Şimdi Ara

Oyunlardaki fps kaybının asıl sebebi işlemci mi ekran kartı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
2.020
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    2.3 GHz çift çekirdekli Intel Core i5, 3.6 GHz’e kadar Turbo Boost ve 64 MB eDRAM işlemci
    8 GB 2133 MHz LPDDR3 ram
    Amd radeon rx 580 ekran kartım var.

Oyunlardaki fps düşmelerinin asıl nedeni işlemci kaynaklı mıdır? Yoksa ekran kartı mı yetersiz geliyor? Sistem yenilemeye hangi kısımdan başlarsam en iyi verimi alırım?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Oyunlardaki fps düşmesinin bir çok nedeni olabilir. Daha çok hangi oyunlarda bu sıkıntıları yaşıyorsunuz? Pubg cd:go ve benzeri online tabanlı battle royal oyunların çoğunda fps düşmesini herkes yaşıyor. Bu oyunlarda sürekli güncelleme aldıkları için, haftası haftasını tutmuyor ve genellikle de sürekli daha düşük fps oranlarını alıyorsunuz güncellemelerden sonra. Bunu sistemi iyi olan kişiler pek anlamıyorlar ama eski sistemlerde rahatça hissediliyor.

Şu andaki sisteminiz için 8gb ram miktarı bir çok oyunda artık yetersiz gelmeye başladı. Hatta diskiniz hdd ise, ssd değilse bu bile performansta etki sahibi olabiliyor.

RAm bellekleriniz çiftli mi bilmiyorum ama bir tane daha 8gb bellek alarak sisteminizi biraz olsun rahatlatabilirsiniz. Bunun yanında bir de ssd takviyesi yaparak sisteminiz hızına hız katabilirsiniz. Tabi bunlar Oyunlarda mucizeye neden olacak diyemem. Başta da dediğim gibi devamlı güncelleme alan oyunlar yükselerek daha fazla sistem ihtiyacı duyarlar.

Velhasıl masaüstü pc'si olan oyuncular için belli aralıklarla sistem güncellemesi şart. Diğer parçaları aşırı eski değilse öncelikle ekran kartı alınması daha iyi olur. Peşinden windowsunuzun ssd'ye kurulu olması ve 8 gb ram takviye ile şu anki sisteminizden biraz daha iyi bir performans alabilirsiniz.

İşlemciniz nesli kaç bilmiyorum ama eski bir nesil ise değiştirmeyi düşünüyorsanız. Yeni işlemci demek yeni anakart ve ram bellekler demek. O yüzden karak biraz da size kalmış. Aşırı fanatik bir oyuncu değilseniz ve dediğim parçaları yenileyerek, ek takviye ederek. Biraz daha performansınızı arttırabilirsiniz.

Karar size kalmış yani.

Kolay gelsin.

• Maxpayne53 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Sistemim ssd üzerine kurulu, oyunları da ssd üzerine kuruyorum. Ssd çok dolmasın diye neredeyse tüm dosyalarımı harddiskime kaydederim. Yani yaklaşık 150gb boş alanım da var ssd'de.
    Genelde tropico 6, city skylines ve civilization 6 gibi oyunlar oynuyorum. Strateji ve simülasyon ağırlıklı.

O zaman öncelikli olarak ekran kartı değiştirmem gerekecek. İki çekirdekli i5 işlemciler artık eski moda kaldı, sistemdeki en kötü parça işlemci diye düşünüyordum.

• İ7 işlemcim vardı ama fps düşüktü. 4 gb 256 bit ekran kartı aldım. Fps canavar oldu. Hem yükseldi hemde sabitlendi.

• kumbasi52 kullanıcısına yanıt
    Benim ekran kartı 8gb gddr5 256bit. Ama hala fps düşmesi yaşıyorum.

• işlemci tam olarak ne anlamadım? sanırım darboğaz oluyor.
  • ry4n kullanıcısına yanıt
    İntel i5 7360u

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • switel kullanıcısına yanıt
    ekran kartının dediğin oyunları çok rahat açması lazım daha üst oyunlar oynamayacaksan yükseltmen gerekmez, işlemci veya ram kaynaklı büyük ihtimalle ram düşük ve tek slotsa sıkıntı yaratabilir, işlemci de yüksek çözünürlükte darboğaz yapabilir.

burdan sistemi test edebilirsin sonuçlar fikir verebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: switel

İntel i5 7360u
    hocam işlemciniz mobil.

rx 580 ile nasıl kullanıyorsunuz ? u serisi cpular performanstab ziyade uzun pil ömrü vermesi için laptoplara üretilmiştir.

mobil anakart ile kullanıyorsunuz pc yi ?
  • General Darknes kullanıcısına yanıt
    Rx 580 serisinin mobil versiyonu da var.
  • bu nasıl bir konfidir o zaman hocam, ultrabook işlemciye gaming gpu koymak neden
  • General Darknes kullanıcısına yanıt
    Soğutma sistemini iyi yapabiliyorsalar koyuyorlar. Tabi her leptopda aynı performansı veremiyor. Çeşitli sıkıntılardan dolayı. Soğutma sistemleri dedikleri kadar iyi olmuyor. Bazen ne yazık ki son kullanıcı olarak bizim üzerimizde deneme yapıyorlar. Bakalım olmuş mu diye.

İlla ki bir çok arge çalışması yapılıyordur ama sonuç her zaman iyi olmuyor. :)
  • i5 çift çekirdekli demişsiniz umarım bilgisayar laptop işlemcili turbox değilir ve bilgisayara rx580 takmamışsınızdır

• Macbook pro'ya egpu olarak thunderbolt 3 ile bağlıyorum. Asus xg station pro eksternal gpu kasası var.
    Macbook'u yenilemem çok masraflı olacağından başka çözüm yolu var mıdır diye merak etmiştim. Ama anladım ki bu işlemci ve ram ile daha ileriye gitmek mümkün olmayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi switel -- 24 Mayıs 2020; 1:51:59 >
  • değişir.

ram oyunun akıcılığını sağlar. minimum değerden daha düşük ram bulundurmak, anlık takılmalara neden olur.

cpu oyunun temel taşıdır. fizik motorundan tut oyunun ilerleyişine kadar herşeyden cpu sorumludur. düşük çekirdek ve frekans sonucu oyunda fps düşmeleri yaşanır.

gpu da cpu kadar önemlidir. gpu nun yeri efektif olaylarda belli olur. normalde iyi FPS aldığın bi oyun, patlama esnasinda cikan dumandan etkilenip fps yerle bir olabilir. gpu da bunun gibi efektif olaylarda etkilidir.

hdd veya ssd ise loading ekranlari ile ilgilidir. 40 saniye hdd ile acilan loading ekrani, ssd de 10 saniye gibi değerlere düşebilir. fpse 1 gram faydası olmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    egpu dan kaynakli veya islemciden kaynakli bir sorununuz yok, elinizdeki donanim ile baya agir grafik işleri yapabilirsini. oyun oynamak icin mac yanlis secim

• Bootcamp ile windows yüklersem daha verimli olur mu oyun açısından?

olabilir hocam fakat donanim olarak render ve batarya odaklı cihaz, cok fark alamayabilirsiniz sonucta anakart ayni ve bootcampide mac yonetiyor.

bende pro 2016 var 16 ramli birde windows 16 ramli masaustum var, masaustunde 2k 5 dakikalik renderim 13 dakika kadar suruyorken macte 5 dakika suruyor fakat oyunlarda windows one geciyor

• İşlemci ve ekran kartını gösteren program yükledim ve birkaç değişik oyun açtım.
    İşin enteresan tarafı oyunlarda ekran kartı işlemcisi %100lere kadar gelebiliyorken, bilgisayar işlemcisinin en fazla %75lere çıktığını gördüm.
    Sonuçta işlemcim ekran kartımdan daha düşük donanımda ama tam performansta çalışmıyor. İşlemcinin rahat çalışıp ekran kartının yetersiz kaldığını sanmıyorum. Bu sınırlamanın sebebi ne olabilir?

İşlemciniz yetersiz kalmıyor. Ekran kartınızı tam performans kullanıyorsunuz zaten.

İşlemci gerektiği durumlarda %100'e kadar çıkar. İşlemciniz eğer yetersiz kalsaydı ekran kartınızın kullanım oranı devamlı değişkenlik gösterirken işlemcinizin kullanım oranı %100'e yakın bir performans gösterirdi. Yani işlemciniz kendini ne kadar çok zorlarsa zorlasın ekran kartı için yetersiz geliyor anlamı çıkardı. Ama sizde böyle bir durum yok.

İşlemciniz ekran kartınızı kaldırıyor.

Kolay gelsin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.