Şimdi Ara

Otomotivde 'ÖTV Kalkıyor' Sinyali (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
0
Favori
7.394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ben bu hurda indirimini anlamıyorum yani;
    nasıl oluyorda piyasa hareketleniyo ki.
    yoksul adamın eski,hurda arabası zaten 3-4 milyar anca eder ki zaten devlet de o fiyata sayıyor
    e yeni arabanın fiyatı 25k den başlıyor.nasıl alacak bu adam yeni arabayı
  • 140 liraya depo dolduruyoruz 100 lirası vergiye gidiyor.
    Akaryakıtda Ötv kalkmalı
  • Akaryakıtta ATV var, Akaryakıt Tüketim Vergisi. Ayrıca ATV nispi (oransal) bir vergi değil, maktu (sabit) bir vergi. Az veya çok otomobil satılsa da devlet her zaman ÖTV'sini alıyor. Akaryakıt ve LPG dünyada bedavaya bile düşse devlet yine halkın parasını hazineye gelir kaydediyor.

quote:

Orijinalden alıntı: [ Chery ]

140 liraya depo dolduruyoruz 100 lirası vergiye gidiyor.
    Akaryakıtda Ötv kalkmalı

• AKARYAKIT TÜKETİM VERGİSİ KANUNU
    Kanun Numarası : 3074
    Kabul Tarihi : 7/11/1984
    Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 20/11/1984 Sayı: 18581
    Yayımlandığı Düstur : Tertip: 5 Cilt: 24 Sayfa: 69

Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız "Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı"

Konu:

Madde 1 - Rafineri şirketleri ve ithalatı gerçekleştiren kuruluşlarca yapılan normal ve süper benzin, likit petrol gazı, gazyağı motorin ve fuel- oil satışları Akaryakıt Tüketim Vergisine tabidir.

Mükellef:

Madde 2 - Akaryakıt Tüketim Vergisinin mükellefi; bu verginin konusuna giren akaryakıtların satışını yapan rafineri şirketleri ile ithalatı gerçekleştiren
    kuruluşlardır.

Matrah:

Madde 3-(Mülga:27/1/2000-4503/8 md.) Matrah ve Vergi Tutarı (1)

Madde 4-(Değişik:27/1/2000-4503/6 md.) Akaryakıt tüketim vergisi, verginin konusuna giren malların satışı sırasında satış miktarı üzerinden aşağıda yazılı tutarlarda hesaplanır.

Kanunla Getirilen Miktarlar Geçerli olan miktarlar
    -------------------------------------------- ------------------------------------------
    Kurşunsuz benzin 287.650 TL/Litre 511.928 TL/Litre (2)
    Süper benzin 291.955 TL/Litre 518.102 TL/Litre (2)
    Normal benzin 277.939 TL/Litre 493.406 TL/Litre (2)
    Gazyağı 199.069 TL/Litre 340.728 TL/Litre (2)
    Motorin 192.192 TL/Litre 308.186 TL/Litre (2)
    Marine diesel 192.192 TL/Litre 308.186 TL/Litre (2)
    Kalorifer yakıtı 5.547 TL/Kilogram 123.602 TL/Kilogram (2)
    Fuel oil çeşitleri 7.620 TL/Kilogram 21.095 TL/Kilogram (2)
    Sıvılaştırılmış petrol gazı çeşitleri 1.581 TL/Kilogram 202.358 TL/Kilogram (2)
    (LPG, bütan,propan)

Maktu vergi tutarları her ay, bir önceki ayda uygulanan vergi tutarları esas alınmak suretiyle Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından aylık olarak
    ilan edilen toptan eşya fiyatları indeksinde bir önceki aya göre meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanını izleyen günden itibaren değişir.

Bakanlar Kurulu, maktu vergi tutarlarını Avrupa Para Birimi (Euro) veya yabancı para birimleri karşılığı Türk Lirası olarak uygulatmaya ve uygulama
    dönemlerini gün veya ay olarak belirmeye yetkilidir.

Beyan ve ödeme

Madde 5-(Değişik:27/1/2000-4503/7 md.) Her ayın ilk onbeş günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan ikinci Dönemlerinde yapılan satışlara ait Akaryakıt Tüketim Vergisi, bu dönemleri izleyen 10 uncu günün akşamına kadar, rafineri şirketleri ve ithalatı gerçekleştiren kuruluşların merkezlerinin bağlı olduğu vergi dairesine, şekli ve içeriği Maliye Bakanlığınca tespit edilecek beyanneme ile beyan edilir ve aynı süre içinde ödenir. Bakanlar kurulu, vergilendirme dönemini gün veya ay olarak belirlemeye, beyanname verme ve ödeme süresini kısıtlamaya; ithalatın şekline göre vergilendirmeyi ithal aşamasında gümrük idaresine yaptırtmaya yetkilidir. Maliye Bakanlığı bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Mükerrer Madde 5-(Ek:14/6/1989-3571/13 md.) Akaryatık tüketim vergisine tabi petrol ürünlerini ithal eden gerçek veya tüzelkişiler, ileride ödeyecekleri akaryakıt tüketim vergisi için, gerektiğinde, esasları ve ürünler itibariyle tutarları Maliye ve Gümrük Bakanlığınca belirlenecek banka teminat mektubunu ilgili gümrük idaresine vermedikleri sürece gümrükleme yapılmaz.

Gerçek veya tüzelkişiler tarafından ithal edilen hampetrolün Türkiye´deki rafinerilere fason olarak rafine ettirilmesi sonucu elde edilen petrol ürünlerinin satışı dolayısıyla doğacak akaryakıt tüketim vergisinin ödenmesinden, hampetrol ithalini gerçekleştirenlerle birlikte, ilgili rafineri şirketi müteselsilen sorumludur. (Ek:27/1/2000-4503/8 md.) Akaryakıt tüketim vergisine tabi malları satın alanların, bu malları daha yüksek tutarda vergiye tabi bir mal olarak kullanmak veya üçüncü kişilere satmak suretiyle vergi ziayına sebebiyet vermeleri halinde, ziyaa uğratılan vergi bunlar adına tarh olunur ve
    tarhiyata 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 344 üncü maddesine göre vergi ziyaı cezası uygulanır.

Madde 6-(Mülga:27/1/2000-4503/8 md.) Usul hükümleri:

Madde 7-Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna göre alınacak Akaryakıt Tüketim Vergisi hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu
    ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. (Ek:24/2/2000-4538/8 md.) Akaryakıt tüketim vergisi hasılatından
    2.2.1981 tarihli ve 2380 sayılı Kanun ile 27.6.1984 tarihli ve 3030 sayılı Kanuna göre mahalli idarelere ve fonlara pay verilmez.

Kaldırılan hükümler: Madde 8-26/5/1981 gün ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 23,24,25,26,27 ve 28 inci maddeleri ile 96 ncı maddesinin (A) fıkrasının 1 inci bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1-(Ek:24/3/1988-3418/40 md.; Mülga:14/6/1989-3571/16 md.)

Yürürlük:

Madde 9-Bu Kanun yayımını takip eden aybaşından itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme:

Madde 10-Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

• Türkiye'de devlet ne üretimi yapıyor, neden para kazanıyor da ÖTV'yi kaldırbilecekmiş?
    Bizim gibi 3. dünya ülkelerinde ancak dürüst vatandaşın sırtından daha fazla para kazanılır.
    Vergiyi özendirmek için bir ara kampanyalar vardı hatırlar mısınız?
    Hani şu " ödediğiniz vergi size yol, su ,elektrik, köprü olarak geri dönecek..." sloganları falan...
    Sonra ne oldu senden aldığı vergiyle yaptığı köprüden, getirdiği sudan,elektrikten yine vergi aldı.. köprüye hala para veriyoruz ve bu normalde kanunlara ykırı...
    Kısacası; Türkiye'de böyle birşey beklemeyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Valla ilk gelen 10 kişi, ben dahil, ona göre. Ama ÖTV kalkacak. Yemini billah, aha bakın büyük yemin ettim, ÖTV'den ötürü bu piyasa şamar oğlanına döndü, zaten ÖTV kalktıktan ve CİNO'da yemekten sonra satın almayı düşündüğüm otomobil markasının showroomunu kapatacam, araç siparişimi İYİCE DİNLEDİKLERİNDEN ve İDRAK ETTİKLERİNDEN emin olmak için. Ayrıca yanımda bir doktor, iki hemşire ve bir de avukat götüreceğim, ne olur ne olmaz, bayılırım falan.

PASSAT CC 27.000 daha ucuza demek bedava demek. Almanya'daki fiyatlar demek, Almanya'da KDV %19, Türkiye'de %18, arada sadece %1 fark var. Fiyatları sadece 2 ile çarpacağız. Wwhhoooowww....! Bayram olur bayram, ortalık panayıra döner, altınlar bozulur, hisse senetleri çözdürülür, arsalar satılır, evler boşaltılır, sebep: HALK İSTEDİĞİ OTOMOBİLİ SADECE KDV ÖDEYEREK ALACAK.

Piyasada dönecek olan paranın miktarını düşünebiliyor musunuz? Sıfırları görebiliyor musunuz, şaka değil, sıfır araba kalmayacak, torpil olmadan Dacia bile alamayacağız belki de...

Aynen Taner abi dediğin gibi olur..

Aslında bu mesajın 2. paragrafındaki cümleleri seçip düzenleyip biraz daha ekleme yaptıktan sonra idari bir birime göndermek lazım..Maliyedir vs..

• fazla hayal kurmayın...memleketimzin hali malum...ilana gerek olmadğına göre bir bakanın dolaylı lafından ötv kalkacak anlamı çıkarsa Toroslardaki Tekelerdende süt çıkabilir....
  • Aslında ÖTV kaldırılmasa daha iyi olur...

ÖTV indirimi yaptılar, önceden 35-36 liraya alınan arabalar şimdi 43-44 oldu..

ÖTV kalkarsa araba falan alamayız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ~SERKAN~ -- 6 Ekim 2009; 16:12:28 >
  • En ufak petrol krizi yüzünden yaşananların hali ortadayken bu kadar insanın "ah keşke..." demesi insanı mahvediyor. Petrol üretilmeyen ya da en azından petrol için diğer ülkelerin tepesine çökme kabiliyeti (kabiliyetin altında yatanı anladınız sanırım) olmayan bir ülkede bu tür haberlere bu kadar sevinmenin manasını anlamak mümkün değil. Parayı altına, mülke yatırmak varken ilk fırsatta otomobile koşuyor insanlar. Acil ihtiyaçsa 3 kuruşluk ÖTV indirimi beklenmez, bir şekilde alınır zaten. İhtiyaç demeyin lütfen. ÖTV'nin kalkması şöyle dursun, ÖTV indiriminin bile sancıları yaşanır bu ülkede, çok uzak değil. Atladı millet resmen, hala aklımın köşesinde o günler...

Bu arada çok haince bir söylenti bu. Kim bilir kaç kişi şimdiden para ayırmaya başlamıştır "ya kalkarsa" diye. Otomobil lüks tüketimdir. ABD'de ÖTV alınmıyor diye lüks olmaması anlamına gelmez bu. Yukarıda yazmıştım bunun sebeplerinden birini. Onlar ihraç ediyorlar, biz ithal ediyoruz ayrıca. Bu kadar tüketimin kime faydası olur şu durumda?

Sorun "biz hak etmiyor muyuz" değil "kim hak ediyor bu kadar lüksü" olmalıdır. Biraz frene basmakta fayda var.

• ÖTV nin kalması imkansız gibi birşey ki kalkmasına da açıkçası karşıyım.Doğru düzgün yolu olmayan çoğu şehirde trafik sıkışıklığının baş gösterdiği bir ülkede ÖTV siz araç satışı demek yeri göğü araç ile doldurup her yeri kilitlemek demektir.Belki istediğim aracı alacağım ama istediğim aracı peki hangi yolda kullanacağım ? Bulunduğunuz şehrin yollarına 1 sene içinde o şehrin nüfüsu kadar yeni araç eklenecek.Bu senaryoyu bir gözünüz önüne getirirseniz herşey ortaya çıkar.
    Kaldı ki ÖTV indirimini bindirime çeviren firmalar olduğu müddetçe indirimede karşıyım.İflas eden eder,kapitalis dünyada herkes kazancak diye birşey yok.Birazda asgari ücretle çalışmaya alışşsınlar eskinin zenginleri.
    Hurda teşviği,araç yenileme teşviklerine karşı değilim 15 seneyi dolduran aracın trafikte işi yok.

• bence sinyal verip dönmeyenler gibi sinyal olarak kalır bu açıklama.
  • mtv vergilendirme isteminin biraz değişmesi lazım. araçların 10 yaşını geçtikten sonra vergi alınmaması yerine daha fazla vergi alınarak eğiştirilmesi böylece emisyonu daha az araçlara yönlendirilmesi lazım bu sayede ama nerdeee
  • 1985'ten bu yana Türkiye'de yaşıyorum. Halkın sevindiği çok şey oldu, spor (futbol, halter, güreş vb.) ve sanat (Eurovision, pop müzik, konserler vb.) ama hiçbir Hükümet şu ana kadar halkı sokaklara döktürüp bayram etmesine sebep olacak hiçbir karar almadı, hiçbir!!!

****** Vergisi, ***** Zammı
    Sansür, Yasaklama, Sınırlama

ÖSS-ÖYS Fekaketleri, Ekonomi
    Krizleri, Batan Bankalar, Para
    Değer Kaybı, %120 Enflasyon.

Ya ben hatırlamıyorum, ya da gerçekten spor ve sanat dışında halkın sokaklara çıkıp eğlendiği bir haber, gelişme, olay, durum için hangi Hükümet ne yaptı acaba?

Bence hiçbiri şimdiye kadar hiçbirşey yapmadı.
  • atalarımız ne demiş? aç tavuk kendini rüyasında darı ambarında görürmüş
  • havada bulut türk milleti sen arabada ötv'nin yok olmasını unut. bunu ecevit verdi başımıza geri almadan öteki tarafa gitti. allah rahmet eylesin,AMİN!
  • quote:

Orijinalden alıntı: manisa_tr

atalarımız ne demiş? aç tavuk kendini rüyasında darı ambarında görürmüş

+1

Bütçedeki açık muazzam rakamlara ulaşıyor ve ne yapacaklarına dair pek bir fikirleri yok.
    Gerçi varda sizlerle nasıl paylaşacaklarını bilmiyorlar. Çok enteresan kalemler de güzel zamlar gelecek.

ÖTV indirimi çok uzun süre sonra anca olabilecek bir şey.
    Çünkü devlet vergi alması gerekenlerden vergi toplayamıyor!
    VE daha uzun bir sürede toplayamaz çünkü kayıt dışı çok fazla.
  • ÖTV kalkarsa en çok ÖTV indirimi oldu diye neredeyse bedava aldığını sanıp , indirim öncesi fiyatlardan yüksek fiyata aldığını farketmeyen koyunlara gülerim

*İhtiyaçtan ötürü alıp da fiyat bindiriminin farkında olanları tenzih ederim.
  • ÖTV nin kalkması diye bişey söz konusu olamaz. Vergi kaybını bi yana bırakın, yapılması gereken altyapı yatırımı (yol,köprü,otopark), petrol ithalatındaki artmadan kaynaklanan cari açık vs. bütün bunlar ÖTV nin kalkmaması gerektiğini hükümete hatırlatır zamanı geldiğinde.
  • ötv gider MTV ye zam gelir, benzine zam gelir.

Zaten sadece ötv ile fiyatlar yükselmiyor ki? ötv %10 indide ne gördük piyasda, avrupadaki seviyede mi satıldı araçlar. TR ye girerken fiyatı artıyo gümrükten geçerken. ÖTV kalksa ne olacak.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.