Şimdi Ara

Peltier Soğutma Neden Kullanılmıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Biraz araştırdım buzlanma gibi sorunlar olabiliyormuş fakat ufak bir uyarlamayla ve geliştirmelerle bence sıvı soğutmanın bile yerini alabilecek bir teknoloji.

Birebir işlemci üzerine peltieri yerleştirmek sakıncalı olabilir(buzlanma, nemlenme...) sıvı soğutucuda olan radyatör gibi bir mekanizma yapılabilir.

Sizce bu alanda neden bir gelişme yaşanmıyor? Malum -15 dereceye kadar peltier soğutma sağlıyor işlemcide, bunu radyatör gibi bir mekanizmayla yaparsak buzlanma sorunu da olmaz, nemlenmede... (Tabi ki soğutmayı aktif olarak -15 derecede yapması sıvıyı dondurur, ayarlamalarla mühendisler halledebilir diye düşünüyorum.

• eski_nesil kullanıcısına yanıt
    Hocam bir yüzü çok soğutursun diğer yüzü çok aşırı ısınıyor. Öbür tarafı soğutmak için kule fan takmak gerek Peltier’in üzerine.

Ben de bayağı araştırdım ama en güzel evde custom sıvı soğutma yapmak.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • EBÖB E kullanıcısına yanıt
    Hocam bende şöyle düşünüyorum; sıvı soğutmadaki radyatör mekanizmasının içine peltier yerleştirilirse, soğutma işini de o radyatör yaparsa çok iyi olur. Örneğin; sıvı soğutmadaki sıvı 80 derece olarak geliyor, peltierden geçtikten sonra bu sıvı bir anda 10 dereceye düşüyor bu bu şekilde devam ediyor. Isınan peltieri ise radyatördeki fanlar soğutuyor. Bildiğim kadarıyla peltierin belli bir dereceye kadar ısınması sorun teşkil etmiyor.
  • eski_nesil kullanıcısına yanıt
    Hocam en güzeli stock intel fanının kanatlarını uygun boru geçecek kadar delip “U” şeklinde terleme yapmayan boru geçirmek.

Boru akvaryum ya da oto yakıt pompası vasıtasıyla su pompalayacak. Bir de oto kalorifer radyatörü eklenirse sisteme güzel olur.

Ama ben bu sistemi hobi amaçlı yapacağım. Radyatörü buz dolu kovaya atıp Extreme O.C. denemeleri yapmayı düşünüyorum.

Hobi dışında kimse gündelik kullanımda uğraşmaz ne peltier ile ne de dediğim sistem ile.

280₺’lik fan bile müthiş soğutulur (450₺’den 280₺’e düşmüştü gammaxx 400).

Çok araştırdım böyle bir sonuca vardım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EBÖB -- 12 Haziran 2020; 15:59:0 >
  • Peltier terleme yapıyor dolayısıyla direk kasa içinde kullanılmıyor fakat kasa dışında custom sıvı soğutmayla bir sistem yapılabilir.
  • Linus Tech Tips kanalı denemiş. Benim de ilk gördüğümden beri (7 yıl) araştırdığım bir olaydı. Peltier kendi başına soğutuyor onda sıkıntı yok. Fakat içinden sıcak sıvı geçince o kadar etkili olmuyor. Geç soğutuyor. Ya da düşük güçlü aldılar diyeceğim ama adamlarda para var. En yüksek kaç watt varsa onu almışlardır. Biraz bekleyip sisteme pompa edince sisteme yararı oluyor. Ona da gerek yok diye düşünüyorum. Sonuçta hayvan kadar kule tipi fan kullanıyorlar. O fanların ikisini birleştirip işlemciye taksa daha çok yararı olur.

Dipnot: Soğutma sıvısı kullanıyorlar. Normal su değil. Ordan da eleyemeyiz.

Videonun sonlarına doğru 92-94 derecelere çıktığını duydum ama bir de siz izleyin derim.

Linus Tech Tipsyoutube
    Thermoelectric Cooling is a Bad Idea
    https://www.youtube.com/watch?v=IX2NQ1lq4ZM&feature=youtu.be

• peltier gereksiz de ondan kullanılmıyor artı fazladan guc cekiyor
    peltieride sogutmak için yine sogutucu takılıyor
    artı buzlanma anakarta veya işlemciye zarar verme sansı var
    attıgın tas urkuttugun kusa degmiyor o yuzden kullanılmıyor
    sıvı sogutma veya hava sogutma daha az sorunlu ve daha az guc cekiyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.