Şimdi Ara

Oxford'un raporuna göre insanlar artık haberleri takip etmiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
453
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Oxford'un raporuna göre insanlar artık haberleri takip etmiyor
    Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü, 2024 Dijital Haber Raporu'nu yayınladı. Rapora göre dünyada her 10 kişiden yaklaşık 4'ü (yüzde 39) haberlerden uzak durduğunu söylüyor. Bu oran ise 2017 yılında yüzde 29 olarak açıklanmıştı.

İnsanlar haber okumaktan kaçınıyor

Raporun yazarları, Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşların, insanların haberden uzak durmak istemesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Raporda vurgulanan bir diğer nokta da haberden kaçınma düzeyinin rekor derecede yüksek seviyeye ulaşması oldu.

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, kadınların ve gençlerin, etraftaki haber yoğunluğundan dolayı kendilerini yorgun hissetme olasılıkları daha fazla.

Ayrıca Bkz.Dünyanın ilk diş büyütme ilacı insanlar üzerinde denenecek

Rapor için yapılan araştırma, haberlere güvenin yüzde 40 oranında sabit kaldığını, ancak koronavirüs pandemisinin en yüksek olduğu döneme kıyasla bu oranın yüzde 4 oranında azaldığını gösterdi.

TikTok bazı ülkelerde, X'i geçti

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'nda, son 10 yılda TV ve yazılı basın gibi geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesinin keskin şekilde düştüğü, gençlerin haberleri internet veya sosyal medya aracılığıyla almayı tercih ettiği belirtildi.

YouTube ve WhatsApp birçokları için önemli haber kaynakları olmaya devam ediyor. TikTok da yükselişte ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde ilk kez X'i geride bıraktı. Raporda, bu değişimlere bağlı olarak videonun, özellikle genç gruplar için internette daha önemli bir haber kaynağı haline geldiği belirtiliyor.

Türkiye'deki alışkanlıklar nasıl?

Türkiye'de haberler daha çok online takip ediliyor. Haber kaynağı olarak internetin kullanım oranı yüzde 70. Bu rakama sosyal medya platformları da dahil. Televizyon yüzde 56, sosyal medya yüzde 45, yazılı basın ise yüzde 19 ile son sırada yer alıyor.

Türkiye'de en popüler sosyal medya platformları sırasıyla Youtube (Yüzde 60), Instagram (Yüzde 59) Whatsapp (Yüzde 62), Facebook (Yüzde 45), X (Yüzde 29), Tiktok (Yüzde 20) olarak sıralandı.

Bu platformların haber için kullanım oranı ise Youtube (Yüzde 38), Instagram (Yüzde 38) Whatsapp (Yüzde 29), Facebook (Yüzde 27), X (Yüzde 22), Tiktok (Yüzde 10) olarak tespit edildi.

Kaynak:https://www.bbc.co.uk/news/articles/cj7799jv74vo

• Ben de haber okumaktan çok kaçınıyorum; dünya ve ülke gündemini göz ucuyla, ancak asgari düzeyde takip etmekle yetiniyorum. Çeşitli sebepleri mevcut. Birincisi haberleri hazırlayanların dünya algısı, görüşü, bilgi birikimi ve eğitim seviyelerini yeterli görmemem. Manipülasyon çabalarından, algı yönetimlerinden, ilkel tavır ve iptidai söylemlerinden, eleştirel ve nötr olamayan ve genelde ana akımcı ve foncu olan partizan yaklaşımlarından bunalmam. Medya sanki bu konuda anlaşmış gibi gerçeklerin aslına sadık gösterimiyle ilgilenmez ve keyfine estiği şekilde gerçeği çarpıtır. Batı dünyasındaki medya da böyle, Türkiye'deki medya da böyle. Muhtemelen gezegenin her yerinde medya aynı veya benzer bozukluklardan muzdarip. Bu da sizi haber takibinden çok kaçırıyor.

İkincisi de hep aynı veya benzer olayların ya da fazla değişmeyen olay içeriğine sahip konuların tekerrür edercesine haberleştirilmesi. Özellikle de sorunların etkin çözümlerini görmek isteyen birisi için mesela aynı savaş hakkındaki haberleri görmek bir yerden sonra çok bunaltıcıdır. Özellikle de o savaşın barış müzakereleri bilmem kaçıncı kez yapılıyorsa ama savaş halen devam ediyorsa. "Yıpratma Savaşları" yoğun biçimde takip edeni yıpratıyor aslında. Bu da insanların genel seviyesi bazında birinci sebeple bağlantılıdır. İnsan yarattığı bilim ve teknolojiye nazarla sosyal ve kültürel açıdan iptidai bir tür olduğu için esasında sosyal anlamda bu kadar aşağılık bir türün şu devirde halen tekerrür eden saçmalıklarının ve kendi kendini tahrip etme çabasının stresini yüklenmek istemiyorsun. "Çözülemeyeceğine" inandığın sorunlarla veya koyduğun yukarıdaki gibi bazı teşhislerle beraber daha pozitif başlıklarla, konularla uğraşmak, hayatın tadını daha iyi çıkarmak da mümkün. Haberlerin dünyası haber yapılabilecek onca pozitif konu varken biraz da sansasyon yaratmak ve popülist biçimde ilgi odağı kalabilmek için kişiyi genelde iyileşme ya da gelişme hissinin bulunmadığı negativite dolu bir dünyaya itiyor. Bu çerçevede sanki savcı, polis vb gibi suçlarla mücadele eden kimselermişizçesine devamlı suç haberi görüp suçların ve suçluların dünyasına itiliyoruz mesela. Suçların en azından ekseriyetinden bize ne yani? Mafyayı alaşağı etmek, çete çökertmek, zanlı yakalamak benim görevim değil ki ya da ilgim. Aslında devletin işi ve görevi. Ortada düzgün işleyen bir devletin olması ve bu suçla mücadele ve cezalandırma işinin idealde kamuoyu baskılarına veya algılarına kalmaması gerekir. Bu açıdan idealde kamuoyunun suçtan haberler sayesinde haberinin olup olmamasının özelde bir şey değiştirmemesi ve kanunun, adaletin her koşulda tecelli etmesi lazım.
  • Ben de haber okumaktan çok kaçınıyorum; dünya ve ülke gündemini göz ucuyla, ancak asgari düzeyde takip etmekle yetiniyorum. Çeşitli sebepleri mevcut. Birincisi haberleri hazırlayanların dünya algısı, görüşü, bilgi birikimi ve eğitim seviyelerini yeterli görmemem. Manipülasyon çabalarından, algı yönetimlerinden, ilkel tavır ve iptidai söylemlerinden, eleştirel ve nötr olamayan ve genelde ana akımcı ve foncu olan partizan yaklaşımlarından bunalmam. Medya sanki bu konuda anlaşmış gibi gerçeklerin aslına sadık gösterimiyle ilgilenmez ve keyfine estiği şekilde gerçeği çarpıtır. Batı dünyasındaki medya da böyle, Türkiye'deki medya da böyle. Muhtemelen gezegenin her yerinde medya aynı veya benzer bozukluklardan muzdarip. Bu da sizi haber takibinden çok kaçırıyor.

İkincisi de hep aynı veya benzer olayların ya da fazla değişmeyen olay içeriğine sahip konuların tekerrür edercesine haberleştirilmesi. Özellikle de sorunların etkin çözümlerini görmek isteyen birisi için mesela aynı savaş hakkındaki haberleri görmek bir yerden sonra çok bunaltıcıdır. Özellikle de o savaşın barış müzakereleri bilmem kaçıncı kez yapılıyorsa ama savaş halen devam ediyorsa. "Yıpratma Savaşları" yoğun biçimde takip edeni yıpratıyor aslında. Bu da insanların genel seviyesi bazında birinci sebeple bağlantılıdır. İnsan yarattığı bilim ve teknolojiye nazarla sosyal ve kültürel açıdan iptidai bir tür olduğu için esasında sosyal anlamda bu kadar aşağılık bir türün şu devirde halen tekerrür eden saçmalıklarının ve kendi kendini tahrip etme çabasının stresini yüklenmek istemiyorsun. "Çözülemeyeceğine" inandığın sorunlarla veya koyduğun yukarıdaki gibi bazı teşhislerle beraber daha pozitif başlıklarla, konularla uğraşmak, hayatın tadını daha iyi çıkarmak da mümkün. Haberlerin dünyası haber yapılabilecek onca pozitif konu varken biraz da sansasyon yaratmak ve popülist biçimde ilgi odağı kalabilmek için kişiyi genelde iyileşme ya da gelişme hissinin bulunmadığı negativite dolu bir dünyaya itiyor. Bu çerçevede sanki savcı, polis vb gibi suçlarla mücadele eden kimselermişizçesine devamlı suç haberi görüp suçların ve suçluların dünyasına itiliyoruz mesela. Suçların en azından ekseriyetinden bize ne yani? Mafyayı alaşağı etmek, çete çökertmek, zanlı yakalamak benim görevim değil ki ya da ilgim. Aslında devletin işi ve görevi. Ortada düzgün işleyen bir devletin olması ve bu suçla mücadele ve cezalandırma işinin idealde kamuoyu baskılarına veya algılarına kalmaması gerekir. Bu açıdan idealde kamuoyunun suçtan haberler sayesinde haberinin olup olmamasının özelde bir şey değiştirmemesi ve kanunun, adaletin her koşulda tecelli etmesi lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Haberlerin %95 yandaş yalama yalan medyadan ve saray soytarısı YouTuber lerin kin dolu videolarından oluşuyor

Neden haber takip edecek insanlar?

• Türkiye’de tam tersi.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • X’te 10 dk dolansam geriliyorum. Normal haber kaynakları da hep taraflı ve gereksiz haberlerle dolu.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • haber tabiki okunmaz hepsi propaganda peşinde. ukraynada 9 yaşındaki çocuğu öldürüp kalbini yiyolar haberlerde şu siyasi şuna bağırdı diye haber var

• Bir süre önce hangi görüş olursa olsun siyaset takip etmeyi tamamen bıraktım. Twitter'da ve Youtube'da önüme düşen siyasi içerikleri ya engelliyorum yada ilgim yok seçeneğini seçiyorum. Zaman akışı, tavsiye videoları ve anasayfam da istediğim hale geliyor. Vaktinizin kıymetini bilin. Mesela lisan öğrenebiliriz siyaset takip edeceğimize.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fss1403 -- 18 Haziran 2024; 12:22:33 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Türkiye'de bir haber sitesine bir göz atayım dedim, güncel manşetler şöyle:

- kız meselesi yüzünden ev bastılar, bıçaklayıp kaçtılar
    - belediye başkanını eşinin gözü önünde öldürdüler
    - alevler bir aileyi yok etti
    - baba, otobüs şöförüne saldırdı
    - eşini ve akrabasını vurdu, camide teslim oldu
    - tartıştığı dayısını pompalı tüfekle öldürdü
    - köpeğe çarpmayalım kazası - 6 yaralı
    - kurban bayramının 3. gününde bilanço 22 ölü 4043 yaralı
    - katiller ordusu bayramda da durmadı
    - arap turistler yumruk yumruğa birbirine girdi
    - sokak köpeği yavru kediyi yedi

Ülkede ve dünyada ne olmuş, ne bitmiş öğreneyim diyorsunuz, ölüm, cinayet, yaralama vb. manşet bombardımanına tabi tutuluyorsunuz.

Örneğin "Antalyada motosikletli kurye aracın altında kaldı, öldü" gibi bir manşetin kime ne faydası var? Sonuçta ülkenin %99.9'u bu kuryeyi tanımıyordu.

Bu manşetler kasti olarak atılıyor. Size ölümü, cinayet, enflasyonu vb. yani olumsuz birşeyi o an düşünmenizi sağlıyor. Reklam verenler de aynı yöntemi uygular.

Toplumun uçkuruyla mı oynamak istiyorsunuz? "Türkiye'ye tatile geldi, mayosunu ülkesinde unuttu" tarzında bir manşet atmanız yeterli.

Medya patronuysanız, çok okunan bir haber siteniz varsa, manşetleri kullanarak toplumun psikolojisini istediğiniz gibi etkileyebilirsiniz; karamsarlığa sürükleyebilir, yada motive edebilirsiniz.

• Oxford'un raporuna göre insanlar artık haberleri takip etmiyorSimon Telloyoutube
    Sinan tamam kardeşim
    https://www.youtube.com/watch?v=lsPmVBUeLlk

(okumadım)

• Analitik enformasyon alamıyoruz. Haberciliğin temellerini unutmuşlar. Haberleri okusak da haberimiz olmuyor.

Kısmen de olsa kendisini hala koruyabilen Süd Deutsche Zeitung ve The Telegraph var. Merak edince onlara bakıyorum biraz. Süd Deutsche siyasi gazete değil, bu yüzden siyasi konuları dahah iyi verebiliyor ;)

• haberler baştan aşağı olumsuz oldu normaldir, twitter kullanırken akışta ya sıkıntılı şeyler ya saçmalama görülür oldu, zaten iyi şeyler yok olmuş olabilir ya a tüketildi, bu arada hoş bi kadın, şarkı görünce hafif tebessüm eder olduk ve zaten sonra böyle olmaz ddeyip hesap kapatıldı, çoğu kişinin zaman çizelgesi akışı bu gibi olacaktır sadece cinsiyetler ilgiler değişir o kadar, maalesef artık kaçış devri zorunda olmadıkça sıkıntı olumsuzluktan, yaşayabilmek için

• Dünya halklarının çoğunluğu uyusuk tiplerden oluşuyor
    Dünyayı anlamak yetmez onu degistirmek gerekir demis marx
    İnsanlar dünyadaki gelismelere öküzün trene baktığı gibi bakıyor
    Yahu 5 senede bir oy verme hakki var çoğu ülkede yemin ediyorum insanlar oyunu degistirecek kadarcik bile beyinsel aktiviteden uzak duruyor
    Yani adam beyin denen mekanizmayi calistirmaktan aciz mahluk ya amerikada hala joe biden anketlerde onde cikiyorsa bunu neyle aciklarsiniz? Resssmen uyusmus akilsiz cevresindeki 5 metreden oteyi göremeyen bir yiginla karsi karsiyayiz omg dusundukce çıldırıyorum

Dunyadaki 10 kisiden en az 8i israf dumduz israf var olmasin daha iyi
    Kapitalizm insanları resmen ogutuyor adamlar colugunu çocuğunu kesseler umursamayacak halde dunya batsa umurlari değil

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gelişmiş ülkelerde insanlar genelde apolitik. Siyaseti, siyasetçiyi fazla umursamiyorlar. Haberleri takip etmiyorlar. Bizdeki ve buradaki gibi kraldan çok kralcı, hıyarlık derecesinde trol olmaz orada.
    Türkiyede ise aşırı taraflı habercilik ve sosyal medyadaki gönüllü provokatörler, troller beni gündemden soğuttu. Doğru bilgiye ve objektif yoruma ulaşamıyorsun.
    Bir tarafta yandaş kanallarda vıcık vıcık aynı tiplerin yorumları. Diğer tarafta abartılı muhalefetin kanallarındaki abartılı yorumlar.
    Günde 5 dakika kahvaltı sırasında dinlediğim haber başlıkları ile idare ediyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.