Şimdi Ara

Pardus ekibi merak edilenleri cevaplıyor! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
3
Favori
29.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Arkadaşlar Pardus 2007 kurdum. Çok zevksiz geldi. Xp daha güzel. Zor olan .exe çalıştırmak. Ve oyunsuz bişey. Ram çok kullanıyor. Beklediğim gibi deilll...
  • quote:

Orijinalden alıntı: DH Misafiri

Arkadaşlar Pardus 2007 kurdum. Çok zevksiz geldi. Xp daha güzel. Zor olan .exe çalıştırmak. Ve oyunsuz bişey. Ram çok kullanıyor. Beklediğim gibi deilll...

İyi de zaten ÇALIŞTIRAMAZSIN Windows programlarını. Linux ve Windows tamamen farklı yapılardadır. Windows programını Linux'da, Linux programını da Windows'da çalıştıramazsın. Linux'da bunu belli ölçüde mümkün kılan emülasyon yazılımları var ama hiçbir zaman %100 verimlilik mümkün değil. Bi Windows yazılımını Linux'da istiyorsan Linux'a özel sürümünü bulman gerekir. (Skype, Google Chrome, Opera gibi). Tabi her istediğini bulamazsın. Çünkü MS burada tekelciliğini estiriyor. En mantıklısı özgür yazılım olan alternatiflerini denemek.

• Herkesin bağlantısı sağlam değil, video yu izlemek istiyorum ama 5 dakikası 10 dakikada indi, bölümlere ayırabilir misiniz ya da kaliteyi düşürün ya da upload edin bir yere indirip izleyelim
  • Deneme amaçlı bilgisayara ikinci işletim sistemi olarak kurdum.
    İlk izlenim olarak hoşuma gitti.
    Denemeye devam edecem.
  • Windows-Linux karşılaştırmaları çok yapıldı ve yapılmaya devam edecektir, bu konu başlığında en açıklayıcı ve tarafsız bilgiyi Sayın Hoobastank vermiş, teşekkür ediyorum.
    Ben MS 5.0 sürümünden beri microsoftun (vista hariç) her sürümünü denedim, Pardus 2008 sürümünden bu yana da Pardus'u deniyorum, Windows için bir şey söylemeyeceğim, zaten milyonların kullandığı bir sistem ama Pardus ve Linux konusunda biraz daha önyargılardan kurtulmuş olarak yaklaşmak gerekir diye düşünüyorum, ülkemizdeki bir çok son kullanıcı Lisans parası ödemeden ücretli bir yazılım olan windows ve gerekli diğer yazılımları kullanabiliyor, tamam ama Linux/Pardus yazılımları da ücretsiz olarak kullanıma sunulmuş, windows'ta istediğim herşeyi yapıyorum ama Linux/Pardus'ta yapamıyorum şeklindeki yaklaşımlar çok sağlıklı değil bence, Linux sürümlerinde en sıkıntılı konu oyun konusudur, oyun üreticileri ticari sebeplerden dolayı daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edebilmek için windows'a uygun yazılımlar yapıyorlar, Linux sürümleri için yazılmış güzel oyunlar da vardır ama sayısı fazla değil, eğer bilgisayarınızı oyun konsolu gibi kullanıyorsanız Linux işinizi görmez ama onun haricinde hemen hemen her konuda işlerinizi güvenle halledebileceğiniz bir sistemdir. Her bir uygulama için ayrı ayrı yazılım bulmaya, satın almaya/kaçak kullanmaya gerek kalmaz, çoklu ortamdan ofise her konuda gereken yazılımlar sistemle birlikte kurulur ve kullanıma hazır halde bekler veya ihtiyacınız olan bir programı paket deposundan hemen indirip kullanabilirsiniz, özetle Linux dağıtımları veya özellikle Pardus denemeye değer, eğer fanatik bir futbol taraftarı veya parti destekçisi gibi davranmaz da kullanım özelliklerini öğrenmek için windows'a verdiğiniz sürenin onda birini Pardus'a tanırsanız kolayca alışkanlık yapar :)

• Video ile alakasız birşey paylaşmak istiyorum oldum olası şuan hatırladığım DH ve HaberTürk'ün kullandığı şu video player ne kadar kullanışlı değilse onu seçmişsiniz. Ses açıp kapatılınca mouse'a kıtlenıyor mouse'u sola cektımmı sesı kısıyor oraya dokunmadıgım halde. Tam ekrandan cıkıldıgında cerceve kayboluyor. Bu sorun bir tek bende değil herkeste öyle sanırım
  • quote:

Orijinalden alıntı: DoguK@N

quote:

Orijinalden alıntı: SBK

@KaraKanarya
    Kylix projesi patladı ama;

Freepascal ve Lazarus'u aratabilirsin. Lazaruz neredeyse Delphi IDE'ı ile aynı. Ubuntu altında kullanıyorum. Pardus destekliyor mu emin değilim ama desteklemiyorsa da istediğiniz paket olursa pisi ile hazırlıyoruz demişler videoda.

Evet Pardus bir Linux dağıtımı. Hiç çıkıp bir yerde: "biz işletim sistemi yaptık" dediklerini duymadım. O yüzden bunun üzerine garip sohbetler türetmenin bir manası yok. Tıpkı Asus'a bunlar NVidia, ATI yongalarını kullanıyorlar. Kendileri ekran kartı yapmamışlar ki demek gibi bir şey.

Kişisel alışkanlıklar ve bağımlı olduğum rpm paketleri yüzünden Ubuntu ile çalışıyorum ama Linux'a tamamen yabancı olan birinin kullanabileceği, en azından kendi dilinde olan ve kendi dilini konuşan insanlardan oluşan bir kullanıcı kitlesi, kendi dilinde dokümantasyonu, tartışma forumları olan sürümün olması (resmi kurumlar, ticari firmalar, gönüllü gruplar, bir sürü Türkçe sürüm olmalı) ne gibi faydalar sağlar düşünmek gerekli.

Devrim Arabaları'nı da bu akşam izlemiş olmam, yukarıdaki yorumlardan sonra daha da ilginç oldu benim için.

Ubuntu deb paket sistemini kullanır. Rpm paket sistemini kullanan dağıtımları videoda sayıyor zaten. (Fedora, Red Hat, OpenSUSE, Mandriva vb)

debian tabanlı sistemlerde de rpm kullanılabilir. paket yönetimi sizin tercihinizdir.

• Selam

Güzel röportaj olmuş. Pardusu yakından takip ediyorum. Önce çıktığında bunlardan bişe olmaz demiştim. Ama özellikle 2008 sürümü ile kendilerini kanıtladır. Helal olsun çocuklara. Linux dünyasının altın çocuğu olan Ubuntu'yu bile geçecekler bu gidişle. Gururduyuyorum sizlerle arkadaşlar.

Ben bir şeye çok üzülüyorum. Üniversitelerdeki Bilgisayar Mühendisliği bölümleri neden bu projeye sahip çıkmıyor anlamış değilim. Takılmışlar microsoftun kuyruğuna , microsoftda onları afyonlayıp duruyor( bedava serial vs..) Bilgisyar mühendisinin hedefi microsoft sertifikaları mı inanamıyorum.. Koca ülkenin üniversiteleri bir firmaya takılmış gidiyor. Yazıklar osun..
  • hala anlamış değilim linuxu neden tek el yapmıyorlar. kurulum dosyaları farklı olabiliyor masaüstü programları farklı olaibliyor. insan bi bütünlük arıyor. belki pisikolojik sanki adamın elinde kalacakmış gibi bi görüntüsü var.

tamam diyeceksiniz sen alışmışsın windowsa sana öyle geliyor. yıllar sonra mac os kullandım onda öyle bi sorun yaşamadım. oldukça oturaklı bir sistem mac os. sadece bedava diye linux bana anlamsız geliyor.

bilgisayarımda 5 6 çeşit lünux var. pardusa wifi kartı kurmak için ndiswrapper ı bile komut penceresinden kurdum. yani biraz kurcala anlarsın filan demeyin bayadır kurcalıyorum.

şu haliyle ve çok başlılığıyla linux un win ve mac karşsıında hiç bir şansı yok. şu laf beni çok güldürdü en yaygın üçüncü işletim sistemi linux. tam bilmiyorum kullanım oranı nı ama linux sanırım %3
  • GNU/Linux'un tek bir yerden geliştirilmesi gibi birşey olmaz. Zaten tüm GNU/Linuxlar aynıdır. Pardus'la yapabileceğin ama Ubuntu ile yapamayacağın şey yoktur. Bunlar tamamen farklı amaçlara göre uyarlanmış aynı GNU/Linuxlardır. Farkları gelişmişlik değildir, kullanım kolaylığı, amacı vs.dir. Karşılaştırmada en fazla diyebileceğin şu dağıtım şuna göre daha kaliteli, daha iyi şeklindedir. (Gelişmişlik dağıtımdan dağıtıma değil dağıtımın kullandığı Linux çekirdeğine bağlıdır. 2.6.31'in 2.6.30'dan çok bir farkı olmadığını görebilirsin ama karşılaştırma 2.4 ile 2.6 arasında olursa uçurum olur)

Şöyle düşün, Windows'un modifiye konusunda çok esnek bir yapısı olsun. Bu sayede herkes istediği amaca göre Windows'u oluşturabilir. Ama hepsi aynı Windows olur genede. Birisi ile yapabileceğin ama başkası ile yapamayacağın birşey yoktur. Türkiye'nin Windows'u, Fransa'nın Windows'u, Ahmet'İn Mehmet'in Windows'u gibi olur. (Tabi böyle birşey sadece özgür yazılımlar için geçerli şuanda)

• quote:

Orijinalden alıntı: oktayakgoz

şu laf beni çok güldürdü en yaygın üçüncü işletim sistemi linux. tam bilmiyorum kullanım oranı nı ama linux sanırım %3

Neresi Tuhaf alsana sıralama

1. Windows

2. Mac OS X Leo

3.Linux....

Başka sistem mi var. Ama sunucu pazarında en az %50'dir. Web masterlık ve editörlük yapıyorum sallamıyorum yanii
  • quote:

hala anlamış değilim linuxu neden tek el yapmıyorlar. kurulum dosyaları farklı olabiliyor masaüstü programları farklı olaibliyor. insan bi bütünlük arıyor. belki pisikolojik sanki adamın elinde kalacakmış gibi bi görüntüsü var.

Ben Windows 7, Mac OS X 10.5.8 ve Pardus kullanıyorum. 8 yıldır linux kullanıyorum.Senle aynı fikirde değilim. Şuan linux hala son kullanıcı için hazır değil( mesala senin seviyendeki kullanıcılar | uzerine alınma ama herkes bilgisayar profosorü olacak diye bir zorunluluk yok.) Zamana ihtiyacı var linux'un. Ama sunucu hizmetlerinde Ubuntu ya da Centos ve yakında çıkacak olan Kurumsal PArdus'un yanına bile yaklaşamazlar.

Linux yapısını bilsen, tek bir elde toplanmasının imkansız olduğunu anlarsın. Linux bunu dert etmiyor. Zaten linux tercih edilmesinin sebebi inanılmaz modifiye esnekliği. Linux kullanım alanı farklı, windows ya da MAc OS ile kıyaslamak saçma olur.

Neden mi tek elde toplanamaz işte basit bir örnek:
    http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/testing/ChangeLog-2.6.34-rc3

Burada suse linux'dan, Intel'den, IBM'den v.s.. ek olarak kırk çeşit adam ve grup var. Bu adamları ve v.s nasıl organize edip tek bir standarda bağlı bir sistem yapamacaksınız . Mümkün değil..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MURATSPLAT -- 3 Nisan 2010; 0:27:11 >

• yaw bu pardus ımage alma şansımız varmı ? acronis ile fln denedim image aldım ama başka pc ye image attıktan sonra açılmıyor sistem ( mbr ) hata sı alıyom yapabilen varmı pardus linux ımage alabilen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlpTraum -- 4 Nisan 2010; 8:01:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AlpTraum

yaw bu pardus ımage alma şansımız varmı ? acronis ile fln denedim ama mbr hata sı alıyom yapabilen varmı pardus linux ımage alabilen

Hmm.. Zamanında Pardus 2008.2'nin yedeğini alabilmişdim. Ghost For Linux'u kullanmıştım, sorunsuz çalışıyordu yedekler ama hatırlamıyorum nasıl yaptığımı
  • quote:

Orijinalden alıntı: AlpTraum

yaw bu pardus ımage alma şansımız varmı ? acronis ile fln denedim image aldım ama başka pc ye image attıktan sonra açılmıyor sistem ( mbr ) hata sı alıyom yapabilen varmı pardus linux ımage alabilen

Şöyle bir yol var ama verimsiz. Çünkü sıkıştırmayı az yapıyor. Ben bir ara 320gb lık hardiskin tümünü yedek elmıştım bu yolla. İmaj ise 180gb'dı ve ayrıca 6 saat sürmüştü yedekleme. Yükleme de aynı zaman da bitiyor. Windows 7 , Pardus ve Mac kuruluydu yedeği alınnan hardiskte.

Bu bash komutu yedek almak için. Borulama yöntemiyle alınan ham veri gzip ile sıkıştırılıyor. Bu kodların çalışması için extra bir programa gerek yoktur. gzip ve dd zaten Gnu ile gelen standart yazılımlardır. Tüm linux dağıtımlarda vardır.
    dd if=/dev/hdx | gzip > /path/to/image.gz 

Bu da alınan yedeğin tekrar kurulması örneği..
    gzip -dc /path/to/image.gz | dd of=/dev/hdx

Burada geçen /dev/hdx hardisk oluyor. Sata disklerde sda dır. birden fazla sata diskin varsa sdb sdc vs.. olabilir. Eğer sadece tek bir bölümü yedekleyeceksen /dev/sda1 gibi bişe yazmlaıısın. Artık hangisini yedekleyeseksen...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MURATSPLAT -- 4 Nisan 2010; 17:28:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MURATSPLAT

quote:

hala anlamış değilim linuxu neden tek el yapmıyorlar. kurulum dosyaları farklı olabiliyor masaüstü programları farklı olaibliyor. insan bi bütünlük arıyor. belki pisikolojik sanki adamın elinde kalacakmış gibi bi görüntüsü var.

Ben Windows 7, Mac OS X 10.5.8 ve Pardus kullanıyorum. 8 yıldır linux kullanıyorum.Senle aynı fikirde değilim. Şuan linux hala son kullanıcı için hazır değil( mesala senin seviyendeki kullanıcılar | uzerine alınma ama herkes bilgisayar profosorü olacak diye bir zorunluluk yok.) Zamana ihtiyacı var linux'un. Ama sunucu hizmetlerinde Ubuntu ya da Centos ve yakında çıkacak olan Kurumsal PArdus'un yanına bile yaklaşamazlar.

Linux yapısını bilsen, tek bir elde toplanmasının imkansız olduğunu anlarsın. Linux bunu dert etmiyor. Zaten linux tercih edilmesinin sebebi inanılmaz modifiye esnekliği. Linux kullanım alanı farklı, windows ya da MAc OS ile kıyaslamak saçma olur.

Neden mi tek elde toplanamaz işte basit bir örnek:
    http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/testing/ChangeLog-2.6.34-rc3

Burada suse linux'dan, Intel'den, IBM'den v.s.. ek olarak kırk çeşit adam ve grup var. Bu adamları ve v.s nasıl organize edip tek bir standarda bağlı bir sistem yapamacaksınız . Mümkün değil..

şimdi burda şu sorun var. yok şöyle olsa böyle olsa odestek verse o el sallasa linux şöyle olur böyle olur diyorlar. daha sonra başkaları linux aslında son kullanıcı için hazırdeğil diyor:). yani bunun bi ortası yok mu ?

elbette bilgisyar profesörü olacak değilim yada herkes olacak değil. fakat son kullanıcı için tasarlanan bir sistemi eleştirmek elbetteki hakkımız.

tek el derken en azından arayüz tek olsa. sonrasında herkes aynı temel üzerine çalışıyorsa bence pek ala aynı şekilde de çalışabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oktayakgoz -- 10 Nisan 2010; 0:03:50 >

• izledim ama herşeyi anlamadım bi ara tekrar izlicem
  • Bu projenin üniversitlere (tüm üniversitelere ) sıçraması gerekiyor. Tüm ünviversitelerde bir sürü bilgisayar mühendisi var. ONlara hem staj imkanı olur hem de pardus bedava bir şekilde gelişir.

Artık bu kalabalık kaynak olayı çok kullanılıyor. Bu kaynağı kullanın. Üniversitelerde her yerde parti afişleri olacağına bölye şeyler olsun. Milletin gözüne gözüne vurun ki duysun millet bu şekilde çok kişi ses duyar yani duyması

Gerekn kişiler sesi duyar.
  • Bnde orjinal kırmızı pardus cd si var ama nasıl kurulacağını bilmiyorum bu herneyse de benim 500 gblik taşına bilir flash belleğim var el kadar :-) windows ürünlerinde 16 gnlik bile flash belleklere kurula biliyor ben peki oardusu nasık flash belleğe nasıl kurcam

• quote:

Orijinalden alıntı: DH Misafiri

pardusmu at cöpe windows varken parduss boşş

Güzel hort.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.