Yaptığım şarkılara amatör videoklipler çekmek (çokta amatör olmamak üzere) istiyorum.. Bunun için çeşitli forumları araştırdım, en çok adı geçen belli başlı programların isimleri şunlardı:
1.pinaccle studio 2.avid 3.premier 4.after effects 5.discreet
1. Siz ce video editing ve sonrası postproduction için bunların hangileri üzerinde durmam daha iyi olur. Bu programlarla muziğimi görüntülerle birleştirblirmiyim?
3. Kameramda çektiğim görüntüleri aktarmak için capture card almak zorunda mıyım? firewire yada usb den şu anki ekran kartımla olmaz mı? (kameram : Sony dijital 19E)
4. Capture card almam gerekiyosa, ekonomik ama yarı yolda bırakmayacak capture card tavsiyeleriniz nelerdir?
5. Ekranım Lcd Tft ekran, montajı bu ekranla yapıcam, tv den izlediğim zaman görüntü kalitesinde yada renklerde çok farklılık olur mu?
Bilen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim, yardımlarınızı bekliyorum.
1. Premiere ve after effects ikilisi ihtiyacini gorur.Premiere ile video editing, after effects ile de postproduction konularini halledebilirsin. Ayrica bu iki program ile nette bircok kaynak bulabilirsin. Dİğer programlardan avid daha profesyonel işi olmakla beraber genelde stüdyolarda kullanilir. Profesyonel işi demem zor olduğu anlamina gelmiyo, kullanmasi cok zor değildir ama senin icin bir geregi yok.Premiere senin ihtiyacina cevap verir.Discreet ise program değil firma ismi, ama onunda senin yararlanabileceğin birçok programı. Combustion sana en uygun olani.Bu programlada postproduction islerini halledebilirsin. After effetcs göre daha iyi ve profesyoneldir. Müziğini görüntülerle birleştirmek için premiere kullanabilirsin. 2.Donanim konusunda elindeki yeterli ama seni tatmin eder mi bilmiyorum. Yapacağın işlerle ilgili biraz da daha cok efekt ağırlıklı klipler yapacaksan takviye yapman gerekebilir.ama bu takviyenin sonu yoktur.cunku bu programlarda cikti almak icin render denen bir islem var, makinen ne kadar iyi olursa o kadar hızlı render alırsın, kötü bir makineyle bu iş saatler belki gunler bile surebilir. 3.4. bunlarla ilgili fazla bilgim yok 5.Tv den izledigimde derken ne kastediyosun, klipleri profesyonel kanallarda mi yayinlatican yoksa bilgisayardan üzerinden mi izliycen.Profesyonel anlamdaysa bu detayli ve uzun bir konu.
Cevapların için teşekkür ederim yabu..
Avid kurulumu zor falan diyerek gözümü korkuttular, zaten ben stüdyo ortamında yapmıycam evde rahat ortamımda uğraşıcam bununla.. o yüzden haklısın bana fazla kaçar o...
Combustion, after effects ten daha mı iyidir diyosun.. Onu görmedim piyasada fakat kopyasını bulursam alırım..
Evet klipleri 1yada 2 muzik kanalında yayınlatmayı düşünüyorum ama öyle hollywoodvari yada mtv kalitesinde klipler olmayacak haliyle.. Öte yandan çok amatör de olsun istemiyorum.. Örnek vermek gerekirse.. alışılagelmiş bi hollywood yapımı film ile blair cadısı arasında nası dağlar kadar fark varsa tv standartlarında bir kliple benim yapacaım arasında da okdr belki dha fazla fark olacaktır tabi, bunu kabullendim fakat, gene bi cekiciliği olsun istiyorum, sonucta blair cadısı gibi el kamerasıyla süper düşük bi bütçeyle çekilmiş bir filmde insana çekici gelebiliyor, firmasına kar sağlayabiliyor (biraz komik bir örnek oldu idare et:)
Donanımı da şu nedenle sordum, efektler de kullanmak istiyorum.. acaba ram 2GB mi çıkarsam, bu rendering işlemi üzerinde nekadar rol oynarki?
Yukarıdaki linkte 7 kıtanın 7 ayrı yönetmeninin bu tip programlarla oluşturduuğu 1 er dakikalık kısa filmleri var..
Ayrıca bu filmlerden perde arkası görüntüler, yönetmenler hakkında kısa bilgiler ve film aşamasında kullanılmış video editing ve post production programları hakkında bilgiler verilmiş.
Bişey değil Evet dediğin gibi avid kurulumu zor ve senin için gereksiz. Ben şimdiye kadar hep after effects kullandim , combustion a hiç bulaşmadim zaten onu öğrenecek fazla zamanım olmadi. Ayrica bu isi profesyonel yapiyosan deneme, yanilma yontemini kullanmak cok tehlikeli olabiliyo. Combustion etrafimdaki arkadaşlarımdan duyduğum kadariyla after effects e gore artilari varmis. Ama ben simdiye kadar after lada istediklerini yaptim. o yuzden pek ihtiyac duymadim. Bence sana da yeter de artar bile. Bu arada eğer efekt işlerine gireceksen photoshop ve illustrator gibi programlara da ihtiyacin olacaktir. Klipleri tv de yayinlatacaksan bu after effects aldigin ciktilarla yapabilirsin. tabi bi kaç ufak ayar yapman gerekir. bir de studyo ya gidip yayin icin betacama bastirman lazim tabi. ayrica eger zaman harcarsan ve elindeki mallar iyi olursa mtv deki gibi klipler(hepsi diil tabi:)) yapabilirsin. donanim konusunda olaylar soyle: efektler kullanirken veya normal calisirken programlar ram den yiyolar. aslinda biraz karisk. Bu programlarda sen efektleri uygularken real time izleyemezsin olayi. pre render bi olay vardir. belli bir miktarini sana izlettirir, bu miktar da ram le alakalidir. O yuzden 2 gb ram bence gayet super. yani ram senin render olayini pek hizlandirmaz. sadece kolay calismani saglar. render olayini hizlandirmak icin islemci nin ve ekran kartinin iyi olmasi lazim. (bu ikisinin iyi olmasi diger islemleri hizlandirir tabi).Bu ikisi icinde bir sinir yok, ne kadar iyi alirsan o kadar iyi calisirsin. piyasa da bu isler icin kullanilabilecek ozel kartlar ve islemciler var ama fiyatlar baya iyi:). ama sana bu kadar pahali aletlerin gerekli oldugunu sanmiyorum.cunku sende sanirim bir zaman kaygisi yok. renderin 6 veya 12 saat sürmesi seni ne kadar etkiler bilmiyorum