Şimdi Ara

Parmak izi sistemleri nasıl çalışır? Avantajları nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
257
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

•  

Parmak izi okuyucu sistemleri son yıllarda en çok kullanılan biyometrik tanıma sistemi haline gelmiştir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi kesinlikle değiştirilmez ve kopyalanamaz bir algoritmaya sahip olmasıdır. Parmak izi okuyucuların içinde bir sensör bulunur. Bu sensör sayesinde kişi parmak izini bıraktığında sensör kişiyi doğru olarak tanır.

Parmak izini tanıma işlemi 1 saniye gibi çok kısa bir sürede gerçekleşir. Parmak izi sistemleri yüksek güvenlik sağlayan bir sistem olarak öne çıkmaktadır. Parmak izi okuyucu sisteminde kişinin giriş ve çıkış bilgileri bir yazılım sayesinde otomasyon programına kayıt edilir ve buradan takibi yapılır. Parmak izi okuma sistemleri hızlı yanıt süresi, kapasite sorunu olmaması ve düşük maliyeti sayesinde en çok tercih edilen sistem haline gelmiştir.

Gündelik hayatta pek çok işlemin parmak iziyle yapılıyor olması insanlar için büyük bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Parmak izinin kullanımı gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bu cihazlar özellikle ofis ortamında çalışan insanlar tarafından daha fazla ilgi görmektedir. Parmak izi cihazlarının kullanımı ilerleyen yıllarda gelişen teknoloji ile beraber tamamen hayatımıza girmesi tesadüf olmayacaktır.

Parmak İzi Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?

Parmaklarımızın içi insan biyometrisine uygun olarak eşsiz bir biçimde yaratılmıştır. Bu biyometrinin aynısı yada bir benzeri hiçbir insanda olmayacağı için en güvenilir şifreleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Parmağımızın uç kısmında yer alan girintiler ve çıkıntılar biometrik bir haritaya benzer. Parmak izi okuma cihazları parmağımızda bulunan bu girinti ve çıkıntıların birbirlerine olan mesafesini ölçer ve parmak izimizde bulanan noktaların birbirlerine olan uzaklığını tespit ederek bir şifreleme algoritması oluşturur. Parmak izi okuma cihazına parmak izimiz tekrar okutulduğu zaman cihazın içisindeki şifreleme algoritmasına alınmış kayıtlara bakılarak eşleştirme işlemi gerçekleştirilir ve parmak izi tanıma süreci tamamlanmış olur.

Parmak izi sistemleri 3 çeşittir;

• Optik parmak izi okuma,

• Ultrasonik parmak izi okuma,

• Kapasitif parmak izi okuma,

Optik Parmak İzi Okuma: Optik parmak izi sisteminde, parmak izinin bir ışık yardımıyla sayısal görüntüsü çekilerek elde edilen bir sistemdir. Bu sistemde sensör cam kaplı bir ekranda bulunur ve ışığın içeri yansıması ile parmak izi sayısal bir değere dönüştürülür. Kirli veya lekeli bir parmak izi veya sensörün etrafındaki lekeler parmak izinin okunmaması problemine yol açabilir. Bu sistemin en büyük avantajı kapasitif sensörlerde meydana gelen elektrostatik boşalmalardan meydana gelen arızalara maruz kalmamasıdır.

Ultrasonik Parmak İzi Okuma: Bu sistemde, parmak izi okuma işlemi optik sensörlerdeki gibi yüzeysel değilde yüksek ses dalgaları yardımıyla cildin epidermal bölgesine nüfus ederek gerçekleşmektedir. Bu sayede parmak izinin kirli olması durumunda bile cihazın okuma kalitesini minimum oranda etkilemektedir.

Kapasitif Parmak İzi Okuma: Kapasitif sensörlerde, cihaz içinde iki sıra sensör dizisi bulunmaktadır. Okuma işlemi esnasında, parmakta bulunan dermal bölüm iletken, epidermal bölüm ise yalıtkan bir alan gibi davranır ve dokunma esnasında oluşan kapasite değerine göre parmak izinin sayısal görüntüsü elde edilir. Aktif ve kapasitif olarak iki farklı yöntemi bulunmaktadır.

Aktif kapasite yönteminde parmak yüzeyine ufak gerilimler verilerek parmak içindeki aralıklardaki elektrik miktarına göre boşluklar hesaplanır. Pasif kapasite yönteminde ise cihaz, parmakta bulunan dermal bölümde ölçüm yapar ve bu alandaki boşluklar nedeniyle oluşan kapasite değişimlerine göre parmak izinin sayısal görüntüsünü elde eder.

Parmak izi sistemlerinin avantajları nelerdir?

-        Parmak izi sisteminde kartlı geçiş sistemlerinde olduğu gibi kart taşıma zorunluluğu bulunmamaktadır.

-        Parmak izi sisteminde kartımı unuttum veya kaybettim gibi mazeretlerin önüne geçilmiş olunur.

-        Kartlı geçiş sisteminde kart yıprandığı zaman kartın yenilenmesi gerekmektedir. Bu da ekstra bir maliyet gerektirebilir. Parmak izi sistemlerinde böyle bir durum bulunmamaktadır.

-        Kartlı geçiş sistemlerinde personeller kartını birçok kişiye okutturup geçiş yaptırabilme durumu ortaya çıkmaktadır. Parmak izi sisteminde ise böyle bir durum kesinlikle olmamaktadır. Çünkü kimse başkasının yerine parmak izini okutamaz.

Parmak İzi Sistemlerinin Kullanıldığı Alanlar;

-          Personel takibi,

-          Hastanelerde hasta takibi,

-          Polis ve emniyet sistemlerinde,

-          Turnike geçiş sistemlerinde,

-          İnternet bankacılığı ve ATM’lerde kullanıcı tanımlama,

-          Kredi kartı sistemlerinde,

-          Kamu hizmetlerinde,

-          Dershanelerde ve okullarda,

-          Hastanelerde hasta takip sistemlerinde,

-          Cep telefonu ve mobil sistemlerde

• Peki dezavantajları nelerdir?

• Bundan 10sene önceki notebooklarda vardı parmak izi okuma sensörü ama bugünkü gibi değildi kullanışlı olmadığından rafa kalktı. parmağınızı sürükleyerek açıyordu ama tam bir işkence 4-5 defa denemek gerekiyordu şimdi kolaylaştırdılar ancak bugünkü şekliyle kullanılabilir oldu. Hey gidi günler.

• Yazınızdaki "yaratılmıştır" kelimesi kesinlik ve tanrı inancına dair vurgular içeriyor, lütfen daha dikkatli yazın. Yazılar evrensel olmalı.

• Başlangıçta o kadar çok gereksiz bilgi vermişsiniz ki asıl konuya gelemeden sıkılıp kapattım.

• Yukarıda arkadaşın biri değinmiş, ya dezavantajları gün geçmiyor ki firmanın biri müşterilerinin bilgilerini çaldırdığı(belki de bunları kasten satıyorlar) ortaya çıkmasın. İşte en son Facebook skandalı patladı. Parmak izlerimizin kötü niyetli birilerinin ellerine geçtiğini düşünmek bile insanı hasta eder. Olmaz demeyin telefonlarımızın ne kadar ''güvenli'' olduğu son derece şüpheli bir durum.

• devrimdoga kullanıcısına yanıt
    kesin biri bunu yazar demiştim yine doğru tahmin de bulunmuşum :D
    Merak etmeyin hocam oradaki yaratılmıştır kelimesi evrime vurgu yapıyor, Evrim tarafından yaratılmıştır diyor.
    Sübhanallah bugünde ateisliğimi gösterdim, Allah kabul etsin..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sübhanallah hocam, Allah kabul etsin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi devrimdoga -- 27 Mart 2018; 13:8:29 >
  • Dizinin birinde bir sahne:

Kötü karakter, mağfurun oğlundan aşırdığı anahtarla gece geç saatte gizlice eve girer. Mağdur yatakta yatıyordur, telefon yatağın yanında ve açıktır.

Kotu karakter telefonun tuşuna basar, telefon parmak izi ile kilitlenmiştir. Yavaşça mağdurun parmağını telefona okutur. Telefonun kilidi açılır.

Telefonda mağdurun kocasına paylaşmayacağım diye söz verdiği fotoğraf vardır. Kötü karakter o fotoğrafı mağdurun profilinden paylaşır.

Sabah uyandıklarında koca sosyal medyada fotoğrafı görünce...

Kısacası parmak izi o kadar da güvenli değil. Eski usul şifre bizlere zor gelse de daha guvenlidir. Anlattığım olay bir dizide gerçekleşse de gerçek hayatta olamayacak bir senaryo değil. Özellikle çok kritik bilgilerin olduğu cihazları parmak izine emanet etmemek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 27 Mart 2018; 14:23:22 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • protekzaman dan uzak durun kullanan biri olarak söylüyorum fabrikada 1 yıl olmadı daha sürekli sorun çıkartıyor cihaz çin malı yazılımı kendileri yazıyor sürekli sorun okumuyor veriyi çekmiyor çöküyor.

• parmak izlerini bilgisayarda karsilatiran programlar varmidir acaba?

• Aslında bakarsanız mevcut sistemlerden daha çok dezavantajı vardır diyemeyiz. Lütfen biraz gerçekçi olalım. Parmak izinin tek dezavantajı vardır ,özel kimysallar ile kopyası yapılabilir.Fakat mevcut sistemlerin yok mu? Halen bankalar ,bankamatiklere konulan kopyalama aparatının önüne geçemediler. Biraz gerçekçi olun. O kadar para o kadar yatırım o kadar teknoloji halen bunun önüne geçemediler. Mail yada mesaj kutunuza bir mesaj geliyor tıklıyorsunuz ve hoop hesaplar boşalıyor. Bu mu güvenlik. Yüklü miktarda paranız olsun bakalım hesabınız da ,o zaman görürüm, restoranda garsona kredi kartınızı verip çekiver diyor musunuz ? Hesapta var bin tl hacklense ne olur haclenmese ne olur. Arkadaşın biri de diziyi örnek vermiş. Lüks bir sitede oturuyorsun,güvenlik görevlin var,giriş kapısı şifreli, evin kapısı çelik kapı, şahıs içeri girmiş de parmağını okutmuş. Akıl tutulması yaşamayın, öyle bir durumda değil parmak izini parmağını alırlar. Çıkın bu dizilerden biraz hocam.Pazar pazar parmak izlerim hopladı,yazmadan edemedim. Daha bir sürü yazacak konu çıkar. Sen parmak izi güvenli değil diyorsun, adam arıyor telefonla ,sadece konuşarak hesabındaki bütün parayı alıyor,hemde elden teslim. Ne oldu şifreler,ne oldu güvenlik önlemleri. Biraz daha yaratıcı ve gerçekçi olalım bence..Saygılar sevgiler.

• Süper yazı olmuş, ben ev ile ilgili parmak izli kilit kullanmak isteyenler için bir ekleme yapayım, yazı tamamlanmış olsun :

1) Evinize parmak izli çelik kapı kilidi alacaksanız, kolay montaj yapılabilmesi ve kapıda tadilat gerektirmemesi önceliğiniz olsun bence. Arkadaşın sorduğu ürünün resmini göremedim ama o zamanlar olan tüm ürünler kapıda delme gerektiren ve kilidi farklı ürünlerdi. O yüzden de onu alıp yeni kapıya takamıyordunuz. Artık yeni çıkan ürünlerde öyle bir sorun kalmadı, sadece barelinizi değiştirerek kapınızı parmak izli sisteme geçirebiliyorsunuz. Diyelim kiracısınız, alın onu yeni evinize götürün yine kullanmaya devam edin.

Montajı kolay olması da önemli çünkü aldığınız ürünü taktırmak için usta bulmak da zor, ona bir dünya para vermek de zor. O yüzden montajı kolay ürünleri seçmeniz daha mantıklı.

2) Anahtar deliği olmayan bir ürünü tercih ederseniz, güvenlik açısından daha avantajlı olursunuz, çünkü kapınızı maymuncukla açma şansları kalmaz.

3) Parmak izi ünitesi ürünün üzerinde olursa (ki çoğunda parmak izi ünitesi ayrı olarak takılıyor) ürünün çalınma riski olmaz. Diğer ayrı parmak izi ünitelerinde adam 2 vidayı sökerek ürünü alabiliyor, bu sefer bir dünya para verdiğiniz ürün çöp oluyor.

4) Ürünlerin kendini otomatik açanı var, bir de manual olarak açanı var. Bu biraz size bağlı bir karar, ben 6-7 senedir parmak izini gösterdikten sonra topuzu çevirerek kapıyı açan modeli kullanıyorum, son derece de memnunum. Otomatik açan muhakkak daha rahattır, ama gürültülü çalışması ve kilidi sürekli açmaya çalıştığı için (kapılar bir süre sonra sarkma vs yaptığı için kilitlerin çalışması zorlaşıyor malum) motorunu yorarak ömrünü kısaltması yüzünden ben tercih ettim. Pil sarfiyatları da çok değişiyor tabi ki, otomatik açan çok daha hızlı pil tüketiyor.

5) Bunları cep telefonu da açıyor, o da çok iyi, uzaktan açmak için wifi modülü de satılıyor opsiyonel olarak. Yani özellikleri çok ürünlerin, ama hepsini yazıp da sizi yormayayım. İsteyen için ben link veririm, ürünün altındaki videolardan detaylara bakarlar.

Sonuç olarak dediğim gibi ben 6-7 senedir aşağıdaki ürünü kullanıyorum ve çok memnunum. Üstte söylediğim kriterlere de uyuyor ve sıkıntı yaşatmıyor. Ama tabi elektronik şans işi, yine de bir şekilde parmak izli sisteme kesinlikle geçin derim ben, inanılmaz rahat anahtar taşımamak.

Marelli MAGIC parmak izli çelik kapı bareli : 

https://www.hirdavatfirsati.com/marelli-magic-parmak-izli-ve-cep-telefonuyla-acilan-kilit-kapi-gobegi-bareli-silindiri

• zırt pırt sorun yaşamak istemiyorsanız kaliteli, sorunsuz cihazlar tercih etmelisiniz. suprema cihazlar güney kore kalitesinde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biyometric -- 7 Ağustos 2023; 17:09:25 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.