Şimdi Ara

PCI Express x16, x8 Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Uzunca bir süredir kullandığım 4890larımdan ayrılıp 7970e geçiş yaptım.
    Kart x16 moduyla çalışan slotda sorunsuz çalışıyor fakat x8 modunda gözüküyor.
    7970i takmadan önce PCI Express x1 slotunu da kullanıyordum, 7970 iki slottan fazlasını işgal ettiği için ses kartımı sökmek zorunda kaldım. Catalyst ayarlarında ekran kartının x8 modunda olduğunu görünce de bari kartı x8 modunda çalışan slota takayım ve ses kartını da kullanmaya devam edeyim dedim.
    Ama x8 slotunda, kartın oturmasını, ek güç kablolarını iyice kontrol etmeme rağmen görüntü alamıyorum. Slotta daha önce 4890 sorunsuz çalışıyordu, tek ve crossfire olarakta kulalndım.
    Açılış sırasında güç düğmesine bastıktan birkaç saniye sonra bilgisayar reset atıyor ve açılınca bi uzun iki kısa uyarı veriyor. Galiba ekran kartı ile ilgili bi sorunun uyarısı.

Sorunu nasıl çözebilirm?

Anakart Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3, Uefi bios kullanıyorum, ayarları fabrika ayarlarında sadece raid açık.

Konu hakkında bilgisi olanlardan yardım bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeavcilar -- 13 Mart 2013; 11:12:18 >

• Belki sorunu başka yaşayanlar da vardır.

x8 slotunu başka bir kartla da tekrar kontrol ettiğimde çalışmadığını gördüm. Bunu üzerine Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 için biosu UEFI'den önceki versiyonuna geri döndürdüm ve sorun düzeldi iki slotta sorunsuz çalışıyor.

Ses kartını da ikinci PCI-Express x16 slotuna taktım ve o şekilde kullanıyorum.

7970in çalışma modunun x8 olması içinse şunu farkettim; Kart boşta iken GPU-Z'ye göre PCI-Express x8 1.1 modda gözüküyor. Oyun gibi, benchmark gibi uygulamalarla karta yük bindirince ise mod PCI-Express x8 2.0 oluyor. Herhalde PCI-Express x16 2.0ı gerektirecek kadar bi veri akışı olmadığı için o hıza ulaşmıyor. Yani ihitiyaca göre modu seçiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeavcilar -- 16 Mart 2013; 21:39:38 >
  • Uefi bios'unda boot bölümünde pcie/pci yükleme ayarlarıyla ilgili bir bölüm yok mu? Eğer uefi kurulum yaptıysan, sistem açılırken ekran kartın için uefi firmware'e ihtiyaç duyuluyot olabilir. Büyük ihtimallede denediğin kartlarda o tip bir firmware olmadığı için sistem açılmıyordur. Ama bu bios'a sahip olmayan ekran kartları için anakart bios'unda uyumluluk ayarları olmalı (bende var ama sendeki ismi muhtemelen başkadır).
  • Ekran kartı seçimi ile ilgili görebildiğim tek seçenek vardı (Init Display First). Auto, PEG ve şimdi hatırlayamadığım bir seçenek vardı. Auto'yu ve PEG'i denedim, ikinci slot çalışmadı ikisinde de. Diğer seçeneği denemedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeavcilar -- 16 Mart 2013; 23:39:35 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aeavcilar

Belki sorunu başka yaşayanlar da vardır.

x8 slotunu başka bir kartla da tekrar kontrol ettiğimde çalışmadığını gördüm. Bunu üzerine Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 için biosu UEFI'den önceki versiyonuna geri döndürdüm ve sorun düzeldi iki slotta sorunsuz çalışıyor.

7970in çalışma modunun x8 olması içinse şunu farkettim; Kart boşta iken GPU-Z'ye göre PCI-Express x8 1.1 modda gözüküyor. Oyun gibi, benchmark gibi uygulamalarla karta yük bindirince ise mod PCI-Express x8 2.0 oluyor. Herhalde PCI-Express x16 2.0ı gerektirecek kadar bi veri akışı olmadığı için o hıza ulaşmıyor. Yani ihitiyaca göre modu seçiyor.

Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 için biosu UEFI'den önceki versiyonuna geri döndürdüğünüzü söylüyorsunuz. Ben dede UEFI biosu ( U1e ) yükledikten sonra USB 3.0 portları çalışmıyor, bu yüzden Ben de UEFI biostan F10 Bios a

dönmek istiyorum, fakat bir türlü çeviremedim. Bana yardımcı olabilirmisiniz? Teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: bekir3548

quote:

Orijinalden alıntı: aeavcilar

Belki sorunu başka yaşayanlar da vardır.

Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 için biosu UEFI'den önceki versiyonuna geri döndürdüğünüzü söylüyorsunuz. Ben dede UEFI biosu ( U1e ) yükledikten sonra USB 3.0 portları çalışmıyor, bu yüzden Ben de UEFI biostan F10 Bios a

dönmek istiyorum, fakat bir türlü çeviremedim. Bana yardımcı olabilirmisiniz? Teşekkürler...

Güncelleme yaparken usbden bootable olarak açıp uefi biosa geçmiştim. Geri dönmek için de aynı işlemi yapmak istemiştim ama bir hata vermişti. Tam olarak ne yaptığımı hatırlamıyorum ama galiba bios dosyasını usbye kopyalıyıp, qflash yapıp bios dosyasını usbden seçmiştim.

"Efi2awd utility" şeklinde dosyalar da var internette aynı şekilde usbden bootable yapark eski hybrid efi biosa dönüş de yapılabiliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeavcilar -- 30 Nisan 2013; 20:34:38 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.