Şimdi Ara

PDF/EPUB Formatından Kitap Okumanın Etiği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
579
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Genelde toplu kitap alışverişi yaparım fakat son zamanlarda fazla kitap okuduğum için hemen bitiveriyor. Genelde bir seferde 6-7 kitap alıyorum, bu da yaklaşık 100 lira ya da geçkin bir fiyatta oluyor. Bu yaz 20 kitap okuduysam 5-6sı aldığım kitapsa geri kalanı epub/pdf tarzında internette indirmeye sunulanlardan. Gönül isterdi ki hepsini alabileyim ama başka şeyler için de para biriktiriyorum. Sizce ne yapmalıyım? Para vermeden okuduğum kitaplar için bir yandan düşünüyorum, şimdi bu kitaba insanlar para verip aldı bense bedavadan hallediyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bende kindle'a kitap atıp okuyorum, normalde etik değil ama buradaki şartlar ona itiyor. için rahat olsun

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim hiç doğru bulamadığım bir hareket. Nereden bakarsam bakayım elimde kalıyor hep. Anlıyorum ülke olarak zaten fakiriz ve kitaplar ben dahil pek çok kişiye oldukça tuzlu geliyor fakat sırf kendinizi düşünerek başkalarının emeğini gasp etmek ne amaçla olursa olsun doğru değil. Eğer kitap sizin için çok önemliyse başka şeyler için biriktirdiğiniz paradan kitaplara aktarmalısınız.

• Doğru bir davranış değil, doğruluğunu geçtim yasal değil.

Bizim aldığımız kitapla sadece yazar kazanmıyor. Onu basan matbaa, çevirmen, editör, aldığımız kitapçı/internet sitesi hepsi bu sayede geçimini sağlıyor. Maddi durumunuz yeterli değilse ikinci el alın, sahaflara bakın, elinizdekilerle takas edin, kütüphanelere bakın.

Ülkemizde zaten bir basılan kitap bir daha kolay kolay basılmıyor. Herkes bu sekilde korsan/pdf yolunu seçerse ne baskısı tükenen kitaplar basılır ne de yeni kitaplar çevrilir. Bu olayi bireysel olarak düşünmemek gerek. Benim seçtiğim yolu herkes secerse ne olur gibi sorulari ve bunun sonuçlarını düşünmek gerek bence.

• Cevaplar için teşekkür ederim, bundan sonra okuyacağım tüm kitapları satın almaya çalışacağım.

• Yasal ya da etik olmasından öte hard copy yani basılı mataryerllerle daha verimli çalışıyorum. Yanına notlar alacağım, altını çizip çıkmalar falan yapacağım. Ekran dikkatimi dağıtıyor ışığı falan. Buna istinaden pdf kitap falan da okuyamıyorum. Dahası kitaplığıma da asla korsan kitap sokmam.

• Korsan ürün ne olursa olsun kitap yazılım where türlü hırsızlıktır.. Gücün yetmiyor diye gidip bir araba çalmazken kitap çalmak meşru gösterilemez.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Doğru değil, yasal da değil ama kitapların bu kadar fahiş fiyatta olması insanları buna itiyor yapçak bişi yok. Korsan kitap alıp başkasına kazandırmaya karşıyım ama pdf,epub formatlarını e-book veya tabletten telefondan okuyanlara hak veriyorum. Kaçımız bir filmi orjinal alıpta izliyor allah aşkına.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdemfb12 -- 2 Ağustos 2017; 22:50:58 >
  • Dostum en güzel çözüm kitap okumayı bırak

• Açıkçası bu konuda herkes belli yönlerden haklı ama ben bireysel konuşacağım.
    Alacağım bazı kitapların fiyatları 3 haneli haftada 4 kitap okuma gibi bir de tempom var yani ayda dergilerle beraber min 500 ediyor ve bunu karşılayacak ekonomik durumum yok bu yüzden kendime sözlerim var karşılayacak duruma gelince hep kitap alacağım ve benim gibi maddi durumundan dolayı okuyamayanlara da kitap yardımı yapacağım diye kendime söz verdim.
    Bunun yanında dizi film anime çizgi roman yazılım kitap hepsini korsan olarak kullanıyorum vicdanımda da bir sorun yok açıkçası.
    Ama tabiki bunun toplumsal olarak zararları var ama eğer korsan kitap okumasaydım bu kadar fazla kitap okumazdım.
    parayla 2 kitap okuyacağıma parasız 10 kitap okurum ve bu yazıyı okuyupta benim korsan kullamamdan maddi zarara uğrayan varsa hakkını helal etsin ama okuduğum kitaptandan da pişman olmam.
    Bunun yanında alanımla ilgili bilimsel kitapları A5 formatında yazıcıdan çıkartıp notlar alarak okuyorum çünkü devletimiz sağolsun kitap 80$ ve daha iyi bir mühendis olmak korsan yayın kullanıyorum.

• Kütüphaneden kitap alıp okuduğunuzda vicdan azabı çekiyor musunuz? Para verip almadınız. Başkaları para verip okudu ama siz bedava okudunuz!

• Yayınevleri, yazarlar, editörler, çevirmenler zarar etmiyor aksine e-kitap okuyucular sayesinde artık daha çok kazanıyorlar. D&R ve idefix, Kobo ile işbirliği yaptıktan sonra hem basılı hem de e-kitap satışlarını arttırdı. E-kitap okuyucuları zaten sürekli kitaba para veren kişiler aldıkları için yayınevleri bu işten kazançlı çıkıyor.
    Yani ahlaki açıdan durum düşündüğünüzün tam tersi fakat ben e-kitap okuyucuların psikolojik açıdan zararlı etkileri olduğunu düşünüyorum. Nedenini kısaca açıklayayım: Basit bir aramayla içinde binlerce kitap bulunduran PDF ve EPUB arşivlerine ulaşabilirsiniz. Üstüne Meritokrasi, Müteferrika düzenli e-kitap ağlarında binlerce kitap olunca insan hangi birine saldıracağını şaşırıyor ve amaç okuyup öğrenme değil kitabı edinme, arşivleme gibi takıntılı uğraşlar oluyor. O yüzden e-kitap okuyucuları çok sık kullanmanın okuyup öğrenmekten alınacak zevki, sadece kitabı edinmekten almaya sebep olduğu için zararlı buluyorum. Bir zevk diğerinin yerine geçti mi artık diğerini yapmak için sebep kalmıyor. Tabi bu kişiye göre değişir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.