Şimdi Ara

Paralel işletim sistemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.735
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Birden fazla bilgisayara kurularak çalışabilecek bir işletim sistemi olup olmadığını merak ediyorum. İş yükünü bu bilgisayarlar arasında paylaştıran, hatta bir işi bu bilgisayarlara kurulu olan diğer işletim sistemine bir servis olarak aktararak o bilgisayarın kaynaklarını kullanabilen bir yapı olabilir.

Burada amaç işlem gücünü daha verimli bir şekilde kullanabilmek ve işi bilgisayar sistemleri arasında dağıtmak. Bu konuda pek çok akademik çalışmaya rastlasmda gerçeklenmiş ve kullanabilir bir yapı göremedim.

• Ubuntu'yu wubi ile kurabilirsin indirme linkini burdan al:
    http://mirrors.melbourne.co.uk/ubuntu-releases//oneiric/wubi.exe
    Bunla kurarsan açırken sana sorar windows 7 mi (işte şuanki işletim sistemin her neyse) yoksa ubuntumu çalışsın diye.
    Oyun oynarken windows 7 kullanırsın.
    İnternette gezerken ubuntu kullanırsın.
    Ben wubi'yle yükledim şuan gayet iyi çalışıyor.

Bir teşekkürü çok görme
  • quote:

Orijinalden alıntı: 55SuperSpy55

Ubuntu'yu wubi ile kurabilirsin indirme linkini burdan al:
    http://mirrors.melbourne.co.uk/ubuntu-releases//oneiric/wubi.exe
    Bunla kurarsan açırken sana sorar windows 7 mi (işte şuanki işletim sistemin her neyse) yoksa ubuntumu çalışsın diye.
    Oyun oynarken windows 7 kullanırsın.
    İnternette gezerken ubuntu kullanırsın.
    Ben wubi'yle yükledim şuan gayet iyi çalışıyor.

Bir teşekkürü çok görme

Adam Antalya ne tarafta diyor. Sen ona domates al daha iyi diyorsun.
    />
    />

düzeltme: imla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tan -- 3 Şubat 2012; 17:05:22 >

• Arkadaş cluster sistemleri soruyor...http://www.turkhackteam.net/linux/484343-linux-ve-clustering.html
  • Yanlış anladık diye bu kadar dalga geçmeye gerek yok tan.
  • apple bir bilgisayarda kaydettiğim yazı herhangi başka bir bilgisayarda açılır mı? yazılım farkı olduğu için bir problem çıkar mı? bir sürü yere sordum adam gibi cevap veren olmadı.
  • Açılması lazım hangi programla yazdığına bağlı...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu Telefonun İşletim Sistemi ne
    12 yıl önce açıldı
    işletim sistemi sorunu
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: erman374

Herkeze merhaba;

Birden fazla bilgisayara kurularak çalışabilecek bir işletim sistemi olup olmadığını merak ediyorum. İş yükünü bu bilgisayarlar arasında paylaştıran, hatta bir işi bu bilgisayarlara kurulu olan diğer işletim sistemine bir servis olarak aktararak o bilgisayarın kaynaklarını kullanabilen bir yapı olabilir.

Burada amaç işlem gücünü daha verimli bir şekilde kullanabilmek ve işi bilgisayar sistemleri arasında dağıtmak. Bu konuda pek çok akademik çalışmaya rastlasmda gerçeklenmiş ve kullanabilir bir yapı göremedim.

Sizin bahsettiğiniz konuda 2 yıl sistem geliştirmiştim. Size bu konu hakkında detaylı bilgi verebilirim.

Cluster olabilir ama benim önerim Grid Computing'tir.

Örnek verelim; teoride iki bilgisayarımız olsun.

Cluster: Her iki makinayada işletim sistemi kurarsınız. Yazılımlarınızı kurarsınız. Sunucudaki işletim sistemiyle yük durumunu kendi belirleyerek birtanesi devre dışı olsa dahi diğeri bu görevi üstlenir. (Facebook, Youtube gibi)

Grid: Bu iki makina dışında bir makinanız daha olmalıdır. Buna genelde "Control Node" ismi verilir. (CERN'DE KULLANILAN)
    Bu control node'ye yada ne ismine ne derseniz, iki makineyide çok ufak bir işletim sistemi (özel bir işletim sistemi - MSDOS gibi ekran görüntüsü vardır cpu'yu yormaz) yüklersiniz ve control node'ye tanıtırsınız. O iki bilgisayara kurduğunuz özel işletim sistemi makineden birebir kontrol edilmez.
    Eee peki siz nasıl bu pcleri kullanacaksınız? Burada Control node devreye giriyor. Control node size bir ekran veriyor. Bu iki pc bir gövdede birleşip size tek bir görüntü veriyor.
    Sizin diğer iki makineyle yazılımsal açıdan bir ilişkiniz kalmıyor. Control node'den istediğinizi yükleyin. Otomatik yük dağılımlarını makinelerdeki ufak işletim sistemleri yapıyor.

Farklar
    Grid öneririm çünkü cluster'da ikisinede işletim sistemi kuracaksınız, biryerde ayar değişince ordada değiştirmek zorunda olacaksınız. Ayrıca her pc'deki işletim sistemi tabiki yük bindirecek. Grid mantığında çok hafif olan işletim sistemi sayesinde normal işletim sisteminde olan yük olmayacak ve sana control node'den bir tek ekran verecek.
    Grid'de bilgisayar eklerken hemen control node ile basit bir şekilde eklerken, cluster'da bir ton ayarla uğraşacaksın.

Ayrıca grid'dede cluster'dada devre dışı kalma konusunda sıkıntın olmaz. Makinelerden biri gidince diğerleri görevi üstüne alıyor.

Bence gridin te k dezavantajı işletim sistemine reset atarsan servis vermeyi durdurur. Tabi çok gelişmiş bir grid kurman gerekki buda bizim yapmayacağımız bişeydir.

İşletim sistemi için paralles kullanmadım. Var mı bilmiyorum. Ben Redhat kullandım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacTavish -- 5 Şubat 2012; 20:28:40 >

• Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Bilgisayar üzerinde analiz programları çalıştırıyoruz. Burada analizler 4 çekirdekli 8gb RAM içeren bir bilgisayarda 3 gün hatta daha uzun sürebiliyor. İş kullanılan program sayesinde sahip olunan doananıma (çekirdek sayısı ve ram miktarına göre) paralelleştirilebiliyor. Burada analize hazırlık için de bir zaman gerçtiğinden sistem her zaman kullanımda olmuyor. Bunun için atıl durumda olan makinelerin birleştirilerek bir analiz sistemi oluşturup bu sisteme de uzaktan erişerek iş göndermek istemekteyiz. Bu bağlamda Grid sistemi problemimize daha iyi uymakta. Cluster yapıda daha fazla PC ekleme durumu olabilir ancak node lar işlem yaparken kullanıcısına hizmet vermesi gerektiğinde sıkıntı yaşanabilir.

Bu teorik bilgilerin ardından bu tarz hazır bir işletim sistemi olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Yani aynen bir win7 ya da ubuntu kurulumu gibi ana bilgisayara ve nodlara yükleyebileceğim beni uğraştırmayacak hazır bir yapı. Örneğin bir kurulum dvd si oluşturup bunu master ve slave nodlara kurulum için seçenekleri olan bir yapı.

• quote:

Orijinalden alıntı: erman374

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Bilgisayar üzerinde analiz programları çalıştırıyoruz. Burada analizler 4 çekirdekli 8gb RAM içeren bir bilgisayarda 3 gün hatta daha uzun sürebiliyor. İş kullanılan program sayesinde sahip olunan doananıma (çekirdek sayısı ve ram miktarına göre) paralelleştirilebiliyor. Burada analize hazırlık için de bir zaman gerçtiğinden sistem her zaman kullanımda olmuyor. Bunun için atıl durumda olan makinelerin birleştirilerek bir analiz sistemi oluşturup bu sisteme de uzaktan erişerek iş göndermek istemekteyiz. Bu bağlamda Grid sistemi problemimize daha iyi uymakta. Cluster yapıda daha fazla PC ekleme durumu olabilir ancak node lar işlem yaparken kullanıcısına hizmet vermesi gerektiğinde sıkıntı yaşanabilir.

Bu teorik bilgilerin ardından bu tarz hazır bir işletim sistemi olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Yani aynen bir win7 ya da ubuntu kurulumu gibi ana bilgisayara ve nodlara yükleyebileceğim beni uğraştırmayacak hazır bir yapı. Örneğin bir kurulum dvd si oluşturup bunu master ve slave nodlara kurulum için seçenekleri olan bir yapı.

Cluster'da ne kadar ekleyebilirseniz grid'dede eklersiniz yanlız grid büyüdükçe (ör 20-30 pc) private network dediğimiz yapıyı fiber, infiniband veya scsi yapmak gerek, ekstra maliyettir sadece.

Çalıştığım yerde örnek vermek gerekirse, database için birden fazla mirror olan grid sunucuları kullanılıyor. Ama web için cluster. Database'da cluster kullanmaya kalksalar performans kaybı oluyor. Web için grid kullanmaya kalksalar işletim sistemine reset atılsa sistem dururki bu istenmeyen bir durum. (birden fazla grid ile yapılabilir ama maliyet çok artar.)

Benimde tavsiyem bu iş için grid kullanmanız.

Son paragrafınızı anlayamadım açıkçası. Denemek istediğiniz cihazları ağda bağlayın (önerim: minumum gigabit ethernet kullanın).
    Centos'u bulup rahat deneyebilirsiniz ama centos'ta var mı bilmiyorum (redhatı bulmak zordur) ama redhat kurup biraz kurcalamanız gerekir. Takıldığınız yer olursa size detaylı yardımcı olurum. Control node kullanacağınız pc sadece size tek bir görüntü veren desktop'u kontrol edebilmeniz için. Redhat kurup server management'tan control node yapacaksınız. Sonra pc ekleme için sihirbazda bir iso kalıbı verecek. O iso kalıplarını pclere kurun ve control node'nin iplerine tanıtın pcleri. Sonra control node ile tek bir ekrandn yönetin.

Sistemi denemek amacıyla 2-3 pcde, notebook'ta bile deneyebilirsiniz.

Benim yaptığım zamanlarda yazılımcı bir arkadaşım hdd bilgilerini bölmemem boot ile uğraşmama için redhatın bana verdiği iso kalıbı ile oynamış, live hale getirmişti. Böylece cdden başlatıp, pcdeki asıl dosyaları silmeden geçici olarak yüksek donanım ihtiyacımı karşılıyordum. Yanlız cd çizikten dolayı çalışmıyor.

Arkadaşa mail ile durumu anlatayım. Elinde varsa gönderir, bende size gönderebirim. Hemde bende bulunmuş olur.

NOT: paralells'de bunu yapabilen bir işletim sistemi yok. Linux Os'larla yapılıyor. IBM yazılımlarınıda görmüştüm.

Çok uzun yazmışım. İnş kafanız karışmamıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacTavish -- 6 Şubat 2012; 17:36:02 >

• "MacTavish" yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Son paragrafımda işin mantığı konusu dışında gerçekleme için nasıl hareket etmek gerektiğini sormuştum yani hangi işletim sistmeini nasıl yüklemem gerektiğini ve sizde açıklayıcı bir şekilde yazmışsınız.

quote:

Redhat kurup server management'tan control node yapacaksınız. Sonra pc ekleme için sihirbazda bir iso kalıbı verecek. O iso kalıplarını pclere kurun ve control node'nin iplerine tanıtın pcleri. Sonra control node ile tek bir ekrandn yönetin.

Şimdiye kadar sadece windows serileri ve ubuntu kullandığım için redhat tarafında kurulum sırasında böyle bir seçenek olduğunu bilmiyordum. Fırsat bulduğum en kısa zamanda bu konuda çalışmaya başlıycam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erman374 -- 7 Şubat 2012; 9:48:50 >
  • Windows'ta yok diye biliyordum ama araştırdığıma göre Windows Server HPC Edition'u deneyebilirsiniz deneme lisansı kullanarak. Ama kesinlikle redhat'ı denemelisiniz. Muhteşem bir işletim sistemi.

Selametle.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.