Şimdi Ara

yoğun olarak sanal pc (wmare ile) kullanılacak pc ye anakart önerisi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
1.713
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merhabalar.wmare kullanımı icin özel bilgisayar alacagım.fakat pek bilgi sahibi değilim yardımcı olacak arkadaslara smdiden tesekkürler
    1.hdd nin önbelliği benim amacım icin bir fark yaratır mı ? (ssd alamıyorum maddi acıdan)
    2.anakart olarak asus önermiyolar sanal icin.msi öneriyorlar dogru mudur ?
    3.bana vatan pc den i5 ,8gb 1600 hz ram ve 1gb 128 bit bu amaca uygun pc toplayabilene dua ederim :)
    bütce sadece kasa 1600 tl.iyi forumlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aperi0n -- 5 Şubat 2014; 17:02:43 >

• bilen kimse yok mu guncel
  • Yapmak istediğiniz şey hakkında geniş bilgim yok. Ancak özellikle sanal olarak çalışacak programlar her zaman yüklü miktarda ram kullanır(8gb ram iyi fakat üstü daha iyi).

İşletim sistemi çalıştıracağınız için de ssd nin sisteme eklenmesi gözle görünür fark edecektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: halog

Yapmak istediğiniz şey hakkında geniş bilgim yok. Ancak özellikle sanal olarak çalışacak programlar her zaman yüklü miktarda ram kullanır(8gb ram iyi fakat üstü daha iyi).

İşletim sistemi çalıştıracağınız için de ssd nin sisteme eklenmesi gözle görünür fark edecektir.

kendi işletim sistemim ve 3 tane win7 64 bit icin 8gb ram yeterli olur mu ve hızlı bir hdd yeter mi acaba ?
  • 4 sistem kuracaksın yani...

intel alsan her birine 1 gerçek 1 sanal düşecek...

amd alsan 2 gerçek düşecek... çekirdek sayısı azaldıkça tek çekirdek performansı her sanal için daha önemli olacak... o yüzden intel al... mümkünse 4770 al ki 8 sanalı var onun... 1 gerçek 2 sanal düşsün...

8gb ram yetez bence... her birine 2şer versen az... 3 er verirsen 12 gb ram eder... sen düz 16 al...
  • quote:

Orijinalden alıntı: fehmiugur

4 sistem kuracaksın yani...

amd alsan 2 gerçek düşecek... çekirdek sayısı azaldıkça tek çekirdek performansı her sanal için daha önemli olacak... o yüzden intel al... mümkünse 4770 al ki 8 sanalı var onun... 1 gerçek 2 sanal düşsün...

8gb ram yetez bence... her birine 2şer versen az... 3 er verirsen 12 gb ram eder... sen düz 16 al...

amd almayı düşünmüyorum.i7 icin de bütcem yok.peki xp kursam ram daha mı az yer 1.5gb ramle kurtarılmaz mı ?peki anakart hakkında fikrin var mı
  • quote:

Orijinalden alıntı: aperi0n

quote:

amd almayı düşünmüyorum.i7 icin de bütcem yok.peki xp kursam ram daha mı az yer 1.5gb ramle kurtarılmaz mı ?peki anakart hakkında fikrin var mı

sanallarda çalışacak programlara bağlı...

o programların ve windows un minimum ram gereksinimlerine bak... ona göre karar ver...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

sanallarda çalışacak programlara bağlı...

o programların ve windows un minimum ram gereksinimlerine bak... ona göre karar ver...

çok sordum da son kez sorayım :) sanallarda i5 işlemciyi normal halde %6 kullanan ve 300mb ram yiyen tek program çalışacak 7/24 . olur mu ne dersin ?

• aperi0n A kullanıcısına yanıt
    olur heralde... ya olmadı 2 parça 4gb al dene... 8 yetmezse aynı seriden bi 4 daha alırsın... ram takviyesi zor değil... %6 yiyorsa intel masrafına girme... belli ki çok zorlayıcı bi program değil... 6300 bile düşnebilirsin...

edit: merak ettim ne çalışacak?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imOKAY -- 5 Şubat 2014; 22:50:27 >
  • quote:

olur heralde... ya olmadı 2 parça 4gb al dene... 8 yetmezse aynı seriden bi 4 daha alırsın... ram takviyesi zor değil... %6 yiyorsa intel masrafına girme... belli ki çok zorlayıcı bi program değil... 6300 bile düşnebilirsin...

knight online çalışacak :) ram takviyesi sorun olacak cunku 2 slotlu anakart alıyorum bütcem 1600 civarı cok acılamıyorum amd ye de oldu bitti sogugum onun icin demiştim
  • quote:

quote:

knight online çalışacak :) ram takviyesi sorun olacak cunku 2 slotlu anakart alıyorum bütcem 1600 civarı cok acılamıyorum amd ye de oldu bitti sogugum onun icin demiştim

ram i en son al... dene yetmezse iade et yeni al...
  • zamanında ko oynarken amd phenom2 x4 960t ile 4 çekirdek 3.4ghz 5 tane ko acıyordum aynı anda ama tek işletim sistemi vardı kospdan acıyordum ram 4gb di.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hyperchondriac

zamanında ko oynarken amd phenom2 x4 960t ile 4 çekirdek 3.4ghz 5 tane ko acıyordum aynı anda ama tek işletim sistemi vardı kospdan acıyordum ram 4gb di.

koxp multi olsa ben edit clientle i5 asus laptoptan 18 tane acıyorum da olmayınca olmuyor işte ugrastırıyor wmare ile :)
    Yoğun VMware kullanırım. Aynı anda 4-6 tane açık olur.
    Anakartın buna katkısı yok denecek kadar azdır.

VMware için önem sırasına göre RAM-İşlemci ve HDD gelir. Ekran kartının etkisi de çok yoktur zira Vmware SVGA II adlı kendi öykünücüsünü kullanır.

Öncelikle yeterli belleğiniz olsun. mesela XP-Linux vb için sanal aygıt başına 1 GB verebilmelisiniz. W7-8 ve üst düzey Linux türleri için 2 GB öneririm. Eğer sanal makinada ciddi uygulama çalışacaksa 1-2 GB bile az gelebilir.

Diğeri işlemci konusudur. VMware çekirdek sayısı ve frekansa oydukça hassastır ve iyi tepki verir. Ben bu iş için Fx-8320 ve 2133 Mhz 2x8 GB ram kullanıyorum. Gayet memnunum.

Şimdi 4 çekirdek I5 kullansam 4 sanal PC açsam tüm çekirdekleri kullanır ve sanal pcler için birer çekirdek atayabilirim. Daha fazla sanal PC açarsam veya her sanal PC için birden fazla çekirdek atarsam sistem tökezlemeye başlar. Zira her sanal Pc için ayrı çekirdek atayamadığım için aşırı miktarda task switch yapmak zorunda kalır ve bu alanda bu iş oldukça yavaşlatıcıdır. Bu nedenle ikiden fazla sanal PC açacaksanız I5 önermem. 1-2 tane olacaksa sorun olmaz. Ben genelde FX-8320 ile 6 sanal PC için birer çekirdek atarım (core control ile), böylece sanal pcler gücünü korur.

Bellek miktarı da çok önemlidir. Özellikle çok sayıda sanal PC varsa kritik olur. Sanal PC için az bellek verirseniz yüksek oranda swap yapmak zorunda kalır ve performansı sürünür. Tavsiye olarak önerilenin iki katını kullanın derim perf alacaksanız. Yok deneme içinse önerilen miktarlar yeter. (XP-1, W7-8 için 2 GB gibi)

HDD-SSD durumu da sanal pc ile ne yapacağınıza ve ve sanal sayısına bağlıdır. Fazla sayıda sanal pc diski zorlar, özellikle ayrılan bellekleri az ise aşırı swap yükü HDD diski resmen çökertir. Bu durumda SSD iyi olabilir ancak sanal sayısı fazlaysa bu sefer de kapasite sorunu ortaya çıkar. 1-2 sanal için SSd iyi çözüm olabilir ama çok sayıda sanal aynı anda çalışacaksa sistemden-diğer işlerden ayrı bir HDD tahsisi iyi olur. Bu bile yetmez bol ram gerekir.

I7 vb gibi işlemcilerdeki HT ile gelen ek 4 thread sanal pc için nerede ise hiçbir katkı sağlamaz. Yani 4 çekirdek 4 thread I5 ile 4 çekirdek 8 thread I7 arasında gözle görülür fark olmaz. Bunun nedeni HT birimlerinin ayrık task yüklemeye elverişli olmamasıdır. Yüklenir ama işe yaramaz.

İlave olarak sanalpc kodunun ağırlıklı kısmı tamsayıdır. Bu da yüksek frekansa iyi tepki vermesini sağlar. Bu durum yüksek frekanslı işlemcilere avantaj sağlar.

Bu yüzden 8 çekirdek ve yüksek frekanslı FX işlemciler bu iş için oldukça iyidir, hele ki çok sayıda sanal PC açılacaksa fark belirgin olur. Fiyat olarak da avantajlıdır.

Kendi sistemin + 3 tane sanal W7 demişssiniz. 8 GB ram bu durumda az gelir. 4 çekirdek I5 sınırda kalır. Her sanal Pc için 1 çekirdek verirsiniz en fazla. Her sanala 1 gb verseniz W7 için az kalır ve aşırı swap yükü oluşur, disk ve dolayısı ile perf sürünür. 2 GB verseniz ana sisteme kalan 2 GB nedeni ile sistem windows sürünür. Bu nedenle en fazla 2 tane açıp 2 Gb verin, sisteme 4 GB kalsın.

Veya belleği artırın, 8 çekirdek işlemci alın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 6 Şubat 2014; 10:47:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

Yoğun VMware kullanırım. Aynı anda 4-6 tane açık olur.
    Anakartın buna katkısı yok denecek kadar azdır.

VMware için önem sırasına göre RAM-İşlemci ve HDD gelir. Ekran kartının etkisi de çok yoktur zira Vmware SVGA II adlı kendi öykünücüsünü kullanır.

Öncelikle yeterli belleğiniz olsun. mesela XP-Linux vb için sanal aygıt başına 1 GB verebilmelisiniz. W7-8 ve üst düzey Linux türleri için 2 GB öneririm. Eğer sanal makinada ciddi uygulama çalışacaksa 1-2 GB bile az gelebilir.

Diğeri işlemci konusudur. VMware çekirdek sayısı ve frekansa oydukça hassastır ve iyi tepki verir. Ben bu iş için Fx-8320 ve 2133 Mhz 2x8 GB ram kullanıyorum. Gayet memnunum.

Şimdi 4 çekirdek I5 kullansam 4 sanal PC açsam tüm çekirdekleri kullanır ve sanal pcler için birer çekirdek atayabilirim. Daha fazla sanal PC açarsam veya her sanal PC için birden fazla çekirdek atarsam sistem tökezlemeye başlar. Zira her sanal Pc için ayrı çekirdek atayamadığım için aşırı miktarda task switch yapmak zorunda kalır ve bu alanda bu iş oldukça yavaşlatıcıdır. Bu nedenle ikiden fazla sanal PC açacaksanız I5 önermem. 1-2 tane olacaksa sorun olmaz. Ben genelde FX-8320 ile 6 sanal PC için birer çekirdek atarım (core control ile), böylece sanal pcler gücünü korur.

Bellek miktarı da çok önemlidir. Özellikle çok sayıda sanal PC varsa kritik olur. Sanal PC için az bellek verirseniz yüksek oranda swap yapmak zorunda kalır ve performansı sürünür. Tavsiye olarak önerilenin iki katını kullanın derim perf alacaksanız. Yok deneme içinse önerilen miktarlar yeter. (XP-1, W7-8 için 2 GB gibi)

HDD-SSD durumu da sanal pc ile ne yapacağınıza ve ve sanal sayısına bağlıdır. Fazla sayıda sanal pc diski zorlar, özellikle ayrılan bellekleri az ise aşırı swap yükü HDD diski resmen çökertir. Bu durumda SSD iyi olabilir ancak sanal sayısı fazlaysa bu sefer de kapasite sorunu ortaya çıkar. 1-2 sanal için SSd iyi çözüm olabilir ama çok sayıda sanal aynı anda çalışacaksa sistemden-diğer işlerden ayrı bir HDD tahsisi iyi olur. Bu bile yetmez bol ram gerekir.

I7 vb gibi işlemcilerdeki HT ile gelen ek 4 thread sanal pc için nerede ise hiçbir katkı sağlamaz. Yani 4 çekirdek 4 thread I5 ile 4 çekirdek 8 thread I7 arasında gözle görülür fark olmaz. Bunun nedeni HT birimlerinin ayrık task yüklemeye elverişli olmamasıdır. Yüklenir ama işe yaramaz.

İlave olarak sanalpc kodunun ağırlıklı kısmı tamsayıdır. Bu da yüksek frekansa iyi tepki vermesini sağlar. Bu durum yüksek frekanslı işlemcilere avantaj sağlar.

Bu yüzden 8 çekirdek ve yüksek frekanslı FX işlemciler bu iş için oldukça iyidir, hele ki çok sayıda sanal PC açılacaksa fark belirgin olur. Fiyat olarak da avantajlıdır.

Kendi sistemin + 3 tane sanal W7 demişssiniz. 8 GB ram bu durumda az gelir. 4 çekirdek I5 sınırda kalır. Her sanal Pc için 1 çekirdek verirsiniz en fazla. Her sanala 1 gb verseniz W7 için az kalır ve aşırı swap yükü oluşur, disk ve dolayısı ile perf sürünür. 2 GB verseniz ana sisteme kalan 2 GB nedeni ile sistem windows sürünür. Bu nedenle en fazla 2 tane açıp 2 Gb verin, sisteme 4 GB kalsın.

Veya belleği artırın, 8 çekirdek işlemci alın.

öncelikle yorumunuz icin cok tesekkür ederim sanal pc den anlayan insan bulmak gercekten zor 1 haftadır ilgilenecek bir insan arıyordum :)
    yorumunuzu 2 kere okudum ve bilmediğim şeyleri öğrendim sanırım intel beni yoracak hem sanaldaki performans hem de maddi acıdan.sizden ricam bana 1600 lira civarında bu amac icin kullanıcak bir pc hazırlar mısınız vatandan buraya link atar mısınız ? ekran kartı 1gb 128 bit yeterli olur diye dusunuyorum zira baska hicbir program calısmayacak oyun falan oynamayacagım knight online haricinde.12gb ramli amd li bir sistem atarsanız cok makbule gecer.şimdiden saolun ilginiz icin

• quote:

öncelikle yorumunuz icin cok tesekkür ederim sanal pc den anlayan insan bulmak gercekten zor 1 haftadır ilgilenecek bir insan arıyordum :)
    yorumunuzu 2 kere okudum ve bilmediğim şeyleri öğrendim sanırım intel beni yoracak hem sanaldaki performans hem de maddi acıdan.sizden ricam bana 1600 lira civarında bu amac icin kullanıcak bir pc hazırlar mısınız vatandan buraya link atar mısınız ? ekran kartı 1gb 128 bit yeterli olur diye dusunuyorum zira baska hicbir program calısmayacak oyun falan oynamayacagım knight online haricinde.12gb ramli amd li bir sistem atarsanız cok makbule gecer.şimdiden saolun ilginiz icin

Melik Usta gayet güzel ve anlaşılır şekilde anlatmış sana kardeşim.. O gelince sana iyi de bir sistem önerisi yapacaktır, ama ondan önce ben yapayım.. :)

İşlemci: AMD FX X8 8320

Anakart: Gigabyte 970A-DS3P

RAM: Corsair 8 (2x4) GB Vengeance L.P. DDR3 1866 MHz L9 1.5V

Ekran Kartı: Sapphire HD 7770 Edition GDDR5 1 GB 128 Bit DX 11.1

http://www.vatanbilgisayar.com/Ekran%20Kartı/sapphire-11201-17-20g-hd7770-edition-gddr5-1gb-128bit-amd-radeon-dx111-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=63627

Hard Disk: Seagate 3.5" 1 TB SATA 3.0 64 MB 7200 Rpm

Kasa+PSU: Gigabyte IF-233 550 Watt MidT ATX Siyah

TOPLAM: 1625 lira.. Nova Bilgisayar.. www.novabilgisayar.com

• quote:

Orijinalden alıntı: Angelmax

quote:

Melik Usta gayet güzel ve anlaşılır şekilde anlatmış sana kardeşim.. O gelince sana iyi de bir sistem önerisi yapacaktır, ama ondan önce ben yapayım.. :)

İşlemci: AMD FX X8 8320

Anakart: Gigabyte 970A-DS3P

RAM: Corsair 8 (2x4) GB Vengeance L.P. DDR3 1866 MHz L9 1.5V

Ekran Kartı: Sapphire HD 7770 Edition GDDR5 1 GB 128 Bit DX 11.1

http://www.vatanbilgisayar.com/Ekran%20Kartı/sapphire-11201-17-20g-hd7770-edition-gddr5-1gb-128bit-amd-radeon-dx111-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=63627

Hard Disk: Seagate 3.5" 1 TB SATA 3.0 64 MB 7200 Rpm

Kasa+PSU: Gigabyte IF-233 550 Watt MidT ATX Siyah

TOPLAM: 1625 lira.. Nova Bilgisayar.. www.novabilgisayar.com

teşekkürler fakat işlemci sogutu olmadan o kadar performansda sıkıntı olacak diye dusunuyorum
    http://www.vatanbilgisayar.com/sogutma-sistemleri/cooler-master-rr-212e-16pk-r1-hyper-212-evo-lga7751155115613662011-&-am2am2+am3am3+fm1-islemci-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=58836

bu sogutucuyu da koyunca biraz fiyat yükseliyor fakat alırım yapıcak bişey yok :)
    kasadan emin misiniz peki ? ben şunu düşünüyordum da
    http://www.vatanbilgisayar.com/cooler-master-rc-350-kkp500-n4-cmp-350-500w-midt-atx-siyah-kasa/productdetails.aspx?I_ID=67683

1600 TL ile çok iyi perf verecek sistem bu dolar ile biraz zor ama elimizden geleni yapalım.

%25 vatan ile
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    218 TL = 500 watt Thermaltake Versa II (USB3)
    279 TL = Gigabyte 970A-UD3 (770 çip AM3+, usb3, sata3, 2000-4-32 ram, 140+ watt, mükemmel OC)
    470 TL = FX-8320
    283 TL = 2x4 GB 1866-CL9 G-Skill RipjawsX
    186 TL = 1 TB Seagate (sata3, 7200 rpm, 64 MB cache)
    265 TL = Sapphire 1 GB HD_7770 GDDR5
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Toplam 1701 TL.

Bunu alın pişman olmazsınız. %30 ile 1590 TL civarına iner.
    Ekran kartı dediğiniz amaca fazlasıyla yeter.
    Ancak bu bütçeye 2x8 ram olmaz. Şimdilik 2x4 yaptım, ilerde 2x4 daha ekleyebilirsiniz.

jticaret.com.tr
    170,09 TL = 500 watt Dark Optimus (usb3, highpower PSU ile)
    240,46 TL = Asus M5A97 R2.0 (970 çip AM3+, usb3, sata3, 2133-4-32 ram, UEFI, 140+ watt, çok iyi OC)
    418,71 TL = FX-8320
    294,90 TL = 2x4 GB 1866-CL9 Corsair Vengeance Pro
    160,38 TL = 1 TB Seagate (sata3, 7200 rpm, 64 MB cache)
    Toplam 1304,54 TL.

jticarette MSI-Sapphire-Gigabyte vb 7770 ekran kartı kalmamış, size yetecekse 7750 alabilirsiniz.
    Asus 1 GB HD-7750 GDDR5 (263,11 TL ) ile 1567 TL eder. Ama 7750 kart 7770 kartın yanında zayıf kalır.

Veya Gigabyte 1 GB HD-7790 GDDR5 kart alırsınız ki 7770 karrtan daha güçlüdür ve 7850 karta yaklaşır az OC ile.
    Gigabyte 1 GB HD-7790 GDDR (325,29 TL ) ile toplam fiyat 1630 TL olur. (Tavsiye)

Veya parçaları jticaretten alıp sadece ekran kartını vatandan alabilirsiniz.
    Bu durumda da 1304,54+265 = 1569 TL tutar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 6 Şubat 2014; 15:27:49 >

• quote:

teşekkürler fakat işlemci sogutu olmadan o kadar performansda sıkıntı olacak diye dusunuyorum
    http://www.vatanbilgisayar.com/sogutma-sistemleri/cooler-master-rr-212e-16pk-r1-hyper-212-evo-lga7751155115613662011-&-am2am2+am3am3+fm1-islemci-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=58836

bu sogutucuyu da koyunca biraz fiyat yükseliyor fakat alırım yapıcak bişey yok :)
    kasadan emin misiniz peki ? ben şunu düşünüyordum da
    http://www.vatanbilgisayar.com/cooler-master-rc-350-kkp500-n4-cmp-350-500w-midt-atx-siyah-kasa/productdetails.aspx?I_ID=67683

Soğutucu alman şart değil, ileride para olunca eklersin.. Ama asıl o vasat Cooler Master kasayı alırsan bu sistemden istediğin verimi alamazsın.. Çünkü içindeki PSU Elite serisi, 360 Watt ancak verebilen düşük verimli bir model.. O.C. konusunda seni üzecektir.. Ayrıca yüksek fiyatına rağmen sadece 2 adet fan takılabiliyor, tek fanla geliyor ve malzeme kalitesi de çok başarılı değil.. Yine de bunlara rağmen almak istersen, alma demem.. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Angelmax -- 6 Şubat 2014; 15:23:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

1600 TL ile çok iyi perf verecek sistem bu dolar ile biraz zor ama elimizden geleni yapalım.

%25 vatan ile
    218 TL = 500 watt Thermaltake Versa II (USB3)
    279 TL = Gigabyte 970A-UD3 (770 çip AM3+, usb3, sata3, 2000-4-32 ram, 140+ watt, mükemmel OC)
    470 TL = FX-8320
    283 TL = 2x4 GB 1866-CL9 G-Skill RipjawsX
    186 TL = 1 TB Seagate (sata3, 7200 rpm, 64 MB cache)
    265 TL = Sapphire 1 GB HD_7770 GDDR5
    Toplam 1701 TL.

Bunu alın pişman olmazsınız. %30 ile 1590 TL civarına iner.
    Ekran kartı dediğiniz amaca fazlasıyla yeter.
    Ancak bu bütçeye 2x8 ram olmaz. Şimdilik 2x4 yaptım, ilerde 2x4 daha ekleyebilirsiniz.

vatandan topladıgınız kasa gercekten hosuma gitti fakat anakartı

ASUS
    M5A97 R2.0 AMD 970/SB950 AM3+ DDR3 2133MHz (O.C.) USB 3.0 SATA 3.0 ile değiştirdim.

ekran kartını da asus HD6670 GDDR3 2GB 128Bit AMD Radeon DX11ile değiştirdim.

dvd rom suz formatla ugrasmamayım diye 84 liraya da ASUS DRW-24F1ST 24X ± DOUBLE LAYER SATA DVD YAZICI ekledim

fiyat 1750 lira civarı oldu fakat şimdi 3 sanal acsam işlemci amd oldugundan stok fan yeterli olur mu bir de işlemci sogutucu almamın aciliyeti nedir ( 6/24 acık duracak sanallar sadece 1 gun kapalı olacaklar )
    ve sogutucu tavsiye eder misiniz

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.