklısın hocam ama devletin çöküşündeki önemli nedenlerden biride boşa

çıkan seferleridir...Haksız mıyım?

Hayır hocam.. Osmanlıyı ayakta tutan ahlaki yapısıydı.. Çöküşü de ahlaki çöküşle oldu.. Yani rüşvet ve hayatın genelindeki ahlaki çöküntüler.. Unutmayın "siz nasılsanız öyle yönetilirsiniz" ..

İsmail Cem
    Türkiye'de geri kalmışlığın Tarihi

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=turkiye+de+geri+kalmisligin+tarihi

• quote:

Orjinalden alıntı: stacey

dunyanın en buyuk imparatorlugu/devleti hellen imparatorlugudur.daha sonra orma ve osmanlı gelir.kanuni zamanında yaklasık 6 milyon kmkare topragı vardı.ama en genis sınırlarına 17.yy da ulastı.amerikayla osmanlıyı kıyaslarsak osmanlının imparatorluk olmasının sebebi icinde bircok milletten insa bulundurmasıydı.zaten imparatorlugun anlamıda bu.fakat fransız ihtilalinden sonra gelisen milliyetcilik akımının etkisiyle cok uluslu imparatorluklar yıkılmıs yerine devletler meydana gelmistir.amerikanın devlet olmasının sebebide budur.genclerin ozenmesine gelince bilmeden kulaktan dolma seylerle oluyor.halkımız daha arastırmacı olmali.

Yanlışın var abi İslam devleti en büyük toprağa sahip olan devletmiş.. daha yeni izledim belgeselini.. İngilizdi sanırım bir islam tarihçisi anlatıyordu..

• Osmanlı dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü ve en büyük sınırlara sahip imparatorluğuydu.
    Amerika güçlü ama Osmanlı kadar değil, bana göre yakınından bile geçemez...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NightmarE_6 -- 31 Aralık 2005 1:42:38 >
  • Öyle ya da böyle tarih defterinden gitmesi gerekiyormuş... Önemli olan, onun bıraktığı mirası ve kültür birikimini daha ileri noktalara taşımak..

ha yapabiliyor muyuz derseniz?

2 konu ötelerde adamın arabasının camını kırıp annesini çantasını çalmışlar.. üstelik adam içerisinde..

ya da 1-2 sayfa geride adamın evinin kapısını tekmelemişler para ver diye...

yorum sizin..
  • quote:

Orjinalden alıntı: fazlikazak

o zamanlar sadece

sadece sivas...

düşünebiliyor musunuz

Bende bunu yazcaktım ama benden önce yazmışsın bari bir iki düzeltme yapayım. Bahsettiğin devlet İngiltere değil Fransa olacak. Sivas ise şuan bildiğimiz Sivas ili değil merkezi Sivas olan eyalet.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Demus -- 31 Aralık 2005 11:21:44 >
  • Ben osmanlının en geniş topraklarını 22 milyon km olarak biliyordum?
  • quote:

Orjinalinden Alıntı:calendil

Yanlışın var abi İslam devleti en büyük toprağa sahip olan devletmiş.. daha yeni izledim belgeselini.. İngilizdi sanırım bir islam tarihçisi anlatıyordu..

eminmisin bundan?cunku bildigim kadarıyla 4 halife devrinde kuzey afrika anadolunun dogusu ve kıbrıs topraklarına sahiptiler.emeviler zamanındada ispanyaya egemen oldular.bilindigi gibi sonra endulus emevi devleti olustu.Ve ek olarak emeviler zamanında iran sınırının ilerisine cok fazla gidemediler.Bizler asyadaydık tabiki o zaman ve de galiba bizimle savasları sonucunda ilerleyemediler.
    Yani bu durumda Osmanlının toprakları daha genis oluyor.
    Ayrıca Abbasi zamanında biz Türklerle kurulan bagın sonucunda Abbasi devletine yaptıgımız bircok katkı vardır.Bilim,askeri alanlarda ornegin.Zaten bu birikimin sonucunda Bagdat,Horasan gibi iller bilim merkezi haline gelmisti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkmen -- 31 Aralık 2005 14:10:31 >

• Osmanli gelmis gecmis en buyuk topraga sahip olan devlet degildir arkadasim hic mi bir tarih bilgin yok.
    Kac yil gemis son mesaj yazilali dayanamadim yaziyorum.
    En genis devlet mogol imparatorlugudur.
    En zengini ise oldukca tartisilir.
    Roma mesela inanilmaz guclu ve zengin batmanin esigindeyken bile parasini konusturarak kendini kurtaracak bir siyasete de dahiptir.
    Roma ve osmanli bence tarihteki en harkulade devlettir.
    Roma 1000 yil varligini surdurmus , Osmanli ise 600 yil sadece tek bir soydan yonetililebilmistir.
    Amerikayida bu kadar ezmemek gerekir oda agzindan sekeri alina bilecek bir cocuk degildir.
    Mesela bir kiyaslama yapacak olursak butun dunya devletleri amerikaya dusman olup donanmalarini birlestirse yinede amerikan donanmasini gecemiyorlar.
    Benim favorim ise ingilizlerdir.
    Tabiki osmanliyi ve romayi daha cok seviyorum ama ingilizlerin uyguladigi politikalar cok iyidir.
    Bazen savasmadan dahi istediklerini elde edebilen bir millettir.
    Ve en onemlisi ulkeleri somurmelerine ragmen oralardaki varliklarini halen basarili bir bicimde surdurmektedirler.
    Avustralya kitasi yeni zelanda kanada ne kadar bagimsiz gorunselerde liderlerini kralice elizabeth atamaktadir.
    Ayrica aklima gelmisken soyleyeyim bir arkadas kanuni doneminde zekat verilecek insan bulunamazmis demis.
    Bu dogrudur ancak bu badarinin mimari kanuni degil yavuz sultan selimdir.
    Hazineyi en cok doldurmus olan padisahta selimdir.
    Osmanlinin parasi kanuni doneminde vasifsiz ulkelere yapilan gereksiz seferler nedeni ile zayiflamistir.
    Simdi ama kanuni topraklari genisletti demeyin asil basari uzun vadeli ve getirisi olan basaridir.
    Toprak genisletmek asil basari olarak sayilacak olsa tarihin en iyi devleti mogol imparatolugu olurdu.
    Ame degil cunku mogollarin elde ettigi basari devamliligi olan bir basari degil.
    Eger dini kaynaklarida katacak olursak eger hicbiri suleyman peygamberin liderligindeki devletten guclu degildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NachoVidal -- 4 Aralık 2014; 21:08:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Mesela bir kiyaslama yapacak olursak butun dunya devletleri amerikaya dusman olup donanmalarini birlestirse yinede amerikan donanmasini gecemiyorlar.

buna katılmıyorum.böyle bir şey söz konusu değil
  • roma dağıtır.ama en iyi lider napolyondur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ATLANTIK

Arkadaşlar merak ettiğim bir konu var,osmanlının kanuni zamanındaki parasal gücü ne kadardı,yani dünyada gelmiş geçmiş en büyük kurulan devlet osmanlımıydı,yani dünyada bir daha osmanlı kadar büyük bir devlet kurulmadımı?Yani abd felan dahamı güçlü bundan?Birde abd ye ne den imparatorluk demiyorlarda süper devlet diyorlar?

Cahil
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.