Şimdi Ara

Oyunlardaki fps kaybının asıl sebebi işlemci mi ekran kartı mı? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
2.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    O zaman ekran kartını güncellemem fps artışı sağlar değil mi?
    Benim anlamadığım olay, iki çekirdekli i5 2,3ghz 7. nesil işlemci nasıl rx580'den daha güçlü oluyor? Ekran kartını alırken hatta darboğaz yapar diye korkup rx 580den daha iyisini almayayım demiştim.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • switel kullanıcısına yanıt
    Sorununuzun nedeni bir önceki mesajlarda arkadaşların dediği gibi mac kaynaklı olabilir. Mac bilgisayar hakkkında pek bilgim olduğu söylenemez. O yüzden çok bir şey diyemem.

Onun dışında işlemci teknolojisi ile Ekran kartı işlemci teknolojisi farklı şeylerdir. İkisini birbiriyle kıyaslamak pek doğru olmaz. İşlemci bütün işler ile uğraşırken ekran kartı sadece grafik işleri ile uğraşır genel olarak. Ekran kartının grafik işlemcinin oluşturduğu veriler işlemciniz ile beraber yorumlanır. İşlemci diğer parçaların verileri ile beraber ekran kartı verilerini yorumlamada yetersiz kaldığı durumlarda darboğaz dediğimiz durum ortaya çıkıyor.

Velhasıl bilgisayarınız mac olduğu için işleyiş mekanizması nasıl bilemem o yüzden ekran kartı güncellemeniz nasıl bir etki yaratır tahmin etmek güç.

Ama sanki arkadaşların dediği gibi mac'den kaynaklı bir performans kaybı var gibi.

Son olarak ise harici kutu ile ekran kartından alabileceğiniz performans ile aynı ekran kartını normal bir masaüstü bilgisayara taktığınızda alacağınız performans aynı olmuyor ne yazık ki.

Kolay gelsin.

• Ya kardeşim biriside dememişki işlemciden kurtul çıldırıcam ya bu işlemcinin rx 580 beslemesini beklemek ışınlanabilirim demekle aynı şeydir işlemcinden kurtulman lazım mis gibi kartın var kartı yükseltirsen daha da kötü performans alırsın ister mac ister windows bir bilgisayar o işlemci rx 570e bile yetmez.Ayrıca simulasyon tarzı oyunlardada genelde işlemci yüzünden olur böyle şeyler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-041FF024C -- 28 Mayıs 2020; 13:40:46 >
  • Arkadaşın yaptığı testlerde işlemcinin zorlanmadığı gözüküyor. Darboğaz sorunu yok gibi. O yüzden kimse demiyor işlemcini değiştir.

Ek olarak arkadaş fazla harcama yapmak istemediğini söylüyor. Mac sistemde işlemci değişimi nasıl olur bilemem ama o sisteme daha üstün bir işlemci ne kadar fiyata gelir ve en önemlisi işlemciyi piyasada bulabilir mi ?

Leptopların sistemleri genelde bir üst düzey parça değişimine izin vermiyor. Soket girişleri uyumlu olmayabiliyor. Masaüstü sistemlerde bile nesil farklılıkları yüzünden yeni işlemci takılamıyor sisteme ki diyecekiniz o soket için çıkarılmış en iyi işlemciyi bulup taksın. Doğru ama biz o nesilden artık performans olarak tatmin olmadığımızda piyasada o nesile ait işlemci bulmak gerçekten çok mümkün olmuyor. İkinci el piyasasından araştırmak gerekiyor.

Darboğaz konusunda şüphelenmekte haklısınız ama işlemci oyun oynatırken en fazla %75'e çıkmış ve ekran kartı da %100 çalışıyormuş. Bu durumda darboğaz olduğunu söylemek güç.

• quote:

Orijinalden alıntı: Maxpayne53

Arkadaşın yaptığı testlerde işlemcinin zorlanmadığı gözüküyor. Darboğaz sorunu yok gibi. O yüzden kimse demiyor işlemcini değiştir.

Ek olarak arkadaş fazla harcama yapmak istemediğini söylüyor. Mac sistemde işlemci değişimi nasıl olur bilemem ama o sisteme daha üstün bir işlemci ne kadar fiyata gelir ve en önemlisi işlemciyi piyasada bulabilir mi ?

Leptopların sistemleri genelde bir üst düzey parça değişimine izin vermiyor. Soket girişleri uyumlu olmayabiliyor. Masaüstü sistemlerde bile nesil farklılıkları yüzünden yeni işlemci takılamıyor sisteme ki diyecekiniz o soket için çıkarılmış en iyi işlemciyi bulup taksın. Doğru ama biz o nesilden artık performans olarak tatmin olmadığımızda piyasada o nesile ait işlemci bulmak gerçekten çok mümkün olmuyor. İkinci el piyasasından araştırmak gerekiyor.

Darboğaz konusunda şüphelenmekte haklısınız ama işlemci oyun oynatırken en fazla %75'e çıkmış ve ekran kartı da %100 çalışıyormuş. Bu durumda darboğaz olduğunu söylemek güç.
    Hocam ters bakmış gibi geldi bana o işlemciyle mümkün değil yahu %100 kullanılması kartın.Ram bile 2133mhz 8gb ddr3

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-041FF024C -- 28 Mayıs 2020; 13:55:4 >

• Ben de şaşırdım zaten. Akşam ekran görüntüsü yollarım.
    Acaba egpu olarak bağladığım için performans kaybı oluyor da o yüzden mi tam performansta çalışıyor diye düşündüm.
    Açıkcası oyunlardaki fps kaybının asıl nedenleri işlemci ve ram diye düşünüyordum. Programa göre tam tersi çıktı. 😄
    Eğerki performansta artış olacaksa ekran kartımı güncellerim. Ama bana sanki ekran kartını güncellesem bile daha fazla performans alamam gibi geliyor, cpu ve ram yüzünden.
    Bu arada oynadığım oyunlar strateji tarzı olduğundan mı işlemci ve ram çok yormuyor diye düşünüyorum.

• Maxpayne53 kullanıcısına yanıt
    Ben de işlemcinin tam performans çalışmamasını, acaba bilgisayarla alakalı bir sınırlama mı diye düşündüm.

• Bizim yardımlarımız konu sahibinin anlatıkları ne kadar detaylı ise ona göre şekilleniyor. Uzaktan yardımın sınırları var ve bir yerden sonra yakından müdahele gerektiriyor. Bunu yapamadığımız için elden bir şey gelmiyor.

O yüzden 2-3 oyundan msi after burner'ı yükleyip gpu ve cpu kullanım yüzdelerini ve fps değerlerini içeren ekran görüntülerini arkadaştan isteyelim.

Darboğaz varsa illaki belli olur.
    Varsa biraz daha ekran kartını yoracak bir kaç oyundan msi after burner ile işlemci ekran kartı yüzdeleri fps değerleri sıcaklık değerlerini içeren ekran görüntüsü atarsanız iyi olur.

Kolay gelsin.
  • Macbook kullandığım için msi after burner programını kullanamıyorum. Alternatif başka uygulama kullanıyorum o yüzden.akşam ekran görüntüsü yollayacağım.
    Bu arada internette bir oyun incelemesinde 1080p ultra ayarlarda cpu kullanımı %28 iken oyunu 1440p ultra ayarlara getirildiğinde cpu kullanımı %19'lara düşüyor. Oyunlardaki fps kaybının asıl sebebi işlemci mi ekran kartı mı? Oyunlardaki fps kaybının asıl sebebi işlemci mi ekran kartı mı?
    Çözünürlüğün artması ile cpu yükü nasıl azalıyor anlamadım. Ben mi yanlış yorumluyorum acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi switel -- 28 Mayıs 2020; 14:32:3 >

Bilgisayarda ekrana görüntü gelirken oyun oynayın veya oynamayın windowsu veya mac bile görüntülerken işlemci ve ekran kartı ikilisi beraber çalışmakta. 1080p çözünürlükten 1440p çözünürlüğe çıkınca grafiksel olarak işlem yükü arttığından işlemciye fazla yük bindirmemek için ekran kartı daha fazla kullanılır. Daha fazla kullanılırdan kastım ekran kartı içinde bellekler ve ekran kartı işlemcisinin çalışma hızıdır.

Dikkat ederseniz ekran kartı içindeki GDDR belleklerin kullanım oranı, gpu çekirdek frekansı artmış buna bağlı olarak da ekran kartının sıcaklığı da artmış.

Burada sadece iki birimden söz etmek aslında doğru değil. Ram belleklerin diskiniz vs.. bir çok donanım üzerine binen yük ihtiyaç halinde artıyor ve bunların birlikte çalışmasını sağlayan işlemcinize de otomatikmen yük biniyor. Bu yük 1080p'den 2k'ya ve 2k'dan 4k'ya çıkınca baya bir artıyor.

Tahminen konuşuyorum yüksek çözünürlükte işlemcinin yükünü hafifletmek için sürücüler böyle ayarlanmıştır.

Ha diyeceksiniz niye o zaman grafik belleklerinin tamamı kullanılmıyor. Esas işi yapan gpu çekirdeği de ondan. Çekirdek içindeki birimler ne kadar fazla ise o kadar işlem gücü demek. Grafik bellekler bu işlemin yapılacağı ön bellek gibidirler. Tamamen kullanılması işlem için oluşturulan verinin büyüklüğüne bağlıdır. Oluşturulan veri büyük olmadığı için tamamı kullanılmaz. Ekran kartlarında serilere misal nvidia serilerine bakarsanız. Özellikle üst modellerde 2070 2080 gibi modellerde GDDR belleklerin miktarı ve veri yolları aynı olmasına rağmen fiyatları farklıdır. Fiyatı değiştiren zaten içindeki gpu'ların çekirdek sayısının fazlalığı ve o gpu'nun frekans hızlarıdır. Tabi bunlar bir kaç nedenden biri. Anlatmak istediğim GDDR'ların fazla kullanılması performansı doğrudan arttırmıyor.

Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim. Baya iyi açıklayıcı oldu benim için.

• quote:

Orijinalden alıntı: switel

Macbook kullandığım için msi after burner programını kullanamıyorum. Alternatif başka uygulama kullanıyorum o yüzden.akşam ekran görüntüsü yollayacağım.
    Bu arada internette bir oyun incelemesinde 1080p ultra ayarlarda cpu kullanımı %28 iken oyunu 1440p ultra ayarlara getirildiğinde cpu kullanımı %19'lara düşüyor.
    Çözünürlüğün artması ile cpu yükü nasıl azalıyor anlamadım. Ben mi yanlış yorumluyorum acaba?
    Çözünürlük arttığı zaman cpu yükü azalır tabiiki çünkü yük ekran kartına daha fazla binmeye başlar yani işlemcinin işi kolaylaşır.

Tropico 6 oynarken değerlerim. Ekran kartı belleği %75'lerde, ekran kartı işlemcisi neredeyse %100'leri buluyor. Ama işlemci performansı en fazla %75leri görüyor. Ben mi yanlış okuyorum bu sonuçları anlamadım.

Ekran kartı belleği Oyunlardaki fps kaybının asıl sebebi işlemci mi ekran kartı mı?

Ekran kartı işlemcisi
    Oyunlardaki fps kaybının asıl sebebi işlemci mi ekran kartı mı?

İşlemci performansı Oyunlardaki fps kaybının asıl sebebi işlemci mi ekran kartı mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi switel -- 28 Mayıs 2020; 20:32:37 >

Rx 580 kullanıldığına dair bir işaret göremedim sanki onu kullanmıyorsunuz?

Bilgisayarınızın bünyesindeki ekran kartının kullanım değerine bakıyoruz sanki.
    Bugün 5700 xt aldım dayanamayıp, olmadı ilerde bilgisayar değiştirdiğimde de kullanırım diyerek. Bağlar bağlamaz da oyun açıp değerleri kaydettim.

Sonuçta 5700 xt, rx 580'den daha iyi olmasına rağmen bunda da aynı sonuç çıktı.

Bilgisayarın kendi ekran kartı iris plus 640.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi switel -- 28 Mayıs 2020; 21:18:21 >
    Keşke emin olmadan almasaydınız.

Mac'den dolayı mı bilemem ama diğer ekran kartı ile aldığınız değer ile bu değer arasında bir fark yok gibi bize verdiğiniz bilgilere göre. Bir kısıtlama söz konusu sanki mac yüzünden ya da göremediğiniz bir işlemci dar boğazı var. Tropica 6 öyle sistemi zorlayan bir oyun değil bu arada. Şimdi pek demek istemiyorum ama :) varsa elinizde test için sisteminizin grafik birimini yoracak craklı bir oyun onunla kontrol etseniz. Çünkü elinizdeki ekran kartları onu havada karada çok rahatlıkla çalıştırır. İşlemci darboğazını göremeyiz. :)

Pek yardımcı olamadım kusura bakmayın. Uzaktan anca bu kadar oluyor.

Kolay gelsin.
    Biraz, ilerde macbook'umu da değiştirsem yine bu ekran kartını kullanırım diye düşünerek aldım aslında. Şimdi işe yaramazsa ilerde başka bilgisayarda işe yarar elbet. 😄 windows bilgisayar bile alsam kullanırım dedim.

Bu arada sonuçları yanlış değerlendirmiyorum değil mi? Ekran kartı full çalışıp, işlemci az çalışıyor.

Bu arada ben de sistemi yoracak bir oyun bakayım. Yine de yardımlarınız için çok teşekkür ederim, verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu.

Bu arada bir de ekran kartını çıkartıp oyunu öyle açmayı düşünüyorum. Acaba egpu ile alakalı bir durum mu diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi switel -- 28 Mayıs 2020; 21:57:18 >
  • Ya ben baştan beri diyorum o işlemciyle darboğaz olmamasının imkanı mümkünatı yok diye keşke rx 5700xt ye vereceğiniz parayla yeni sistem yapsaymışsınız ryzen 3600 lü falan bence iade edilebiliyorsa edin 14 gün geömemiş zaten 3600 lü bir sistem kurun aynı paraya yada 3300x li falan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-041FF024C -- 29 Mayıs 2020; 0:34:18 >
  • Evet haklısınız aslında. Benimkisi biraz mac sistemine bağımlılık gibi oldu. İkinci bir bilgisayar istemediğimden hep bunlar. 😄

Yardımlarınız için de ayrıca teşekkür ederim.

Bu arada oyunu bir de egpu olmadan intel iris plus 640 ile açtım. Tabi oyun oynanamayacak derecede yavaştı. Ama yine aynısı oldu, gpu full çalışırken işlemci %50-75 arasında çalıştı.

Sanırım işlemcinin aşırı ısınmasının önüne geçebilmek için yapılan bir kısıtlama bu. Hiçbir zaman tam performansa çıkmıyor işlemci. Bu sınırı kaldırabilmenin bir yolu var mı onu araştıracağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi switel -- 29 Mayıs 2020; 0:39:5 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.