Şimdi Ara

ÖSYM SINAVLARI ZEKÂYI ÖLÇER Mİ? İNSANLARA SORDUM (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
138
Cevap
5
Favori
11.686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam dur netleştirelim, size göre bu sınava katılan 3 milyon kişi de sıralamalarını elde ederken zekanın hiçbir önemi yok, tamamen çalışma, şans vs. ile mi elde ediyor, doğru mu anladım ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • refine1e kullanıcısına yanıt
    Evet canım arkadaşım sen daha hiç birşey bilmiyorsun ben neden sana yazıyorum onu bile anlamadım kara cahilin tekisin çık bu konudan

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 1 tane çok zor soruyu 1 saatte yapmak belki zeka ölçerde. Çoklu soruları kısa sürede çözmek zeka testi olamaz. Zeka ve beyin çoklu şeylere çözüm üretmek için değil 1 tane sorunla uzun süre baş edip onu çözünce anlaşılır. Bu binlerce yıldır böyle.

• çoklu sorular neyi ölçer hocam, mesela 3 milyon kişi de 0 çalışmayla girdi bu sınava ne olur böyle bir durumda

• daha hiçbir şey yazmayı bilmiyon aw

Zaten problem 3 milyon kişi arasından bir şekilde ayıklama yapmak. Nasıl yapıldığının önemi yok en iyi çözümü böyle bulmuşlar ama bununda zeka ölçtüğü falan yok.

Zaten kopya skandalı kpss sınavında yeni çıktı ama bu yıllardır vardı. 3 milyon kişiyi ayıklarlarken kendi adamlarını da şansa bırakmıyorlar.

pratiklik

• Vict0ry kullanıcısına yanıt

Aptal bunlar işte söylüyorum anlamıyorlar 10 netten başlayıp 100 net yapanda başta iyi yapıp sonra çok fazla net düşürende var bu aptallarda bir şey anlayacak kapasite yok hepsi internette gördüğünü yazmış. Bende kendimi dahi ilan ediyorum bundan sonra mk 149 iq projelere sahibim herkes kafasına göre yaşıyor

• Olum ne kasıyonuz ya istediginiz kadar zeki olun cok zeki insanlarin mukemmel bir hayati oldugunu nerden biliyorsunuz arastir cok zeki insanlari hayat böyle bir sey degil beyler xd

• Filmlerdeki gibi değil yani oo cok zeki herkesi alt edecek cok zengin olacak falan

• upotemi kullanıcısına yanıt

Türkiye de o tür insanlardan fazlaca var

• Vict0ry kullanıcısına yanıt

bir insan iş hayatında zekasıyla, çalışkanlığıyla, zor anları yönetebilme kabiliyetiyle (mesela çok zor ameliyatlar, güvenlik alanında çalışan bir bilgisayar mühendisi) öne çıkar. bu sınavda da bunların her biri önemli. belki en adil yöntem bu değil ama yine de düşündüğünüz kadar kötü değil. kardeşim 9. sınıf hiçbir şey bilmiyorken tyt türkçe çözdürdüm ve 32 net yapmıştı ve ortaokulda falan da çalışmadı. 20 neti hayatında geçemeyen insanlar var. siz buna yetenek deyin, zeka deyin, pratiklik deyin. sonuçta insanda doğuştan + çevresiyle gelişen bir potansiyel var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi refine1e -- 17 Ağustos 2022; 18:21:38 >
  • Tyt türkçe zor değil hocam çalışmadan paragraf sorularından 30 tanesi yapılır bende öğrenme güçlüğü var mesela ilaç kullanmadan o soruları okuyamam hatta esrar bile çekmeyi düşündüm

• tamam kanka en zeki sensin ya xdd

• en ADHD de sensin

• yksflex kullanıcısına yanıt

Kafayı taktım doğrusu bir gün jet hızında soru çözüyorum bir gün mal gibi hissediyorum psikoloji falanda kalmadı şuan dizi izliyorum tek eğlencem bu

Normalde bu tarz platformlara yazmaktansa insanların görüşlerini ve fikirlerini okumayı yorumlama taraftarıyım ve arkadan gülme taraftarıyım normalde senin gibi bireylere yanıt verme gibi bir küçük düşürücü eyleme bile girmem ancak ciddi bilgi eksikliği çekmenden ötürü ve benim de iddia ettiğin o insanlar gibi olmadan sayısal branşında 2000 gibi bir sıralama yapan biri olmamdan ötürü yanıt verme ihtiyacı hissettim kendim de. Öncelikle sevgili dostum bu sınavın amacını biliyor musun neyi amaçladığını biliyor musun? Eğitim sistemini ve verilen eğitimin farkında mısın? Giren insanları yakından tanıyor musun? Net farkı OBP gibi birçok olası duruma hakim misin? Belirli konulara çalışıldığı zaman kaç net geldiği sınavdaki soruların kolaylık zorluk açısından dağılımını gibi gibi etkenler zannımca bilmemektesin aksi halde bu kadar içi boş argümanların başka bir açıklaması olamaz. Öncelikle sınavın zeka ölçmediğini kendi üzerimden ve sınavın mantığını anlayan bir insan olarak ifade edeceğim tabii bu bir gerçeklikte ifade etmekte çünkü siz sınav kitapçığını okumaktan acizken bilgili insanlar yalayıp yuttu. Bu hakla yazıyorum bilgin olsun. Kendi üzerimden örnek vermem gerekirse ben hayatım boyunca çalışan en iyi okullara giden yetmeyen orada da başarılı olan bir insandım çevremdeki herkes benim zeki parlak bir birey olduğumu vurguluyordu ben de gülüyordum çünkü uykusuz kalıp çalıştığım çok gece vardır okul sınavlarının kesinlikle üstüne gidildiği zaman başarılı olabilecek dersler olduğunun farkındaydım bu çalışmalarım girdiğim sınavlara da etki etti. Ben çalışmasaydım sınırlarımı cidden zorlamasaydım beni de sıradanlaştırıp farklı bir kefeye koyacaklardı. Senin gibi insanların ağzına laf vermemek ve zorba insanlara bir takım durumları göstermek adına başardım mesajını herkese iletmem gerekiyordu. Sınav zeka ölçmüyorun ciddi bir örneği olarak özet geçtim şimdi gelelim olayın rasyonel veri içeren kısmına TYT dediğimiz herkes tarafından zeka ölçtüğü atfedilen alan sınavın %40 bir kısmı anlamına geliyor. AYT Dediğimiz bilgi ağırlıklı olan branş testi iste %60 bir kısım bu bilgi kılavuzunda yer alıyor. Sınavın büyük bir belirleyicisi AYT Dediğimiz kısımdır kafanda bir takım durumlar canlandıysa geçiyorum diğer saçma argümanına şu kadar zaman çalıştı 20 net zor yaptı şu kadar zaman çalıştı şunu yaptı olayına sınavın %70 bölümünü kolay orta seviye sorular oluşturmakta %10'luk kısmı orta-zor %10'luk kısmı çok zor sorulardan oluşturmakta bu bize şunu söylüyor sınavın büyük bir çoğunluğu orta seviye sorulardan oluşuyor peki bu ne demek? Düzenli çalışan konu atlamayan konuların mantığına inen ve en az bir kaynak bitirerek konulara hakim olduktan sonra deneme çözen her birey eğer bilişsel fonksiyonlarında bir bozukluk yoksa okuduğunu yorumlayan anlayabilen bir bireyse bu soruları yapabilir anlamına geliyor. ÖSYM bizden bunu istediğini bu veriler ışığında kısaca ifade etmekte. Hal böyleyken bu sınavın zeka ölçen bir sınav olduğunu veriler ışığında iddia etmek tamamen kişinin yanılgısı bilgisizliği narsistliği ve sıkıntılı kafası olacaktır. Birçok insana gidip ders verdiğim çok olmuştur 20 net yapamıyor şu kadar net yapıyor olayının tamamen verilen niteliksiz eğitimle öğrencinin bunun üstüne göstermediği çaba ve temel eksikliği ile ilgili olduğunu fark ettiğimden beri bu zırvalara gülüyorum. 20 net dediğiniz dedir sınava ne gibi bir katkısı vardır sizce? 20 net zaten temel matematik konuların biraz üstü demek yani kolay seviye dediğimiz aralığa tekamül ediyor. Biraz rasyonellik isteyerek soruyorum cidden bunun zeka ile ilgili olduğunu düşünüyor musunuz sınava giren büyük bir kesim zaten normal zeka aralığındayken 20 neti geçememeleri ancak o konuların üstüne gitmemeleri ve konu eksiliklerinden kaynaklanabilir bunu veriler ışığında söylüyorum aksi her söylem kendini kandırma çabası. Ben 20 neti geçemeyeceklerini düşünmüyorum çünkü böyle bir durum gözlemlemedim. Ülkenin yarısı matematikte değil genel olarak akademik olarak eksik eğitimin niteliksizliği çok büyük bir etken bu netleri yapan çoğu bireyin matematikteki ciddi temelsizlikle bu zorlukları çektiğini bilmediğiniz için burada gerçekten konuşması çok kolay Türkçe 32 net yapan kardeşinizin 32 net yapması çok olası değil mi? Türkçeyi bir ders olarak gören bireylerin yani sizlerin hala anlayamadığı bir nokta var Türkçe sizin anadiliniz. 25 net kafadan dil bilgisi ve temel konuları bildiğiniz zaman geliyor zaten geriye kalan sözcükte anlam ve paragrafta anlam konuları. Okuma alışkanlığı olan ve anadiline hakim bir insanın yapabileceği netler yapamasa garip bakarız mülteci bireyler bile 25 net seviyesinde neyin kıyaslamasından bahsediyorsunuz? Ben ciddi hedefleri olan herhangi bir bilişsel fonksiyonu geri olmayan bir bireyin ne Türkçe branşında ne de Matematik branşında bahsettiğiniz netleri geçemediğine şahit olmadım sizin gibi her bokolog insanlar için bunu söylemesi kolay ciddi bir bilgisizlik ve yorumlama gözlemleme yeteneğinden bilakis mahrum olduğunuz için bu tarz mecralarda rakip eliyorum insanları kötü hissettiriyorum kafasıyla yazmak kolay tabii. Size bakınca ülkemizdeki bireylerin neden bu durumda olduğunu fark ediyorum. İş hayatından bahsetmişsiniz bahsettiğiniz nitelikler yetenek ile ilgili zeka ile yetenek arasındaki korelasyon oldukça zayıf tabii siz korelasyon nedir onu da bilmiyorsunuzdur o yüzden bunu es geçiyorum. Özet geçmek gerekirse veriler ışığında şunu söyleyebiliyoruz ÖSYM sizden çalışmanızı istiyor iş hayatı sizden alanında yetkin ve yetenekli bireyler istiyor. Sınavın %90'lık bir kısmı yapılabilecek sorulardan oluşuyor. Aksi her şey sizin niteliksizliğiniz emek çaba göstermemeniz aldığınız eğitimin niteliksizliği ve zihinsel engelle bağdaşabilir. Çıkaracağımız sonuç şu ÖSYM sınavları zeka ölçmüyor. Zekanın etkisi var mı elbette, var zeka tanım olarak zaten algılama hızı problemlere hızlı çözüm getirme ile ilgili atıyorum üstün zekalı bir birey oldukça avantajlı ancak sınav formatı bununla ilgili değil bu bireylerde çalışan bireylerde bu sınavı yapabiliyor. Zekanın günlük hayat iş hayatında elbette, etkisi olabilir ancak branş bazında bakarsak yatkınlık yetenek gibi işlerle yakından ilgisi var. Bu sınav için istenen aranan nitellik bellidir geriye kalan her tartışma ve aksi söylem zırvadır altı bilgisizlikle ve kişinin kendi beyninde kurduğu eziklik psikolojisiyle ilgilidir burada hiçbirimiz toplumdaki bireylerin birbirinden farklı zeka seviyelerine yatkınlıklara sahip olduğunu reddemeyiz hiç kimse herkesin öne çıktığı bir noktası olduğunu reddetmez. Bu bireylerin sınav açısından tek avantajı okuduğunu anladığını hızlı yorumlayabilmesidir. Sonuç: Zeka bir etkendir zekiyseniz çok daha hızlı anlar ve kavrarsınız bir avantajdır ancak değilsenizde sorun değil çünkü YKS zeka ölçen ve zeka üstüne kurulu bir sınav değildir bu yazıdan sonra bir takım durumların açığa kavuşması ve soytarı narsist insanların psikolojik sıkıntılarını halletmek yerine buraya yazıp insanlarla sidik yarıştırmaması ümidiyle artı olarak eklemek istediğim bir nokta var bence anadilinizi kavramalısınız dil becerileriyle ve kendini ifade etme becerileriyle mantık yürütme ve bağlantı kurma becerileri yüksektir bu eksikliğini giderip muhakeme yeteneğinizi geliştirip destek alırsanız hayrınıza olur. NOT:Sınava hazırlanan kardeşlerim içinse şunları söyleyeceğim yazıyı okuma zahmetinde bulunduysanız lütfen bu ve bu tarz soytarıları dikkate almayın sınavın ne olduğu aşikar kuralları bir anonim soytarı koç dershane öğretmeni zartı zurtu sizi aşşağılayan çeken zorbalar değil siz yazacaksınız hepinizin elinde kozları var ve bunu sonuna kadar kullanın kendine hayrı olmayan kendini burada tatmin edip mutlu olan zorba bireylere gülüp geçmek ve sene sonunda kapağınızı çekmek en büyük mutluluk olacaktır ne yapacağınızı bir başkası değil siz belirleyeceksiniz bu yolda başarılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sieana -- 27 Ekim 2022; 19:50:35 >

• Bilemeyiz bir ara Boğaziçi'nde iyi bir bölüm okuyan biri kendini Hızır diye tanıtan adama dolandırılmıştı diye muhabbet dönüyordu burada , zekayı değerlendirirken tyt yada ayt netine göre çıkarım yapmamak gerek bence biride tyt mat netine göre zeka belirlemiş öyle olsa sınavda yaptığın soruyu eve gelince yapamama yada dün çözdüğün tyt mat sorusuna yarın bakınca yapamama durumunu yaşamazdın çünkü kimse dün soruyu yapacak kadar zeki iken yarın yapamayacak kadar embesil olmaz

• Ölçmez.İlk 100 bile olsan ölçmez.Sadece sana dayatılan müfredatı özümsediğini gösterir.

Misal bir üniversitede tıpta 4.00 veya mühendislikte 4.00 gano ile mezun olman seni çok iyi bir mühendis veya doktor yapmaz.Dayatılan müfredata iyi çalıştığını ve istenen şekilde bitirdiğini gösterir.

Ösym'nin düzenlemiş olduğu sınavlar sadece "sıralama" amacı güder.Hangi sınav olursa olsun.

• Ulpro kullanıcısına yanıt

ÖSYM'nin yayınlamış olduğu kılavuzu okuduğunuzda neyin amaçlandığını anlarsınız herkes herkes her konuda yorum yapmamalı yeteri kadar bilgisi donanımı olmayan herhangi bir temele ya da gerçekliğe dayanmayan öznel fikrini asla saatlerce burada konuyu tartışabilirim ancak tahmin edersiniz ki bu büyük bir zaman kaybı siz değil ancak herhangi bir aile ve çevresel ilgi görmemesinden ötürü sorunlu kaotik bireylere bu konu altında yonut vermeme kararı aldım bu durumun sonucunda 2 yıl önce açılan bir başlık hala fütursuzca devam ediyor insanların araştırma algılama yetilerinin ne denli zayıf olduğunu narsist psikolojik eğilimlerinin ne denli güçlü sorunlu bireyler olduğunu gösteriyor bu durum %90 ı orta seviyede olan ve o soruların soruların hangi kazanımdan geldiği belli olan nasıl çalışılması gerektiği belli olan kazanımlara konulara hakim olunduğunda buna paralel olarak net artışı sağlanan bir sınav hangi durağanlığı zekayı nasıl ölçüyor hiçbir uzmanın ÖSYM çalışanın ya da yer alan kılavuzda böyle bir veri yokken bu ağız içi konuşan insanlar nasıl konuşabiliyor mesela? Elbette, tyt ayt matematik netiyle ilgisi yok genel olarak sınav sorularıyla bir ilgisi yok ÖSYM ne istediğini açık bir şekilde ifade ediyor o okullara giden çok zeki bireylerde olabilir keza ortalama ve üstü bireylerde zeki olmanız bir avantajdır fakat bu sınavın amacı belli olduğundan kimse olmak durumunda da değil. Boğaziçinde bir öğrenciye kendini hızır diye tanıtan biri varmış dolandırılmış ee neyi gösteriyor bu banel insanların banel banel basit ucuz yorumları başka konuşacak ve sunacak argümanları olmadığı için bu tarz konuları tartışmaları doğal herkes kendi seviyesini ortalara seriyor işte veriler ortada herkes kendi sanrısına inanabilir ben ifade etmem gerekeni ettim başlığa bakacak arkadaşlara faydalı olacağını düşünüyorum herkese hayatta başarılar iyi günler diliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sieana -- 28 Ekim 2022; 7:40:7 >

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.