Geçen ay yaptığım kaza sonucu aracım perte çıktı ve bugün bana aracımın kasko bedelinin (19.500TL) ödeneceğini söylediler. Fakat benim aracımın piyasa değeri 22.000TL civarında.
Kaskonun bana ödeyeceği tutara itiraz edip bu tutarı yukarı çekme ihtimalim var mı? İnternette çok aradım ama örneğini bulamadım. Ya da kasko şirketinden bana aracımın dengi (aynı marka, model ve özellikte) bir araç vermesini isteme gibi bir hakkım var mı?
Bilgisi olan arkadaş varsa ve bilgilendirirse memnun olurum.
Çok geçmiş olsun,
Benim bildiğim kadarıyla eşdeğer bir araç isteme hakkınız bulunmuyor, fakat size teklif edilen rakama itiraz etme hakkınız olması gerek. Fiyatı belki birazdaha yukarılara çekebilirsiniz. Umarım arzu ettiğiniz rakamı alırsınız.
Sigorta şirketi pert ödemesinde kasko değerinin üzerine çıkar mı acaba? Sonuçta ben direk olarak 2.500TL zararda oluyorum. Bunun emsali var mıdır? Saatlerce baktım nette ama birşey bulamadım.
Eksper ve sigorta şirketinin hasar sorumlusu int. üzerinde muadil araçların rakamlarını kontrol eder ve rayiç bedel üzerinde ödeme yapar.
Tabiki işin cinliğinde kaçıp az ödeme yapmak isterler.
Kesinlikle 19,500tl yi imzalamyın ama şunuda unutmayın sigorta haksız kazancı engeller.
2. el araçlarda piyasa şuan uçmuş durumda 22,000tl diyerek diretmeyin..
Ancak ne koparırsanız kardır.
İnt.ten muadil bir araç bulun (marka, modeli, kmsi, 1-2 parça boyası değişeni bulunan) sigorta şirketine bana bu aracı alın diyebilirsiniz.
hocam senin dosyana bakan adama senin aracın aynısı olan sahibinden com ilanalrını listesini yolla ve bu fiyata itiraz et sanırım artırık tekrar teklifle geleceklerdir
Kasko şirketi zaten aracımın kasko bedelini ödemeyi kabul ediyor ama günlerdir yaptığım araştırmalarda kasko bedelinin üzerine çıkamayacağını anladım. Bunun muadilini bulamadım hiç...
İyi günler,
Benim de aracım 25 Temmuz 2011'de yanma neticesinde tam hasar (pert) oldu. Tabii arada yanma olayı olduğu için yaklaşık 3 hafta Volkswagen firmasının Türkiye'de tek olduğu söylenen teknik ekibinin Kocaeli'den Ankara'ya gelmesini beklediğimizden, aracın bedelini ancak bugün 26 Eylül 2011'de alabildim. Teknik ekibi, araca bakan eksper talep etti. Yangın hadiselerinde genelde teknik ekip talep edildiği söylendi.
Burada öncelikle herkese ışık tutması için bazı hususlara değinmek istiyorum. Çünkü nette çok araştırdım. Bunun neticesinde de aracımın kasko teminat değerinden yaklaşık 1050 TL daha fazla almış bulunmaktayım. Peki nasıl mı oldu? Müsaadenizle anlatmak istiyorum. Eksper, 27 Ağustos 2011'de tarafımı arayarak aracımın piyasa değerinin kasko teminat değerinden fazla olduğunu, diğer ifadeyle aracımın güncel değeri yüksek bir araç olduğunu söyledi. Fakat kasko teminat değerini hiçbir şekilde aşamayacağını söyleyerek teminat miktarı olan 24950 TL'yi tarafıma önerdi. (Bu arada aracım, VW Golf V 2004 model Tiptronic FSİ 115 BG) Tabii ben de büyük bir memnuniyetle "oooo, ne güzel bana üst limiti veriyorlar" diyerek tabiri caizse sazanlayarak teklifi kabul ettim ve ofisine gidip mutabakatnameyi imzaladım. (Bu arada kasko sigortam Anadolu Sigorta)
Ardından çeşitli formalite işlemler vs. derken bugün 26 Eylül 2011'de ödeme miktarım olan 24950 TL'nin tarafıma ödeneceği bildirildi. Buraya kadar herşey normal. Ancak yaklaşık 4-5 gün önce nette gezerken bahsedilen "Enflasyondan Korunma Klozu" adı verilen klozun poliçemde olduğunu görünce, ertesi gün bir hışımla acenteme müracaat ettim. Niçin bu bahsedilen klozdan faydalanamadığımı sorduğumda, bunun gözden kaçırılmış olduğu ancak mutabakatnamenin de imzalandığı tarafıma hatırlatıldı.
Bu durumda pes etmeyerek bu hakkımın iade edilmesi gerektiğini söyleyerek bir dilekçe yazdım. Sağolsun acentem yine de dilekçemi Bölge Müdürlüğüne elden götüreceğini söyledi. Her halükarda haklı olduğumu belirterek, acenteme bu durumun düzeltilmemesi halinde konuyu Ticaret Mahkemesine taşıyacağımı da söyledim. Aynı günün akşamında acentem arayarak ödeme rakamının 26000 TL'ye revize edildiğini söyledi. Belki biraz daha eşelesem rakam daha da artacaktı. Ancak ben en azından hakkımı aramanın ve dolaylı olarak cüzi de olsa elde ettiğim zaferin mutluluğunu yaşamak istediğimden bunu kafi gördüm ve bugün revize edilen rakam olan tutar tarafıma ödendi.
Kusura bakmayın biraz detaylı bir yazı oldu. Ancak konuyu biraz açarak yaşadığım bu hadisenin bir çok kişiye ışık tutacağını düşünüyorum. Yalnız belirtmek isterim ki, anlattığım durum, araç güncel değerinin kasko teminat değerinden yüksek olduğu durumlarda geçerlidir.