Şimdi Ara

PC Anakart Kondansatör tamiri nasil yapilir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
10.477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Son zamanlarda Pc calisiyor fakat bazen donup kaliyor , Anakarti kontrol ettigimde 6 tane Kondansatör ün sismis oludugun gördüm.

Gerekli Kondansatörleri aldim , elimde 15 w lik havya var acaba bu yeterli olur mu ?

Cok güclü havya ile yapipda karta zarar vermek istemiyorum , forumda birkac arkadas Kondansatöri pense ile söküp ekleme yapmislar , onuda yapmak istemiyorum .

Insallah tavsiyleriniz ve yardimlarinizla en dogru sekilde Kondansatörleri degistirecegim.

yorumlarinizi bekliyorum.

Tesekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi praetorians -- 17 Ocak 2012; 21:28:41 >

• Ustalar bir el atinda tamir edelim su mainboard u .....
  • RoHS standartlarında üretilen elektronik kartlarda zararlı madde bulunmaması gerekiyor, ki bizim lehimlerimizde bolca bulunan kurşun, bu anakartlarda mevcut değil. Ve kurşunsuz lehimin erime sıcaklığı kurşunluya göre daha yüksek. Bu sebepten az güçlü havyalarla eritemeyebilirsiniz yada çok uzun süre tutmanız gerekir ki bu da iyi bir şey değil. Daha yüksek güçlü bir havya ile çalışmanızı ve titiz bir çalışma yapmanızı öneririm..
  • ÖNCELİKLE GEREKLİ MALZEMELER:
    1 ADET HAVYA
    1 ADET LEHİM POMPASI
    1 ADET LEHİM TELİ
    TİNER VE SERT FIRÇA

UYGULAMA:
    HAVYA ISITILIR VE SÖKÜLECEK KONDANSATÖRÜN BACAĞINA DEYDİRİLİR LEHİM ERİYENE KADAR BASTIRILIR LEHİM KAYNADIĞINDA POMPA İLE LEHİM ÇEKİLİR
    DİĞER BACAĞA DA AYNI İŞLEM UYGULANIR, EĞER LEHİM ERİMİYOR İSE HAVYANIZLA O BACAĞA AZ LEHİM ERİTİN VE ÖYLE DENEYİN.
    PARÇAYI ÇIKARIN ANLATTIĞINIZ KONDANSATÖR BLOK DUR VE BLOKLARIN + - YÖNLERİ VARDIR KONDANSATÖRÜN BİR TARAFI TARALI DIR BOARDDAKİ TARALI TARAFA DENK GETİRİP MALZEMETİN YUVASINA OTUTTURUNUZ VE İLK ÖNCE LEHİM TELİNİZİ BÖLGEYE YERLEŞTİRNİZ ARDINDAN HAVYA İLE BASTIRARAK FAZLA OLMAYACAK ŞEKİLDE TUTTURUNUZ NOT BACAKDA ACIK OLMAMASINA DİKKAT EDİNİZ
    PARÇANIN OLDUĞU BÖGLEYE TATLI KAŞIĞI KADAR TİNER DÖKÜNÜZ FIRÇA İLE BASTIRARAK TEMİZLEYİNİZ.

NOT: BOARDIN ÜZERİNDE Kİ BAŞKA MALZEMELERE LEHİM ATIĞI (ÇAPAK) BIRAKMAYINIZ, LEHİMİ BAŞKA MALZEMELERİN BACAĞINA DAMLATMAYINIZ.

SES VE GÖRÜNTÜ TEKNİSYENİ

• Arkadaslar yardimlariniz icin öncelikle cok tesekkürler.

bugün gidip yeni havya alacagim ama kac W olmali ? 60 w yeterli olur mu yoksa 100 w mi olsun ?

Pompa mutlaka lazim mi ? eriyen lehimi almak icin baska yol var mi acaba ?
  • 40 w yeterli olacaktır bence
    ben normal işlerde 30w kullanıyorum zor durumda 40w kullanıyorum
  • Arkadaslar kafam cok karisti , karta zarar vermek istemiyorum ( acemiyim ) , ideal olarak kac W havya isimi görür sunun bir ortasini bulsak diyorum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi praetorians -- 19 Ocak 2012; 16:01:48 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    WIBTEK nasil bir anakarttir
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: praetorians

Arkadaslar kafam cok karisti , karta zarar vermek istemiyorum ( acemiyim ) ,

Burdan sonrasını okumadım.

Kartı ve kondansatörlleri götür bir elekronikçiye değiştirir..
  • kafan karışmasın
    100 w havya ancak işini görür
  • Arkadaslar 60w Havya aldim almasina ama , board u ters cevirince birde ne göreyim , igne ucu kadar lehim yerleri ve bunlarin hemen yanlarindan birsürü bakir yollar geciyor...

karta zarar vermeden cikarmak imkansiz görünüyor .

Penseyle cekip yapmayi düsünüyorum ama ayaklar uzun kalacak zarari olur mu ?
  • Amacim kondasatörleri tamamen cikarmak ve yenilemekti , birazda hobby amacli birseyler ögrenmek ve temiz bir is cikarmakti ama gördümkü bu mümkün degil , forumda bakir yollara zarar vermeden bu isi yapabilen arkadaslarada helal olsun diyorum keske onlar gibi el becerim olabilseydi.. penseyle cekip yapmayida saglikli bulmadim acikcasi o nedenle bu isi bilen birine yaptirmaya karar verdim.

Arkadaslar yardimlariniz icin tekrar cok tesekkürler .
  • doston 40w lık bir havya işini görür yöntemi söylüyorum sana kondansatörün 2 bacağının arasına bpolca lehim erit ve 2 dk tut havyayla o sökülüyo sonra tut elinle ısınırken alttan çek kondansatör elinde havyayı iki bacağa tutturki eşit sıcaklık dağılsın bolca lehim eritirsen ayaklara 2 dk da sökersin kolay gelsin
  • size kolay bir yöntem söylüyeyim.

anakartın altındaki kapasitör = kondansatör bacaklarına bir miktar sıcak lehim bulaştırıp havyayı değdirerek bir miktar bekliyorsunuz.
    amaç daha fazla temas alanı sağlamak.

kısa sürede ısınan bacaklar tereyağından kıl çeker gibi çıkıyor.
  • 40watt havya ile isini halledersin. 1.si kondansator bacaklarina lehim teli erit takviye yap. İsitmak daha kolay olsun. 2.si havya ile kondansatorun iki bacagini isit yukardan isinica yavas yavas cek cikar.
    3.su cikan kondansqtorun deliklerini isittigin taraftan tekrar isit Karsisindan ayni zamanda lehim pompasiyla cek ve anakart uzerindeki kond. Delikleri bosaslmis olur. Daha sonra saglam olanlari tak kutuplarina dikkat et. Son olarak guzelce lehimle islem tamam. Biraz dilkatli olursan becerevilirsin. İslem bittikten sonra selulozik tinerle lehim yaptigin bolgeyi dis fircasini tinere batir ve temizle. İslem tamam.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ankaradaysan getir 5 dkkada yapalim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: certy

Senin anakartta sorun var demek ki. Şaka bir yana anakartın önceden tamir görmüş olabilir ve normal lehimlerden kullanılmış olabilir. Ve sende onlara denk gelmişsindir. 5-6 anakartla karşılaştım, hiçbirinin lehimlerini normal (40 W) havya ile eritemedim.

2 ihtimal var sorun ya havyanda ya sende

Şaka bir yana elinize havya ile birlikte lehimi de alın. 35-40 farketmez çıkartılmak istenen pinin üzerine biraz lehim uygularsanız gevşeme olur, pompa ile çekilebilir hale gelir. Zaten anakartlar çok katmanlı olduklarından lehimi bir kez aldığı zaman tüm katmanlara yayıldığı için sonrası epey kolay oluyor. Yine de tecrübeniz yoksa tavsiye etmek zor.

• çift taraflı plaket kullandıkları için eritme işlemi uzun sürüyor biraz lehim uygularsan sorunsuz çıkacaktır delikler kapanırsa hızlı bir şekilde iğne sokup çıkarman yeterli oluyor.
  • valla bende de asrock marka 775 pin anakart vardı 3 kondansatörü şişmiş hatta akmışlar değiştirdim yine çalışmadı anakart çalışıyo fakat görüntü namına bişe yok elinde sıcak havya bilmem ne olmadımı zor oluyor lehimlemek çift taraflı pcb olduğu için
  • üstadım kaç tane anakartımın kondansatörünü değiştirmeye çalıştım olmadı. kimi biraz çalışıyor tekrar bozuluyor. bunu yapan namussuzlar sanırım tamirat görünce çalışmıyacak şekilde yapıyorlar.
    birincisi.. kondansatörlerin aynısını bulman lazım
    ikincisi... kondansatörleri sökmek için havya ile temas yaptığında lehim bağlantı noktaları yanıyor çünkü bacaklar anakartın diğer tarafına kadar lehim dolu.
    üçüncüsü.. kondansatörü çıkardığın zaman bacağın gireceği kanal lehim ile dolu kalıyor tamamen boşaltamıyorsun. tekrar yeni kondansatörü takmak istediğinde orası acayip deforme oluyor,
    dördüncüsü.. lehim noktası işlem yapılırken diğer kanallara yakınsa oralarda deforme oluyor ve zarar görüyor.
    fazladan kolay olması için lehim yoğunluğunu arttırmak sorun çıkarıyor.

ben sana en kolay yolunu ve kendi yaptığım yöntemi söyleyeyim.
    kondansatörü sökmeye çalışma. bir uygun yan keski aracılığı ile kondansatörü parçala ama sadece kondansatörü parçala.
    içinden bacakları sağlam kalsın. tahminen bir cm ye yakın bacaklar uzun uzun kalacaktır.
    ve bunlara yeni kondansatörleri lehimle.
    ben toplamda 6000uf olan 1200uf lık kondansatörleri böyle yaptım önce iki tane toplamı 6600uf olan kondansatör bağladım ama olmadı.
    her nedense illede 1200uf beş adet kondansatör takmak gerekti. yani bu paralel bağlı olan kondansatörleri söktüğünde hani nasılsa toplamı şu kadar uf bunun yerine aynı uf da bir iki tane takayım desen olmuyor.
    kolay gelsin.

• Sa beyler konu uzun zaman olmus ama bir açıklık vermek istiyorum bu işi uzun zamandır kendim yapıyorum ve sunu söyleyeyim elinizde 1 adet 60 w ince uc havya ve 1 adet lehim teli ile kondansator cok rahat degiştirebilirsiniz. sadece arkadaşların dedigi gibi anakart üzerindeki lehimler kursunsuz oldugundan biraz eritmesi zordur 10 - 15 sn kadar kartın üzerindeki lehime elinizi kaydırmadan bastırarak tutunuz ama kaydırmayın ki anakartı cizmeyin. 10-15 sn sonra eridigini göreceksiniz ve cok rahat kondansatörü cekebilirsiniz cektiginiz kondansatörün kac volt ve kac uf olduguna bakın ve aynı degerde yeni bir kondansatörü + ve - dikat ederek takınız. sadece onerim havyayı kaydırmayınız ve kondansatör voltaj larnız aynı olsun
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.