Şimdi Ara

otomobil kadranla aynı hızdamı gider yardım (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
1.854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Gallardo 1. vites'te 120 km/s yapabiliyor

benim dandik araba da 1. viteste 120 yapar.
    denemedim ama heralde yapar.
  • Yapamaz
  • daha önce gösterge sapmasıyla ilgili cevap yazdığım konuyu bulamadım. o yüzden buradan yazıyorum.

daha önceki konuda araçlarımızda %10 a yakın hız sapması olur diye ortak noktaya varıp konu kapanmıştı.

Ama dün gece muğlaya gittim. dönüşte yatağan-muğla-izmir yol ayrımına 500 metre geride büyükçe bir pano koymuşlar. pano da gelen aracın hızı yazıyor. gece 1 gibi olduğu için yolda nerdeyse araba yoktu. aracımın hızı tam 120 km idi ve pano 119 km gösteriyordu. eğer o pano doğru ölçüyorsa hızı ki karayollarının koyduğu bir pano, aracımda hız sapması %1 bile yok.

o zaman araçlarımızda hız sapması yok sayılır. bu sonuca varabilir miyim?

(lastiklerim yeni ve orjinal ebatında)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi utkucay -- 10 Kasım 2007; 11:52:35 >
  • Araçtan araca değişsede 90-100-120 den sonraki hızlarda genelde 4-7km/s fazla gosterir elektronik(kasıt sadece digital olanlar değil aktarma meknızması eleltronik olanlar) olanlar için geçerlidir.
    Sistem standart bi sapma olarak yansıtır. (örn: çok sıkışık trafikte dur kalk yaparken ibreye dikkatlice bakarsanız elkrtnik olduğunu anlarsınız)
  • Selam,
    Kendi arabamda bu farkı yeni farkettiğim için yazayim. Opel astra G arabamın hız göstergesiyle, GPS arasında yaklaşık %5 lik bir fark var. Bu fark % olarak da düşük süratlarde azalıyor, yüksek süratlerde artıyor. 50km/s de bu fark 1-2km/s ilen, 120km/s te 6-7km/s e çıkıyor.
    Her süratte araba daha yüksek sürat gösterirken, GPS az gösteriyor. Tabii ki doğru olan gps.:))

Syglr
    B.Kerem
  • Bununla ilgili bir test okumuştum. Her araçta kadran hatası vardır, yani kadranın gösterdiği hızdan daha az gidiyorsunuz. Bu testte kadran hatasının en az olduğu araç Bmw idi.
  • kadran hatası olarak bir kere carrefour servisinde dikkat ettim bir kere kadran 100-102 gösterirken takograf(endiksan dt-1021) 95-96 km/h gösteriyordu hızı her aracta kadran hatası vardır en doğrusu dijital göstergedir mesala bir örnek daha mercedes sprinterde kadran 80-85 arası hız gösterirken dijital göstergede 78 km/h gösteriyordu..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Se_co -- 31 Mart 2008; 2:05:54 >
  • o zaman yakıt tasarrufu için 90 la gitmeye gerek yok..100'le 110 la gitsek 90'a eşdeğer olacak..
  • Dijital veya analog göstergelerde fark olmaksızın göstergelerde muhakkak sapma vardır ama bu illede göstegenini sucu değildir. sonucta 195-65-r15 ebatlı bir otomobilin lastiklerini 195-55-r15 ile değiştirdiğinde lastiğin yuvarlanma çapı daha düşük olacaktır. ve teker 1 döndüğünde araç 175 cm yol alacağına 170 cm yol alacaktır tekerin 100km hızda 1 saatte yaklaşık 7000 defa döndüğünü varsayarsak buda yaklaış %4lük bi sapmaya neden olacaktır otomobil üreticileri bu konuda standart lastik ebatlarına göre ayarlama yaptıkları için sapma dahada fazla olacaktır şöyle düşünün ön lastik çapı 60cm olan bir araca sen git 50 cm çapında bi lastik tak arka lastiklerinede 70 cm çapında bi lastik tak arac 50km hızla giderken sen bir saatte 50 km yola gideceğini düşünürsün tabi bi bakarsın 35 km yol gitmişsin sonrada dersin benim aracım ( önden çekişliyse 1 lira yakıyor - arkadan itişliyse 20 kuruş yakıyor ) bilmem anlatabildimmi

• kadranın hatalı olarak yüksek göstermesi radara girmemek için iyi olur ancak araç sollamada yanıltıcı olur gibi geliyor bana
  • dijital göstergelerde sapma olmaz ama lastik ebatlarını değiştirirsen o zaman onuda yanıltır ama büyük araçlarda takograf doğru gösteriyor hızı bir tek 2-3 km hatası dışında.. mesala dün carfurdan gelirken gene dikkat ettim kadran 50 yi gösterirken 46-48 km/s gösteriyordu.. yani otobüs,kamyon,midibüs veya minibüs tarzı araçlarda takograf doğru gösteriyor..(1-3 km hatası var)
  • quote:

kadranın hatalı olarak yüksek göstermesi radara girmemek için iyi olur ancak araç sollamada yanıltıcı olur gibi geliyor bana

neden olsun ki?

siz araç sollayacağınız zaman onun hızını km cinsinden hesaplıyor musunuz?
  • Öncelikle şunu belirteyim ki tümüyle kalibraysonlu bir GPS bile %100 doğru ölçüm yapamaz ancak yine de aynı GPS cihazıyla farklı otomobillerde karşılaştırma yapmak mantıklı olabilir.

Sapmalar gerçekten üreticiden üreticiye değişiyor bu bir gerçek. Ayrıca hız arttığında sapma da artıyor ancak öyle %30.luk bir değerler kesinlikle söz konusu değil. Ben Magellan Meridian Platinium marka GPS cihazıyla kendi araçlarımız üzerinde yaptığım ölçümlerde

Fiat Palio 1.3 Multijet 100 km.de 8-10, 150 km.de 10-12 km sapma gösteriyor. Hız sabitleyici olmadığından değerler alt ve üst sınırını verdim.

Megane 1.5 dci 100 bg 100 km.de 4, 150 km.de 6 km sapma gösteriyor.

Citroen C3 1.4 Hdi 90 bg 100 km.de 1-3, 150 km.de 3-6 km sapma gösteriyor. Dijital gösterge olduğundan ve hız sabitleme olmadığından değerler biraz fazla sapıyor normal kadrana göre. Alt ve üst sınır değerleri verdim.

Kendi aracım Citroen C5 1.6 Hdi 110 bg 100 km.de 1, 150 km.de 2, 170 km.de 4 ve 190 km.de 5 km sapma gösterdi.

ANCAK söylediğim gibi GPS ölçümü de %100 sağlıklı bir ölçüm değil ve +/- 2 km farklar söz konusu olabilir.

Fiat Linea 1.4 122bg.in Autoshow testinde 100 km.de 9 km sapma tespit edilmesi ve benim de Palio.da yüksek oranda sapma tespit etmem Fiat.ın kalibrasyon.la fazlaca oynadığını gösteriyor. Muhtemelen yüksek hız egosunun tatminine yönelik bir uygulama onun için çok fazla yadırgamıyorum.

Ayrıca birde C5.le 130 km.ye sabitlediğimde Palio.nun ancak 140 km ile takip edebilmesi GPS.in doğru ölçüm yaptığının bir göstergesi.

Birde sonradan müdahaleler örneğin lastik ve jant ebatının değişimi, lastik basınçları kadran sapmalarına etki eder. Daha büyük yuvarlanma metresi kadrandaki sapmayı arttırırken daha düşük yuvarlanma metresi sapmayı azaltır.

• Bir de eklemeyi unuttum.

%100.e yakın doğru sonuçlar için yukarıda bir arkadaşımızın belirttiği gibi

+ Karayolları km kontrol tabelalarından değer okumak.

+ Kalibre edilmiş Polis radarları ve otomobil dergilerinin kullandığı hassas hız tespit cihazları.

+ Kalibre edilmiş bir dinamometre.de ölçüm yapmak en doğru sonuçları verir ama kadran sapmanızı hesaplamak için pahalı yöntemlere başvurmak ne kadar gereklidir tartışılabilir.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.