Physical Address Extension (PAE) benim anakartım destekliyormuş böyle birşeyi ,ama etkin değilmiş ,nedir nasıl aktif hale getiririm anakartım gigabyte 6vtxe-a ,yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim....
burada uzun bir yazı var...anakart kitabı ve cd'sinde açıklama yoksa kullanıcıyı ilgilendiren bir şey değildir...
forum kirliliği yapmıyım ama bakan bile yok konuya
Google da aratınca bu bilgiler çıktı.
Datacenter yüksek yoğunluklu veri trafiğine sahip bilgisayarlardan oluşan networkler için tasarlanırken ürünün sahip olduğu ve onu ayıran güçlü bileşenler arasında fiziksel adresleme alanını genişleterek veritabanı gibi çeşitli uygulamalara hız kazandıran PAE (Physical Address Extension), kurulu sisteme yayılmış veri saklama ağında yüksek hızlı iletişimi olanaklı kılan Winsock Direct, yeni bir iş-nesne yönetim aracı olan Process Control, en çok göze çarpan gelişmeler arasında yer alıyor.
Daha Geniş Bellek Desteği
Windows 2000 Advanced Server ile birlikte gelen PAE desteği yani fiziksel bellek alanının genişletilmesi, bu işletim sisteminde 4 GB’den büyük belleklerin kullanılabilmesini sağlıyor. Datacenter Server Physical Address Extension, 64 GB’e kadar genişleyebilen bellek kullanımıyla birçok kritik iş uygulamasını kolaylaştırıyor. Microsoft bu arada PAE’in bütün avantajlarından yararlanmak isteyenler için yeni bir programlama arabirimi (API) olan Address Windowing Extensions (AWE) API’sini de geliştirdi. AWE API, Microsoft SQL Server 7.0 gibi veritabanlarıyla, bilgimsel ve mühendislik uygulamalarında, bir ucu veri araştırmasına (data mining)dayanan istatiksel ve analitik uygulamalarda önemli performans artışları sağlıyor. Bellek miktarına duyarlı tüm uygulamalarda AWE API uygulamanın gerektirdiği sabit miktarda belleği ayırmayı ve işletim çekirdeğiyle ilgili diğer görevlerin geriye kalan bellek alanında gerçekleştirilmesini sağlıyor.
64 bit teknolojisine dayalı tipik uygulamalar, büyük veri tabanları ve karmaşık CAD programlarıdır. Ticari programlar için 64 bit mimarisinin faydalarından biri, geniş adres alanının doğrudan kullanılabilmesidir. Standart 32 bit'lik sistem maksimum 4 GB adresleyebilirken, 64 bitlik sistem ile en azından 16 TB'a erişebilirsiniz. Büyük veritabanları günümüzde şimdiden 4GB'ın üzerinde boyutlara ulaşmış durumda.
32 bit sistemlerdeki 4 GB engelini aşmak için Windows 2000/XP birkaç hile kullanıyor. Fiziksel Adres Uzantısı (Physical Address Extension - PAE) ve Kurumsal Bellek Mimarisi (Enterprise Memory Architecture) sayesinde, Windows 2000/XP uygulamaların 8 GB (Advanced Server sürümü) ve 64 GB (Data Center Server sürümü) fiziksel belleği adresleyebilmesini sağlıyor.
saolun etkinleştirdim sistem acılırken donanımları taradı sorunsuz calışıyor, sql server kullanıyorum, bilgi iyi oldu ben değil ama yararını görecek cok kişi olacaktır