Şimdi Ara

otomobil elektroniği ile ilgili konular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.368
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bu linkteki http://coolchip.co.funpic.de/cc2/index.php?root=polo&topic=uml_belueftungkonuyla ilgili bana yardımcı olursanız sevinirim almancam olmadığı için anlayamadım ve bu işlerle amatör olarak(hobi) ilgileniyorum ve bunu yapmak istiyorum dirençler ve led lerle ilgili bilgileri örenmek istiyorum şimdiden hepinize teşekkürler..

• www.silisyum.net

temel elektrnikten başla sırayla aşağıya in
    çok şey öğretiyo
  • güzel çalışma yapmışlar fakat bunu yapabilmek için almanca veya fazla bir elektronik bilgisine gerek yok el becerisi iyi olmalı her arabanın gösterge paneli aynı değil ledleri koymak için uygun yer olmayabilir bende arabamın kalorifer butonlarına beyaz ledler bağlamıştım 1k lık direnç ile bağladım gayet güzel oldu yani
  • benim arabam polo yani bu panelin aynısı benim arabam davar ben yapabileceğime inanıyorum fakat hangi değerde led ve direnç alacağımı bilmiyorum tek sorun bu aynen almanın yaptığı paneli yapmak istiyorum bana hangi direnç ve led lerden alacağımı yazarsanız haftaya kara köyden alırım bide bu şekildemi bağlayacağım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sortie34 -- 24 Mart 2007; 23:08:41 >
  • Ledler ~2v civarı gerilimle çalışır(renge göre gerilim ve akım değeri vardır)
    Eğer seri bağlamayı düşünüyorsan, her 6 tn Led'i 12v gerilim uygulayabilirsin. Benim tavsiyem paralel bağlaman, o takdirde her Led'e bir direnç ilave etmelisin, bu durumda Led'lerden biri arıza yapsa bile diğerleri çalışmasını etkilemez.
    Direnç 12 v için 500 ohm yeterlidir, çok parlak yansın istemezsen 1 K'ya kadar yükseltebilirsin.
    Kolay gelsin
  • LED'le aydınlatma biraz bilgi ve tecrube gerektirir. Bu konuda hiç tecrubeniz yoksa balıklama dalmayın bence. Ben kendi aracımın tüm iç ampullerini ledlerle değiştirmiştim. Ancak dar açılı led kullandığım için yeterli verim alamadım ve boşa bir sürü uğraş ve masraf oldu. Bol araştırma yapın önce. Nette bol miktarda bilgi var. En çok dikkat etmeniz gereken noktalar ise:
    -Superflux yani geniş açılı led kullanmalısınız. Yoksa ledler ışığı çok odaklar ve yetersiz aydınlatma olur.
    -Dirençleri yapacağınız bağlantı ve seçeceğiniz led tipine göre iyi ayarlayın. MUTLAKA WATTLI DİYE TABİR EDİLEN ISIYA DAYANIKLI DİRENÇ KULLANIN! Bu, olası ısınma ve yangın tehlikelerini önler.
    Benim yaptığım uygulamanın linki:
    http://www.clubskoda.com/forum/showthread.php?t=421
    Kolay gelsin...

• Paylaşımınız ve tecrübelerinizi aktardığınızdan dolayı, tebrik ederim,
    Lakin şu Watt'lı direnç olayı abartılı. Ledlerden 40mA'den fazla akım geçerse, yanar. Yani 2volt .040A burada oluşan güç çok çok azdır.Bugün watt'sız diye nitelendirilen dirençler 1/4 W (0.25W) lıktır.
    Yangın yada kısa devre tabiki çok önemli; bunun için izalasyonu gerektiği gibi yapması gerekir.
    Saygılar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mikro Otomobiller! (Ana Konu)
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşlar hafta sonuna kadar şu işi çözüme bağlasak 12voltluk güç kaynağı için hangi led ve dirençleri alayım tabi ısıya dayanıklı olması lazım
  • Arkadaşım,
    LED'in rengini seç, birisine 500 ohm'luk dirençle, diğerini 1 K'lık dirençle 12 V gerilimi bağla. Hangi parlaklık istediğin seviyede ise; İhtiyacın kadar (LED + Direnç) al.
    Yani paralel devre olarak kullan. Montaj yaparken özellikle akım ucunu (+) iyi izole et.
    Başka bir sorun yok, karar sizin.
    Kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi g.tuncer -- 26 Mart 2007; 1:34:58 >
  • teşekkurler bunu öğrenmek istemiştim.dirençlerin + - yönü yok deyilmi
  • Hayır yok, 1/4 yada 1/2 Watt'lık dirençleri güvenle kullanabilirsiniz, dışarıda denemek için çalıştırdığınızda, dirençleri parmak aranızda tutun, göreceksiniz hiç bir ısınma olmaz.
    LED'lerde vardır, genelde mika kısmında kısa metal olan uç artı ucudur, direnci bu uca bağlamanız daha mantıklı olur, diğerine bağlasanızda netice olarak farketmez.
    not; aracınızda gösterge patonsiyometresi varsa, 500-700 ohm arası direnç kullanabilirsiniz, ışık fazla geldiğinde bu pot.'dan kısıp açabilirsiniz.
    kolay gelsin
  • ok ozaman 1/4 watt lık 500 ohm luk direnç alıyorum.aracımda patonsiyometre var yeşil led kullanıcam.teşekkurler..
  • Sana tavsiyem LED'ler için basit bir besleme yap.Araçta bunu şu şekilde yapabilirsin.
    Sistemden gelen voltaj 12 V olarak bilinir.Aslında araç çalışınca bu 13.8-14.4 seviyelerine kadar çıkar.Öncelikle elektriği dirençlere ve LED'lere vermeden önce 7805 ile 5 volt seviyesine indir.7805
    500 ile 1500 mA arasında akım kaldırabilir.Tipine göre değişir.En azından 20 LED besler.
    Ondan çıkan 5 volt ile LED'leri besle.Tabi direnç değeri düşecektir.7805 regülatörü basit bir soğutucuya bağla.Isınmaz bu yükte ama olsun yine de bağla.Direnç olarak her LED için 68 ohm yeterli olur.Mavi ya da beyaz LED kullanırsan tabi.
    Böyle olunca LED'ler sürekli sabit voltaj ile beslenir.
    En önemlisi de mutlaka sigorta ile koruma yap.7805 girişine ya da tüm besleme girişine özellikle.
  • yaw şimdi çelişkide kaldım hangisini yapıcam
    silicon senin tavsiyene göre 7805regülatör,68ohm luk direnç al diyorsun
    g.tuncer ise 1/4 watt lık 500 ohm luk direnç aldiyor anlamadım va!!!
    ben böle bişey yapmak istiyorum resime bakın aynısını yapıcam
    [img=http://img160.imageshack.us/img160/3756/schaltblockkleinrq0.th.jpg]
    [img=http://img503.imageshack.us/img503/6545/verdrahtungxe5.th.jpg]
    [img=http://img503.imageshack.us/img503/117/temptesthintenod6.th.jpg]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sortie34 -- 26 Mart 2007; 21:54:10 >

• Her ikiside aynı kapıya çıkar, sorun değil.
    Siz karar verdiğinizi yapın.

*Benim kanım:
    Aydınlatmada, regülatör kullanmak çok gerekli bir konu değil. Tabiki 7805 devreye girdiğinde, artık besleme gerilimi 5v olacak, dolayısıyle LED önüne konulan direnç bu gerilimi ~2 V civarına düşürmesi için daha az empedansta olması gerekecek. Ayrıca arkadaşımın üzerinde durduğu gibi; herhangi bir fazla akım çekiminde ısınma ve dolayısıyla 7805'in yanması söz konusu olmaması nedeniyle, soğutucya bağlamak daha mantıklı olacak. 2 inci ve 3 üncü resimde dirençleri okuyamadım, fakat 1 inci resimdeki dirençler 560 ohm. Buda şu demek; 7805 kullanılmamış.
    Sigorta konusunda 'da şunu söyleyebilirim, Fazla sigorta zarar değil kardır, Her ne olacağı belli olmaz. Kablo üzeri yada daha uygun düşük amperli bir sigorta koymanda fayda var. Gerçi aracınızın gösterge aydınlatması için mutlaka bir sigortası olması gerekir ama siz yinede ilave edin derim.
    Tercih sizin. Birini uygulayın. Kafanız karışmasın, her ikiside olur.
    Saygılar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi g.tuncer -- 27 Mart 2007; 2:08:07 >

• Silikon arkadışımızın söylediği en güvenli ve en kararlı bir şekilde çalışması için gerekli fakat bence okadar ayrıntıya gerek yok ben kendi arabama 1k lık dirençle beyaz ledlerden bağladım çok parlak yanmıyor fakat yeterli.3 aydır kullanıyorum bir problem yok yalnız kısa devre olaylarına karşı yalıtım çok önemli ve de sıcak silikonla oynamayacak şekilde yapıştırmak gerekir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.