Şimdi Ara

PİC İLE 6V LAMBA SÜRME YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar aşşağıdaki bağlantıyı yaptım sıkıntı yok küçük ledden koyup deniyorum pic e göre yanıyor sönüyor ama anlamadığım volt neden düşüyor ben aynı yere 9voltluk lambayı tutuyorum yakmıyor aynı adaptöre 9 voltluk lambamı takınca normal yanıyor bu devrede BC547 voltajımı düşürüyor anlamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdar60 -- 27 Kasım 2014; 19:24:21 >

• 9 volt lambanın normal 9 volt ile çalışırken akımını ölç bakalım kaç ma çekiyor ?

BC 547 GND yani şaseyi kontrol edeceksin daha öncede söyledim ama bildiğini yapıyorsun !!!

BC 547 den max 100 ma çekebilirsin PDF bak eğer 9 volt lamba 110 ma çekiyorsa olmaz bunlara bakacaksın o zaman BC639 kulanacaksın bu 1 amper gücünde çıkış verir .
  • egealtay kullanıcısına yanıt
    Önceki konuda gnd kontrol ettiğim için yanliş yapmışsın denildi ondan şimdi + kontrol ediyorum akımı olçmem için ölçü aletinden Dca yimi seciyoruz.

Elimde BC237 238 547 548 bunlar var ama bunlar olmaz heralda değilmi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: serdar60

Önceki konuda gnd kontrol ettiğim için yanliş yapmışsın denildi ondan şimdi + kontrol ediyorum akımı olçmem için ölçü aletinden Dca yimi seciyoruz.

Sanırım benim dediğimden bahsediyorsun. Ben sadece çizdiğin şemadaki çıkış isimli hattın ledin +'sına bağlanması gerektiğini söyledim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Overclock Makinesi

quote:

Sanırım benim dediğimden bahsediyorsun. Ben sadece çizdiğin şemadaki çıkış isimli hattın ledin +'sına bağlanması gerektiğini söyledim.

Ben orda Gnd yi kontrol ediyordum arti ayağı baglanirmiki oraya - , burda +kontrol ediyorum

• quote:

quote:

quote:

Ben orda Gnd yi kontrol ediyordum arti ayağı baglanirmiki oraya - , burda +kontrol ediyorum

Ege hocanın sana demek istediği transistör ile şaseyi kontrol etmen.

• Hazırladığım plaketin transistör yeri lehim tutmaz oldu bakirlar kalktı vs bende ufak bir parçaya yukaridaki semayi basip parçaları lehimledim yarin ege Hocamın dediği parçayı alıp deneyeceğim en son heralda tekrar bir kartta toplayip yaparım.

Kusura bakmayin bazen kendi bildiğimi yapıyor gözüküyorum bildiğimden değil bilmediğim den ugrasmayayim niyeti ile yapiyorum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hazırladığım plaketin transistör yeri lehim tutmaz oldu bakirlar kalktı vs bende ufak bir parçaya yukaridaki semayi basip parçaları lehimledim yarin ege Hocamın dediği parçayı alıp deneyeceğim en son heralda tekrar bir kartta toplayip yaparım.

Kusura bakmayin bazen kendi bildiğimi yapıyor gözüküyorum bildiğimden değil bilmediğim den ugrasmayayim niyeti ile yapiyorum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

BC237 238 547 548 hepisi ile yapabilirsin ancak dediğim gibi lambanın akımını ölç sonra transistörün kaç ma akıtacaığına bak e onu kullan.
  • serdar60 S kullanıcısına yanıt
    9 V telli lamba kullanacaksan 9 V adaptör kullan. Veya 6V adaptör için 6V lamba kullan.

Telli lambaların üstünde kaç watt olduğu yazar.( P=I*V ) Ona göre akımını hesaplayıp, uygun akımlı bir transistör kullanmalısın. Yoksa transistor ısınıp patlar.

Telli lamba sürmek için R1 direncine ihtiyacın yok, boşuna 9/10000=0.9 mA akım kaybediyorsun, sök at.

R2 direncini istersen büyütebilirsin, 1K, 2.2K olabilir mesela.

Led kullanacaksan seri direnç kullanman şart.
    R=V/I
    R= 9V / 0,010A
    R= 900 ohm
    Tek led, 10 mA akım için, yaklaşık 1K direnç lede seri bağlı olmalı.
    Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 28 Kasım 2014; 20:34:14 >
  • Lambayı nette buldum

http://www.elektrikdeposu.com/AMPUL-LED-KAPSUL-G4-12V-1W-2700K-SARI-ISIK-CT-4255-ACDC,PR-108291.html

bu lamba var bende adaptörüm 6V 300ma out parlaklığı yetiyor bu lamba 24 saat yansa herhangi bir arza çıkarmı acaba BC639 ile

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdar60 -- 28 Kasım 2014; 21:47:03 >

• quote:

Lambayı nette buldum

http://www.elektrikdeposu.com/AMPUL-LED-KAPSUL-G4-12V-1W-2700K-SARI-ISIK-CT-4255-ACDC,PR-108291.html

bu lamba var bende adaptörüm 6V 300ma out parlaklığı yetiyor bu lamba 24 saat yansa herhangi bir arza çıkarmı acaba BC639 ile

Çıkartmaz çünkü BC639 1000 ma gücünde senin harcadığın 300 ma .

www.micropik.com/PDF/bc635.pdf
    "Collector Power Dissipation = 1 W" (Extra soğutma olmadan en fazla üzerinde 1 W geçmesine dayanabiliyor. Bu sınırda maximum değer, sürekli kullanımda 0.7-0.8W'ı geçmemekte fayda var.)

R= V^2 / P
    R= 144 / 1 = 144 ohm
    Anladığım kadarıyla hazır içine direnç(~144ohm) bağlanıp paketlenmiş led bu. Led olduğundan + , - bacakları ters takılırsa ışık vermez.
    12 V 1W ise 6 V bağlandığında linear olarak gücü 0.5W'a düşer ama daha az parlak yanar. bc635 0.5W'da zorlanmadan çalışır.

Transistör de yaklaşık 0.7 V voltaj düşürse, led'e 5.3 V kalır. Bu yüzden yanmıyor olabilir. 10K R1 direnci de voltaj bölücü görevi görüyor, kesin iptal etmek lazım.(Kaç volt düşürdüğünü hesaplamaya üşendim )

Normal beyaz mantar ledler en az 3.3V gerektirir.Ama bu paketli ledler istenen yapıda üretilebiliyor. Eğer içinde 2 seri bağlı led varsa en az 6.6 volt ister. Ürünün "Forward voltage" 'ı yazmıyor. Sadece tahmin ediyorum.

Eğer R1 (10K) iptal edildiği halde led ampul hala çalışmıyorsa, transistore giren voltajı arttırmaktan başka çare yok bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 28 Kasım 2014; 23:04:17 >

• Çok sağolun teşekkür ettim
    Öğrenme açısından akımı düşük olan transistör e ayni volt ile fazla akım verilirse ısınma olurmu akımı düşürmek ve yükseltmek için hangi devre elemanları kullanılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: mehmetdagli1

www.micropik.com/PDF/bc635.pdf
    "Collector Power Dissipation = 1 W" (Extra soğutma olmadan en fazla üzerinde 1 W geçmesine dayanabiliyor. Bu sınırda maximum değer, sürekli kullanımda 0.7-0.8W'ı geçmemekte fayda var.)

R= V^2 / P
    R= 144 / 1 = 144 ohm
    Anladığım kadarıyla hazır içine direnç(~144ohm) bağlanıp paketlenmiş led bu. Led olduğundan + , - bacakları ters takılırsa ışık vermez.
    12 V 1W ise 6 V bağlandığında linear olarak gücü 0.5W'a düşer ama daha az parlak yanar. bc635 0.5W'da zorlanmadan çalışır.

Transistör de yaklaşık 0.7 V voltaj düşürse, led'e 5.3 V kalır. Bu yüzden yanmıyor olabilir. 10K R1 direnci de voltaj bölücü görevi görüyor, kesin iptal etmek lazım.(Kaç volt düşürdüğünü hesaplamaya üşendim )

Normal beyaz mantar ledler en az 3.3V gerektirir.Ama bu paketli ledler istenen yapıda üretilebiliyor. Eğer içinde 2 seri bağlı led varsa en az 6.6 volt ister. Ürünün "Forward voltage" 'ı yazmıyor. Sadece tahmin ediyorum.

Eğer R1 (10K) iptal edildiği halde led ampul hala çalışmıyorsa, transistore giren voltajı arttırmaktan başka çare yok bence.

Anlattiklariniz çok iyi oldu ben henüz transistör almadım eskisi bc547 takılı diğer 1w liği alinca deneyip sonucu paylasirim buna trimport takacagim nereye takmaliyim 10 k yeterlimi

Transistör Şase kontrolü yapmak kaydi ile ledin + ucu ile +volt arasina trimport orta ucu ledde + uca diger ayak + uca digeri boşta böyle düşündüm doğru mu acaba

Kullanılacak led ampulde zaten akım sınırlandırması olduğu için, alttaki basit bir devre yeterli olabilir.

trimpot olarak hafifçe kısıp-açmak için 1K yeterli olur, led i tamamen söndürmek için daha büyük direnç değeri gerekir. 10k yeterli olur tahminimce.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 29 Kasım 2014; 0:03:24 >
    Kullandığım program Circut Simulator v1.5n, basit devreler için çok küçük bir java programı. Voltaj-Direnç-akım değerlerini bu programla deneyebilirsin.

Yeni versionu çıkmış v1.6i :
    http://www.falstad.com/circuit/
  • egealtay kullanıcısına yanıt
    BC639 bulamadım yoktu yerine aynı işi yapar dediler BC635 verdiler deneyeceğim
  • quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

9 volt lambanın normal 9 volt ile çalışırken akımını ölç bakalım kaç ma çekiyor ?

BC 547 GND yani şaseyi kontrol edeceksin daha öncede söyledim ama bildiğini yapıyorsun !!!

BC 547 den max 100 ma çekebilirsin PDF bak eğer 9 volt lamba 110 ma çekiyorsa olmaz bunlara bakacaksın o zaman BC639 kulanacaksın bu 1 amper gücünde çıkış verir .

ETE hocam dediginiz şekilde gnd yi kontrol ederek yaptım ancak lamba yine tam parlak yanmiyor BC635 almamdanmi kaynaklandı acaba

• GNCL

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.