Şimdi Ara

PETEKTE ÇAPRAZ BAĞLANTI NEDİR ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
186
Cevap
8
Favori
173.498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • uzun bir aradan sonra alt-alt mı çapraz mı sorusuna demiştim bu yazın alt-alt bağlatacam diye tesisatçıları getirdim son noktada uzak 1-2 petek haricinde tüm petekleri paralel bağlattım üst-alt şeklinde geçen 3-4 gündür yakıyorum dışarı hava sıcaklık 11-13 derecelerde iken ev ısı 24 ve yakılan yakıt 2-3m3 24 saat kombi autoda geçen yıla kıyasla büyük fark oluştu diyebilirim... ama bunun yanında yapılan ekstra bir iş ise tabi gördüğüm gözlemlediğim ve sitelerden okuduklarım doğrultusunda odaların petek altlarına kadar gelen 25 lik boruları 32 liğe kadar büyüttüm.... yani tercübelerimle bunu söyleyebilirim sıva üstü çekimlerinde kesinlikle kombiden peterklere kadar 32 lik boru ve paralel bağlantı... ne mühendislik ne de başka bir şey bilirim gözlem tercübe yaşanmışlık bana bunları öğretti bu tesisat işinde :)
  • Vaillant Ecoplus kombim var ve kullanmaya başlayalı bu sene 3. kış olacak. Ancak bu sene yakmaya başladığımda neredeyse tüm peteklerin üst kısmının ısındığını alt kısımların ısınmadığını fark ettim. Geçen sene böyle bir problem yoktu. Tıkanmış olabileceklerini düşünerek evde kendi imkanlarımla peteklerin suyunu boşaltıp temizledim, havalarını aldım. Sonuçta değişen birşey olmadı. Yine üst kısım sıcak alt kısım ılık veya tamamıyla soğuk.
    Bir tanıdık çapraz bağlatmayı tavsiye etti, yalnız 150 cm'lik bir peteğim var, çapraz bağlantı olmasına rağmen yine aynı problem var.
    Problem tesisat mı, tıkanıklık mı var, veya kombi de mi bir problem var, çözemedim.
    Sizlerin fikirleri nedir bu konuda?
  • quote:

Orijinalden alıntı: AğaBABA

Kombi bakımını yaptır. Oda termostatı bağla.
    Ve
    Ustan iyi ise kombiye verimli ısı için brulor gaz ayarını yaptır ve günlük metreküp gaz tüketiminin nasıl düştüğüne şahit ol.

2000 yılından beri çapraz bağlantılı radyatör ve cıvalı oda termostatı kullanıyorum, tüm apartmanın en az ödeyeniyim.

kombi ariston evo brulör gaz ayarı neresindeki kullanma kılavuzunda yok...
  • murat23351 M kullanıcısına yanıt
    Murat hocam paralel derken sıcak su girişi alttan çıkışta alttan şeklin de mi ?benim kombi mutfakta mutfak ve mutfağa yakın oda çok ısınıyor onlara ya termo vana takacağım yada sizin dediğiiniz sistemi düşünüyorum
  • Yada arkadaşlar çok ısınan çapraz bağlantı yerlere termo vana mı taksak yoksa paralel bağlantı yapsak tasarruflu olur.?
  • Toprak4402 kullanıcısına yanıt
    Çok ısınan odalara termostatik vana takmak ideal çözümdür.
  • Zebza kullanıcısına yanıt
    Kafamı karıştıran hani termo vana belli sıcaklıkta peteği tam kapatıyor.Bu durumda en az 3 peteğe termo vana taksam devir daim yaparken 3 petek tam kapalı olursa devir daim pompasının sağlıksız çalışmasına sebep olmaz mı ? Ama bir oda ve antre peteğine termo vana takmıyorum biri 100 santim biride 50 santim petekler full açıklar ...Şuan doğalgaz fiyatı çok zamlanmış mecburen tasarruf çareleri arıyoruz :( Arkadaşıma 102 metreküp e 120 lira geldi bu duruma göre baya pahalı olmuş
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toprak4402

Murat hocam paralel derken sıcak su girişi alttan çıkışta alttan şeklin de mi ?benim kombi mutfakta mutfak ve mutfağa yakın oda çok ısınıyor onlara ya termo vana takacağım yada sizin dediğiiniz sistemi düşünüyorum

geçen sene uzaklardaki 3 petek hariç tüm petekler paralel termo vana yakın 2-3 peteğe takılsa yeter yada termo vanalar yerine yakındaki peteklerin vanaları tam kapatıp yarım tur açmakta en sondaki vanaya sıcak suyu daha çok iletir... yukarıda bahsettiğim gibi uzaktaki 3 petek hariç diğer petekler paralel geçen sene evde 7 m petek vardı salonu kapatmıştım 5 m ile ev ısınıyordum sözde 21 derecede bu yazın bu bağlantı türüne geçtikten sonra 7 m peteğe ilave 4 m petek attım toplam 11 metre peteği bu sene yakıyorum kombi 35 de oda termostatınıda 24 en düşük 23.5 e ayarladım kombide autoda 192 tl geldi geçen sene 5 m petekle bu fiyata yakın gelmişti.. yani ev yalıtımsız ise odanızdaki petek boyu kesinlikle 1/10 şeklinde metre boyu olacak yani 10 m2 oda için en az 1 m petek olacak. görünürde çok petek çok yakar mantığı gibi görünsede öyle değil... büyük motorlu araçlar gibi uzun yolculukta 1,9 motor 1.3 motordan daha az yaktığı gibi...

• Toprak4402 kullanıcısına yanıt
    TRV olmayan antre ve oda devirdaim için yeterlidir.
    Değerlendirmek lazım Murat hocam ..yani geçen sene tüm petekler çaprazdı.Siz bu sene yakın petekleri paralel yaparak tasarruf ettiğinizi söylüyorsunuz doğru anladı isem..benimkiler hepsi çapraz .tüm borular odaların dip duvarı delinerek peteklere gitmiş o yüzden mutfağın sağında ve solundaki petekler çok rahat sınıyor ve 3 petek hariç hepsi yakın oluyor bu durumda toplam 8 petek var bir oda güneş görmüyor diye kapısı ve peteği hep kapalı..geriye 7 petek kalıyor 4 ünü paralel yapsam daha iyi olur gibi geliyor..
  • Zebza kullanıcısına yanıt
    sağolun sayın hcm ....anladım inşallah
  • quote:

Orijinalden alıntı: Toprak4402

Değerlendirmek lazım Murat hocam ..yani geçen sene tüm petekler çaprazdı.Siz bu sene yakın petekleri paralel yaparak tasarruf ettiğinizi söylüyorsunuz doğru anladı isem..benimkiler hepsi çapraz .tüm borular odaların dip duvarı delinerek peteklere gitmiş o yüzden mutfağın sağında ve solundaki petekler çok rahat sınıyor ve 3 petek hariç hepsi yakın oluyor bu durumda toplam 8 petek var bir oda güneş görmüyor diye kapısı ve peteği hep kapalı..geriye 7 petek kalıyor 4 ünü paralel yapsam daha iyi olur gibi geliyor..

geçen sene kombi mıtfakta diye mutfak peteği ve yakındaki antredeki petek paralel diğer tüm petekler çaprazdı bu sene uzaktaki banyo ve yatak odasındaki petek dışındaki diğer tüm petekleri paralel yaptım ve petek ilave ettim bu işlemlerle birlikte kombiden antreye kadar 32 lik boru buradan sonrada peteklere kadar 25lik boru gitmişti bunlarıda değiştirdim tüm odalardaki ilk peteğe kadar 32 lik çektirdim ondan sonrası 25liğe düşürdüm yani boruları kalınlaştırdım... içeride atlet ile dolaşıyorum yatarkende sadece battaniye örtüyorum...

şimdi tam olarak anladım murat hcm sağolun bilgi için..
  • Arkadaslar merhaba.
    Evimde petek metrajim cok dusuk peteklerin bazilarinin boylarini artirmak istiyorum, cikan kucuk petekleride evin muhtelif yerlerine monte etmek dusuncesindeyim.

Salonum 23 m2 kuzey cephe gunes gormuyor 160 lik petek var, fransiz pencerenin bir tarafinda 160lik diger tarafinada, 80 cm lik cikan petegi monte etmeyi dusunuyorum. Kolektorde birtane bos vana var, kombim balkonda ve salona yakin.ben kirim yapmadan 160 lik petekten sicak suyu alip 80 lige baglamak istiyorum.

En verimli baglanti sekli nasil olur.
     PETEKTE ÇAPRAZ BAĞLANTI NEDİR ?

Ayrica antreyede petek taktiracagim, fakat oraya herhangi bir tesisat cekmem mumkun degil.bonyo duvarinda 60 lik havlupan takili.duvarin diger tarafida antre ve tam petek takilma yeriyle sirt sirta..acaba havlupanin tesisatina T dirsek takip hem havlupan hemde antreyi 90 lik petekle isitmak mumkun olurmu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isnuerog -- 5 Aralık 2014; 18:23:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: attismail

Arkadaslar merhaba.
    Evimde petek metrajim cok dusuk peteklerin bazilarinin boylarini artirmak istiyorum, cikan kucuk petekleride evin muhtelif yerlerine monte etmek dusuncesindeyim.

Salonum 23 m2 kuzey cephe gunes gormuyor 160 lik petek var, fransiz pencerenin bir tarafinda 160lik diger tarafinada, 80 cm lik cikan petegi monte etmeyi dusunuyorum. Kolektorde birtane bos vana var, kombim balkonda ve salona yakin.ben kirim yapmadan 160 lik petekten sicak suyu alip 80 lige baglamak istiyorum.

Ayrica antreyede petek taktiracagim, fakat oraya herhangi bir tesisat cekmem mumkun degil.bonyo duvarinda 60 lik havlupan takili.duvarin diger tarafida antre ve tam petek takilma yeriyle sirt sirta..acaba havlupanin tesisatina T dirsek takip hem havlupan hemde antreyi 90 lik petekle isitmak mumkun olurmu.

eğer ısınmıyorsan kesinlikle petek boylarını arttırman lazım... geçen yıl ev 50-55 lerde yakmama rağmen ısınmıyordu şimdi ise sorun yok petek boyunu en az 1/10 hesap et yani 10 m2 lik yere en az 1 metre petek at... gelelim soruna her 2 side olur sorunsuz çalışır....

• quote:

Orijinalden alıntı: murat23351

quote:

Orijinalden alıntı: attismail

Arkadaslar merhaba.

eğer ısınmıyorsan kesinlikle petek boylarını arttırman lazım... geçen yıl ev 50-55 lerde yakmama rağmen ısınmıyordu şimdi ise sorun yok petek boyunu en az 1/10 hesap et yani 10 m2 lik yere en az 1 metre petek at... gelelim soruna her 2 side olur sorunsuz çalışır....

Bende sorunsuz calisacagini dusunuyorum fakat suphelerimde yok degil.ozellikle salondaki peteklerin nasil baglanmasini onerirsiniz.caprazmi yada farkli bir baglanti seklleri varmidir.
    55 derecede zor isiniyorum alt katimda bos kimse kalmiyor.0 derece yada daha soguk havalarda 65 hatta 70 derecelerde calistiriyorum ancak isinabiliyorum, yalitim problemide var evimin.yalitim icin yapacak bir seyim yok fakat petek metrajlarimi muhakkak artitacagim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Gecenlerde evimize buradaki arakdaslarin tavsiyesi uzerine bir usta cagirdim. Peteklerlerin kimi isiniyor kimi ise isinmiyor ve arka odalar soguk kaliyordu.
    Petekleri temizledi ve tum radyotorleri Alttan giris Alttan cikis olacak sekilde bagladi.
    Evde bu kadar ciddi fark olacagini tahmin bile edemiyordum. Daha once hic susmayan kombi, 180m2(brut) evde 50-55 derece (2de) sicakliginda kendisini rolantiye bile alir oldu.
    Fatura ne gosterecek bilmiyorum henuz ama isinmayan ve ilave elektrikli petek yaktigimiz odalarda sicaktan kapiyi acmak durumnda kaliyoruz.
    Bence en mantikli baglanti (tabi tesisata gore degisebilir) Alt-Alt baglanti cunki termodinamigin kurali sicak herzaman yukari cikar. Kalorifer bu sekilde daha verimli calisir.[color]

• yazdıklarınızı uygulayabilirsiniz aynı uygulamaları yaptırdım
    kombi salona yakınsa ve kollektörde bir tane boş vana varsa kollektörden çekebildiğiniz gibi salondaki 160cm lik bağlantılardan de (T) pprc ek bağlantılarıyla pex'ten....>pprc'ye sıva üstünden yerden 20mm pprc hat çektirerek salonda istediğiniz bir köşeye yeni radyatörü monte ettirebilirsiniz çünkü salon kombiye yakın suyun debisinde düşüklük olmaz kombinin pompaladığı tesisat suyu ikinci radyatörü besler
    aynı uygulama banyodan da yapın tabi banyo,kollektöre en uzak mesafede en zor ısınan yer değilse
    bunu yaparsanız salondaki ve koridordaki yeni radyatörleri çapraz bağlatın çünkü mevcut hattı ikiye böleceksiniz yeni radyatöre giren suyun debisinde düşme olmasın ve radyatörün üstünden yapacağınız bağlantıda radyatörün yüzeyi tam ısınsın

• folkeyno kullanıcısına yanıt
    folkeyno hocam faturada bir fark olursa bilgi verirseniz sevinirim...Banada aynı bağlantı tavsiyesi oldu ama genel çapraz bağlantı diyor . Ama hem ısıya hemde faturaya faydası varsa bu bağlantı yapılabilir..
  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Tesekkurler hocam cevabiniz icin.
    Salon icin her iki petege capraz baglantimi onerirsiniz, yoksa sadece ilave yapacagim 80 lik petegemi onerirsiniz.su anda 160 lik olan alt ust seklinde bagli.ayrica boru kalinligi olarak standart 3/4 pex mobil sistem var.boru kalinligini ek petege dogru arttirmak gerekirmi yoksa gene standart boruyla devammi edeyim..borulari parke alti sap arasi yapmayi planliyorum.

Antrenin kombiye uzakligi arka odlardan daha yakin.yani tam orta hatta kaliyor..bu baglantiyida alt ust yapmayi planliyordum, ama dediginiz gibi capraz baglanti daha mantikli olacak.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.