Şimdi Ara

Pardus ekibi merak edilenleri cevaplıyor! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
3
Favori
29.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Cevaplar için teşekkür ederim arkadaşlar, videyu indiremiyorum, download yazısı çıkmıyor, nasıl indireceğiz...:(
  • Video boyutu kotalara zarar :)
    Pardusun kadrosu kaç kişi bileniniz var mı ? 10-15 kişiden fazla değillermiş gibi geliyor.
    Hata kayıt sistemine hata kaydı koyuyorum, (hatta bir eksikliğin çözümünüde koydum) ama cevap veren bile yok.
    Bir diğer merak ettiğimde kaç tane programcı olduğu ve neden eksik yada hataların çözümlerini illa kodu yazanın yapmasını bekledikleri.
    Ve son olarakta niye programların yeni sürümleri çıktığı halde (yeni sürümlerde derlendiğinde hatasız çalışıyor.Misal kdevelop) 3-5 ay geriden geliyorlar.
  • Linux'un tüm üreticileri birleşmedikçe %2Yi geçemeceğinden adım gibi eminim. O kadar Linux sürümü içerisinden insan hangisini seçeceğini şaşırıyor. Windows gibi tek işletim sistemi, sürekli güncelleştirmeler mantığı daha iyi oluyor kullanıcı açısından.

Ubuntu yükleyeyim derken 7-8 tane dosya sistemi arasından ne seçeceğimi bile şaşırdım yahu !

Memnunum ben Windows'umla.

Peki, açık kaynak kodlu hiç iyi yazılım yok mu ? Firefox var en basitinden.
  • guzel bir ropartaj olmuş..
  • teşekkürler çok doyurucu bir röportaj olmuş, baştan sona ilgiyle seyrettim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sertacaygun

Linux'un tüm üreticileri birleşmedikçe %2Yi geçemeceğinden adım gibi eminim. O kadar Linux sürümü içerisinden insan hangisini seçeceğini şaşırıyor. Windows gibi tek işletim sistemi, sürekli güncelleştirmeler mantığı daha iyi oluyor kullanıcı açısından.

Ubuntu yükleyeyim derken 7-8 tane dosya sistemi arasından ne seçeceğimi bile şaşırdım yahu !

Memnunum ben Windows'umla.

Peki, açık kaynak kodlu hiç iyi yazılım yok mu ? Firefox var en basitinden.

Linux için birinin söylediği bir söz var çok hoşuma gitmişti.. Şimdi burada tam yeridir aslında bunu söylemek.. Gerçi linuxa karşı olduğumdan değil ama bir gerçeği yansıttığından söylüyorum.. Söz tam olarak aklımda değil şöyle birşeydi "Linux plansız yapılaşmanın yazılım boyutu" gibi birşeydi.. Windowsu linuxtan ayıran en büyük faktörlerden biride sayısız windows çözümü olmadığı gibi birbirleri ilede geriye dönük uyumlulular.. Tüm donanım üreticileri tam destek vermenin yanında bu işletim sistemi altında yazılan yazılımlardan para kazan firmalar oldukça program kaliteside hergeçen gün artacaktırki daha fazla para kazansın yada en ezından kazandığı gelirleri sabitlesin..

Şuda benim tezim "Hiç bir zaman ücretsiz işletim sistemi ücretli bir işletim sistemini geçemeyecektir" Ha daha iyi olabilir o ayrı ama insanlar için ücretli bir yazılımı ücretsiz kullanmakta ayrı bir zevk konusu... Mesela şu an bilgisayarımdaki programların fiyatları hesaplasam onbinlerce dolarlık yazılım mevcut.. Tüm bunları ücretsiz kullanmak zaten başlı başına ayrı bir ego.. Hepsi ücretsiz olsa kullanmanın verdiği haz ortadan kalkardı diye de düşünüyorum... Tabi genel anlamda bu yorumum.. Herkes için böyle bir durum geçerli olabilir.. Şimdi photoshop kullanan biri photoshop kullanmak varken çakma ücretsiz alternatiflere yönelmez..

• İyi yazılmış kod, kötü yazılmış kod ne demek? Onur Küçük, sadece iş gören bir program iyi kodlanmış demek değildir diyor. Bunların yanında sistem kaynaklarını mümkün olan en düşük düzeyde kullanma ve az hata verme gibi özellikler de gerekiyor sanırım.
  • Pardus'u kurmayı düşünüyordum. Hoşuma gitmişti. Ama videoyu izlerken "istediğim her programı pardusa kuramayacağımı" öğrenmem hayallerimi yıktı.
    Mesela şunlar

Pardus ekibi merak edilenleri cevaplıyor!

Bunlar kullandığım bi kaç basit, her zaman ihtiyaç olan programlar. yeri geliyor biri lazım oluyor yeri geliyor bir diğeri.
    Bunlar olmadıktan sonra benzerlerini dahi kurabilme ihtimalim olsa yine kabul etmem çünkü bunlara yıllardır alışmışım.
    Bu yönden bir şey soracağım Linux kullanıcılarına.
    Windows programlarını (.exe, .msi uzantılı program setuplarını) Linux'a uygun hale getiren bir yazılım var mı Pardus'ta ya da Linux'ta?
    Röportajda farklı Linux sunumlarının bile farklı program sistemleri kullandığından bahsediliyor. Yani mesela Ubuntu'nun bir programını Pardus'a kuramıyormuşuz. Kurabiliyormuşuz ama tavsiye edilmiyormuş.
    Bu yönden çok büyük bi sıkıntı olur mesela istediğim programı kuramazsam.

Dönüştürücü programlar varmış ama tam sağlıklı olmuyormuş. Linux için olan programlara alışmak gerekiyormuş. Bu kötü oldu ama.

Ekleme:
    Hırs ettim tamamını izledim videonun.
    Elinize sağlık. Yine çok güzel bir röportaj olmuş. Daha önce de dediğim gibi bu Teknoloji Gündemi serisi çok güzel. İlerde de çok güzel ilerleyecek gibi görünüyor.

İlk formatta Pardus'u kurup deneyeceğim. Çalışan CD'den denedim daha önceki sürümlerini de biliyordum, bunu ilk defa kuracağım bakalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHI -- 21 Ocak 2010; 21:48:32 >

• quote:

Orijinalden alıntı: PHI

Pardus'u kurmayı düşünüyordum. Hoşuma gitmişti. Ama videoyu izlerken "istediğim her programı pardusa kuramayacağımı" öğrenmem hayallerimi yıktı.
    Mesela şunlar

Pardus ekibi merak edilenleri cevaplıyor!

Bunlar kullandığım bi kaç basit, her zaman ihtiyaç olan programlar. yeri geliyor biri lazım oluyor yeri geliyor bir diğeri.
    Bunlar olmadıktan sonra benzerlerini dahi kurabilme ihtimalim olsa yine kabul etmem çünkü bunlara yıllardır alışmışım.
    Bu yönden bir şey soracağım Linux kullanıcılarına.
    Windows programlarını (.exe, .msi uzantılı program setuplarını) Linux'a uygun hale getiren bir yazılım var mı Pardus'ta ya da Linux'ta?
    Röportajda farklı Linux sunumlarının bile farklı program sistemleri kullandığından bahsediliyor. Yani mesela Ubuntu'nun bir programını Pardus'a kuramıyormuşuz. Kurabiliyormuşuz ama tavsiye edilmiyormuş.
    Bu yönden çok büyük bi sıkıntı olur mesela istediğim programı kuramazsam.

Dönüştürücü programlar varmış ama tam sağlıklı olmuyormuş. Linux için olan programlara alışmak gerekiyormuş. Bu kötü oldu ama.

Ekleme:
    Hırs ettim tamamını izledim videonun.
    Elinize sağlık. Yine çok güzel bir röportaj olmuş. Daha önce de dediğim gibi bu Teknoloji Gündemi serisi çok güzel. İlerde de çok güzel ilerleyecek gibi görünüyor.

İlk formatta Pardus'u kurup deneyeceğim. Çalışan CD'den denedim daha önceki sürümlerini de biliyordum, bunu ilk defa kuracağım bakalım.

bu programlarının hepsinin alternatifi hatta daha iyisi var pardusta. üstelik bedava

• tebrikler, yararli bir is olmus.
    daha dusuk cozunurluklu daha ufak bir video da olsaymis kotali arkadaslara yararli olurmus saniyorum. konusnalar daha onemli sonucta.
  • Teleport pro = Httrack
    Flashget = alternatif çok hiç birşey olmasa komut satırından wget var :)
    Virtual clone drive = tamamem gereksiz komut satırından girilecek iki komutla alası yapılabiliyor.Üstelik linux ın okuaybildiği her tip medyadan
    (Ayrıca program varmı bilmiyorum)
    Filezilla linux sürümü mevcut
    CClenar ihtiyaç kalmıyor
    Mplayer ailesinin,winamp türevlerinin ve kodek yazılımlarını hiçbirine ihtiyaç yok içindeki yazılımlara alışmanız 2 dk bırakmanız bir ömür :)
    Chrome zaten linuxda var
    Nokia pc suite malesef yok alternatifleri varmı bilemiyorum.
  • Şu ana kadar Linux'ın yanından bile geçemedim...

Daha doğrusu geçemedim demek gerek; Adobe ürünleri (PS, AI, AE, AP vesair programlar) + Acad, 3DS .... Bunlar Linux'ı, Linux bunları desteklediği gün sistemime Pardus kurulmuş demektir...

El netice: Zorunlu kalmak kötü bir şey...
    Ha; zevk için ya da denemek için kurabilirim elbette ama bununda bir anlamı olacağını sanmıyorum :(((

düzeltme:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 22 Ocak 2010; 17:07:29 >
  • Pardus windowsla kıyaslanmaz herkesin parduse destek vermesi gerek.
    Büyük firmalardan intel ve nvidia desteklemesi çok hoş ama amd ve ati linux dağıtımcıları için kaynak ayırmaması tam olarak desteklememesi beni üzdü açıkcası.çünkü ekran kartım ati 5775 böyle devam ederlerse nvidia geçecem artık.
  • Ubuntu denemenizi tavsiye ederim. Pardus'tan bin kat güzel Türkçe desteği de var...

bu arada görsellik de harika...
  • Windows ile bunu karşılaştırmak farklı bir olay gibi geliyor. Ben şöyle bakıyorum. Windows 3.1-95 serisinden beri windows windows deyip duruyor. Kullanıyoruz. O zamandan beri bir alışkanlığımız var. Mouse bile orda kullanırken değişik hızlı performanslı geliyor.

Peki bu alışkanlıkları, sıcaklığı bir kenara bırakalım. Pardusu hiç windowsla tanışmamış ya da "ben bunu kullanacam" diyip te denememiz gerekir.

Ayrıca bana 15-20dk bilemediniz 1-2 saat bakıp yeniden windowsa döneyim demek pek sıcak gelmiyor. Bu araba değil ki gaza basınca performansı anlaşılsın.

Arkadaşlar demişler. Windows varken buna bakılmaz. Acaba sistemlerinde Xp ye diyelim ki para verdiler. Vista yada 7 yüklemek için lisans ücreti ödediler mi? 7'ye pat diye geçebildiler.

İşletim sistemini hadi yükledik diyelim. Bunun yan yazılımları. Ofis, grafik, video.

Ayrıca sunucu tarafı daha güzel. Siz Dosya sunucusu, veri tabanı, mail gibi yazılımlar için

İşletim Sistemi
    İşletim Sistemine terminal erişim lisansı

Uzak Masaüstü lisansı

Veri tabanı lisansı
    Veri tabanı yazılıma erişim lisansı
    Yok Veri tabanı işlemci lisansı

Mail sunucu, proxy, bir de bunların terminal lisanslarıyla uğraşmıyorsunuz.

Olaya parasal yönden bakmasanız bile bunları donanımsal olarak bile çok düşük sistemlerde bile çok yüksek performans alarak kullanabiliyorsunuz. 64mb sistemde mail sunucu kurmuştum. çok iyi performans vermişti.

Ben kendimden örnek vereyim. İnsan "evet. ben artık bunu kullanıcam" demeden kabullenmiyor. Sigarayı bırakmak gibi bişey bu. Artık Pardus demek.

@SBK
    evet. Onu seyredince insan farklı bakıyor.

• pardus yada linux hiç kullanmadım video tahminlerimin hepsini dile getirdiler.
    çok uzun zaman değil win2003 ten önce m$ de bazı serverlarında unix ullandığı iddia edilmişti sebebi unix in comm ları çok çok iyi kontrol edebilmesi.
    Gelelim yaygınlık meselesi,Ben programcıyım,borland delphi ile beraber kylix çıkarttı ve iddiasıda delphi de yaz linux a kopyala sadece kylix le derle linuxta çalışsın idi.kylix 3.versiyonunda m$ borland ı satın aldı ve ilk yaptığı iş ki o yüzden satın almıştı kylix projesini kapattı, onun yerine delphi içine .net koydular.
    Bu sayede linux un yaygınlaşmı son kullanıcıların tercih etme sebepleri engellendi.Bu ticari bir oyundu.ve malesefte başarılı oldu.
    Eğerki linux ta yazılım araçları çoğalırsa,aslında çoğalması değilde 2-3 taneden fazla olması yerine var olanlar hızla geliştirilirse m$ın tekelciliği zaman içinde kırılır.
    Unutmayın şu an win. yada m$ofis e para vermiyor olmanız onu satın almadan kullanma hakkınız olduğunu sağlamaz.
    Aslında Pardus ekibini destekleyip, işi hızlandırmak, en kısa zamanda lazarus yada freepascal gibi programlama dillerinden birini çok hızlı bir şekilde üst seviyelere yani sorunsuz ve stabil çalışacak hale getirecek bir ekip kurulursa benim inancım sadece Türkiyede değil dünyadada büyük yankı uyandırıp destekçi sağlıyacaktır.
    FireBird opensource bir database dir.çok küçük olmasına karşılık çok büyük bir database dir,abd de hava alanında kullanılacak kadar güvenilirdir.linux desteğini söylememe gerek yok sanırım.iş sadece yazılım yapabilecek programa ihtiyaç,eğerki buda olursa linux u kimse tutamaz.işletmeler,bilgisayara ödedikleri para kadar daha stabil ve sağlıklısı varken m$ para ödemek istemezler.
    konu, o iyi bu iyi değil,en stabil en güvenilir ve hepsinden daha önemlisi un UCUZ, en az PARA harcatandır.
    işe birazda milliyetçilikte katarsak kağıt yada bir cd karşılığı 100 lerce $ yurt dışına göndermemektir.

• adam akıllı player olsa izleyecez 20 dakkadan sonra bir koptum kopuş o kopuş sardırma yok böyle player teknoloji sitesinde kullanılır mı
  • sene olmuş 2010 , halen windows işletim sistemleri ile yapabildiklerimizi linux sürümleri ile yapamıypruz. Bu işler öyle ücretsiz olması , kolay bulunabilmesi filan falan la olmaz. Bir işletim sistemi herkese hitap etmeli. Herkesin ortak olarak ihtiyaçlarını gidermeli. Bizim işletim sistemi ile oyun oynanamıyor diyip sonrada windows dan daha iyidir demekle hiçbir yere varamıyorlar.
  • @Sith

Peki arkadaşım bunun sorumlusu kim? Pardus ekibi mi? Linux camiası mı? Yoksa tekelciğini güç haline getirip, hem donanım hem yazılım-oyun geliştiricilerine Linux konusunda baskı yapan Microsoft mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: paradoxical_boy

@Sith

Peki arkadaşım bunun sorumlusu kim? P

işletim sistemine para vermeyen adam oyuna para vermez gibi haklı bir düşünceye sahip oyun üreticileri....

Sebep ne olursa olsun , sonuç ortada arkadaşım, ben işletim sisteminin başına geçtiğim zaman herşeyi yapmalıyım.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.