Şimdi Ara

Oyunumuz Türkçe ! [Kanuni Dayanağımız var] (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
20
Favori
51.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
413 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hocam ilk mesajınıza bu linki eklerseniz sevinirim. Direk Ubisoft’un Support yani destek ekibinin Facebook sayfası. Burada gözlemlediğim kadarıyla çok az miktarda yorum yazılıyor o yüzden üşenmeden Ubisoft Support ekibi hemen hemen tüm atılan mesajlara ve yorumlara cevap veriyor.

Eğer forumca bu Facebook sayfasına yüklenir kaba olmadan kibarca Türkçe dil istediğimizi söylersek adamlar hiç yoktan konuyu üst birimlere aktarırlar.

Kibarca soralım neden Norveççe İsveççe Lehçe koyuyorsunuz da Türkçe koymuyorsunuz, oyun satış rakamlarını da gösteren linkleri yoruma yapıştırdık mı bence ses getiririz.

Sayfa o kadar sessiz sakin ki çok değil 50 kişi Türkçe istiyoruz diye yazsa adamlar şoka girer. Bence bir deneyelim, sosyal medyadan come to Beşiktaş diyerek Madrid’den Pepe’yi getirmiş insanlarız. Bir kıytırık Türkçe altyazı mı yaptıramayacağız :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kanuni dayanak derken tr ye oyun gelmiyormuş, ne absürt olur ha

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben inanıyorum başarıcaz artık bütün oyunlar Türkçe olacak

• ceh.meh C kullanıcısına yanıt
    Aslında konu devlet eliyle ilerlesin, mevzuatlar uygulansın diye yapımcıları eklememiştim ama ekledim ilk mesaja.

Bu arada pazar hacmimiz için kaynak soran arkadaşlar var, ilk mesajda kaynak mevcut:
    https://newzoo.com/insights/rankings/top-100-countries-by-game-revenues/

• Öncelikle konuyu açanı ve ilgisini tebrik etmek lazım. Mevzuatı okudum ve kesinlikle en azından Türkçe altyazı için bastırmak lazım. Mevzuat açık ve net, bu ülkede ürün satıyorsan burdan para kazanıyorsan, Türkçe kullanım kılavuzu eklemek zorundasın. Yani kaçarı yok, konunun başında içerikte aynen mevcut. Ayrıca aman şikayet edersek yok komple satışı kapatırlar olayına girmeyin, adamlar ticaret yapıyor ve ciddi alıcısı var orjinal oyunların bu ülkede. kimse yazılıma ek yük getirecek diye komple ülkede satışını bitirmek istemez, emin olun bu böyle. Sadece sesimizi yükseltip, yetkilileri uyarıp, ilgili maddeyi uygulamalarını istemeliyiz.
    Konuyu açan arkadaş doğru bir yol izliyor, bu oyunların Türkiye disribütörleri bu işe yanaşmaz, direk bakanlık ve tüketici hakem heyetlerinden işe başlamak doğru olmuş.
    Bu sadece başlangıç ve öyle veya böyle mevzuatta madde varsa uygulanmak zorunda.

• acquiles A kullanıcısına yanıt
    Sizin bahsettiğiniz kullanım kılavuzu konusu Madde5(1)'de geçiyor. Biz "kullanıcı arayüzü"ne atıf yapılan Madde5(5)'i değerlendiriyoruz. Kullanıcı arayüzü terimi ise açık bir şekilde Madde4(d)'de açıklanmış.

Hatta bakanlık "kullanıcı arayüzü"nün ne olduğunu ne olmadığını anlatan bir rehber dahi yayınlamış, ilk mesaja koymuştum:
    http://tuketici.gtb.gov.tr/data/54f47dc2f293705d982346f7/Kullanici_Arayuz_Rehberi.pdf

Mesela sizin örneğini verdiğiniz "on/of tuşu" kullanıcı arayüzü olarak kabul edilmiyor. Yine örneğini verdiğiniz tabela ise daha farklı bir mevzuat altında inceleniyor.

Sonuç olarak, kullanıcı arayüzü de aldığımız ürünü sağlıklı bir şekilde kullanabilmemizi sağlayacak direktifler bütünü. Bu yüzden kullanıcı kılavuzu yönetmeliği altında değerlendirilmiş. Bu madde yokken dahi kazanılmış davalar mevcut.

Bu arada yönetmelikteki madde5(5) haziran 2014'te ekleniyor ve ocak 2015'te yürürlüğe giriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matmma -- 5 Mart 2018; 13:35:41 >

• Oyun firmaları bu işe bütçe ayırmayıp gönüllü yapacak var mı çeviri işini dese inanıyorum ki yüzlerce kişi başvurur. Adamlar bizi resmen yok sayıyor malesef biz de kitlesel tepki koyamadığımız için sonuç alamıyoruz.
  • Ben de çok isterim tabii bütün oyunlar dilimizde olsun. Yalnız bildiğim kadarıyla online indirilerek satılan oyunlardan ülkemizde vergi alınmıyor.Alışveriş direkt yurtdışı ile yapılıyor. Geçen konusu olmuştu. Devletin bu konuya el atacağı, vergi koyma ihtimali ve oyunların fiyatının yükselmesi gibi.. Eğer böyle ise, devletin kontrolü dışında yapılan bir satışsa, zaten bizim kanunlarımız onları neden bağlasın? Yaptırım gücümüzün olması için satışının devletin kontrolünde olması gerek.Tabii oyun fiyatları yükselecek vergiyle birlikte. O zaman diyebiliriz ki bizim kanunlarımıza göre bu oyunu burada bu şekilde satamazsın. Firmalar da bakar satış potansiyeline, ona göre Türkçe olarak satılıp satılmayacağına karar verir. Bu tabi şöyle bir duruma yol açar. Birçok oyunun ülkemizde erişimi mümkün olmaz. Çünkü kanun ya uygulanır ya uygulanmaz, ikisinin arası olamaz. Ya bu oyun da dünyada sadece ingilizce yayınlanmış, ama olsun bizim ülkemizde Türkçe desteği olmasa da satılsın denemez. Durum bir çıkmaza girer.
    Bu durumda iş oyunseverlerin ve Sony Türkiye'nin firmalara bu konuda baskı yapmasına kalıyor. Mesela witcher3 e sonradan TR desteği geldiğini biliyoruz. Oyuna yoğun ilgi olduğu için firmadan böyle bir açıklama gelmişti.
    Konuyu dağıtmadan bir artısını söylemek istiyorum yabancı dilde medya kullanmanın. Oyunların ingilizce olması da gençlere ingilizce öğrenme konusunda bir doping olmuyor değil. Çok oyun meraklısı arkadaşım bu yüzden ingilizcesini geliştirdi.

• Türk oyuncular pc ve özellikle steam pazarında aktif ancak malesef ps4 pazarında özellikle Türkiye store'dan (fiyatlar yüzünden) insanlar oyun almıyor. Xbox tarafı zaten Turkiyede ölü durumda. Assassins Creed Origins'in steam tarafında ne kadar satıldığını anlamak için steamspy.com sitesine bakabilirsiniz. Beğenmediğiniz Isveç gibi ülkelerde bu oyun Türklerin en aktif olduğu platformda Turkiyeden 3 kat fazla satmış. Ancak bunun bir önemi yok çünkü oyun genel olarak steam de 660 bin satmış, bu denli büyük bir oyun için komik rakam.

Steam tarafında böyleyse büyük pasta olan konsol pazarında görünürde Türkiye yok gibi bir şeydir.

Ne zaman insanlar bandrollü kutulu oyun alır. Konsollarda store değiştirmeden, pc de g2a vb siteler yerine doğrudan steam üzerinden oyun alır, oyunları standart sürüm yerine üst sürüm alır, oyun içi ödemelere para harcar,dlc alır ve en önemlisi 200,000 üzerinde oyun satılır o zaman o beğenmediniz Avrupa ülkeleri seviyesinde olursunuz o zaman dil desteği alırsınız.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: tiestoly

ayrıca sadece oyun da değil, sizin demenize göre çoğu ürünümüzü ingilizce kullanmak zorundayız. Apple adığında da türkçe menü ve içerik olmadan kullanmamız gerekir. yada bir buz dolabı aldığımıza kılavuzunda tr olmaması gerekir.
    Bilmiyorum belki ön yargılıyım bu konuda ama profil resmi ve isminizi okuyunca da Türkiye destekcisi bir profil uyanmadı bende.

yine de düşünceye saygı.

Hayir ben sadece oyundan bahsediyorum.(AAA oyunlardan.) lutfen komik olmayi birakin.apple ile ne ilgisi var.ayrica burada yazilanlari goz gezdirdigimde bazilarimizin gerekli donanima sahip olmadan yazdigini goruyorum.

Oncelikle english french german bunlar 3 buyukler. Bunlarin altinda kalan diger diller Portuguese spanish ve diger batili diller olmasi gerekir. Cunku bu dilleri kullanan ulkerin egitim sisteminden tutun, politik, hayat standardi Turkey ile compare edilemeyecek seviyede.

Kanun , madde yada digerleri olabilir. Ama English adamin ilgisinde bile degil isterse hic getirmesin adam zaten kazaniyor umrunda degil turkiye. Bu dedigim olay sadece AAA oyun icin gecerli lutfen bazi yerlere cekip absurd olmayin.

Simdi Cd project atiyorum turkish koymayabilir yada Ubisoft koymayabilir bu cok normal. Bir de burda soyle bir algi var yok finnish danish swedish bunlari kac kisi konusuyor ki! . Ya dostum biraz open minded ol. Sen turksun.ve adam senin dilini gayet onemsemiyor. Cunku para kazanamiyor.

Dunya uzerinde bu saydigim 3 buyukleri kac kisi konusuyor biraz arastirin.Assasins creed black flag oynadiniz varsayiyorum. Bakin orada nasil insanlar yeni somurge topraklari bulup orayi dinini ve dilini getirip zengin oluyor?

Soyledigim gibi bu olay politik. Ve turkiye de dusunce ozgurlugu yok. O yuzden fazla konusamiyorum. Politik bir olay icinde Ya ben bu oyuna neden 300 tl verip turkce oynayamiyorum diye sitem edebilirsiniz bu cok normal. Biraz okuyun arastirin. Komik olmayin. Bunu genel anlamda soyluyorum cunku kac kisi ....... Su dili konusuyor ben destekliyorum u okuyunca cevap veresim bile gelmiyor

• internet üzerinden etkinlik yapalım.
  • Böyle yazılımsal bir alanda imza toplamalı ve topluca hareket edilmesi gereken konulara pek inanmam ama nedense bir şeyler yapılabileceği hissi uyandı içimde konuya girer girmez. Desteğim tam

• sözüm meclisten dışarı sen git torrent kullan sen git kırık ps3 kullan ps4 kırılsın diye bekle sen git 20-30 lira daha ucuz olacak diye endonezya psn'inden plus satın al sen gidip psn store'dan ve ya bandrollü satıcılardan değilde spottan oyun satın al. (spottan aldığın oyunu artık spotcu hangi ülkeden getirdiyse satın alma oraya işleniyor) ondan sonra ağla oyunlara türkçe gelmiyor diye çok beklersiniz arkadaşlar öyle şikayetle falan olacak iş değil biri de demiş ki filmlere türkçe altyazı yapıyorlar oyunlara da yapsınlar :D ne kadar kolay değil mi oyuna alt yazı koymak :D üzerine alınması gerekenler alınıyor gerekmeyenler lütfen alınmasın
  • 2018 Gist ve öncelerinde yapımcılarla yapılan röportajlar.
  • Vay be ilk 100 de 18. Siradayiz. Kesinlikle cok iyi. Yeni nesil konsollarla beraber oyun satislari cok artti ulkemizde. Artik hic kimsenin oyun satilmiyir demesi bahane olamaz.

• Oyunu yapan ingilizce yapıp satıyo bizim yerli distribitörler toplu alıp ülkeye getirip satıyo siz şikayet ediyosunuz ve ne olucak biliyomusunuz ciddiye alınırsanız

Ülkeye kutulu oyun girmeyecek çünkü distribitör yazılım şirketi değildir oyunları alıp editlesin bu ülkenin kanunları gavuru bağlamaz yerli satıcı zan altında kalıp bu işi yapmaktan vaz geçicek

• yazdıklarını okuyunca kustum. Önce gidip düzgünce yazmayı öğren ondan sonra düşünceni savunursun burada.
  • örnek dilekçe gönderebilirseniz bende başvuru yapıyım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HighDamagE

Oyunu yapan ingilizce yapıp satıyo bizim yerli distribitörler toplu alıp ülkeye getirip satıyo siz şikayet ediyosunuz ve ne olucak biliyomusunuz ciddiye alınırsanız

Ülkeye kutulu oyun girmeyecek çünkü distribitör yazılım şirketi değildir oyunları alıp editlesin bu ülkenin kanunları gavuru bağlamaz yerli satıcı zan altında kalıp bu işi yapmaktan vaz geçicek

ne güzel işte kaç yıldır verilen uğraş zaten ülkeye kutulu oyun girmemesi kutulu girmezse vergi olmaz vergi olmazsa dijital fiyat düşer

bu arada ubisoft gist e falan gelmiş ama ben türkiye ye karşı diğerlerine göre kesinlikle bir tutumu olduğunu düşünüyorum utanmasalar dünyadaki bütün dilleri koyup bir türkçeyi ayrı tutacaklar

• quote:

Orijinalden alıntı: PeerNet*

yazdıklarını okuyunca kustum. Önce gidip düzgünce yazmayı öğren ondan sonra düşünceni savunursun burada.

Eger bu konu ile ilgili fikriniz varsa soyleyin. yoksa sirf laf sokmak icin alinti yapiyorsaniz pm atin bosuma burada flood yapmayin. Anlatmak istedigimi anlamak isteyen anlar diye dusunuyorum 😊

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.