Şimdi Ara

Özel bir okulun network çözümü için fikir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Özel bir kolejde bilgi işlem sorumlusu olarak calısıyorum. Okulun server ve wifi alt yapısı için yatırım yapılacak. Bir çok firmadan teklif aldık. Ancak hepsi benimki daha iyi diyor hangısının iyi olduğuna benim karar vermem gerekiyor. Ancak network bilgim zayıf bu konuda sizden fikir almak istiyorum.

Özetle şunu yapmak istiyoruz:
    Okulun heryerinden arka ve ön bahce dahil 800 kişilik öğrenci + öğretmen+ idareci kişilerin internete baglanmasını istiyoruz.
    Loglama yapılacak.
    30 tane access point(AP) lazım yönetilebilir
    2 tane dışarsı için(yetermi bilmiyorum) AP lazım
    Misafirler ve öğrenciler tc veya sms dogrulaması ile girecek. hotspot lazım yani
    çalışan bilgisayarlar active directory ile yönetilecek.
    Omurga switchlerimiz cisco

Tüm bunlara rağmen bize verilen teklif:

Huawai, fortinet FortiAp, Aruba

Marka olarak bunlar geldi. fiyatları az cok aynı. Benim bu markalarla ilgili tecrubem olmadı.hangi marka daha iyidir. sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi man_blood -- 31 Ağustos 2015; 23:21:54 >

• Merhaba ;
    Öncelikle size tavsiyem , projesini kabul edeceğiniz şirketin referanslarına bakmanız.Bunuda ciddi bir şekilde yapın.Nasıl mı ?
    Daha önce bitirdikleri 40-50 veya kaç tane ise listesini isteyin , ve bu listeyi bu cümleyi kurduğunuz anda hemen çıkarmaları lazım.Adamları arayıp haber vermeden hemen en az 3-4 yere rastgele ziyaret gerçekleştirin ,başka şehirde olanları arayın.Yalnız onların verdiği numarayı değil siz netten kendiniz bulup arayın.
    -sistemlerinde sorun var mı?
    -proje ne kadar sürede kuruldu
    -sözleşme ile ilgili sorun çıktımı
    -eksikleri var mı ?
    -HOTSPOT SİSTEMİ GÜN İÇİNDE SÜREKLİ KULLANICI ADI ŞİFRE SORUYOR MU ?
    -en ama en önemlisi satış sonrası teknik destek veriyorlar mı ?
    -işçilik kaliteleri nasıldı
    -tavsiye ederler mi ?
    gibi soruların cevabını mutlaka alın.Siz bile bilgi işlem sorumlusu olarak networkten anlamadığınız ifade etmişsiniz ama emin olun sizden daha az bilip bu işi yapan kişiler dolu piyasa.
    Gelelim sisteme ;
    Dış cephe için kesinlik Ubnt Ubiquiti hariç bir marka tercih etmeyin.Stabiliti ve kalite (abd-canada malı) olarak liderdir.Sıkıntısız çalışır.Sakın 5210 tplink gibi ürünler kurdurtmayın.
    Dış cephede kaç tane ap kullanılacak bilgisi için resim atmanı lazım ama tavsiyem en az 4 tane ve dereceleri düşük antenler kullanın.360 derece omni taktırmayın.60 derece yönlü dış cephe nanostation m2 ubnt cihazı ile 60 derece ile 4 bir yana yayın yapın.Arka bahçeye 2 ön tarafa 2 bence yeterli olur ama yine resimleri görüp doğru karar verebiliriz.
    Gelelim iç mekanlara ;
    30 adet acces point demişsimiz ama orayı tam anlamadım.Her odada ofis masalarına konulacak sanırım.Ordan yola çıkarak Tplink 841n router-access point modelini tavsiye ederim.Çift anten fiyat/performans ürünüdür.Ama biraz daha masraflı olsun temiz olsun diyorsan yine ubnt ubiqutinin tavan ap leri var.hem lüx hem stabil.
    En azından koridorlara ubnt tavan ap kurun.sakın gidip klasik routerları koridora 2000 li yıllarda olduğu gibi bağlamayın.Bence koridorlarda mutlaka tavan ap(access point) kullanın.
    iç mekan access pointler için zyxelde öneririm
    ama dark,inca,everest v.s gibi markalarda ve bu markaları kullanacak firmalar koşarak uzaklaşın.Özellikler dark ve inca ! uzak durun

Ayrıca sana başını çok ağırtacak bir sorunu söyleyeyim.Hotspot sistemlerinde sürekli kullanıcı adı şifre isteme sorunuları olabiliyor.Kullandıkları yazılım buna yol açıp açmadığından emin ol.öğrenciler oda gelip kafanı delebilir.
    En güzeli referanslara o soruları sormak.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nedense0101 -- 1 Eylül 2015; 0:50:23 >

• Cevabın için cok teşekkür ediyorum.

Dış cepe için Huawei AP8030DN 11ac3*3 Double Outdoor AP, Fortinet FortiAP-222B Access, Aruba Instant IAP-275 Outdoor Access Point Point teklifi aldım. Sizce hangısını tercih etmeli.

RM3H250 Firewall +hotspot , FortiAnalyzer-200D, Cyberoam CR 200iNG isimli guvenlik duvarı, hotsopt teklifi aldım. Bunlardan da hangısının makul oldugu hakkında fikrin varmıdır.

Özellikle AP ler için huawei mi fortinet mi yoksa aruba mi olacagı konusunda kararsızım.
  • varmı cevap yazabilecek olan ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: man_blood

Arkadaşlar merhaba,

Özel bir kolejde bilgi işlem sorumlusu olarak calısıyorum. Okulun server ve wifi alt yapısı için yatırım yapılacak. Bir çok firmadan teklif aldık. Ancak hepsi benimki daha iyi diyor hangısının iyi olduğuna benim karar vermem gerekiyor. Ancak network bilgim zayıf bu konuda sizden fikir almak istiyorum.

Özetle şunu yapmak istiyoruz:
    Okulun heryerinden arka ve ön bahce dahil 800 kişilik öğrenci + öğretmen+ idareci kişilerin internete baglanmasını istiyoruz.
    Loglama yapılacak.
    30 tane access point(AP) lazım yönetilebilir
    2 tane dışarsı için(yetermi bilmiyorum) AP lazım
    Misafirler ve öğrenciler tc veya sms dogrulaması ile girecek. hotspot lazım yani
    çalışan bilgisayarlar active directory ile yönetilecek.
    Omurga switchlerimiz cisco

Tüm bunlara rağmen bize verilen teklif:

Huawai, fortinet FortiAp, Aruba

Marka olarak bunlar geldi. fiyatları az cok aynı. Benim bu markalarla ilgili tecrubem olmadı.hangi marka daha iyidir. sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

Fiyat teklifi aldığınız üç modelde iyi. Üçündede iyi kurulum yapıldığı zaman sorun yaşamazsınız.

• Gerekli açıklamayı nedense0101 hocamız yapmış kendisine tamamiyle katılıyorum şunları söylemek istiyorum inşallah işin donanım kısmıyla ilgilendiğiniz gibi yazılım kısmıylada ilgilenirsiniz sizi o konuda uyarmalıyım bende özel bir lisede öğrenciyim ve okulun network işleri benden sorulur kendimi övmek gibi olmasında ben izin vermeden kimse internete çıkamaz hoca-müdür-teknikerler dahil siz siz olun sakın ola hiçbirşeyi default şifresiyle bırakmayın sonra güme gidebilirsiniz birde loglama için donanımsal firewall ürünlerini öneririm kelime bazlı filtrelemeden- url bazlı filtrelemeye kadar herşeyi yapabiliyorsunuz ki ben bunu alt etme methodunu da biliyorum kısaca okulda internetle ilgili olay oldumu herkes bilgisayar hocasından önce bana koşar bazen bilgisayar hocası bile benden ufak tefek şeyleri öğreniyor şimdi bunları niye anlattın derseniz donanım kısmıyla ilgilendiğiniz kadar yazılım kısmıylada ilgilenin diye diyorum sonra dijital ortamda sakladığınız her bilgi benim gibi biri tarafından izinsiz alınabilir Misal okuldaki tüm öğrencilerin tc kimliklerinden annelerinin babalarının ayrı olup olmadıklarına burs durumlarına kadar şeyleri okuyup öğrencilerin kayıtlarına kadar verileri değiştirebiliyordum yani okuldan atılıp atıldımı vs. böyle şeylere ben karar veriyordum (ama değiştirmedim veya not yükseltmedim bunların hepsi kendimi geliştirmek içindi şimdiden bu okul döneminde bilgisayar hocama sabır diliyorum)

• ENIGMA ko$ ko$
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ise butce ayiracaksaniz;
    - Switch icin HP'den
    - WiFi cihazlar icin Ruckus'tan
    sasmayin..

Loglama ve hotspot isin en kolay kismi, secenek cok ve hepsi ayni terane :)

Elinizde mevcut bir liste varsa HP ve Ruckus ile degistirerek size fiyat teklifi gecebilirim.
  • KemalSanlii kullanıcısına yanıt
    Evet bu olaylar birçok kişiye basit geliyor ama benim için önemli bence en güzelini yapmışsınız haksız bi şekilde arkadaşlarınızın önüne geçmeniz pek doğru olmazdı zaten bende kendimi denemek geliştirmek için bu işleri yapıyorum vaktimin çoğuda okulda geçtiği için okuldaki sistemleri deniyorum dediğiniz gibi default bırakmamak hayati önem taşıyor ancak işi bilen biri varsa şifreyi değiştirsenizde bir şekilde giriyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: axiadam

Ise butce ayiracaksaniz;
    - Switch icin HP'den
    - WiFi cihazlar icin Ruckus'tan
    sasmayin..

Loglama ve hotspot isin en kolay kismi, secenek cok ve hepsi ayni terane :)

Elinizde mevcut bir liste varsa HP ve Ruckus ile degistirerek size fiyat teklifi gecebilirim.

Adam haklı beyler .

Ruckus yerine aruba instant seriside fena olmaz hani =). Tabi fiyat olarak ne olur bilmem..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.