Şimdi Ara

Pardus ekibi merak edilenleri cevaplıyor! (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir - 7 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
3
Favori
29.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Röportajın çarpıcı yanlarından biride sonlara doğru donanım üreticilerinin özgür yazılımlara destekleri ile ilgiliydi. İntel gibi bir devin desteklemesi bunun yanında AMD'nin desteğinin sınırlı kalması traji komik olmuş. Bunun yanında Nvidia'nın sürücü desteğinin daha iyi olduğu tespitide önemli.
  • Ben de Delphi kullanıcısıyım, programla dilleri açısında DH misafirinin yazdıklarına bakılırsa Pardus için paket program yazabilmek başlıbaşına bir sıkıntı, programlama dillerinden hiç birinin bu işletim sistemine güncel desteği yok mu? Eğer durum böyleyse önce bu dar boğazın aşılması lazımki bunu yapacak olan programcılar değildir, güç çarpışması gerekir....
  • Sayın Mesut Çevik "Speed-Step" linux ve windows işletim sistemlerini beraber kullanmak istiyorum.Fakat ekran kartı sürücüleri çakışıyor.Ve linuxte normal görüntü alırken windows altında görüntü 640x480 çözünürlükte renkler bozuk çıkıyor(farklı sürücülere yüklüyorum) Bu soruna ne şekilde çözüm bulabiliriz?
  • Merak edip bugün çekip kurayım dedim.

1- İso yu cd ye yazdıktan sonra cd den direk çalıştırmayı bulamadım.Arayüz çok karmaşık olmuş.Bir türlü bulamadım.
    Bende hadi bare çektik ozaman kurayım hdd ye hem video da anlatıldığı gibi görsel 3D masaüstü değişimi ile pencerelerin yamulma efektlerinide görürüz dedim.
    2- Kurduktan sonra gelen tema çok berbat.Sağ altta bir program tıklayınca açılan menü arkaplanı ile yazı beyaz renkte, ondan dolayı yazıları okuyamıyorsun.
    3- Neyse dedim tema rengini vs değiştireyim dedim.Değiştirdim şöyle 2 dakika firefox açtım vs sonra alttaki menü bar kaydı sağ taraftaki ikonlar ortaya geldi vs.Dedim temada mı bir sorun var girip değiştireyim hop işletim sistemi göçtü.Bir tane hata raporu çıktı yollamak istermisiniz vs.Tamam dedim yollıyım bare adamlar hatayı alıp geliştirsinler programı vs.
    4-Oda ne hata raporu yollamak için bilmem ne bilmem ne diye bir program kurmam lazım mış öyle yollıyabilirmişim dedi.
    5- bende doğal işletim sistemini nasıl kapatabilirim butonunu aradım ve pc yi kapattım.
    6- XP ye gelip bu yazıları yazdım.

Genel yorum.Ne kadar Türkiye'de bu tarz projerlerin olması beni sevindirse de daha işin çooook başındayız gibi gözüküyor.

Not: Bu arada sanırım ekran kartı driverını otomatik kendi yüklemedi.Çünki videoda anlatıldığı gibi öyle işte küp şeklinde masaüstünü çevirme yada pencereyi sağa sola çektiğimde pencerenin yamulması gibi bir efekt yoktu.

Çektiğim iso buydu;

ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009/Pardus_2009_International.iso

Sistem detaylarım;

AMD 7750
    Gigabyte M61PME-S2P
    Kingston 2gb ddr2 800mhz
    Nvidia 6150

• Yazılan mesajları okuyunca ve röportajı da izleyince verilen emeğin amacının daha çok GNU/Linux'u bilmeyen kullanıcılara çok az Linux'u daha çok Pardus'u anlatmak olduğu gördüm. O yüzden eksik gördüğüm yerleri kendimce tamamlamak istedim.

Mesut Çevik'ın röportajın başındaki sorularını özellikle Pardus'tan "bir programmış" gibi bahsetmesini ilk başta garipsedim. Devamında bunu bilerek yaptığına kanaat getirdim. Yine de devamında Pardus için bir "işletim sistemidir" vurgusu çok yapılmadı. Anlıyorum röportajın ilk başları bu konulara hiç vakıf olmayanlar içindi ama yine de soradan bu vurgu yapılmalıydı. Windows'tan başka işletim sistemi bilmeyen kullanıcı için bazı şeyler havada kalacak.

Yazılan yorumlarda bir yanlış düzeltilmek istenirken bir eksiklik hatta bir yanlışlık söz konusu oluyor. "Pardus bir işletim sistemi değildir, Linux dağıtımıdır." Bu cümle bir hatayı düzeltmek isterken başka bir hata yapmaktadır. Açıklık getirmekte fayda var. Pardus bir işletim sistemidir aynı zamanda bir GNU/Linux dağıtımıdır. Linux, Linus Torvalds tarafından yazılmış bir işletim sistemi çekirdeğidir. Özgür yazılım felsefesini savunan Richard Stallman 1983'te açık kaynak kodlu GNU işletim sistemi projesini başlatır. Ancak proje ağır ilerler. 90'lı yılların başında bir üniversite öğrencisi olan Linus Unix işletim sistemini sevmesi ve evinde kullanmak istemesi, GNU'nun beklenen ilerlemeyi yapamaması ve Minix'in gerçek anlamda bir işletim sistemi olmaması sebebiyle Linux çekirdeğini yazmaya başlar. Açık kaynak kodlu çekirdek birden popüler olur ve 1992'de Slackware, 1993'te Red Hat gibi en bilinen GNU/Linux dağıtımları ortaya çıkar. GNU tam hazır olmayan işletim sistemi çekirdeği yerine Linux'u kullanmaya başlar ve ortaya GNU/Linux işletim sistemi çıkar. Hepsinin özünde aynı işletim sistemi çekirdeği olmasına rağmen bünyelerinde farklı özellikler barındıran (paket yönetimi, masaüstleri, yönetim araçları vs.) birbirinden farklı GNU/Linux türleri ortaya çıkmış ve bunlara GNU/Linux dağıtımları (ing: Distro) denilmiştir. Pardus'ta da paket yönetimi PiSi, yönetim araçı Çomar olduğundan ve bahsi geçen kişiler tarafından sıfırdan/esinlenerek tasarlandığından Pardus da bir GNU/Linux dağıtımıdır.

Öte yandan GNU/Linux Windows'un yerini alabilir mi sorusuna kısaca cevap vereyim. Beklentilere, istenen amaca göre evet alabilir hatta Windows'un sağladıklarının fazlasını sağlayabilir. Ortalama bir masaüstü kullanıcısı çok rahatlıkla Windows'u bırakıp GNU/Linux'a geçiş yapabilir. Ne var ki Microsoft'un Windows işletim sistemi çok yaygın olduğundan yazılım konusunda çok fazla destekçisi vardır. Bu sebeple özel bir amaca hizmet eden birçok yazılım öncelikle Windows altında çalışabilecek şekilde yazılmaktadır. Bunun iki sebebi vardır. Birinci sebep Windows şuan için daha yaygındır. İkinci sebep ise Windows için yazılan yazılımların açık kaynak kodlu olmasına gerek yoktur dolayısıyla ticari kaygı ön plana çıkmaktadır. Kendisiyle uyumlu çok programın bulunması Windows'u mutlak anlamda daha iyi bir işletim sistemi yapmaktan ziyade onu daha da yaygın yapar. Bir çok insan işi gereği özel bir amaca hizmet eden bir program kullandığından ve bu programların da GNU/Linux altında çalışan versiyonlarının olmamasından GNU/Linux tercih edilmeyebilir. Ancak bu durum bir işletim sistemi olarak GNU/Linux'un eksik ya da yetersiz bir işletim sistemi olduğu anlamına gelmez. Böyle bir karşılaştırmayı yapmanın farklı ölçütleri vardır. Son dönemlerde bir çok önemli programın GNU/Linux versiyonu da çıkmaktadır. Bu programlar Windows altında popüler olup kullanıcılar arasında sevildikten sonra Linux versyionlarını da çıkarmışlardır. GNU/Linux topluluğu her ne kadar kapalı kaynak kodlu yazılımları çok sevmese de bu programlar üreticinin kendi websayfasından ya da Linux dağıtımın özgür yazılımdan ayrı tuttuğu depolarından indirilerek kurulabilir. GNU/Linux'un ticari dağıtımlarında bir çok lisans gerektiren kapalı kaynak kodla yazılmış yazılım bulunmaktadır.

Linux aslında bir tanka benzemektedir. Çoğu zaman hepimizin tercihi güzel bir otomobildir. Otomobil ile seyahat hem kolaydır hem de zevklidir. Tank ile düz yolda gitmek hem zor hem de ağır olacaktır. Ama yeri geldiğinde engebelli yerlerde dağ tepe gezebilir, önünüze çıkan engelleri bombalarınızla yok edip ilerlemenizi kolaylaştırabilirsiniz. Ortalama bir masaüstü kullanıcı için Windows ya da GNU/Linux tercih edilebilir. Ancak özel durumlarda GNU/Linux'u ya da Windows'u tercih etmek zorunda kalabiliriz. Bu durum bir işletim sistem için "kötü" ya da "eksik" anlamına gelmez.

Buarada Pardus ile beraber gelen ulusal işletim sistemi tanımına temelden karşı çıkıyorum. Bir işletim sisteminin ulusallığından bahsedilmesi bana hep garip gelir. Yine de bu tanımı yazılımın kökeni olarak kabul edersek, bu tanıma karşı gelecek bir işletim sistemimiz olmamakla beraber bir projemiz vardır. Aklıma ilk gelen CSD İşletim Sistemi'dir. C ve Sistem Programcıları Derneğinin ürettiği bir projedir. Çekirdeği Linux değildir ama büyük oranda Linux'u desteklemektedir. Ancak bu proje, proje olmaktan öteye gidememiştir ve ilerleyemektedir. Aslında ilerlemektedir ancak durum Windows ya da GNU/Linux gibi değil de daha akademik bir çalışma gibidir. Merak edenler Kaan Arslan ile yapılan röportajı buradan izleyebilirler.
    http://www.ceturk.com/isletim-sistemleri/kaan-aslan-csd-isletim-sistemini-anlatiyor.html
    http://www.csistem.org/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hoobastank -- 25 Ocak 2010; 23:14:01 >

• quote:

Orijinalden alıntı: BİG KİNG

Merak edip bugün çekip kurayım dedim.

1- İso yu cd ye yazdıktan sonra cd den direk çalıştırmayı bulamadım.Arayüz çok karmaşık olmuş.Bir türlü bulamadım.
    Bende hadi bare çektik ozaman kurayım hdd ye hem video da anlatıldığı gibi görsel 3D masaüstü değişimi ile pencerelerin yamulma efektlerinide görürüz dedim.

Pardus Çalışan CD'yi indirmeniz gerekiyordu.

2- Kurduktan sonra gelen tema çok berbat.Sağ altta bir program tıklayınca açılan menü arkaplanı ile yazı beyaz renkte, ondan dolayı yazıları okuyamıyorsun.
    3- Neyse dedim tema rengini vs değiştireyim dedim.Değiştirdim şöyle 2 dakika firefox açtım vs sonra alttaki menü bar kaydı sağ taraftaki ikonlar ortaya geldi vs.Dedim temada mı bir sorun var girip değiştireyim hop işletim sistemi göçtü.Bir tane hata raporu çıktı yollamak istermisiniz vs.Tamam dedim yollıyım bare adamlar hatayı alıp geliştirsinler programı vs.
    4-Oda ne hata raporu yollamak için bilmem ne bilmem ne diye bir program kurmam lazım mış öyle yollıyabilirmişim dedi.
    5- bende doğal işletim sistemini nasıl kapatabilirim butonunu aradım ve pc yi kapattım.
    6- XP ye gelip bu yazıları yazdım.

Genel yorum.Ne kadar Türkiye'de bu tarz projerlerin olması beni sevindirse de daha işin çooook başındayız gibi gözüküyor.

Not: Bu arada sanırım ekran kartı driverını otomatik kendi yüklemedi.Çünki videoda anlatıldığı gibi öyle işte küp şeklinde masaüstünü çevirme yada pencereyi sağa sola çektiğimde pencerenin yamulması gibi bir efekt yoktu.

Efektler için Compiz Fusion'u kurmanız gerekli:
    http://www.youtube.com/watch?v=5Op46xROpgU

Linux dağıtımlarının çoğu sistem ilk kurulduğunda minimum sistem kaynağı tüketecek şekilde konfigure edilir. Çoğu modülü, yazılımı kullanıcı ihtiyaçlarına göre kendisi kurar kullanır. Bu sayede hem Celeron 300'de hem de Core 2 Quad da çalışabilen bir işletim sistemi olabilir. Örneğin Gentoo'yu kurduğunuzda sadece sistemin açılabilmesi için gerekli şeyleri kurmuş olursunuz. Ama belki de en hızlı Linux dağıtımıdır. Bazı Linux dağıtımlarının standart kurulumunda grafik arayüz bile gelmez, MS-DOS gibi komut satırına açılır.

Bence çalışan CD ile deneyip Pardus'a bir şans daha verin. Aynı şekilde Ubuntu'nun çalışan-kurulabilen CD-DVD'leri var. Kota sorununuz yoksa Ubuntu'nun Karmic Koala adlı an itibariyle son sürümünün DVD'sini denemenizi öneririm. Lucid Lynx sürümü de indirlebiliyor ama bildiğim kadarıyla Nisan'da resmi son sürüm yayınlanacak.

Şahsi fikrim genel olarak Linux sürümleri orta düzey kullanıcıya henüz yüksek kullanım konforu sağlayamıyor. Ama bu işe gönül vermiş insanlar için heyecan verici bir ortam. Keşfedecek tonla şey var. Eğer geliştirici iseniz sayısız geliştirme ortamı ve inanılmaz miktarda kaynak kod var. Zira her şey açık kaynak kodlu geliyor ve bir programın bir özelliği hoşunuza gidiyorsa, nasıl yapılmış diye açıp kaynak koduna (Phyton, C, Ruby vs vs) bakabiliyorsunuz.

Pardus ise temel bilgisayar bilgisi olan herkesin kullanabilmesi için kullanımı basitleştirilmeye çalışılmış, yerli kullanıcı toplulukları oluşmuş, birinci elden destek sağlamaya çalışan bir Linux sürümü diye düşünüyorum.

Çektiğim iso buydu;

ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009/Pardus_2009_International.iso

Sistem detaylarım;

AMD 7750
    Gigabyte M61PME-S2P
    Kingston 2gb ddr2 800mhz
    Nvidia 6150

• quote:

Orijinalden alıntı: SBK

Pardus Çalışan CD'yi indirmeniz gerekiyordu.

Onu nerden çekiyoruz link var mı?
  • http://www.pardus.org.tr/indir/

Burada, üstten Çalışan CD'yi seçip indir deyince iner diye tahmin ediyorum.
  • quote:

http://www.pardus.org.tr/indir/

Bunuda deneyelim bakalım.
    Bu konuda ubuntu çok başarılı cd yi takınca hem cd den çalışıyor işletim sistemi sonra istersen işletim sistemini hdd ye kuruyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BİG KİNG

quote:

http://www.pardus.org.tr/indir/

Bunuda deneyelim bakalım.
    Bu konuda ubuntu çok başarılı cd yi takınca hem cd den çalışıyor işletim sistemi sonra istersen işletim sistemini hdd ye kuruyorsun.

Evet. Ubuntu'da çalışan/kurulan cd-dvd ayrımı yok. İngilizce ile sıkıntın yoksa Ubuntu çok daha yaygın paketler açısından zengin bir dağıtım olduğu için Ubuntu kullanmak daha mantıklı olacaktır. İngilizce bilgisi Windows'a göre daha çok gerekecektir çünkü bir çok şey elle yapıldığı için, yeni başlayanların forumları takip etmesi, epey bir read-me.txt dosyası okuması gerekecektir.

• selam,video için teşekkür:)
    AsusP5QS2 anakart E8400 İşlemci ati 3600 seri ekran kartım var Pardus'ün son versiyonunu kursam donanımlarda sorun çıkarırmı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: siLahsz

selam,video için teşekkür:)
    AsusP5QS2 anakart E8400 İşlemci ati 3600 seri ekran kartım var Pardus'ün son versiyonunu kursam donanımlarda sorun çıkarırmı?

Pardus 2009.1 ile sorunsuz kullanabilirsin. Pardus 2009 serisine uygun FGLRX sürücüsü de mevcut, donanımsal bi problem yaşayacağını düşünmüyorum
  • video yu ızleyemedım malesef kotalı kulanıcıyım:S ama yorumları okudum..pardus u gercekten merak edıorum..ve yuklemeyı dusunuorumm..

hepınıze cok tesekkur edıorumm acıklamalarınız ıcın..
  • Pardusta oyun oynayabiliyor muyuz?
    Ne bilim bir NFS olsun Sims olsun vs.
  • quote:

selam,video için teşekkür:)

Pardus 2009.1 ile sorunsuz kullanabilirsin. Pardus 2009 serisine uygun FGLRX sürücüsü de mevcut, donanımsal bi problem yaşayacağını düşünmüyorum

çok sağol en kısa zamanda kuracam
  • quote:

Orijinalden alıntı: Speedy9355

Pardusta oyun oynayabiliyor muyuz?
    Ne bilim bir NFS olsun Sims olsun vs.

Çoğu oyun üreticisi oyunlarını Linux uyumlu üretmiyor. Bu yüzden geriye tek bir çare kalıyor o da emülasyon. Ama %100 sorunsuz olmadığı için tavsiye etmem. Yani çalıştırıp çalıştırmayacağı hiç belli olmuyor. Ama Linux altında rahatça oynanabilir oyunlar da yok değil. Mesela YouTube'dan bakabilirsin, "Left 4 Dead 2 on Linux" şeklinde aramalar yaparsan oyunların çalışır haldeki videolarını görebilirsin.
  • Pardus 64 Bit Çıkınca Denicem Merak ettim.
  • Ben de geçmeyi düşünüyorum arkadaşlar gts250'yi felan satacam. Ve 1 gb ramide satmayı düşünüyorum. Sistem yanda ki gibi kalacak. Sistem yeter mi pardusa. Ayrıca yükledikten sonra her hangi bir driver yüklememe gerek var mı ? Anakart driveri vs.

Vidyo'yu izleyemedim arkadaşlar.
  • Pardus_2009.1_Anthropoides Mükemmel çok beğendim.2008'den daha etkili :)
  • arkadaslar öncelikle ben donanım haberde yeni sayilirim neyse ben direk sorunuma geceyim bende videoyu bastan sona begenerek izledim pardusu kurmak istiyorum ama benim bilgisayarım macbookpro. belllibir yer acip ordada pardus deneyimi yasamak istiyorum ama maclere nasil kuruluyor bilmiyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.