Şimdi Ara

PC Dedektifleri Buraya

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
910
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yine gizemli ve bir o kadar can sıkıcı bir teknik sorun ile karşınızdayım. Emektar bir bilgisayarım var ve ufak ufak güncelliyorum. Güncelleme derken üst segment parçalardan bahsetmiyorum. Adına fakirlik deniliyor.

Ekran kartım AMD HD 6850 1 GB 256 Bit idi. Çözünürlük moduyla Fallout 4'ü bile bu babayiğit ile bitirdim. O sıralar işletim sistemim Win7/Ultimate idi. Daha sonra Mad Max : Fury Road'ı bitireyim dedim. Oyunu oynayanlar bilir map açıldığında oyundan atma gibi bir problem vardı. Uzun soluklu araştırmalarımdan sonra bu problemin çözümünün sadece windows 10'da olduğunu gördüm. Ben de işletim sistemimi windows 10'a yükselttim. Mad Max'i bitirdikten sonra Metal Gear Revengeance ve Max Payne 3'ü de aynı sistemle bitirdim. Sonrasında 2 ay boyunca pc'den uzak kaldım.

Döndüğümde pc bol bol BSOD (Blue Screen of Death) hatası veriyordu. Bazen film-dizi izlerken bazen oyun oynarken. Arada RSOD (Red Screen of Death) hatası da veriyordu. Hata kodlarıyla yaptığım araştırmalarda sorunun daha çok ekran kartı ya da sürücü ile ilgili olabileceğini öğrendim. Ram hatası da olabilir denildi. Tüm bunları göz önüne alıp mevcut çözümleri bir bir windows 10 işletim sisteminde denedim. Öncelikle DDU (Display Driver Uninstaller) ile safe modda driverları kaldırıp güncelledim, işe yaramadı. Ramleri memtest86+ ile 12 saat test ettim herhangi bir hata vermedi. Bir kaç ufak tefek çözümleri de denedim alakasız görünse de ama nafile hiç biri işe yaramadı.

Bunun üzerine ekran kartımın ekonomik ömrünü tükettiğini düşünüp yeni bir ekran kartı ve ram almaya karar verdim.
    Radeon R9 270x 2 gb GDDR5 256 bit ekran kartı ve Corsair 4 gb ram satın aldım. Yeni parçalarla aynı problemi almaya devam ettim yalnız bir farkla. Sanki bu sefer ekran kartı ile alakalı olduğundan emin gibiydim. Çünkü Total War Attila Oynarken düşük ayarlarda saatlerce sorun olmadan oynuyorum. Ama ayarları ekran kartının optimum ayarlarına getirdiğimde maksimum 5 dk içinde BSOD ya da RSOD hatası alıyorum.

Son olarak işletim sistemini değiştirmeye karar verdim. W/10'dan Windows 8.1'e geçiş yaptım. Tüm driverları güzelce yükledikten sonra ilk işim problemin geçip geçmediğini test etmek oldu. Optimum ayarlarda Shadow of Mordor oyununu çalıştırdım ve 5 dk içinde RSOD hatası aldım. Bir kaç denemem de yine aynı şekilde hüsran ile sonuçlandı.

Şu an mevcut sistemim :
    İşlemci :AMD FX 6100 Six Core Processor
    Grafik :AMD Radeon R9 270x 2 GB 256 Bit
    Bellek :12 GB Corsair Ram
    Anakart : ASUS M5A97
    PSU : XigmaTek 500 W

-Ekran kartını mevcut bir diğer slotta da denedim.
    -Ramlerin yerini bir çok kez değiştirdim. Tüm kombinasyonlar denendi.
    -Benim gözden kaçırdığım şu da olabilir dediğiniz bir şey varsa dinlemeye hazırım.
    -Aynı problemleri yaşayan arkadaşlar var ise eğer en azından nelerin işe yaramadığını buradan öğrenmiş olurlar.
    -HDD'leri windows 10 kullanırken check disk ile taradım. yaklaşık 1 gün sürdü problem yoktu. Windows 8.1'i kurduğum diski önce biz güzel formatladım ve tertemiz bir kurulum yaptım.
    -Kalb-i selamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MassMurderer -- 9 Şubat 2017; 22:23:46 >

• Parçaların sıcaklıklarına bak

Bios güncelle

Format atarken tüm sürücüleri biçimlendirdin mi ? Biçimlendirmediysen hepsini biçimlendirmediğin bölümlere virüs taraması yap.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: melihalbayrak

Parçaların sıcaklıklarına bak

Bios güncelle

Format atarken tüm sürücüleri biçimlendirdin mi ? Biçimlendirmediysen hepsini biçimlendirmediğin bölümlere virüs taraması yap.

Parçaların sıcaklık değerleri makul seviyelerde. Bios en güncel sürümünde. Film/oyun yedeklediğim hdd hariç sistemin kurulu olduğu hdd formatladım. 1 ay kadar önce her iki hdd'yi de bir kaç anti-virus ile taramıştım.
  • Anlattıklarınıza bakılırsa kontrol etmediğiniz iki husus var. Biri anakart diğeri hdd. Bu ikisininde kontrollerini testlerini yapın. Netten nasıl yapacağınızı anlatan dökümünalar bulabilirsiniz. Benim düşüncem ise sorunun ( anakartı sorunsuz kabul edersek ) hdd den kaynaklandığı. Farklı bir hdd ile sistemi test edebilirsiniz. Veya ikincil bir disk var diye yazmışsınız. Eğer ki onda sistem için gerekli yer ayırabilirseniz oraya kurulum yapıp deneme yapabilirsiniz. Onun dışında bende çok eski olan sistemimi az buçuk upgrade ettim sizin gibi.

Eski sistemim şu şekildeydi;

Psu: 250 watt everest
    cpu: amd athlon ıı x2
    ram: 4 gb kingston ddr2
    ekran kartı: ati 4650
    anakart:m2n68am se
    hdd: 2 adet biri 500 gb diğer 2 tb

Yükseltme sonrası ise;

psu: 500 watt aerocool
    cpu:amd athlon ıı x4 630
    ram: 8 gb ddr2 asrox
    ekran kartı: msı r7 240
    anakart: m4n78 se
    hdd: 120 gb toshiba ssd (sistem için) + 2 tb hdd (arşiv - yedek için)

Ve bu şekilde 500 gb hdd ye sistemi kurdum. Sorunsuz kullanırken win 7 - 8.1 ve win 10 da hep verimsiz çalıştı. Sizin gibi hatalar almadım ama sistemi bi türlü kararlı kullanamadım. En son eksiğim ise işlemci fanı ve ssd idi. Bu ikisini aldıktan sonra Win 10 x64 Pro kurdum. Şükür şu an takır takır çalışıyor. Ve zerre sıkıntı yaşamıyorum. Sizde benim gibi sistem yükselttiğiniz için fikir vermesi açısından ayrıntılı yazdım. Parçaları tek tek inceleyerek en uyumlu ve en uygun fiyatlılarını parça parça alarak sistemi en azından 3-5 yıl daha idare edecek şekilde toparladım.

Dediğim gibi sizede tavsiyem sistemi önce başka bir hdd ile test edin. Sorunun hdd den kaynaklandığını kesin olarak belirlediğinizi düşünürsek (ki umarım anakartla alakalı değildir sorun harddisktedir ) ssd alıp sağlıklı bir şekilde sisteminizi kullanırsınız diye düşünüyürum. Bir diğer hususu belirteyim eğer ki sistemi sürekli elinizdeki veya forum sitelerinden indirdiğiniz iso kalıbı ile kuruyorsanız değiştirin. Windowsun kendi sitesinden iso kalıbını indirip kurabilirsiniz sistemi. Ben ssd alınca o şekilde yaptım.

Neredeyse yapılacakların çoğunu yaptığınız için aynı şeyleri tekrar tekrar yapmanızı önermek (hepsini doğru yaptığınızı düşünürsek) mantıksız olur diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MexeSs -- 10 Şubat 2017; 0:43:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MexeSs

Anlattıklarınıza bakılırsa kontrol etmediğiniz iki husus var. Biri anakart diğeri hdd. Bu ikisininde kontrollerini testlerini yapın. Netten nasıl yapacağınızı anlatan dökümünalar bulabilirsiniz. Benim düşüncem ise sorunun ( anakartı sorunsuz kabul edersek ) hdd den kaynaklandığı. Farklı bir hdd ile sistemi test edebilirsiniz. Veya ikincil bir disk var diye yazmışsınız. Eğer ki onda sistem için gerekli yer ayırabilirseniz oraya kurulum yapıp deneme yapabilirsiniz. Onun dışında bende çok eski olan sistemimi az buçuk upgrade ettim sizin gibi.

Eski sistemim şu şekildeydi;

Psu: 250 watt everest
    cpu: amd athlon ıı x2
    ram: 4 gb kingston ddr2
    ekran kartı: ati 4650
    anakart:m2n68am se
    hdd: 2 adet biri 500 gb diğer 2 tb

Yükseltme sonrası ise;

psu: 500 watt aerocool
    cpu:amd athlon ıı x4 630
    ram: 8 gb ddr2 asrox
    ekran kartı: msı r7 240
    anakart: m4n78 se
    hdd: 120 gb toshiba ssd (sistem için) + 2 tb hdd (arşiv - yedek için)

Ve bu şekilde 500 gb hdd ye sistemi kurdum. Sorunsuz kullanırken win 7 - 8.1 ve win 10 da hep verimsiz çalıştı. Sizin gibi hatalar almadım ama sistemi bi türlü kararlı kullanamadım. En son eksiğim ise işlemci fanı ve ssd idi. Bu ikisini aldıktan sonra Win 10 x64 Pro kurdum. Şükür şu an takır takır çalışıyor. Ve zerre sıkıntı yaşamıyorum. Sizde benim gibi sistem yükselttiğiniz için fikir vermesi açısından ayrıntılı yazdım. Parçaları tek tek inceleyerek en uyumlu ve en uygun fiyatlılarını parça parça alarak sistemi en azından 3-5 yıl daha idare edecek şekilde toparladım.

Dediğim gibi sizede tavsiyem sistemi önce başka bir hdd ile test edin. Sorunun hdd den kaynaklandığını kesin olarak belirlediğinizi düşünürsek (ki umarım anakartla alakalı değildir sorun harddisktedir ) ssd alıp sağlıklı bir şekilde sisteminizi kullanırsınız diye düşünüyürum. Bir diğer hususu belirteyim eğer ki sistemi sürekli elinizdeki veya forum sitelerinden indirdiğiniz iso kalıbı ile kuruyorsanız değiştirin. Windowsun kendi sitesinden iso kalıbını indirip kurabilirsiniz sistemi. Ben ssd alınca o şekilde yaptım.

Neredeyse yapılacakların çoğunu yaptığınız için aynı şeyleri tekrar tekrar yapmanızı önermek (hepsini doğru yaptığınızı düşünürsek) mantıksız olur diye düşünüyorum.

Hdd'yi iki tool ile taradım saatler sürdü. Hata almadım. Sanırım sorunun kaynağını buldum. Emin olmak için şu an bir kaç test yapmaya bilgisayarcıya gidiyorum. Çözüme ulaşırsam buradan paylaşıcam. Ayrıca ilginize teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Güncelleme

Tüm donanım parçalarını burnintest ile test ettim. RAM, HDD ve ekran kartı başarıyla geçti testi. CPU'yu test ettiğimde ise beş dk. içinde aynı hataları aldım. Sıcaklık 42 derecedeyken. Bende sorunun işlemci kaynaklı olduğuna kanaat getirdim teknik servise götürdüm. Teknik serviste işlemci macununu değiştirdik ve aynı hatayı verecek mi diye oyunlarda ve burnintest ile test ettik herhangi bir BSOD veya RSOD hatası almadık. İşlemci burnintest ile aynı hatayı yine verdi lakin hata verip kapanmadı testin sonunu görebildik yani. Kısacası teknik servisteki denememizde bir hata almadık. Vaziyet şimdilik bu yeniden evde aynı testleri yapıcam aynı hatayı alırsam şayet bulabilirsem AM3 bir CPU ile tekrar deneyeceğim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MassMurderer kullanıcısına yanıt
    Selamlar,

BSOD kaynaklı hatalar nadir hatalardır ve çoğunluğu psu ile kaynaklıdır. Anlatımlarınız ve testleriniz neticesinde sıkıntı gpu ile cpu işlem yaptığında psu nun gerekli gücü karşılayamamasından kaynaklı gibi duruyor. Yani yeni bir işlemci alsanızda aynı hatayı almanız olası.

Kolay Gelsin..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PC GAMEPAD ALACAKLAR BURAYA
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • XemreG X kullanıcısına yanıt
    PSU'yu test etmemiştim lakin teknik serviste işlemci macunu değiştikten sonra hata almadım henüz. Resident Evil 7 ve Mafia III'ü bu donanımla oynuyorum hiç bir problem olmadan. İlginize teşekkür ederim hata tekerrür ederse şayet dediğiniz gibi PSU değerlerini ölçmekte fayda var.
  • Mexxess'e katılıyorum. Sorun hdd'den kaynaklı olabilir. Bende dizüstü var üzerinde 500gb hdd ile geldi. Masaüstümde sevmediğim marka koymuşlar malesef neyse zaten bilgisayarın performansı beni tatmin etmedi oysa sistemim iyiydi. Zaten hdd kullanımı çoğu zaman %100 leri görüyor ve kasıyordu mavi ekran veriyordu hdd ışığı uzun süre yanık kaldığı oluyordu. Bir gün sorunsuz kapattığım bilgisayarı sabah hata ile karşıladım. Kendi bütün aygıtları ve sürücüleri test yaptı ve şöyle bir hata verdi. Laptop Panel Error ne olduğunu anlamadım çözemedim. Oysaki hdd bozulmuş onu düzgün çalışıyor diye yeşil tik attı. Garantiye verdim hdd bozulmuş işte aynı hddnin yenisini takıp gönderdiler ama yine sorun vardı .Bilgisayar tam performans vermiyor mesela oyun oynuyorum güncelleme yapmaya başlasın hdd kullanımı %100 hemen oynatmıyor oyun. Ya bu o kadar kötüydüki mesela lol cilent açık bir şekilde dizi-film izleyemiyordum aynı zamanda sık sık mavi ekrana düşüyordu bende dayamadım gittim ssd aldım teamgruop markası. Yazın aldım lol clienti açık güncelleme yapıyor windows ve pes17 oynuyorum tık yok maşallah çok akıcı üstelik ben işlemcinin sürekli çalışma zamanının açık olmasını istemediğim için hızlı başlatma kapalı ama yine 7,8 sn de açılıyor laptop. Büyük etkisi oldu. Oyunda fps artışı oldu küçük çapta. ve bir kez mavi ekran hatası falan almadım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.