Şimdi Ara

pic ile kullanmak için rf alıcı verici devresi nasıl yaparız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hazır modül almak yerine, kendimiz rf verici ve alıcı modul nasıl yaparız? Bildiğiniz devre şeması var mı?

teşekkürler.

• bulmuştum öyle bir devre ama şimdi siteyi unuttum
    ama inan yapmak istemezsin rf modülün aynısı ve masrafı ondan bile ço kolur ciddi diyorum.
  • ben uğraşmak istiyorum.
  • Bu konu benimde ihtiyacım olduğu için, bende bir kaç araştırma yapmıştım ancak araştırmalarımı çalışmalara dökecek fırsatım hala olmadı. Maxim firmasının ürettiği rf ile ilgili entegrelerin datasheet lerini bilgisayarıma indirmiştim. Bunlar entegrelerin datasheetleri.

Ancak sizden bir ricam olacak. Eğer sonuç alırsanız lütfen benimlede paylaşırmısınız..

Saygılar...

http://rapidshare.tv/517926
  • *** lar yerine ne yazacam
  • quote:

Orjinalden alıntı: aliuzun2004

*** lar yerine ne yazacam

Dosyalar rapid üzerinde yani boşlukları kaldırarak "r a p i d s h a r e" yazmanız gerekiyor. Foruma ilk üye olduğumda bende "hem dosya veriyorlar hemde linki gizliyorlar" diye düşünmüştüm. Forumun bu sayfanın ismini ***** olarak gizlediğini sonradan öğrenmiştim.

Yada burayı tıklayarakta indirebilirsiniz.

Saygılar..

edit: son verdiğim link üzerinde de "rapid share" yazısı değiştirilmiş, elle müdahale etmeniz gerekiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tyilgin1 -- 26 Şubat 2007; 7:36:38 >

• quote:

Orjinalden alıntı: tyilgin1

Bu konu benimde ihtiyacım olduğu için, bende bir kaç araştırma yapmıştım ancak araştırmalarımı çalışmalara dökecek fırsatım hala olmadı. Maxim firmasının ürettiği rf ile ilgili entegrelerin datasheet lerini bilgisayarıma indirmiştim. Bunlar entegrelerin datasheetleri.

Ancak sizden bir ricam olacak. Eğer sonuç alırsanız lütfen benimlede paylaşırmısınız..

Saygılar...

http://****.tv/517926

ben denedim sonuç hüsran
    gerçi xtal frekanslarını istenilen değerde bulamadım band genişliğinden faydalanarak sonuca giderim diye düşündüm ama olmadı. bobinlerle oynayarak 30cm lik alıcı ve verici antenleri ile zar zor 1metre mesafeden çalıştırmayı başardım ama işime yaramadı. kısacası malzemeler kritik istenilen değerleri bulabilirseniz sorun olacağını sanmıyorum. pc imde hala eagle formatında pcb çizimleri durur yardımcı olacaksa paylaşabilirim...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids

ben denedim sonuç hüsran
    gerçi xtal frekanslarını istenilen değerde bulamadım band genişliğinden faydalanarak sonuca giderim diye düşündüm ama olmadı. bobinlerle oynayarak 30cm lik alıcı ve verici antenleri ile zar zor 1metre mesafeden çalıştırmayı başardım ama işime yaramadı. kısacası malzemeler kritik istenilen değerleri bulabilirseniz sorun olacağını sanmıyorum. pc imde hala eagle formatında pcb çizimleri durur yardımcı olacaksa paylaşabilirim...

hocam peki bunu trs ler ile yapmaya çalıştınızmı bunu yapmaya çalışmak dahamı mantıksız
  • tövbe ettim 100MHz in üzerine karışmıyorum.
    300-400MHz de devrenin dizaynını geçin pcb dizaynı bile önemli. düşünsenize alıcıda -120dBm gibi ( sinyal yok gibi bişey ) bir giriş hassasiyetine sahip LNA ( low noise amplifier ) nın yanına 300MHz lik osilatör koynamız gerek. artık birbirlerinden etkilenmesinler diye aralarındaki mesafeyi açarmısnız kutu içinemi alırsınız bilemem ki LNA nın ardından çarpıcı ve IF katıda gelecek. uygulamada zor. kağıt üzerinde atıp tutması kolay her zamanki gibi. ama verici nispeten daha kolay olacaktır PLL li bir osc ün ardından PA işinizi görür. asıl sıkıntı zaten RF devrelerinde her zaman alıcıdadır. tabi devrenin transistörlü halininde ne kadar yer kaplayacağı ayrı bir tartışma konusu...

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: tyilgin1

Bu konu benimde ihtiyacım olduğu için, bende bir kaç araştırma yapmıştım ancak araştırmalarımı çalışmalara dökecek fırsatım hala olmadı. Maxim firmasının ürettiği rf ile ilgili entegrelerin datasheet lerini bilgisayarıma indirmiştim. Bunlar entegrelerin datasheetleri.

Saygılar...

http://****.tv/517926

ben denedim sonuç hüsran

Sanırım bu dosyalar bilgisayarımda fazla yer kaplıyor ......

• xtal i bulmak sıkıntılı.
    300-415MHz arasında çalışan bir devre verici frekansına xtalfrekansı x 32veya64 alıcı frekansına ise xtalfrekansı x 32veya64 + IF (10.7MHz) diyor datasında. hem alıcı hem verici frekanlarını eşit tutmalısınızki bu devre çalışsın. buyrun 2 denlemi eşitleyin karşınıza üretilmeyen veya pisayasada bulamayacağınız xtal frekansları çıkıyor. yinede hevesinizi kırmayayım...
  • quote:

xtal i bulmak sıkıntılı.
    300-415MHz arasında çalışan bir devre verici frekansına xtalfrekansı x 32veya64 alıcı frekansına ise xtalfrekansı x 32veya64 + IF (10.7MHz) diyor datasında. hem alıcı hem verici frekanlarını eşit tutmalısınızki bu devre çalışsın. buyrun 2 denlemi eşitleyin karşınıza üretilmeyen veya pisayasada bulamayacağınız xtal frekansları çıkıyor. yinede hevesinizi kırmayayım

hocam peki beni şu konuda bilgilendirirmisiniz mesela ben 100MHz lik bir sinüs osilatör yapsam veya yapmaya çalışsam picin seri çıkışıyla bunu nasıl birleştiririz ir devrelerinde bir nand ile olabiliyor ama yapacagımız devrede sanırım bunu alıcıdan kaliteli algılamak için taşıyıcı sinyalin sinüs olması gerek bu birleştirmeyi nasıl bir mantıkla yapıyoruz
  • doğrudur IR de olsun RF de olsun modülasyonun temelinde çarpma vardır. ama iletilmek istenen sinyal ( modüle edici sinyal ) in dijital olması durmuda ASK (Amplitude-shift keying), FSK(Frequency-shift keying) gibi teknikler uygulanır. örneğin ASK da dijital sinyal taşıyıcının genliğini değiştirerek modüle eder FSK da ise modülasyon frekans değiştirilerek yapılır...
  • hocam ben bu terimleri doğal olarak bilmiyorum ama şu an yapmak istedigim bir şey var o biter bitmez buna kafa yoracagım işe şöyle denemelerle başlasam boşamı çabalamış olurum 100Mhz lik bir sinüs osilatör yapsam pic çıkışı ile bu osc yi bf tipi trs lerle bir mikser gibi bişey yapıp birleştirsem karşı taraftanda yani alıcıdan 100mhzi filitre edip geriye picin sinyalini bırakmaya çalışsam sonuç hüsranmı olur
  • aliuzun2004 kardeş bunu yapacağına "pic le en fazla kaç metre ve kaç araç kontrol edebiliriz" gibi bir projeyle uğraşsan inan daha iyi olur.

mesala 15 tane motoru hem düz hem de ters yön döndürmeye çalışın.
    yani bu da 30 kanal demek oluyor.

yani zaten piyasada var bu rf modül.
    ben araştırdım nette hep aynısı yani hazırı kaç metre çekiyorsa kendin de yapsan aynı çekiyor değişen bişi yok
  • quote:

Orjinalden alıntı: ugurmola
    hocam ben bu terimleri doğal olarak bilmiyorum ama şu an yapmak istedigim bir şey var o biter bitmez buna kafa yoracagım işe şöyle denemelerle başlasam boşamı çabalamış olurum 100Mhz lik bir sinüs osilatör yapsam pic çıkışı ile bu osc yi bf tipi trs lerle bir mikser gibi bişey yapıp birleştirsem karşı taraftanda yani alıcıdan 100mhzi filitre edip geriye picin sinyalini bırakmaya çalışsam sonuç hüsranmı olur

fm bandında data iletmek istiyorsun anladığım kadarıyla basit bir yol göstereyim sen bunu geliştirirsin hemde bu yolda adım adım gitme şansın da var. şöyle:
    bahsettiğim yöntemlerden biri olan FSK yı taklit edebilirsin yani pic data gönderirken 1 ve 0 için bir frekans üretirsin. karışıdan bu frekansı ton dekoderi ile yakalarsın. yerinde olsam alıcı tarafta FM radyo kulanırım piyasada hazır kitler halinde 3-5ytl ye bulabilirsin. vericide ise basit tek transistörlü bir verici yeterli olacaktır en azından başlangıç için. ilk önce FM verici ile FM radyonun birbirlerini görmelerini sağlamalısın. ardından verici tarafa 1kHz de çalışan 555li bir kare dalga osilatörü ekleyeceksin. bunu radyodan duyduğun an radyo çıkışına mesela 567 ile yapılmış bir ton dekoderi ekleyeceksin osc frekansı gönderdiğin frekans olan 1kHz lik işaret olacak. vericiden 1kHz lik işareti gönderdiğin anda ton dekoderinin çıkışının değiştiğini göreceksin. bundan sonra tek yapman gereken alıcı pici ton dekoderi çıkışına eklemek ( terslemen gerekiyorsa tersleyerek ) ve vericide ise verici picin datasına göre 555li devreyi anahtarlamak yani verici pic 10001000 şeklinde bir data gönderiyorsa verici tarafta alıcya sırasıyla 1kHz 0kHz 0kHz 0kHz 1kHz 0kHz 0kHz 0kHz şeklide pilot işaretini gönderilecektir. alıcı tarafta FM radyo çıkışında ton dekoderi olduğundan decoder 1kHz i yakaladığı anda çıkışını değiştirecek ve elde ettiğin data vericiden gelen 10001000 olacaktır bunuda alıcı pice gönderebilirsin. kabaca bu mantıktan gidersen istediğin olacaktır. tabi anlatabildiysem...

• HOCAM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM kızıl ötesi haberleşmeyide sizin verdiğiniz notlardan ögrendim ve kendimi geliştirip tv kumandası ile tek taraflı bir muhabbet kurabildim şimdi anlattıklarınızıda çok iyi anladım bununla en kısa zamanda ilgileneceğim bide keşke bir osilaskobum olsaydı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurmola -- 26 Şubat 2007; 20:29:50 >
  • rica ederim faydamız olduysa ne mutlu bize...
  • 567'nin kılavuzunda en hızlı açma-kapama oranı Fo/20 diyor.

10 KHz ile 500 bit/s, belki kurtarır
  • başlangıç için 10-20bit/s hiçde fena sayılmaz. zaten 2 pic aralarında aç kapa kontrolü yapacaklar mp3 dinlemek gibi bir niyetin olmasın. home made FSK transmitter bu kadar olur...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.