Şimdi Ara

### <<<Parrot AR DRONE 2.0 (Ana Konu)>>> ### (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
376
Cevap
12
Favori
58.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: braveman

yakında ps3 kumandası bulup onu android telefon ile eşleştirip ar drone 2.0 cihazımı kumanda etmeyi planlıyorum.

tüm araştırmalarımı yaptım.

usb gamepad aldım. sıradan bir marka (genelde piyasada snopy falan var) ama telefonu kumanda ediyor. telefonun menülerine girip çıkıyorum. galerideki resimleri geziyorum.

ama ekran da bir yere dokunma işini değil. ps3 kumandasında telefonun dokunmatik ekranına müdahale edilebiliyor.

ne dersiniz. hoş olmazmı

Braveman arkadaşım selam,

Yaptığın araştırmaları bizede sunabilirmisin.
    ne gibi bir yol izleyeceksin, hangi yazılımları kullanacaksın, ek bir aparat kullanıcakmısın ?
    Şuan ARDrone tepki veriyormu ?

Fazla sorumu sordum

Görüşmek üzere..

• quote:

Orijinalden alıntı: sberke

ne gibi bir yol izleyeceksin, hangi yazılımları kullanacaksın, ek bir aparat kullanıcakmısın ?

Fazla sorumu sordum

Görüşmek üzere..

ben android kullanıyorum. android telefonum rootlu . rootsuz yapanlar da var ama ben deki imkanları yaparak yapacam.

usb otg kablo vardı bende. usb gamepad aldım. şimdi geri iade ettim. işime yaramadı.
    telefona takınca önce algıladı sonra algılamadı derken yazılım ile sabitleyim dedim. USB BT Joystick Center programını indirdim.
    on numara oldu dedim. telefonu kumanda ediyorum. ama istediğim gibi ar drone kımıldatamadım.

sonra yaptığım denemelerde benim gibi usbden uğraşan kişilerde sorun oluyormuş.

o zaman ps3 kumandası ile bu yolu yapanları araştırdım. daha kolay geldi.

ps3 kolunu bluetooth ile bağlanan mac adresini pcden bir program ile telefonun mac adresini ps3 koluna giriyorsun.
    sonra ps3 kolu için google playde başka bir pogram indiyorsun. sonrasında programın ayarlarını yapıp telefonun dokunmatik ekranını kumanda ediyorsun.

bunu yapacam çok az kaldı. yapınca detaylı anlatacam.

ama donanımsla çok fazla şeye gerek yok. ps3 kolu şimdilik. .yazılımsal şeyler google dan bulunuyor.

• quote:

quote:

Fazla sorumu sordum

Görüşmek üzere..

ben android kullanıyorum. android telefonum rootlu . rootsuz yapanlar da var ama ben deki imkanları yaparak yapacam.

usb otg kablo vardı bende. usb gamepad aldım. şimdi geri iade ettim. işime yaramadı.
    telefona takınca önce algıladı sonra algılamadı derken yazılım ile sabitleyim dedim. USB BT Joystick Center programını indirdim.
    on numara oldu dedim. telefonu kumanda ediyorum. ama istediğim gibi ar drone kımıldatamadım.

ps3 kolunu bluetooth ile bağlanan mac adresini pcden bir program ile telefonun mac adresini ps3 koluna giriyorsun.
    sonra ps3 kolu için google playde başka bir pogram indiyorsun. sonrasında programın ayarlarını yapıp telefonun dokunmatik ekranını kumanda ediyorsun.

ama donanımsla çok fazla şeye gerek yok. ps3 kolu şimdilik. .yazılımsal şeyler google dan bulunuyor.

Anladım hocam kolay gelsin. İnsallah başarabilirsin

• arkadaşlar merhaba. daha önce ar drone 2.0 için wifi anten nasıl takılır diye bulduğum pdf formatlı bilgi amaçlı 3 tane dosyayı aşağıdaki linklere yükledim. el becerisi yatkın olan ve benim gibi ar drone 2.0 anten ilave yapmak isteyenlere bir kaynak olsun diye paylaşıyorum. pdf fomatının içindeki yazılar ingilizce .

ama görsel olarak nasıl yapılacağı anlaşılıyor. ingilizce kısım ları da google translate çevirerek anlatılmak istenilenler anlaşılıyor.

s3.dosya.tc
    wifianten_1_.pdf dosyas�n� indir - download
    http://s3.dosya.tc/server17/0y5sAl/wifianten_1_.pdf.html

s3.dosya.tc
    wifianten_2_.pdf dosyas�n� indir - download
    http://s3.dosya.tc/server17/BJNWRd/wifianten_2_.pdf.html

s3.dosya.tc
    wifianten_3_.pdf dosyas�n� indir - download
    http://s3.dosya.tc/server17/BJNWRd/wifianten_3_.pdf.html

bu işlem sonucunda iki durum söz konusu ,

ya ar drone 2.0 anakartına düzgün lehim yapıp görsellerdeki gibi başarı ile yapıp ar drone çalıştırırsınız.

yada lehimleme yaparken veya anakarta zarar vererek anakartı bozabilirsiniz

ara bir seçenek yok . eli yatkın olmayan arkadaşlara kurcalamadan önce son uyarı (köprüden önce son çıkış )

• 2 yıl önce almıştım,
    hemen sattım.
    Anlaşılan beklentim yüksekmiş,

şimdilerde dji phantom bakıyorum,
    muhtemelen fc40 kameralı.
    phantom ve gopro beraber sorun çıkarmış vazgeçtim.

ardrone ile bir videom vardı bulursam paylaşırım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Fazla sorumu sordum

Görüşmek üzere..

evet yaptım oldu arkadaşlar :-)

Bir kaçta tane usb , bluetooth kumandayı telefona bağladım. istediğim gibi programlar tam olarak düzgün çalışmadı. sonra ikinci el bir tane ps3 kumandası aldım. denedim oldu. sonra aldığım kumanda joystick lerini bana satan kişi sağ olsun içine etmiş. baktım olacak gibi değil ürünü geri iade ettim.gittim bir tane PS3 KOLU SIFIR ALDIM. gitti paracıklar :-) 145 tl. teknosadan, sony bayisinde ve media markt ta dolar yüzünden 179 tl satıyorlar. teknosa ya dedim. eğer bu ürün sahte ise sizi yakarım diye. adam sahte ürün biz satmayız diyorlar. yine foruma sahte ps3 kolları diye yazın bakın neler çıkacak.
    (örnek mesala http://forum.donanimhaber.com/m_49893906/tm.htm )

resimleride ekliyorum. aşağıda yine bu forumdaki açılmış bir konu var. ps3 kumandayı telefona tanıtma diye.
    http://forum.donanimhaber.com/m_60505235/tm.htm

bu adresten ps3 kolunu tanıtmayı deniyorsunuz. lakin ben yapamadım demeyin linkteki konuyu açan kişi baya bir güzel anlatmış.

ar drone 2.0 ps3 kumandası ile beraber evin salonunda uçurdum. yukarı aşağı sağ sola ileri geri vb ne kadar işlev varsa ar drone da hepsi ps3 kolu ile sıfır tepki süresi ile çalışıyor. ama gerçek denemeyi dışarda yapacam. havalar biraz iyileşsin. şu rüzgar bir gitsin istanbuldan.

ben olayı şöyle özetliyerek yazıyorum.

1-ps3 kumandayı pcye yüklediğin sixaxis PairToolSetup ile haberleştiriyorsun. telefona yüklediğin sixaxis controller programı ile telefonun bluetooth mac adresini görüyorsun. pc deki sixaxis PairToolSetup programının içine elle bu mac adresini giriyorsun.
    2-ps3 kumandasının mac adresini yukardaki şekilde kayıt yapıp pcden ps3 baglantısını çıkarıyorsun. ps3 kumandayı telefondaki sixaxis controller ile bluetooth ile haberleştirip programın ekran ayarlarını yapıyorsun.
    3-ben ar drone ekran görüntüsünü önce telefonum ile aldım. sixaxis controller programını açınca cektiğim ekran görüntüsünün üzerine sixaxis controller touch edit menüsündeki tuş ayalarını yaptım.
    4- programı arka plana aldım ps3 ile çalışınca ps3 1 nolu baglantı ışıgı yanık kalıyor.
    5-ar drone programını açtım wifi ile telefondaki bağlantısını yaptım.

ve ps3 kolu ile artık ar drone 2.0 kumanda ediyorum. yapmak isteyenlere bu kılavuz olsun.
     ###  <<<Parrot AR DRONE 2.0  (Ana Konu)>>> ### ###  <<<Parrot AR DRONE 2.0  (Ana Konu)>>> ### ###  <<<Parrot AR DRONE 2.0  (Ana Konu)>>> ### ###  <<<Parrot AR DRONE 2.0  (Ana Konu)>>> ### ###  <<<Parrot AR DRONE 2.0  (Ana Konu)>>> ###

• hayır arkadaşım çok basit bende yeni aldım daha hiç düşürmedim düşmezde zaten süper bir alet @Ray Donovan @Ray Donovan
  • estbzr E kullanıcısına yanıt
    selam bu pille orjinal pilin ağırlığı nasıl kardeşim bende alacam ama terettütteyim zararı olur diye @estbzr
  • Merhaba,

Bugün yeni pilleri denedim, pillerin detayını yukarıdaki mesajımda yazmıştım, şimdi performansa değineyim;

Pillerin ağırlığı uçuşu etkilemedi. Taklalarda hiçbir hantallaşma olmayıp aynı çeviklikte uçuş yapabildim. Kullanım süresi olarak da; rüzgarlı havada 3-5 takla ile sürekli kayıt halinde yaptığım uçuşun toplam süresi 20,5 dakika kadar oldu. Bu uçuş sırasında 2 kere iniş yapıp tekrar havalandım ve yerde maksimum 15-20 saniye kadar kaldım.

Nette pil hakkında okuduğum yorumlarda ilk uçuşlarda 17 dakika havada kaldıklarını, birkaç şarj-deşarjdan sonra uçuşun 22-23 dakikalara uzadığını yazmışlardı. Sanıyorum birkaç şarj döngüsünden sonra 22-23 dakika rahatlıkla yakalanır.

Önümüzdeki günlerde flight recorder almayı düşünüyorum, onun hakkında da yorumlarımı paylaşırım.

İyi günler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ColdPlayer

Merhaba,

Bugün yeni pilleri denedim, pillerin detayını yukarıdaki mesajımda yazmıştım, şimdi performansa değineyim;

Pillerin ağırlığı uçuşu etkilemedi. Taklalarda hiçbir hantallaşma olmayıp aynı çeviklikte uçuş yapabildim. Kullanım süresi olarak da; rüzgarlı havada 3-5 takla ile sürekli kayıt halinde yaptığım uçuşun toplam süresi 20,5 dakika kadar oldu. Bu uçuş sırasında 2 kere iniş yapıp tekrar havalandım ve yerde maksimum 15-20 saniye kadar kaldım.

Nette pil hakkında okuduğum yorumlarda ilk uçuşlarda 17 dakika havada kaldıklarını, birkaç şarj-deşarjdan sonra uçuşun 22-23 dakikalara uzadığını yazmışlardı. Sanıyorum birkaç şarj döngüsünden sonra 22-23 dakika rahatlıkla yakalanır.

Önümüzdeki günlerde flight recorder almayı düşünüyorum, onun hakkında da yorumlarımı paylaşırım.

İyi günler.

Merhaba coldplayer .Dediğin gibi ağırlık olarak sorun cıkarmadıysa lipo pilde alınacak iyi bir rakam vermiş pilller.
    sürekli kayıt yapmak ve takla bu pil olayında performans etkiliyor.

senin yakaladığın 20 dak süreyi sen ar drone hava da askı da değilde hareket ettirek manevralar yaparak aldın dimi. bu da önemli bir ayrıntı

flight recorder alınca mutlaka buraya yaz. ben de çok önemsediğim şeyler arasında
    flight recorder ile kafama takılan şeyler var mesala.

1-kayıt yaptığında flash belleğe kayıt yapar gibi kendi üzerine kayıt yapıyor diye biliyorum. 4 gb belleği olması lazım. bu bilgi kesin lazım. varmı böyle birşey
    2-o an internet paketin telefonda yok diyelim. daha önce indirdiğin ar drone kontrol içinde harita kısmındaki maps görüntüleri intermet paketin olmadan sadece gps ile uçurmana imkan tanıyormu. hani google maps da internet olmadan en son baktığın maps lara bakıyorsun ya.
    3- pilin performansını ne kadar etkiliyor.
    4-hafızası dolarsa kayt yaparken kaydı tekrar telefona göndermeye devam ediyormu.

eğer alırsan flight recorder ı bu soruları da es geçme güzel kardeşim.

saygılar

• Merhaba arkadaslar bnde araniza yeni katildim artik bnde ar drone 2 sahibiyim yalniz bnm bir sorum olucak bnm telefonum samsung note 3 wolifiden baglaniyorum ve cihazi oynuyorum hic bir sikinti yok bnm sorum su cihaza wifidan baglandigi icin interneti kesiyor ve baglanmiyor telefon bu cihazin guncellemelerinide bu yuzden yapamiyorum bu konuda yardimci olursaniz cok sewinirim

• quote:

Orijinalden alıntı: Mamun

Merhaba arkadaslar bnde araniza yeni katildim artik bnde ar drone 2 sahibiyim yalniz bnm bir sorum olucak bnm telefonum samsung note 3 wolifiden baglaniyorum ve cihazi oynuyorum hic bir sikinti yok bnm sorum su cihaza wifidan baglandigi icin interneti kesiyor ve baglanmiyor telefon bu cihazin guncellemelerinide bu yuzden yapamiyorum bu konuda yardimci olursaniz cok sewinirim

merhaba.

hayırlı olsun. ar drone ile bol keyifli zamanlar dilerim.

ar drone na cihaz deme bozulur onun bir ismi var.

sorun ile ilgili ben şöyle anladım. sen evde yada dışarda wifiden internete bağlı iken aynı anda ar drone da bağlanmak istiyorsun. ve bakıyorsun ki modem ile baglantın kesiliyor. sadece ar drone ile bağlı kalıyorsun. ve böylece güncelleme yapamıyorsun. aynı anda iki wifi adresine telefondan bağlanmazsın.

eğer sorunun bu ise . yukarda anlattığım gibi olay oluyor.

fakat telefonunda internet paketi varsa mobil veri yada data diye telefonda gözükür. onu açık bırak. sonra wifi ile ar drone bağlan. internetin telefonun üzerindeki hattan gelince güncelleme yi dene.

en azından ben o şekilde yapmıştım.

mesala bende s2 var. telefondaki program AR.FreeFlight 2.4.10 güncelleme kısmındaki bilgiler de
    TÜM MOTORLARIN
    TİP 1.1
    DONANIM 6.
    YAZILIM 1.43

• quote:

quote:

Merhaba arkadaslar bnde araniza yeni katildim artik bnde ar drone 2 sahibiyim yalniz bnm bir sorum olucak bnm telefonum samsung note 3 wolifiden baglaniyorum ve cihazi oynuyorum hic bir sikinti yok bnm sorum su cihaza wifidan baglandigi icin interneti kesiyor ve baglanmiyor telefon bu cihazin guncellemelerinide bu yuzden yapamiyorum bu konuda yardimci olursaniz cok sewinirim

merhaba.

hayırlı olsun. ar drone ile bol keyifli zamanlar dilerim.

ar drone na cihaz deme bozulur onun bir ismi var.

sorun ile ilgili ben şöyle anladım. sen evde yada dışarda wifiden internete bağlı iken aynı anda ar drone da bağlanmak istiyorsun. ve bakıyorsun ki modem ile baglantın kesiliyor. sadece ar drone ile bağlı kalıyorsun. ve böylece güncelleme yapamıyorsun. aynı anda iki wifi adresine telefondan bağlanmazsın.

eğer sorunun bu ise . yukarda anlattığım gibi olay oluyor.

fakat telefonunda internet paketi varsa mobil veri yada data diye telefonda gözükür. onu açık bırak. sonra wifi ile ar drone bağlan. internetin telefonun üzerindeki hattan gelince güncelleme yi dene.

en azından ben o şekilde yapmıştım.

mesala bende s2 var. telefondaki program AR.FreeFlight 2.4.10 güncelleme kısmındaki bilgiler de
    TÜM MOTORLARIN
    TİP 1.1
    DONANIM 6.
    YAZILIM 1.43

Ewet yapmak istedigim bu fakat mobile veriyide deniyorum ama bendede samsung note 3 var wifide bagliysa bi daha kesinlikle mobil aga baglanmiyor bnde hem wifi hem mobil agi acmaya calisiyorum fakat nafile banamisin demiyor

• Nekadar ileriye gönderebiliyoruz? Nekadar yukarı çıkabiliyo? Şarjı kaç saat/dakika dayanıyo?
  • güzel konu olmuş ve bayağı yazılanlar var....ben de mesafeyi artıracak bir çözüm arıyordum...sanırım burada bulabileceğim.
    bu arada yaklaşık 6 aydır falan uçurmuyordum ar drone 2.0 ımı...bende tekrar canlanma olacak sanırım..
    ayrıca bende de farklı modelde piller var...ebayden falan almıştım ama konnektörünü bulamamış ya da daha doğrusu uğraşamamıştım...buradan bu bilgileri de edinebileceğim diye düşünüyorum...teşekkürler.
  • selamlar bendede ar drone 2 var fakat talihsiz bir çarpma sonucu ön kameranın şeridi koptu.Bunun tamiri mümkünmüdür? Ar drone 1.0 bunun kamerası ar drone 2.0 a takılırmı.valla ne yapacağımı şaşırttım.fikri olanlar cvp yazarsanız sevinirim.
  • Arkadaslar bende samsung note 3 var wifiden ardrone 2 ye baglandigim zaman mobil agi otomatikman kapatiyor bu yuzdende cihaza bagliyken internete baglanamiyorum ve bu yuzden ardronun guncellestirmelerini yapamiyorum bu konuda yardimci olur musunuz

• quote:

Arkadaslar bende samsung note 3 var wifiden ardrone 2 ye baglandigim zaman mobil agi otomatikman kapatiyor bu yuzdende cihaza bagliyken internete baglanamiyorum ve bu yuzden ardronun guncellestirmelerini yapamiyorum bu konuda yardimci olur musunuz

evet arkadaşım.

senle yazıştığım zaman internet paketim yoktu. sen tekrar geri dönüş yaptın diye. internet paketi olan bir arkadaşın telefonundan mobil veri yi açtım.
    internete girdim telefondan ,sonra wifi ile ar drone baglandım .PAT hemen mobil veri kapandı.

sadece wifi den ardrone baglı kaldı. ar drone programının açık yada kapalı kalmasıda bu sorunu değiştirmiyor.

bu sorun önemli bir ayrıntı. diğer kullanıcılardan deneyerek buraya yazmalarını istiyecem. neyden sonra bu durum oldu. yada hep vardıda biz mi yanıldık.

• Merhaba,

Öncelikle ben Note 2 kullanıyorum ve wifi açılınca mobil verinin kapanma durumu bende de mevcut. Ama mobil veri kapalıyken drone'a bağlandığımda flight recorder için gerekli güncellemeleri yaptı, "sanıyorum ki" bir güncelleme çıktığında program play store'dan kendisini güncelleyerek gerekli firmware'ı telefona atıyor. Ayrıca bu "wifi açılınca mobil verinin kapanma durumu" genel ve bilinen bir durum olmalı ki flight recorder'la harita üzerinden uçuş yapmak için öncesinde programdan haritaya girip uçuracağınız bölgenin haritasını mobil veri aracılığıyla kaydetmeniz gerekiyor. Bu şekilde harita kaydetme prosedürü koyduklarına göre mobil verinin uçuş esnasında kapanıyor olması normal bir şey.

Ayrıca flight recorder'ı deneme şansım oldu. Öncesinde yazdığım 20.5 dakika uçuş süresi için bilgi vereyim; hava rügarlı olduğu için çok hareketli bir uçuş yapmamıştım. Yavaş hareketlerle ve kimi zaman da havada sabit durarak süreyi denemiştim. Bugün ise hava gayet elverişliydi ve rahat rahat deneme şansım oldu. Piller aldığımdan beri toplamda 2'şer kere şarj olmuştu, sanırım bundan sonraki şarjlarda uçuş süresi 1 dakikadan fazla artış göstermez. Hızlı, hareketli ve görece yüksekte yaptığım uçuşlarda flight recorder+zip tie mod ile 19 dakika kadar uçuş sağladım. Piller 150 gram, zip tie mod toplamda 10 gram, flight recorder ise 35 gram. Tabi yaklaşık 30 gramlık outdoor hull gps varken takılı olmuyor o yüzden ağırlıktan bir miktar kazanıyorsunuz.

Flight recorder 4gb dahili belleğe sahip bu sebeple ekstra flash bellek takmanıza gerek kalmıyor, gerekli video kaydını bunun içine yapıyor. İnternette uçus süresini 1-2 dakika etkilediğini yazmışlar, bunu net olarak tespit etme şansım henüz olmadı. İnternette gps hakkında çok yorum okumuştum ve kimi hayli olumsuzdu (olumsuz olanlar genelde ürün ilk çıktığında yapılan yorumlar, güncellemeler sonrası hep olumlu yorum yapılmış). Ben ekstra bir işlem yapmadan hep 9-11 kadar uyduya bağlı olarak uçtum. Uçuş yaptığım yer İstanbul-Bostancı sahildi. Program, hava kapalıyken 1-2 metre sapma, hava açılınca 0 metre sapma gösterdi (Ekranın sağ üst köşesinde yazıyor - 0 metre sapma hayli ender bir durummuş). Harita üzerinden uçuş ve sair hayli keyifliydi ve helikopter gayet stabil uçuyor. İlk kalkışı yaptığınız anda kalibrasyon yapıp pusulanın doğru gösterdiğinden emin olun çünkü flight recorder'dan otomatik uçuş yaptığınız esnada pusula yönünün doğru olması çok önemli, ayrıca "home" özelliğini aktif edince drone'un telefonun bulunduğu bölgeye sorunsuz uçması için de bu gerekli. Bundan önce flight recorder olmadan 35mt'ye çıkmıştım ve drone müthiş bir hızla sürüklenip kaybolmuştu, neyse ki hasarsız olarak bulmuştum. Zaten cihaz alt kamera ile maksimum 8-10 metre yüksekliğe kadar sürüklenmeyi algılayıp engelleyebiliyor (ayrıca rüzgarlı ortamda drone uyguladığı düzeltmeler sebebiyle yere paralel uçamadığı için alt kameranın görüş açısı bozuluyor, bu da sürüklenme tespitini imkansızlaştırıyor) Bir de gps'siz uçuş için ortamın ışık seviyesinin yüksek olması lazım yani gündüz uçurmalısınız ki alt kamera işlev görsün. Ama gps ile bugün 35 metreye çıktım 1 metre bile sürüklenmedi, durum kameradan bağımsız olduğu için karanlıkta da uçurabilirsiniz.

Uçuş sonrası programdan gps içine göz atıp uçuş videosunu telefona aktarabiliyorsunuz, ardından gps'ten silip hafızayı temizleyebilirsiniz. Bu arada belki merak eden olur, gps takılıyken taklayı kullanabiliyorsunuz, uydu sinyallerinde bir problem olmuyor ama ben yine de gps varken taklayı kapalı tutmayı tercih ediyorum çünkü olur da gps sinyali sapıtır ve birden drone'u denizin ortasında gösterirse o zaman drone ters istikamete doğru düzeltme uygulayacak ve kendi kendine manevra yapacaktır. Sanırım bu risk 4-5 adet uyduya bağlıyken daha fazla. 9-10 uyduya bağlıyken çok hassas ölçüm yapıyor ve hiç şaşırmıyor. Drone'un gps'i note 2'den daha iyi diyebilirim. Ayrıca harita üzerindeyken telefonun bulunduğu noktayı da gösteriyor ve dediğim gibi home tuşuna bastığınızda drone telefonun olduğu noktaya (yani yanınıza) geliyor.

Başka soru olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

• braveman B kullanıcısına yanıt
    Bu videoyu gördünmü anten mod ile ilgili..

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.